Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mała ojczyzna.
Elzbieta napisał(a):Dla mnie jest najwazniejsze kim sie czuje, bo nie mam pojecia kim jestem na prawde
Nie uważasz, że idziesz na łatwiznę? Że nie próbujesz szukać prawdy - bo jej nie chcesz, się jej boisz etc. Bo to, że nie masz pojęcia kim jesteś to nie znaczy, że nie możesz tego zmienić Smile
Akurat przykład z kosmopolakiem, jest tu mniej trafny. Chodzi raczej o zasadę i schemat postępowania w takich "deklaracjach" kim się jest. GXXX się czuje wielkim artystą, niedocenionym i w ogóle. On tylko się próbuje sztucznie dowartościować, nie chce znać prawdy, panicznie boi się swojej... przeciętności? Swojego... ograniczenia? Nie sztuka w oszukiwaniu się, a sztuka w zaakceptowaniu samego siebie takim jakim się jest naprawdę, a nie jakim by się chciało być. Smile. A jeszcze większa sztuka, w zmienianiu siebie w takiego jakim się chce być, rozwijanie się i realizowanie marzeń, planów, etc... Co jest nie możliwe, kiedy się nie zna siebie _naprawdę_. (bynajmniej, głosząc takie frazesy nie uważam, że jestem na najwyższym poziomie, etc... tylko uważam, że mając taki cel i taki sposób myślenia cały czas się rozwijam, co w moich oczach jest po prostu faktem)
Alez ja nie chce nic zmieniac! A juz najmniej siebie -bo mi dobrze ze soba a innym ze mna. Moje plany -ja je sobie realizuje -wiesz ja jestem taki bardzo uparty osobnik, ktory osiaga to co chce -'pozniej , predzej' I osiagnelam dosc sporo -mam na mysli tylko wartosci niematerialne, bo nie mowimy tu o innych. Marzen to wole nie spelniac -bo przestana byc marzeniami. Jakiej ja prawdy mam o sobie szukac , skoro dla mnie prawda jest to czuje? I innej nie ma. Wiec nie moge sie jej bac -jak bac sie czegos czego nie ma? Piszesz o latwiznie -no coz -masz jak kazdy prawo do sadow -tyle, ze na prawde nie wiele o mnie wiesz, w kazdym razie za malo, by pisac, ze ide na latwizne... I tyle tej spowiedzi.

pozdrawiam serdecznie
Ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Simon napisał(a):Ja jestem kosmopolak

A mógłbyś wyjaśnić bliżej o co chodzi?
Przepraszam Simon, ze przeze mne i Ty zostales wyrwany do odpowiedzi /spowiedzi.

ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'