Ankieta: Zaznaczcie kolejno lepsze wg. was wyjścia.
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tabelki: TAK
16.13%
10 16.13%
Tabelki: NIE
24.19%
15 24.19%
Chwyty: pierwsze swrotki nad wersami dalej obok.
30.65%
19 30.65%
Chwyty: obok wersów w całym utworze
19.35%
12 19.35%
Chwyty: obok wersów tylko w pierwszych zwrotkach
9.68%
6 9.68%
Razem 62 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śpiewnik
Witam,
wczorajszego wieczora kiedy to wybierałem się na imprezę wylęgł mi się we łbie ciekawy pomysł. Jak wszyscy wiemy chwyty do piosenek Kaczmarskiego są dostępne na stronie tak jak i teksty, jednak są one rozbite i w sytuacji kiedy chcemy je zabrać ze sobą, drukujemy kilka luźnych kartek: to z tekstem, to z chwytami, które i tak po wykorzystaniu zawsze się gubią. Pomyślałem, że można by przecież z powodzeniem uczynić śpiewnik zbiorczy wszystkich piosenek JK do których są dostępne chwyty. Taki śpiewnik zebrać w jednym dokumencie, stworzyć nawet jakąś okładkę do wydrukowania. Tak, żeby każdy kto tylko tego potrzebuje mógł sobie wydrukować ładny śpiewniczek ze spisem treści, czy indeksem.
Sam kilkakrotnie zabierałem się za to ale jest to trochę za dużo pracy jak na jednego maturzystę.

Pomyślałem więc: czemu nie zrobić tego wspólnie z ludźmi którzy pewnie też z tego skorzystają. Dlatego właśnie zwracam się do was drodzy forumowicze. Pomyślałem, że najlepszym sposobem będzie kiedy osoby chętne według swoich sił i chęci rozpisały po kilka piosenek wg. określonego szablonu ( tak aby późniejsze zebranie ich w jeden dokument było proste i szybkie ). Takie rozpisanie zajmuje ok. 15 minut góra, więc nie jest to szczególnie czasochłonne, a jeśli się pamięta chwyty czynność staje się już praktycznie błyskawiczna. Aby zapobiec dublowaniu pracy chętni mogliby dopisywać do listy w tym temacie piosenki które aktualnie rozpisują. Zaprojektowanie strony głównej i tytułowej proponowałbym powierzyć Administratorom, lub osobom przez nich wyznaczonym. Jako, że chciałbym aby gotowe dzieło było do ściągnięcia ze strony kaczmarski.art.pl dla każdego chętnego.

Tutaj nie można nie poruszyć dwu spraw prawnych. Jakie będzie stanowisko Tomka Susmęda w sprawie takiego wykorzystania jego opracowań utworów. Oraz czy jest to zgodne z prawem ( kompletnie się na tym nie znam ). Oczywiście obowiązkowo trzeba by zamieścić w śpiewniku informację o zakazie sprzedawania go w jakiejkolwiek formie.

No cóż, w załącznikach zamieszczam przykładowy szablon, oraz przykładowo rozpisaną piosenkę do śpiewnika. Oczywiście nie chcę traktować tego wszystkiego jako własnego projektu, tylko jako projekt ludzi którzy zechcą w nim pomóc, dlatego to co jest w załączniku jest to tylko przykład tego jak ja to widzę.

Teraz mam nadzieję na konstruktywną dyskusję nad projektem Wink i ewentualne deklaracje pomocy w jakiejkolwiek formie ( graficznej, organizacyjnej czy po prostu w przepisywaniu)

Dziękuję za uwagę
Bartek.K
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
Drogi Bartku,

nie chcę gasić Twojego entuzjazmu, ale moim zdaniem taka ogromna praca, to trochę przerost formy nad treścią. Przede wszystkim dlatego, że takich śpiewników jest bez liku (no, może nie aż tak dużo, ale na pewno sporo). A moim zdaniem sprawa jest bardzo prosta - jeśli ktoś potrzebuje kartki z akordami, może ją sobie po prostu wydrukować, flamastrem ręcznie dopisać z boczku chwyty, a kartkę włożyć do jakiegoś segregatora, skoroszytu, teczki, whatever. I już!
Ale jeśli koniecznie chcesz, żeby taki śpiewnik powstał, to sugerowałbym zmienić czcionkę, bo moim zdaniem łatwiej się czyta Tahomę niż Times New Roman. Zwłaszcza, kiedy trzeba czytać szybko, w trakcie śpiewania.

Pozdrawiam
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Takiego śpiewnika tak po prawdzie jeszcze nie widziałem. A co do czcionki to cenna uwaga.

[ Dodano: 2 Grudzień 2006, 14:36 ]
gredler napisał(a):jeśli ktoś potrzebuje kartki z akordami, może ją sobie po prostu wydrukować, flamastrem ręcznie dopisać z boczku chwyty, a kartkę włożyć do jakiegoś segregatora, skoroszytu, teczki,
Tak do tej pory robiłem. Ale ( może to ja jestem dziwny) marzy mi się taki śpiewnik gdzie wszystko będzie estetycznie zebrane w kupie i jakimś porządku.
Odpowiedz
No, i od tego są teczuszki, skoroszyty, jakieś takie plastikowe wynalazki do łączenia kartek...
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Albo po prostu introligator Wink
Odpowiedz
Bartek.K napisał(a):marzy mi się taki śpiewnik gdzie wszystko będzie estetycznie zebrane w kupie i jakimś porządku.
To wydrukuj sobie co Ci potrzebne, dopisz akordy i zanieś do pierwszego lepszego punktu ksero. Zbindują Ci Twój zestaw i jeszcze w jakieś twarde okładki dodadzą. A to wszystko za góra 20 złotych.
Odpowiedz
A mi sie pomysł podoba Smile Wyrażam nawet gotowość wzięcia udziału w projekcie - sam robiłem (robię , bo cały czas dokładam jakieś piosenki) w podobny sposób. Oczywiście Gredler ma racje w pewnym stopniu i jeśli odzewu nie będzie, pomysł spali na panewce to trudno ale przecież gdy parę osób chętnie się za to zabierze to nikomu tym krzywdy nie uczyni Wink

PS
Czy czasem nazwa tematu nie powinna brzmieć "śpiewnik" a nie "śpiewik"?? Big Grin
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz
A więc zamiast gadać spróbuję się zabrać za robotę. Biorę się za te utwory. ( Jeżeli ktoś będzie chciał pomóc to niech dopisuje się do listy ).
  • 1788
  • 20 lat później
  • A my nie chcemy uciekać stąd
  • Aleksander Wat
  • Amanci Panny S
  • Ambasadorowie

PS. coś ostatnio walę niemożliwe literówki i błędy wybaczcie postaram się poprawić.
Odpowiedz
Ja nie wiem czy robić to akurat według tego szablonu... Mi się spodobała Wielka Księga, którą widziałem wczoraj na spotkaniu w Kraku. Z jednej strony tekst, z drugiej nutki.
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Wielka Księga Leszka (czy tam użytkownika aa) jest właśnie zbindowana, i trzyma się bardzo dobrze.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Elessar napisał(a):Ja nie wiem czy robić to akurat według tego szablonu... Mi się spodobała Wielka Księga, którą widziałem wczoraj na spotkaniu w Kraku. Z jednej strony tekst, z drugiej nutki.
Tyle, że takie rozwiązanie może być niepraktyczne jeśli nie znasz chwytów. Bo jak przewrócisz na nuty to masz jedną zwrotkę zazwyczaj, a rzadko kiedy w tym czasie ( przynajmniej ja ) nauczysz się już chwytów na pamięć. Szablon jeśli się nie podoba to zawsze można zmienić. Ja już trochę go zmodyfikowałem i w zwrotkach dalszych dodałem chwyty z boku wersów, żeby nie trzeba było biegać wzrokiem po całej kartce.

Daję więc w załączniki 1788 i 20 lat później. Reszta jutro bo muszę się iść uczyć z 20-lecia międzywojennego

PS. Jeżeli naprawdę nikt nie uważa tego za przydatne to nie ma sprawy ( serio ), będę sobie tutaj to wszystko wrzucał i potem zrobię całość, może akurat ktoś z tego skorzysta.
Odpowiedz
1)Tak w sumie to po co pisać program na którym to było? Jeśli ktoś zna ten utwór to na pewno wie skąd jest
2)"tabelkowanie" tego strasznie dziwnie wygląda, nie lepiej jak ich nie będzie?
3)Czy chwyty nad tekstem są konieczne? Zajmuje to więcej miejsca, przy dłuższych tekstach może zabraknąć tej odrobinki Wink
4)Gratuluję chęci, naprawdę Smile

Odpowiedz
Ja sie chetnie doloze -jaka czcionke ustalamy?Czyrobic dwusrtronnie?Prosze o szablon.

Moge zrobic 5 pierwszych 'Chicago Live'83
'Modlitwa....'
'Kasandra'
'Rejtan...'
'Sen katarzyny II'
'Oblawa'

Jak bedzie, isc sprawnie, moge wiecej...

Ja po prostu kopiuje -jak sie zniszczy robie od nowa . Szkoda papieru.

Jak sie uda, zrobie sobie strone tytulowa i wszystko zaplasitkuje ( nie wiem jak to sie w Polsce nazywa, ale wiecie o co chodzi)

A moze Tomka namowic, zeby to po prostu wydal jako 'ksiazeczke' -moglibysmy Mu pomoc.

Dajcie znac na PW, albo na forum,co robimy.

Pozdrawiam
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elessar napisał(a):1)Tak w sumie to po co pisać program na którym to było? Jeśli ktoś zna ten utwór to na pewno wie skąd jest
No coś ty? Postulowałam juz dawno, że dobre byłoby przypisanie piosenek do albumu, bo mam z tym kłopoty. Chwała Bogu, że AA wzięli moja prośbę pod uwagę i taka wyszukiwarka juz jest.
Odpowiedz
Elessar napisał(a):"tabelkowanie" tego strasznie dziwnie wygląda
Tego chyba nie będzie widać na wydruku.
Odpowiedz
"Coś Ty! Ona na to: Coś Ty!" Smile
No ale to miejsce zajmuje na stronie z tekstem i chwytami Tongue

Odpowiedz
Elessar napisał(a):1)Tak w sumie to po co pisać program na którym to było? Jeśli ktoś zna ten utwór to na pewno wie skąd jest
2)"tabelkowanie" tego strasznie dziwnie wygląda, nie lepiej jak ich nie będzie?
3)Czy chwyty nad tekstem są konieczne? Zajmuje to więcej miejsca, przy dłuższych tekstach może zabraknąć tej odrobinki Wink
4)Gratuluję chęci, naprawdę Smile
A więc ( nie zaczyna się zdania od a więc bla bla Tongue ), po kolei:
ad.1. Pomyślałem, że dobrze było by umieścić 2 indexy alfabetyczny i wg. programów, bo nie zawsze pamiętamy dokładny tytuł, ale za to kojarzymy mniej więcej program.
ad.2. Ot i tu się dałeś złapać Wink tabelki są niewidoczne. Spróbuj wydrukować taki tekst lub po prostu włącz podgląd wydruku, a zobaczysz, że ich tak naprawdę nie widać. A są po to by trzymać to wszystko w kupie i ułatwić formatowanie.
ad.3. Tu znowu zrobiłem to pod siebie. Kiedy gram piosenkę np. pierwszy raz to czasami nie do końca można pokojarzyć w którym miejscu zmienia się chwyty, szczególnie jeśli i piosenkę znamy 5/10. Następne zwrotki grane tak samo są już z chwytami obok. A jeśli chodzi o miejsce to mam narzucony limit 2 stron. Tak, żeby całą piosenkę można było zaśpiewać nie pamiętając tekstu bez przewracania strony ( i tym samym przerwy w grze ).
ad.4. Toż to czyste wygodnictwo Smile), ale dziękuję.
Odpowiedz
Ja sie chetnie doloze -jaka czcionke ustalamy?Czyrobic dwusrtronnie?Prosze o szablon.

Moge zrobic 5 pierwszych 'Chicago Live'83
'Modlitwa....'
'Kasandra'
'Rejtan...'
'Sen katarzyny II'
'Oblawa'

Jak bedzie, isc sprawnie, moge wiecej...

Ja po prostu kopiuje -jak sie zniszczy robie od nowa . Szkoda papieru.

Jak sie uda, zrobie sobie strone tytulowa i wszystko zaplasitkuje ( nie wiem jak to sie w Polsce nazywa, ale wiecie o co chodzi)

A moze Tomka namowic, zeby to po prostu wydal jako 'ksiazeczke' -moglibysmy Mu pomoc.

Dajcie znac na PW, albo na forum,co robimy.

Pozdrawiam
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Toż wiem. Tylko, że osoba grająca na gitarze( u mnie w domu) nie zawsze zna dokładnie piosenkę i muszę ja puszczać.
Odpowiedz
Bartek.K napisał(a):ad.2. Ot i tu się dałeś złapać Wink tabelki są niewidoczne. Spróbuj wydrukować taki tekst lub po prostu włącz podgląd wydruku, a zobaczysz, że ich tak naprawdę nie widać.
Nie sprawdzałem to i nie wiedziałem Wink
Bartek.K napisał(a):A jeśli chodzi o miejsce to mam narzucony limit 2 stron
Mieścisz Epitafium dla Wysockiego? Albo Limeryki o narodach? Big Grin

Odpowiedz
Dwa pytania/propozycje:
1. Dlaczego w "jedynie słusznym formacie" - poza moją alergią na M$, znana jest skłonność do "rozjeżdżania się", szczególnie większych dokumentów.
2. Precz z tabelkami! (chociażby ze względu na objętość pliku)
3. Akordy obok tekstu - czytelniej
4. Po co powtarzać akordy, jeśli we wszystkich zwrotkach są te same?
5. Istnieje też podział na kolumny - tekst powinien mieścić się (z wyjątkami) na jednej stronie.
6. Nie pamiętam Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Po co powtarzać akordy, jeśli we wszystkich zwrotkach są te same?
Żeby nie obciążać pamięci (choć neurony zapamiętują same po jakimś czasie) i nie męczyć oczu czytaniem jednocześnie akordów u góry i tekstu na dole.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Ja sie chetnie doloze -jaka czcionke ustalamy?Czyrobic dwusrtronnie?Prosze o szablon.
Szablon jest w pierwszym poście. Czcionka w nim za radą gredlera jest ustawiona na tahomę i mi tam to pasuje nie wiem jak inni. Możesz ew. ( jeżeli pomysł przeszedł ) robić również te chwyty z boku vide. moje rozpiski 1788 i 20lat później.
Zaplastikowanie=zalaminowanie Smile)
Elessar napisał(a):Mieścisz Epitafium dla Wysockiego? Albo Limeryki o narodach?
No cóż wszystkiego się nie da zrobić, co nie znaczy, że nie można próbować Wink
Odpowiedz
Może po Nowym Roku będę miała większe luzy, to ewentualnie, mogę pomóc.
Odpowiedz
Tahoma jest jeszcze o tyle dobra, że nawet wielkość 9 dobrze widać. Można też ustawić podniesione położenie, żeby były odstępy między linijkami. Wtedy nie sposób się pogubić.
Odpowiedz
pkosela napisał(a):1. Dlaczego w "jedynie słusznym formacie" - poza moją alergią na M$, znana jest skłonność do "rozjeżdżania się", szczególnie większych dokumentów.
Z powodów praktycznych, po prostu większość ma M$, choć sam chciałbym jak tutaj stoję wyrazić poparcie dla opensource'u.

Mała ankieta dla demokratycznego wyjaśnienia kilku spraw. Wink
Odpowiedz
Cytat:swrotki
hmmm
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
och dżizus, zaś literówka. A w ankiecie nie da się teraz już grzebać. Więc trudno, będzie musiała pokłuć trochę niektórych w oczy. Przepraszam za tę i za wszystkie zarazem. Naprawdę się staram.
Odpowiedz
W jednym temacie masz jeszcze foróm Wink
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
No cóż i za ten błąd serdecznie mi przykro jeśli dodasz gdzież on to go z chęcią poprawię.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości