Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Audycja w jedynce - znów off-top
Kuba Mędrzycki napisał(a):i Patrycja twierdzi, że Trio ł-Ch jako jedyne przekazuje ducha twórczości JK, a jeszcze kilka miesięcy temu twierdziła, że owszem - są nieźli technicznie, ale robią to wyłacznie DLA SIEBIE. Cokolwiek to oznacza.
Z resztą, dziadek panny Patrycji, pan Janusz Kaczmarski użył swego czasu podobnego stwierdzenia. Po koncercie Tria Ł-Ch w którejś z łódzkich galerii, na pytanie pewnej słuchaczki czy występ się podobał - odpowiedział: "Nie. Oni próbują odtwarzać te piosenki mechanicznie. Jacek jest jak wielki głaz, który ich przytłacza. Ten na klawiszach to dobrze ich prowadził, ale ci dwaj bardzo słabi."
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):ale ci dwaj bardzo słabi
Uff...
Jeśli "ci dwaj" są słabi, to - przyjmując tę skalę - innych po prostu nie ma.
Odpowiedz
To są słowa pana Janusza, który "innych" pewnie nie mial okazji usłyszeć.
Swoją drogą, skoro pan Janusz Kaczmarski tak twierdzi..., to pewnie masz rację.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):"innych" pewnie nie mial okazji usłyszeć.
A to nie ma znaczenia. Nawet jeśli - teoretycznie - znaleźliby się lepsi od "tych dwóch", nie sposób o nich rzec, iż są słabi.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Jeśli "ci dwaj" są słabi, to - przyjmując tę skalę - innych po prostu nie ma.
oj, kokietka jesteś Big Grin Wink
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):oj, kokietka jesteś
Bynajmniej. Uważam, że "ci dwaj" są rewelacyjni pod względem artystycznym.
Oczywiście - mówiąc o innych wykonawcach miałem na myśli krąg wykonawców repertuaru JK.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Bynajmniej. Uważam, że "ci dwaj" są rewelacyjni pod względem artystycznym.
Pod względem formy, napewno.
Odpowiedz
Pan Janusz Kaczmarski ma prawo do swojego sądu na temat naszego grania. I Jacek Kaczmarski też miał do swojego sądu prawo. A, że się w tych sądach różnili...Cóż, ojciec i syn nie zawsze muszą mieć takie same poglądy.

pozdrawiam
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Pod względem formy, napewno.
W przypadku wykonywaniu cudzego repertuaru - wykonawca ma większy wpływ na formę niż treść. Oczywiście - jeśli za "treść" przyjmiemy przekaz słowny, to "treść" w ogóle od wykonawcy nie zależy.
Ale rozumiem, że chodzi Ci o treść w sensie oddania emocji, "ducha" pierwowzoru itp. W tym wypadku pozostaje to całkowicie w gestii odbiorcy i jego subiektywnych odczuć.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):I Jacek Kaczmarski też miał do swojego sądu prawo.
Jacek, drogi Pawełku chwalił wszystkich którzy grali jego piosenki. Dobrze o tym wiesz. Smile
Odpowiedz
Panowie,
Dopiszcie jeszcze jakie zdania mieli
- marszałek senatu
-Anna Trojanowska-Kaczmarska
-Henryk Wujec
-Alicja Delgas

policzcie ile pozytywnych a ile negatywnych, i dajcie sobie spokój.

SPAĆ!!
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):chwalił wszystkich którzy grali jego piosenki
Odchodząc na chwilkę od meritum, ale pozostając w temacie - gdzieś słyszałem/czytałem, że bardzo krytycznie ocenił słynny koncert "gwiazd" 13 grudnia...
Odpowiedz
Simon napisał(a):W tym wypadku pozostaje to całkowicie w gestii odbiorcy i jego subiektywnych odczuć.
To nie podlega dyskusji.

[ Dodano: 5 Listopad 2006, 00:03 ]
berseis13 napisał(a):Panowie,
Dopiszcie jeszcze jakie zdania mieli
- marszałek senatu
-Anna Trojanowska-Kaczmarska
-Henryk Wujec
-Alicja Delgas
Cóż, jeśli zdanie swojego dziadka-artysty cenisz na równi albo poniżej osób które wymieniasz, to powinszować. Pomijając oczywiście ewentualne zdanie pani Anny Trojanowskiej-Kaczmarskiej.
Odpowiedz
Matko boska Częstochowska, ręce załamywać

Dobranoc
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jacek, drogi Pawełku chwalił wszystkich którzy grali jego piosenki. Dobrze o tym wiesz.
KN-owi poweidział, że występ był fantastyczny - między innymi , że był najbadziej spójny i najbliższy mu duchowo.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jacek, drogi Pawełku chwalił wszystkich którzy grali jego piosenki.
nie za bardzo cenisz zdanie artysty - patrona tej strony
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):nie za bardzo cenisz zdanie artysty - patrona tej strony
To zależy w jakiej kwestii.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Cóż, jeśli zdanie swojego dziadka-artysty cenisz na równi albo poniżej osób które wymieniasz, to powinszować.
może docenienie opinii dziadka - artysty zależy od kwestii, w jakiej dziadek - artysta się wypowiedział?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):może docenienie opinii dziadka - artysty zależy od kwestii, w jakiej dziadek - artysta się wypowiedział?
Dziadek był zawsze krytyczny i dośc celny w swoich spostrzeżeniach. Z resztą, jak napisałem - w kwestiach epigonalnych niewiele rozminął się z ówczesną oceną wnusi.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Dziadek był zawsze krytyczny i dośc celny w swoich spostrzeżeniach.
A Jacek nie był celny?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):A Jacek nie był celny?
Starał się być także miły.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Starał się być także miły.
ale był celny w swoich opiniach, czy nie?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Celny był, ale przy okazji miły. To zależało od sytuacji.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Celny był, ale przy okazji miły.
No widzisz! Był celny! A że był przy okazji miły - to zaleta. Nie każdy potrafi być i celny i miły.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Wiesz, skoro już dostąpił zaszczytu przyjęcia Konopackiego w swoich skromnych progach, to nie pozostawało mu już nic innego jak obdarzyć znakomitego gościa miłością.
Inna sprawa, że ów gość, do końca czekał na wyraźne zaproszenie od gospodarza. I gość w zasadzie do ostatniego momentu zwlekał czy aby zaszczycić dom gospodarza swą obecnością.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Przepraszam. nie jestem nikim ważnym, nie znam Panów osobiście, nie powinienem się wtrącać (zresztą sam nie mialem zamiaru tego robić), ale nie dam rady. Doceniam Was za to co robicie. Na prawdę. Ale proszę - powiedzcie mi drodzy artyści, epigoni, podtrzymujacy wciąż pamięć o Jacku i stanowiący dla nas pewien wzór (choć chyba ta ostatnia opinia troche zaczyna podupadać po obejrzeniu tego co wyprawiacie na forum) do czego ta cala wymiana zdan (jak i poprzednie) ma prowadzić. Jeśli znowu do Karczmy to prosze Was - przenieście się tam od razu i nastepnym razem zrobcie to zanim zaczniecie ponownie siebie (i nie tylko) gryźć. Na prawdę - szkoda tracić w tak niegodny sposób to co ciężką swoją pracą i postawą juz osiagneliście.

Pozdrawiam

[ Dodano: 5 Listopad 2006, 00:51 ]
P.s. są ludzie, ktorzy woleliby nie wiedzieć o napięciach między Wami.
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz
Eryk napisał(a):Jeśli znowu do Karczmy to prosze Was - przenieście się tam od razu
Ale wówczas nei będziesz miał co czytać :rotfl:
Odpowiedz
Jest na prawdę na tym forum wiele innych o wiele ciekawszych i bardziej rozwijających tematów. Smile
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz
Tak?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Eryk napisał(a):są ludzie, ktorzy woleliby nie wiedzieć o napięciach między Wami.
Nie mogą się nie dowiedzieć. Musieliby przestać zaglądać na forum. :rotfl:
Odpowiedz