03-29-2007, 06:34 PM
zamocik_23 napisał(a):A co powiecie na "Requem rozbiorowe" ?Nie mogę go sluchac spokojnie, bo wiem, że nie daje żadnej sensownej odpowiedzi i to mnie irytuje.

Piosenki, których nie da się słuchać spokojnie
|
03-29-2007, 06:34 PM
zamocik_23 napisał(a):A co powiecie na "Requem rozbiorowe" ?Nie mogę go sluchac spokojnie, bo wiem, że nie daje żadnej sensownej odpowiedzi i to mnie irytuje. ![]()
03-29-2007, 09:29 PM
Jaśko napisał(a):to mnie irytuje.a ja myślałam, że Ciebie z równowagi nic nie jest w stanie wyprowadzić.. ![]() Ja właśnie sobie słucham Kantyczki ![]() ![]()
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
03-30-2007, 12:14 PM
zamocik_23 napisał(a):ale przez te "czerwone jabłuszka przekrojone na krzyż" robi mi się dziwnie przyjemnieAch, te wspomnienia ![]()
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
03-30-2007, 01:05 PM
Jaśko napisał(a):Nie mogę go sluchac spokojnie, bo wiem, że nie daje żadnej sensownej odpowiedzi i to mnie irytuje.Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl?
03-30-2007, 01:28 PM
A konkretnie co miałbym rozwinąć?
03-30-2007, 03:00 PM
Jaśko napisał(a):A konkretnie co miałbym rozwinąć?Jeśli dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, w "Requiem rozbiorowym" przeszkadza Ci to, że utwór nie "daje odpowiedzi". Chciałbym się dowiedzieć, na jakie pytanie Twoim zdaniem "Requiem rozbiorowe" winne jest dać odpowiedź.
03-30-2007, 03:24 PM
DuchX napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć, na jakie pytanie Twoim zdaniem "Requiem rozbiorowe" winne jest dać odpowiedź.Utwór ogranicza sie do krytyki ówczesnych postaw nie wskazując, jakie z tego należy wyciągnąć wnioski. Oczywiście, nie musi tego robić. Natomiast mnie brak konkluzji rozczarowuje, zważywszy na rozmiar dzieła.
03-30-2007, 04:00 PM
zamocik_23 napisał(a):A co powiecie na "Requem rozbiorowe" ?oj, fakt, Requiem jest niesamowite... I Kredka Kramsztyka...
03-30-2007, 08:51 PM
Jaśko napisał(a):Utwór ogranicza sie do krytyki ówczesnych postaw nie wskazując, jakie z tego należy wyciągnąć wnioski. Oczywiście, nie musi tego robić. Natomiast mnie brak konkluzji rozczarowuje, zważywszy na rozmiar dzieła.A może takie ma właśnie zadanie..? Stawia przed odbiorcą zadanie wniknięcia w utwór i zachęca do samodzielnego wyciągania wniosków, o których mówisz. Ja odnajduję tyle gorzkiej oceny dzisiejszej rzeczywistości, że mi to wystarcza.. Ale jednocześnie przysłuchuje się tym sądom jakby z roli świadka w procesie całego społeczeństwa, zastanawiając się jednocześnie, z którą grupą przyjdzie mi się kiedyś zidentyfikować...
03-30-2007, 08:57 PM
zamocik_23 napisał(a):A może takie ma właśnie zadanie..?No może. Przecież napisałem, że nie musi dawać odpowiedzi, tylko że ja żałuję, ze takiej własnej propozycji autora nie ma.
04-03-2007, 12:19 AM
Mnie najbardziej poruszają Weterani i Dwadzieścia lat później.
Dlaczego? Takie fragmenciki np.: "Już nasze epopeje chwilką, Najwyżej ktoś się z nich uśmieje" czy "Jeśli to piekło jest, lub czyściec - Niebu nic nie jesteśmy winni." Albo z Dwadzieścia lat później: "Własne wspomnienia - jak cudze losy, Trzosy pełne, a serca - próżne; Fałszu zeskrobać z prawdy - nie sposób Zaledwie w dwadzieścia lat później..." Straszne. Przemijanie, bezwzględność czasu, który wszystko niszczy. Bunt w zasadzie nic nie daje. Smutna świadomość własnej bezsilności i braku wartości. Słowem: "Karki cherlawe, serca szklane, Umysły - prawdę rzec - nietęgie, Słowem: lepieni na kolanie, Stawiani pod istnienia pręgierz". Tego nie mogę słuchać spokojnie. Pozdrawiam Natalia
04-03-2007, 04:08 PM
Ja nie mogę słuchać spokojnie "Pejzażu z szubienicą". To jest tak rytmiczna i świetnie skomponowana piosenka że zawsze mnie rusza x]
Poza tym "Świadkowie"... kolejne cudo. "Pompeja" też potrafi swoje. "Ballada o spalonej synagodze" też podrywa z krzesła... no i wiele można by było tak wypisywać... x]
04-03-2007, 07:22 PM
A ja nie mogę słuchać spokojnie piosenek z płyty Atysiej.
04-03-2007, 08:36 PM
Edyta napisał(a):A ja nie mogę słuchać spokojnie piosenek z płyty Atysiej.Ja również.... powalająca... na łopatki...
04-06-2007, 08:55 AM
Shilven napisał(a):Ja nie mogę słuchać spokojnie "Pejzażu z szubienicą". To jest tak rytmiczna i świetnie skomponowana piosenka że zawsze mnie rusza x]Uwielbiam ten utwór. Ale wolę go w wersji z płyty "Mury". Zawsze, kiedy słucham tej piosenki, mam wrażenie, że jest jak z porządnego musicalu> Aż się widzi całą akcję, to, o czym śpiewają! I pomyśleć, że Kaczmarski zrobił takie cudeńko z obrazu, na którym postaci ludzi zajmują może 1/4 całości...
04-27-2007, 07:57 AM
Heh.. Do mnie niedawno dotarło, dlaczego pewni użytkownicy widząc dostojną postać uż. Kaczorka, krzyczą "Jesienin!"...
I przyznam się bez bicia.. Następnym razem będę krzyczeć z Wami ![]() Ostatnio bowiem uzależniłam się od "Epitafium dla Jesienina"... I gdziekowliek bym nie była, słysząc ten utwór, zawsze przenoszę się na riazańską łąkę i patrzę na TO niebo.. Eh.. nie mam nawet słów, żeby opiasać, co wtedy czuje.. Ale ten pościg gwiezdnych herosów, ta ich conocna walka o przetrwanie zarówno w naszych umysłach, jak i we własnej świadmości.. I ta podróż przez przestrzenie na bułanym źrebaku.. Białe brzozy po bokach, szaleństwo gwiazd na niebie, błyski Moskwy w oddali, karczmy wabiące ciepłem po galopie wśród zamieci... Później zsiada się z konia i wchodzi do hotelowego pokoju. Na stole dogasający papieros.. I wszystko staje się jasne.. Jak nieświadoma modlitwa za "oszroniony klon".. Och.. Sergiuszu... :wzruszony:
04-27-2007, 09:32 AM
Skoro tak mówisz
04-27-2007, 11:18 AM
Alek napisał(a):Skoro tak mówiszStoik! Jak bum cyk, cyk, stoik!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
04-27-2007, 12:46 PM
Alek napisał(a):Skoro tak mówiszSorry, ale o co chodzi? Dziewczyna pięknie się stara... Wolę takie posty niż po prostu listę piosenek.
04-29-2007, 05:21 PM
Wśród wielu piosenek, których nie da się słuchać spokojnie, znajduje się m. in. ten fragment:
Kapłanki dyscypliny bez odstępstw, bez wyjątków Pilnują nas bez przerwy żółtymi powiekami, Byśmy — nieobliczalni, skąpani jak we wrzątku, Znów — życiem nienażarci — nie stali się chłopcami I świata nie zaczęli urządzać od początku.
04-30-2007, 07:45 AM
(........)
05-01-2007, 05:50 PM
kraśny, a co Ty tyle razy tego posta zmieniałeś? Czyżbyś sam ten tekst tworzył?
![]()
05-02-2007, 05:21 PM
W tym tygodniu (bo ja na ogol slucham jednej rzeczy baaaardzo dlugo)
- Bo za oknem śnieżyca, chichoty i wycie, Przed którymi na próżno chowamy się w życie. Ten niepokój dopadnie nas zawsze i wszędzie - Pamiętamy, co było Więc wiemy - co będzie.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
05-02-2007, 05:54 PM
Elzbieta napisał(a):Bo za oknem śnieżycaU nas też się pogoda popsuła.
05-02-2007, 06:14 PM
Elzbieta napisał(a):U nas też się pogoda popsuła.Luter postawil za to piwo - wolno. Nikt ni broni. Tylko czy Wy jestescie jakies kolko wzajemnej adoracji? Bo jesli Luter nie rozumie jackowego 'na próżno chowamy się w życie. Ten niepokój dopadnie nas zawsze i wszędzie' - to niewiele z JK rozumie.
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
05-02-2007, 06:30 PM
Elzbieta napisał(a):Bo jesli Luter nie rozumie jackowego 'na próżno chowamy się w życie.Była już taka teza stawiana i to jakieś pięć lat temu. Może coś w tym po prostu jest. Bądź dobrej myśli, Elżbieto. Może uda się Państwu zebrać komitet orzekający kto ile rozumie z Kaczmarskiego. I wszystko będzie wiadomo.
05-02-2007, 06:47 PM
Luter napisał(a):Była już taka teza stawiana i to jakieś pięć lat temu. Może coś w tym po prostu jest.Nic nie ma. Nie dodalam 'przymruzenia oka' Nie musisz byc taki obrazalski. Kazdy z nas wie po swojemu - a mnie przez ostatni tydzien wlasnie 'ten niepokój dopadnie nas zawsze i wszędzie' nie daje sie sluchac spokojnie -moze dlatego,ze mnie tez dopada i uciekam od niego w milosc, w cisze, w zycie. EDIT 'obrazliwy' zmienilam na 'obrazalski' Polskim jeszcze wladam po dekadach, ale robie bledy.
05-02-2007, 07:21 PM
Elżbieto, nawet jeśli jestem obrażalski, to nie tu i nie na Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie, KN.
05-02-2007, 07:41 PM
Luter napisał(a):to nie tu i nie na Ciebie.To dobrze. Wrocimy do utworow, ktorych nie da sie spokojnie sluchac.
05-03-2007, 01:24 PM
Rany :o Właśnie rzuciłam okiem na swój wcześniejszy post w tym temacie i nie mogę uwierzyć, że nie wymieniłam tu "Arki Noego"! (szczególnie wersja z MwMR, ale to nie ma wielkiego znaczenia). Dlaczego? Bo po raz pierwszy zobaczyłam i usłyszałam moje... hm, nazwijmy to motto życiowe ubrane w tak piękne słowa. Szczególnie chodzi o fragment, który mam w podpisie
("Każdy z was jest łodzią, w której Może się z potopem mierzyć, Cało wyjść z burzowej chmury, Musi tylko w to uwierzyć") Za każdym razem jak tego słucham to mnie ciarki przechodzą. Własnie tak, każdy problem można przezwyciężyć, każdy potop pokonać i każdą burzową chmurę... trzeba tylko w siebie i w swoje mozliwości wierzyć. Ale nie tylko ten fragment, cała piosenka jest cudowna. Uwielbiam A oprócz tego od pewnego czasu "Dzieci Hioba" i sam "Hiob"
"Każdy z was jest łodzią, w której
Może się z potopem mierzyć Cało wyjść z burzowej chmury, Musi tylko w to uwierzyć!" |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|