Ankieta: Zaznaczcie kolejno lepsze wg. was wyjścia.
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tabelki: TAK
16.13%
10 16.13%
Tabelki: NIE
24.19%
15 24.19%
Chwyty: pierwsze swrotki nad wersami dalej obok.
30.65%
19 30.65%
Chwyty: obok wersów w całym utworze
19.35%
12 19.35%
Chwyty: obok wersów tylko w pierwszych zwrotkach
9.68%
6 9.68%
Razem 62 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śpiewnik
Ankieta na temat Kuby - to ten temat.
Odpowiedz
Już poprawione :wstyd:
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
W ankiecie brakuje mi opcji "chwyty nad linijkami, a potem ich brak".
Wielka Leszkowa Księga problemy długich piosenek ma rozwiązane w ten sposób, że tekst mieści się na jednej stronie dzięki ściaśnieniu tekstu i podzieleniu do na kolumny, także na stronie A4 mieści się "Requiem rozbiorowe" w całości. Gorzej z dużą ilością nut, ale jak je wyrzucamy, to możemy nawet nad skolumnowanym tekstem pisać.

Pozdrawiam
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Żeby nie było, że ja tylko "na sępa", wrzucę przykładzik. Ma swoje wady, z których zdaję sobie sprawę, ale na przykładach lepiej wyjaśnić o co chodzi.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Takie coś z chwytami nad tekstem - ooo, to byłoby to Smile
[magia zaimków)
Odpowiedz
Nowhere Woman, takie jak test2?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Test2 mi się nawet podoba Wink
Ale nawet w ankiecie wyszło, że nie zaszkodziłoby dorzucić chwyty w następnych zwrotkach i refrenach obok. Bo to naprawdę wygodne jest.
Odpowiedz
tmach napisał(a):Chwała Bogu, że AA wzięli moja prośbę pod uwagę i taka wyszukiwarka juz jest.
Raczej wreszcie znaleźli czas na zrobienie tego, co było od dawna planowane Wink
Odpowiedz
Generalnie sam pomysł niegłupi, ale "dla chcącego nic trudnego" - sam prowadzę śpiewnik złożony z segregatora, w którym to w koszulki są ładnie powkładane wydrukowane piosenki z akordami. Trochę zabawy z tym było ale dobra rzecz. A Times New Roman wcale tak źle się nie czyta Smile

A wygląda to mniej więcej tak: (przykładowy pliczek)
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Segregator z koszulkami ma jedną wadę. Odbija się od nich światło Wink

Sam pomysł wykonania śpiewnika całkiem interesujący, powstrzymam się od wszelkiej krytyki do czasu aż ujrzę dzieło skończone. Mam nadzieję, że zapał nie okaże się słomiany, a efekty pracy będą zadowalające. Zastanawia mnie jeszcze jak będzie wyglądała okładka ze strony graficznej.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Nowhere Woman, takie jak test2?
Właśnie.
Łatwiej mi grać, jak wiem, kiedy chwyty zmieniać Smile
Odpowiedz
Czas po krótce zaczynać konkrety. Ankieta większością głosów wybrała formę: bez tabelek z akordami w pierwszych zwrotkach nad wersami, a w kolejnych obok wersów.

Apropos okładki. Jest tu może ktoś z jakowymś talentem do składania tego typu rzeczy? Lub po prostu ktoś z dobrym pomysłem?

Załączam wzór stworzony według wytycznych z ankiety. Czy taki może być? Ja byłbym jak najbardziej za. Tak żeby można już brać się za rozpisywanie.
Odpowiedz
A takie pytanko...

Przepisujemy według jakiegoś klucza? To by było chyba lepsze niż to żeby każdy wrzucał co tam mu sie podoba, bo niektóre utwory mogą być pominięte a niektóre z pewnością będą powtarzane...
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz
Taki śpiewnik to przydatna rzecz może być Smile Szukanie osobno akordów, osobno tekstu i jeszcze połączenie tego do kupy bywa uciążliwe Smile) Ostatni wzór bardzo mi odpowiada. Chwyty na początku nad tekstem a potem obok to dla mnie idealne rozwiązanie. Te tabelki nie były najgorsze bo na pewno ułatwiają formatowanie a po wydrukowaniu i tak nic nie widać, ale demokracja święta sprawa Big Grin Dorzucę jeszcze standardowe w takich sytuacjach zdanie: jak znajdę czas to sam coś opracuję Wink
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Na tyczce drwin, bez zbędnych zwłok
Nad każdym błotem śmignąć i nad każdym gnojem..."
Odpowiedz
adam_marian napisał(a):A takie pytanko...

Przepisujemy według jakiegoś klucza? To by było chyba lepsze niż to żeby każdy wrzucał co tam mu sie podoba, bo niektóre utwory mogą być pominięte a niektóre z pewnością będą powtarzane...
Wydaje mi się, że najlepiej póki co będzie jechać po kolei tak jak jest to w dziale nuty Po prostu po kolei jak leci. A najlepiej to po prstu uzupełniać listę, tak żeby szybko można się było zorientować co się robi. I niech każdy kto chce rozpisywać napisze odkąd dokąd aktualnie bierze materiał. Potem ew. poszukamy piosenek których akurat nie ma w nutach a znamy do nich chwyty. No i ciekaw jestem pomysłów na okładkę naszego dzieła Smile).

Ja więc zacznę listę:
  • 1788
  • 20_lat_pozniej
  • a_my_nie_chcemy_uciekac_stad
  • aleksander_wat
  • amanci_panny_s
  • ambasadorowie
  • anhelli
  • antylitania_na_czasy_przejsciowe
  • apasz
  • arka_noego
Czyli biorę na ogień pierwszą dziesiątkę. Jutro powinienem wrzucić moją pracę.
Odpowiedz
Fajna sprawa, fajny pomysł, ale nie mogę dać tekstów jako jeden plik na stronie - to tak jakbyśmy udostępniali książkę do ściągniecia. Taki śpiewnik istniał 7 lat temu i autor musiał go zlikwidować na prośbę pewnego wydawnictwa
Odpowiedz
Hmmm, nie rozumiem...

To tak nie wolno? Jako normalne teksty i nuty?
Artur napisał(a):to tak jakbyśmy udostępniali książkę do ściągniecia.
wszystko co by było w tej książce jest juz i tak dostepne, a jako całość stworzyli by ją forumowicze...

Wyjaśnijcie mi to bo czegoś nie rozumiem albo moja ignorancja w tym temacie jest zbyt duza Wink
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz
Artur napisał(a):Fajna sprawa, fajny pomysł, ale nie mogę dać tekstów jako jeden plik na stronie - to tak jakbyśmy udostępniali książkę do ściągniecia. Taki śpiewnik istniał 7 lat temu i autor musiał go zlikwidować na prośbę pewnego wydawnictwa
OŻ, czyli ew. mogliby na tym skorzystać jedynie forumowicze, czy nawet na forum nie bardzo możemy złożyć takiego śpiewnika?
Odpowiedz
Artur napisał(a):Taki śpiewnik istniał 7 lat temu
Takie śpiewniki istnieją i teraz. Do użytku prywatnego.
Odpowiedz
Na forum są sami znajomi, wiec mozecie dawać Smile.
Odpowiedz
Do Bartka K.

okladka-ja do swich nutek wzielam na okladke -akwarelke p. Ploskiego 'A nad ranem byl tylko blues'( Jk nad ranem spiewajacy w Szwecji) -zalaminowalam, nie wiem czy to zgodne z prawem... Ale wyglada dobrze.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):zalaminowalam, nie wiem czy to zgodne z prawem
Laminowanie? Na pewno. :rotfl:
Odpowiedz
A jeszcze nikt nie dogrzebał się do tego? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.schronisko.art.pl/index2.htm">http://www.schronisko.art.pl/index2.htm</a><!-- m --> :o
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Nie, jeszcze się nie dokopałem.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
No to macie, chyba zaoszczędzi sporo pracy

[ Dodano: 5 Grudzień 2006, 22:52 ]
(Jacek Kaczmarski --> śpiewnik)
za Tobą ja,
Odpowiedz
fizol napisał(a):(Jacek Kaczmarski --> śpiewnik)
na struchu jest jeszcze inny (całkiem ciekawy) śpiewnik

Fizolu, podobał Ci się koncert we Wrocławiu?
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):Fizolu, podobał Ci się koncert we Wrocławiu?
partycjo, podobał!

Aczkolwiek byłem bardzo krótko ;(
za Tobą ja,
Odpowiedz
Artur napisał(a):Taki śpiewnik istniał 7 lat temu i autor musiał go zlikwidować
Istotnie, istniał, ale nie był kompletny.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
fizol napisał(a):A jeszcze nikt nie dogrzebał się do tego? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.schronisko.art.pl/index2.htm">http://www.schronisko.art.pl/index2.htm</a><!-- m --> :o
Najpewniej Cię zmartwię, ale znam schroniskowy śpiewnik i śpiewnik JK i ten ze strychu. Ale nie wiem czy miałeś okazję przyjrzeć mu się bliżej. A są w nim 2 sprawy które go jak dla mnie dyskwalifikują ( z całym szacunkiem i sympatią dla wszystkich ze Schroniska ). Otóż po pierwsze wielu piosenek tam brakuje, a po drugie w większości piosenek zmieniona jest tonacja/chwyty.
Odpowiedz
Hi Simon,

Jasne,ze laminowanie jest zgodne z prawem -idiotycznie wyszlo. Milam co innego na mysli -wiesz czy tak po prostu mozna sciagac cos z innych stron -na wlasny uzytek tak, ale jakby rozpowszechnic to juz nie wiem...

Pozdrawiam
Ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości