12-02-2006, 11:08 AM
Ostatnio "Prośba". Taki demoniczny klimat, lubię ją grać.
Piosenki, których nie da się słuchać spokojnie
|
12-02-2006, 11:08 AM
Ostatnio "Prośba". Taki demoniczny klimat, lubię ją grać.
12-10-2006, 11:31 AM
A dla mnie wszystkie.. ostatnio ' Przedzskole', ale i 'Katyn' 'Pejzaz zimowy, 'Przyjaciele', 'Swiadectwo', 'Kasandra', 'Opowiesc pewnego emigranta' -to bardzo prywatne dla mnie .Kocham wzsystko. Jacek jest w tym wzsystkim tak barzdo intensywny-nie potrafie wybrac. Wzsystko boli.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
02-15-2007, 11:25 PM
Wybór nie będzie taki znowu prosty, bo tak naprawdę niewielu piosenek MOGĘ wysłuchać spokojnie. Ale spróbuję
![]() Jedną z pierwszych piosenek Kaczmarskiego, które usłyszałam, była "A my nie chcemy". Wtedy zrobiła na mnie piorunujące wrażenie i... tak mi zostało. Zarówno tekst, jak i niezwykle przejmująca muzyka sprawiają, że nigdy jeszcze nie udało mi się wysłuchać tego spokojnie, bez dreszczy. Niesamowite są też "Dzieci Hioba". Ciarki mnie przechodzą w zasadzie przez cały czas trwania utworu, ale w momentach "Dnia nie ujrzy więcej już siedem sosen, siedem brzóz- jednej nocy cały las utracił świat" i "Patrzył nieomylny kat jak litością zdjęty wiatr bogobojny lament Hioba w niebo niósł" niemalże mam łzy w oczach. A to się tak znowu często nie zdarza. Skoro "Dzieci Hioba", to i samego "Hioba" wymienię. Przepiękne, szczególnie słowa wodza gotowych na wszystko bitnych górskich plemion. Dalej, kierując się w wymienianiu raczej ciągiem luźnych skojarzeń niż stopniem niespokojnego słuchania: "Katyń" i "Powrót z Syberii". I na koniec, choć na końcu być nie powinno (ach ta godzina ![]() A wybierając z całości muzycznego dorobku tria nie mogłabym pominąć jeszcze "Epitafium dla Sergiusza Jesienina". Tłumaczyć chyba nie trzeba, zwłaszcza, że tak wiele osób zrobiło to przede mną ![]()
02-15-2007, 11:31 PM
A dla mnie piosenka "JA". Ilekroć ją słyszę muszę wstać i zrobić kilka kroków. Moim marzeniem jest zaśpiewać ją na scenie przed dużą publicznością i z takim fortepianem jaki dawał ZŁ… ech … Mam nadzieję, że kiedyś mi się uda...
Przestań potykać się z tym murem, nie widzisz, że na dobre skrzepł?
02-15-2007, 11:52 PM
"Ja" ma swoją wymowę...
Dla mnie genialna jest zwrotka ze słowami "Partia Potworków! Rząd zatrutej krwi! Ach, cóż za ulga - unormalnić skazy! Nakaz szacunku, a nie gest odrazy, Wystarczy - ja! ja! ja! - zmienić w - my!!' Ciarki przechodzą mi po plecach jak słucham wykonania Gintrowskiego... Brrrr ![]()
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
02-15-2007, 11:58 PM
Tak, Gintrowski wykonał ją genialnie...
Przestań potykać się z tym murem, nie widzisz, że na dobre skrzepł?
02-16-2007, 07:01 PM
zamocik_23 napisał(a):jak słucham wykonania Gintrowskiego...Jest jakieś inne?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
02-16-2007, 07:17 PM
Nie wiem... :wstyd: Ale mi chodziło o ten głoooooossssss....
![]()
02-16-2007, 09:36 PM
Dla mnie zdecydowanie jedna piosenka, jedna zwrotka i jeden wers. Kulminacja kulminacji i szczyt szczytów
![]() "Nie wybieraj między żądzą swą a Bogiem ( i jakiś milion wykrzykników)"
Nie ma złych wierszy. Są wiersze o niczym.
02-17-2007, 03:36 AM
Dzisiaj - jak w moim podpisie - z reszta w wykonaniu 'Trio', jutro byc moze:'Ach jakbym chciała być jak oni być jak oni
Ach jak mi ciąży to co czuję to co wiem', potem - i tak beze mnie o mnie gra.... i tak moge mnozyc...
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
02-17-2007, 01:02 PM
A "Marcin Luter"? Po przesłuchaniu utworu ze szczególnym naciskiem na zwrotkę:
"Tak papierską ja bullę spaliłem lecz szukajcie miast, które on spalił ja na wrotach kościelnych tezy swoje przybiłem on mnie wyklął a mnisi śpiewali Ta duma i skupienie które brzmi, naprawdę robi wrażenie. Luter nie jest już tylko reformatorem i buntownikiem. Luter jest przede wszystkim silny i zdecydowany. A przede wszystkim wierzy w to, co robi! Po prostu, dopiero teraz do mnie doszło- jak on może imponować!
02-17-2007, 02:19 PM
Jeśli chodzi o "Marcina Lutra", to mnie nieodmiennie zachwyca ten fragment:
"Słowa palą, więc pali się słowa Nikt o treści popiołów nie pyta" Piękne sformuowanie ![]() Rzeczywiście poruszające ![]()
02-17-2007, 02:48 PM
Obydwa w/w fragmenty są genialne
![]() A w tym najbardziej dosłownym znaczeniu chyba dość dobrze oddają praktyki Kościoła w czasach przedreformacyjnych (Inkwizycję i wyprawy krzyżowe) ![]() Chyba czas wrócić do słuchania Lutra (ostatnio jakoś zabrakło go na indeksie moich ulubionych piosenek :agent: ) Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
02-17-2007, 05:46 PM
Dla mnie piosenkami których nie da się słuchać spokojnie są na pewno
"Wigilia na Syberii" (szczególnie ostatnia zwrotka jest przejmująca) i "Lament tytana"
02-17-2007, 06:10 PM
Dla mnie cały Marcin Luter jest genialny. Ale w tym utworze mam dwa "ukochane" cytaty:
"spójrz wokół siebie, krytyku" i końcowe, "niech nauczy się czytać, niech powaca do Słowa". [ Dodano: 17 Luty 2007, 19:12 ] "Lament Tytana" jest też genialny.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
02-17-2007, 07:10 PM
A co powiecie o gradacji w "Pompejach"? Niesamowita...
"-Ziemia drży! Czy nie czujesz? -Objął ją od tyłu i szepnął do ucha- -to drżą członki moje, świat nie zginie dlatego, że bydle zawyło- odwraca jej głowę i długa całuje na dach pada gorące pierwsze ziarno pyłu" I nieszczęsny los gorliwego proroka zniszczenia: "Psa, który ostrzegał nikt nie spóścił z łańcucha..."
02-17-2007, 09:10 PM
dla mnie bardzo przejmujacy jest utwór "Ze sceny". Najbardziej zaś fragment:
Gwiżdże ktoś - nie mówię nic, nie było nic! Ja mikrofon mam i ja mam teraz głos! Tam, za kulisami wy! Możecie iść! Przejmuję program i prowadzę dalej go! Nie przerywać! Tego, co warcholi - precz! Nie dla niego tutaj płuca w strzępy rwę! Przy czym to "precz" jest takim wyrzutem. I na końcu ta tragiczna cisza i samotność. I nieskończona pieśń.
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
02-17-2007, 10:57 PM
Ja jeszcze bardzo lubię "Przechadzkę z Orfeuszem". Ten tekst do mnie "trafia". Ale mało kto go wykonuje (oczywiście myślę - obecnie). Chyba tylko Kuba z Mateuszem... ale tak trochę zbyt łagodnie. Zresztą wszystkie utwory z "Między nami" są świetne.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
02-18-2007, 07:25 AM
gosiafar napisał(a):Ja jeszcze bardzo lubię "Przechadzkę z Orfeuszem". Ten tekst do mnie "trafia". Ale mało kto go wykonuje (oczywiście myślę - obecnie). Chyba tylko Kuba z Mateuszem... ale tak trochę zbyt łagodnieKwartet Pro Forma, tę piosenkę ma w repertuarze o ile dobrze pamiętam. [ Dodano: 18 Luty 2007, 08:37 ] Przemek napisał(a):Kwartet Pro Forma, tę piosenkę ma w repertuarze o ile dobrze pamiętam.<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/docent/public/Przemysl%202004/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... sl%202004/</a><!-- m --> oto premierowe wykonanie z koncertu w Przemyślu w 2004 roku. Niestety instrumenty słabiej słychac :/
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
02-20-2007, 08:58 PM
Jak dla mnie, absolutnie genialną i wciskającą w fotel piosenką jest "Obława III"... wyciska mi łzy z oczu fragment:
"Moja pieśń życia jeszcze dla mnie nie zamilkła, Niejedna przestrzeń jeszcze mój usłyszy głos! Na własnej łapie szczęk zaciskam straszny uchwyt, Ona nie moja już, w niewoli musi zgnić, Już pęka kość i własnej krwi mam pełne żuchwy, Jednym szarpnięciem się uwalniam, żeby żyć!" "Obławy" to pierwsze piosenki JK, które usłyszałam [no, oprócz Murów]. Ten fragment szczególne wrażenie wywarł na mnie i skłonił do drążenia twórczości tego pana. A oprócz tego - "Wigilia na Syberii" ["nie będzie tylko gwiazdy na niebie, grzybów w świątecznym barszczu..." i ten Gintrowskiego wokal... dreszcze przechodzą. no i ostatnia zwrotka też...], "Landszaft z kroplą krwi" ["za oknem nic nie ma, nic nie ma, nic nie ma, więc trzymam się ciebie...." podrywa z krzesła i za serce ściska...], "Ofiara", "Requiem rozbiorowe", "Piosenka napisana mimochodem" [cytat "chwila światła między wschodem a zachodem, wobec której trudno tak po prostu przejść mimochodem" wg. mnie mozna odnieść do samego JK...], "Pejzaż zimowy", "Drzewo genealogiczne", "20 lat później"... ...i mogłabym tak wymieniać do jutra ![]() Pzdrw.
"Każdy z was jest łodzią, w której
Może się z potopem mierzyć Cało wyjść z burzowej chmury, Musi tylko w to uwierzyć!"
02-21-2007, 02:42 PM
Gerund napisał(a):"Drzewo genealogiczne"Dlaczego? Pytam, bo na mnie ta piosenka nie robi az takiego wrazenia. Gerund napisał(a):"Landszaft z kroplą krwi" ["za oknem nic nie ma, nic nie ma, nic nie ma, więc trzymam się ciebie...."Piwo za wymienienie tej piosenki.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
02-21-2007, 07:30 PM
Dla mnie takie piosenki to "Epitafium dla WW", 4. i 5. krąg piekła, a także, wspomniany już, "Marcin Luter", "Ballada o spalonej synagodze" i "Opowieść pewnego emigranta" - ze względu na tekst.
02-21-2007, 08:14 PM
Torrentius napisał(a):Hm... mnie zauroczyła bardzo w tej piosence intonacja głosowa refrenów... Jak słuchałam pierwszy raz pierwszej zwrotki, pomyślałam 'e, takie sobie'. Przyszedł refren i... automatycznie mnie przytkało...Gerund napisał(a):"Drzewo genealogiczne"Dlaczego? Pytam, bo na mnie ta piosenka nie robi az takiego wrazenia. Gusta i guściki ![]() Dopiszę jeszcze do mojej listy Epitafium dla Sowizdrzała...
03-12-2007, 04:13 PM
zamocik_23 napisał(a):A "Marcin Luter"? Po przesłuchaniu utworu ze szczególnym naciskiem na zwrotkę:Przeglądając po kolei strony czekałem kiedy to się pojawi... ![]() Poza tym: "Rozmowa", "Encore", "Przechadzka z Orfeuszem", "Mury 87", "Rozbite odziały", "Antylitania na czasy przejściowe", "Siedem grzechów gł.", "Pijak", "A my nie chcemy". i przede wszystkim "Bieszczady"- "Lecz po co tłuszcz ma spływać nam po brodzie Gdy można żyć o owocach i wodzie Jadąc w Bieszczady."
I salwę w płuca czy też sznur na szyję
By nie powiedział kto, że jeszcze żyje
03-13-2007, 07:34 PM
nie czytalem calosci, wiec wybaczcie jak ktos juz wymienil - piosenka pt. "Katyń".
Szczegolnie ten cytat: Cytat:Jest tylko jedna taka świata strona,Dla mnie osobiscie w repertuarze Kaczmarskiego sa dziesiatki takich piosenek i fragmentow, dlugo by wymieniac.... Moze dlatego ze zostaly we mnie resztki patriotyzmu...
Trzeba mieć do czego wracać,
Czego trzymać się by sprostać. Trzeba jeszcze mieć w co wierzyć By się z własną pieśnią zmierzyć.
03-15-2007, 07:53 PM
![]() ![]() ![]() ![]()
[i]Zmarnowałem podeszwy na codziennych śpieszeniach
teraz jestem słoneczny, siebiepewny i rad idę młody, genialny, trzymam ręce w kieszeniach stawiam kroki milowe, zamaszyste, jak świat...[/i]
03-29-2007, 02:53 PM
to jeszcze ja dorzucę swoje trzy grosze w tej kwestii:
-Rublow (jak tylko pomyślę o tej piosence to mam ciary na plecach. Zwłaszcza teraz, kiedy już widziałam montaż Krzysztofa Gajdy) -Wigila na Syberii -Pejzaż z szubienicą -Rozmowa
03-29-2007, 03:21 PM
Obława II (szczególnie końcówka)
Zbroja A my nie chcemy ucieakć stąd Rozbite odziały Legenda O Miłości Wigilia na Syberii Warchoł Prosty Człowiek
03-29-2007, 04:02 PM
-Litania
-Samobójstwo Jesienina
Czarne cheruby kołyszą widnokrąg.
Konno, na koniu przestrzelonym przez wiatr. Ziemia oddycha już wolniej i mokro, wroną leniwy kracze trakt .
03-29-2007, 06:09 PM
A co powiecie na "Requem rozbiorowe" ?
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|