Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na rzecz tezy Lema
Jeden gość na portalu gazeta.pl, jako komentarz do artykułu o skazaniu sprawcy głośnego wypadku na pięć lat więzienia napisał(a):20 lat za wypadek w ktorym sa ranni a dozywocie dla tych co zabili czlowieka.

Kazdy kto ma samochod jest jak posiadacz broni. Powiniem miec pozolenie na bron. Bo to jest bron masowego razenia. W Polsce przy takich drogach i takiej glupocie kierowcow samochod staje sie BRONIA.

Kazdy kierowca powinien przechodzic test u psychologa.

Zlapany za przekraczanie predkosci powinni miec konfiskowane samochody, odbierane prawa jazdy i prewencyjnie za usilowanie przestepstwea powinni isc do pudla na dwa lata.

Za spodowanie wypadku gdzie byla przekroczona predkosc 10 lat, nawet jesli tylko sam sie poturbowal i zniszczyl samochod. Ubezpieczalnia nie powinna dawac jakiegokolwiek odszkodowania.

Za spowodowanie wypadku gdzie zostaly pokrzywodzone inne osoby niz kierowca 20 lat pudla. Kategoria ... przestepstwo z pre3medytacja z uzyciem broni masowego razenia. Ubezpieczalni powinna tylko pokryc straty ofiar. Sprawda powinien rowniez wziac odpowiedzialnosc za straty ofiar. Nawet jesli do konca zycia (po wyjsciu z pudla) musialby robic jak niewolnik za ofiary lub osoby pokrzywodzone przez niego w wypadku.

Za spowodowanie smierci...gdzie byla przekroczona predkosc dozywocie. Gdyby jeszcze wchodzil alkohol, podowojne np. 100 lat w pudle.

Po roku czasu na drogach byliby sami normalni kierowcy. Drogi bylyby budowane przez wiezniow ktorzy spowodowali wypadki, wszystkim zyloby sie lzej.

Inaczej bedzie coraz gorzej, a sprawcy po odplakaniu i zalu za grzechy beda wypuszczani wolno zeby zabijac kolejnych niewinnych ludzi.

Tak to koszmar, propozycje moje sa nie do zaakceptowania...az ofiara bedzie ktos kogo kochacie, lub wy sami...

Ile jeszcze musi ludzi zgniac zeby dotarlo do was ze kazdy kto przekracza predkosc jest przestepca...
Co o tym sądzicie, Drodzy Szanowni?

[ Komentarz dodany przez: ann: 10 Październik 2006, 21:30 ]
Poprawiłam układ tekstu w cytowanym fragmencie, bo się trochę "rozjechał" Wink
Po pierwszem, Srogi Krasny, wybacz mi moją ignorancję, ale o jaką tezę Lema rzecz się rozchodzi?

Po drugiem, to poniekąd ów Gość ma rację: kierowcy odpowiedzialni za wypadki drogowe powinni być pociągani do większej odpowiedzialności. [Oczywiście jest to bardzo ogólne stwierdzenie, ale jest dość późno.]
Niestety! Postulaty Gościa są utopijne. Ileż to artykułów zostało już wydrukowanych o przepełnionych więzieniach, braku środków na ich utrzymanie i w ogóle o opłakanym stanie polskiego więziennictwa.

Po trzeciem, miałem pewne przypuszczenia co do przyczyny zajadłości i goryczy zacytowanego przez Ciebie postu. Moje przypuszczenia zostały potwierdzone w przedostatnim zdaniu:
Gość napisał(a):az ofiara bedzie
ktos kogo kochacie, lub wy sami...
... i wszystko jasne.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
gredler napisał(a):Po pierwszem, Srogi Krasny, wybacz mi moją ignorancję, ale o jaką tezę Lema rzecz się rozchodzi?
Masz to w temacie zdaje się Smile
A co do artykułu Gościa - ma może trochę racji (w tym,że kary można by zwiększyć),może ma powód,żeby pisać tak,a nie inaczej,co nie zmiania faktu,że pierd*oli jak potłuczony...
mi też się tak wydaję. jako rowerzysta wiem coś o tym jak jeździ ta banda debili.

prze wszystkim mandaty widełki nie powinny być co 10 km, tylko powinny być ustawiane procentowo. przecież przekroczenie prędkości o 20 km na autostradzie nie równa się przekroczeniu prędkości o 20 jeśli dozwolona jest prędkość 20 km.

nie popieram wsadzania do więzień, popieram wysokie kary finansowe.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Alek napisał(a):Masz to w temacie zdaje się
Ale widać ten podtemat tylko na liście, a teraz nie. Poza tym zrzucam to na karb późnej godziny, o której pisałem poprzedniego posta.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
A dla mnie facet w dużej części ma rację. Sama jestem kierowcą i niejednokrotnie muszę myśleć za innych. W przypadku tego faceta skazanego na 5 lat, nikt mi nie wmówi, że jazda 120 km/h przy gołoledzi, na moście, to nie jest bezmyślność.
ja napisał(a):mi też się tak wydaję. jako rowerzysta wiem coś o tym jak jeździ ta banda debili.
Tak, zgadza się! Rowerzyści to w dużej części banda debili. Woli taki zginąc, ale za nic ręki nie wystawi na znak, że chce skręcic. Do osi jezdni też nie zjedzie, gdy skręca w lewo. Po co, lepiej znienacka wyskoczyc pod koła samochodu...
Ja miałem taki przypadek że jechałem z kolegą samochodem i przed nami jechała rowerzystka. Zbliżalismy się do skrzyżowania, kolega stwierdził że na 100% będzie ona skrecac w lewo, zwolnił by pozwolic jej skręcic. Jednak pani rowerzystka pojechała dalej prosto, więc za skrzyżowaniem ją wyprzedzilismy, wtedy rowerzystka zawrociła i skręciła tam gdzie miała...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):Tak, zgadza się! Rowerzyści to w dużej części banda debili. Woli taki zginąc, ale za nic ręki nie wystawi na znak, że chce skręcic. Do osi jezdni też nie zjedzie, gdy skręca w lewo. Po co, lepiej znienacka wyskoczyc pod koła samochodu...
Ja miałem taki przypadek że jechałem z kolegą samochodem i przed nami jechała rowerzystka. Zbliżalismy się do skrzyżowania, kolega stwierdził że na 100% będzie ona skrecac w lewo, zwolnił by pozwolic jej skręcic. Jednak pani rowerzystka pojechała dalej prosto, więc za skrzyżowaniem ją wyprzedzilismy, wtedy rowerzystka zawrociła i skręciła tam gdzie miała...
oczywiście. zgadzam się, że rowerzyści czasami źle się zachowują (sam pewnie tak robię - choć daję znak kiedy skręcam), natomiast to nie usprawiedliwia kierowców. A ta kobieta mogła się poprostu zagapić - każdemu zdarzają się błędy.
ja napisał(a):każdemu zdarzają się błędy.
Wybaczcie,ze polecę teraz oczywistym truizmem - ale niektóre blędy wiele kosztują...
ja napisał(a):A ta kobieta mogła się poprostu zagapić - każdemu zdarzają się błędy.
Ona na pewno się nie zagapiła.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
ja napisał(a):A ta kobieta mogła się poprostu zagapić - każdemu zdarzają się błędy.
Ten facet co zabił 5 osó też mógł się zagapić, ato go w żadnym wypadku nie usprawiedliwia...
No niestety. A jesli chodzi o kary to jestem za podniesieniem "stawek" dla pijanych kierowców.
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Przemku jak to się nie zagapiła ? zrobiła na złość ? nie usprawiedliwiam jej. mówię tylko, że mogło tak być - idioci zdarzają się wszędzie.
Tomek_Ciesla napisał(a):Ten facet co zabił 5 osó też mógł się zagapić, ato go w żadnym wypadku nie usprawiedliwia...
otóż nie. przekraczanie prędkości o chyba 50 km nie jest zagapianiem się, tak samo jak zasuwanie z taką prędkością na gołoledzi.
ja napisał(a):Przemku jak to się nie zagapiła ? zrobiła na złość ? nie usprawiedliwiam jej. mówię tylko, że mogło tak być - idioci zdarzają się wszędzie.
Oczywiście że się nie zagapiła. Po prostu bała się skręcac przed samochodem. To było widac.
ja napisał(a):przekraczanie prędkości o chyba 50 km nie jest zagapianiem się, tak samo jak zasuwanie z taką prędkością na gołoledzi.
To samo z wariackim wyprzedzaniem, jak to zrobiła jedna pływaczka.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Ale widzisz, w przypadku pływaczki wszyscy jej współczują że taka wielka tragedia się przytrafiła. Natomiast w przypadku tego gościa od 5 ofiar - spotyka go ogólne potępienie.

Hipokryzja świat połyka.
Bez przesady - jej też się dostało nieźle...
Ale co powiesz o Gołasiu? Tam to nie tyle była typowa głupota i brawura,ile zmęczenie i przecenienie własnych sił...
Czyżby samochód wymyślono po to - aby każdy mógł się przekonać, że idiota może siedzieć w każdym z nas?

A może, żeby się przekonać, że za głupotę można słono zapłacić?
Alek napisał(a):Bez przesady - jej też się dostało nieźle...
chyba raczej nie bardzo, bo nadal pływa...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
A ten wypadek w basenie spowodowała? Gorzej jakby dalej jeździła...
Ale nieumyślne spowodowanie śmierci to przestępstwo w tym kraju...
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Przemek napisał(a):Oczywiście że się nie zagapiła. Po prostu bała się skręcac przed samochodem. To było widac.
no a ja próbowałem wytumaczyć dlaczego zrobiła źle Wink
Zbigniew napisał(a):Czyżby samochód wymyślono po to - aby każdy mógł się przekonać, że idiota może siedzieć w każdym z nas?

A może, żeby się przekonać, że za głupotę można słono zapłacić?
takich dowodów można znaleźć dość sporo. samochód jest jednym z nich.
Przemek napisał(a):chyba raczej nie bardzo, bo nadal pływa...
a może nie powinna ?
ja napisał(a):a może nie powinna ?
Nie o to chodzi...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości