Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Portret zbiorowy w zabytkowym wnętrzu
Nie ma także obrazu do tej piosenki. W załączniku jest to, co znalazłem. Obraz nosi tytuł "Przyjęcie oficerów straży miejskiej św. Andrzeja". Piosenka do obrazu pasuje, jak ulał, więc sądzę, że o to właśnie chodzi.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
A ten?

Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Odpowiedz
Sprawa podobna do Domu Opieki...
Hals stworzył kilka takich dzieł inspirowanych strażą miejską, zobaczyłem oba i uświadomiłem sobie że widziałem jeszcze jeden na pewno (jeśli nie więcej) bardzo podobny obraz, można jeszcze poszukać gdzieś, zamieszczenia chyba warte są wszystkie Wink
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz
ps napisał(a):A ten?
kurde - faktyko
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
adam_marian napisał(a):można jeszcze poszukać gdzieś, zamieszczenia chyba warte są wszystkie
No to zamieszczam jeszcze dwa.

Pozdrawiam
ps
Odpowiedz
Ten pierwszy to chyba nie bardzo, bo nie wygląda na wnętrze...

Ale ten drugi to chyba nawet ten, którego szukamy, bo jest "stół nakryty".
Odpowiedz
gredler napisał(a):Ale ten drugi to chyba nawet ten, którego szukamy, bo jest "stół nakryty".
We wcześniejszych też są stoły nakryte, tyle że mniej widoczne.

Pozdrawiam
ps
Odpowiedz
Tak, ale tu jest najbardziej nakryty Smile
Odpowiedz
gredler napisał(a):Tak, ale tu jest najbardziej nakryty Smile
No, rzeczywiście, w innych obrazach stół jest jakby zepchnięty na drugi plan. W tym, wszyscy siedzą wokół niego, itd.
Natomiast w tej zapowiedzi:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/zapowiedzi/portret_zbiorowy_w_zabytkowym_wnetrzu.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... netrzu.php</a><!-- m -->
JK mówi o oddziałach świętego Jakuba, a to są oddziały św. Jerzego (a w tym 'nie we wnętrzu' - św. Hadriana). No, chyba że to po prostu zwykła pomyłka.

Pozdrawiam
ps
Odpowiedz
No to który dac? :rotfl:
Odpowiedz
Ja bym był za tym ostatnim, bo rzeczywiście jak mówiliście "stół nakryty" i najbardziej widoczny, no i przy nim większość siedzi ("wedle rangi, zasług i uznania") - a w pozostalych więcej stoi i kręci się tak jakby, a poza tym jakoś najbardziej mi pasuje do klimatu utworu (np te pierwszy jest za jasny...) Wink
Odpowiedz
adam_marian napisał(a):np te pierwszy jest za jasny...
Taka reprodukcja. Widziałem kiedyś ciemniejsze reprodukcje owych obrazów.
Tak poza tym - na kaczmarski.friko.pl umieszczony jest ten ostatni.

Pozdrawiam
ps
Odpowiedz
ps napisał(a):Ale ten drugi to chyba nawet ten, którego szukamy, bo jest "stół nakryty".
Chyba ten stół nie jest śladem, bo Jacek śpiewa "Koniec pozowania, stół nakryty", a wcześniej "Przy dębowym stole", czyli nie powininien być nakryty.
Odpowiedz
niekoniecznie, stół dębowy może znaczyć tele co solidny. Stół drewniany bez obrusu jest tylko na jednym obrazie, które nie jest we wnętrzu,
ps napisał(a):Taka reprodukcja.
możliwe ale chyba nie w aż takim stopniu...
Odpowiedz
Edyta napisał(a):
ps napisał(a):Ale ten drugi to chyba nawet ten, którego szukamy, bo jest "stół nakryty".
Oczywiście cytat z wypowiedzi Gredlera.
Edyta napisał(a):Chyba ten stół nie jest śladem, bo Jacek śpiewa "Koniec pozowania, stół nakryty", a wcześniej "Przy dębowym stole", czyli nie powininien być nakryty.
Może po prostu JK nie tylko opisał obraz, ale również dopisał co działo się przed pozowaniem, co pozwoliło dopełnić "wizję artystyczną" (miało to miejsce także w "Pejzażu z szubienicą")?
Mógł to być też zwyczajny domysł Mistrza, który to domysł także uzupełniał tę "wizje artystyczną" : dębowy = mocny, solidny, trwały (ale tu już zagłębiamy się w interpretacje wiersza Wink )

Pozdrawiam
ps

[ Dodano: 19 Listopad 2006, 13:07 ]
OT:
Adamie_Marianie, czyżbyś cudownie odmłodniał? Wink
Odpowiedz
juz powróciłem do starego wieku Big Grin zabawy w profilu czasem moga dowartosciowac Tongue
Odpowiedz
adam_marian napisał(a):zabawy w profilu czasem moga dowartosciowac Tongue
Hmm myślałam że dowartościowuje się bardziej przez odmładzanie niż przez postarzanie Wink
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
wgrywam w takim razie ostatni
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Hmm myślałam że dowartościowuje się bardziej przez odmładzanie niż przez postarzanie Wink
no właśnie tak zrobiłem tylko moj niecny plan został wykryty przez Ps i się musiałem przyznać :Smile

EDIT:

wydaje mi się czy także posunełaś sie do takiego zabiegu? Big Grin
Odpowiedz
adam_marian napisał(a):wydaje mi się czy także posunełaś sie do takiego zabiegu? Big Grin
Kobiet się o lata nie pyta Wink
A mój wiek jest jak najbardziej prawdziwy, tyle mam i na tyle się czuję.

Pozdrawiam Smile
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz