Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Jeszcze sporo czasu
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
fizol napisał(a):Chyba sprawdzą się czarne przepowiednie, że liczba głosów nie przekroczy listy utworów  Ciekawie by było, gdyby jeszcze każdy z głosujacych wybrał inną piosenkę.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
fizol napisał(a):Chyba sprawdzą się czarne przepowiednie Cóż, skoro nawet na Złota 10 było niewiele głosów...
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
No cóż...
Ale jest już lepiej
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 593
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
W imieniu mej rodzicielki oddałam głos [sama się zdecydowac nie umiałam, więc ona zadecydowała za mnie  ] i w moja mama również twierdzi, ze szkoda, zę tylko jeden głos mozna oddać
Pozdrawiam serdecznie
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony poziomem konkursu :
Pozytywnie zaskoczony
Jest z pewnością wyższy od uśrednionego poziomu uczestnika "Nadziei" 
Od razu widać, że to ludzie z "żyłką kaczmarofilską" nagrywali - nie ma nagrań, które z miejsca odstraszają (a w "piosence kaczmarowej" to wcale nie jest norma  )
IMHO niektóre wykonania wymagałyby jeszcze pewnego dopracowania wokalnego ( żebym jeszcze sam ładnie śpiewać umiał  ), ale "muzycznie" są całkiem niezłe.
Wybór będzie dość trudny faktycznie.
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 319
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):IMHO niektóre wykonania wymagałyby jeszcze pewnego dopracowania wokalnego Konkurs jest konkursem na autorską muzykę do wiersza JK, więc powinniśmy się skupić na niej właśnie.
Chyba, że wokal też określimy jako część melodii/muzyki. Moim zdaniem należałoby ustalić, którą z tych dwóch możliwości bierzemy pod uwagę, a potem zagłosować zgodnie z własnym sumieniem. 
Ja jeszcze nie zagłosowałem, gdyż wybór jest rzeczywiście trudny, jednak przy wyborze zwrócę głównie uwagę na muzykę. Umiejętności wokalne pominę.
Jest kilka utworów, które swoim nastrojem pasują do danych wierszy JK, są melodyjne, a przede wszystkim, jak wspomniał Zeratul, widać że są stworzone przez kaczmarofilów. Wokalnie niektóre rzeczywiście wymagają dopracowania. Ale nie chcę swoim wyborem "skrzywdzić" tych, których umiejętności wokalne są nieco mniejsze od kompozytorskich. I dlatego wybierając, będę kierował się głównie muzyką, do czego i Was zachęcam.
Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Reputacja:
0
W ramach impresji "okołoksiążęcych" - obraz będący inspiracją dla JK przy tworzeniu "Księcia" (niestety jest to największa wersja jaką udało mi się znaleźć w sieci - może wilk'u będzie lepszy :] ) - można to chyba dorzucić na stronę.
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):obraz będący inspiracją dla JK przy tworzeniu "Księcia" Dzięki, Zeratul! Byłem bardzo ciekaw. d
Reputacja:
0
Tak więc można już ogłosić oficjalne wyniki konkursu i zakończyć pierwszą edycję konkursu (przepraszam, że dopiero teraz ale byłem w podróży i po powrocie do domu nie było internetu;/)
Tak więc pierwsze miejsce zają Simon z muzyką do utworu Alegoria malarstwa z liczbą głosów 9.
Serdecznie gratuluję!!
Następne miejsca na podium zajęli:
2. Scheda po Tolkienie Przemka i Czary skuteczne na swary odwieczne Kuby Mędrzyckiego
Gratuluje równie serdecznie
Ostatnie miejsce na podium przypadło utworom:
Sąd Ostateczny Leszka, Axolotl i Nokturn erotyczny Simona, i Moby Dick Przemka/
Gratuluję!
Reszta niestety na podium się nie zmieściła, ale gratuluję serdecznie wszystkim i dziękuję za wzięcie udziału w konkursie.
Pozdrawiam!
fizol
[ Dodano: 18 Wrzesień 2006, 15:49 ]
Przy okazji zaktualizowałem sobie profil
za Tobą ja,
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Debiut wokalny (na forum) jak rozumiem? :]
Gratulacje dla Simona
(pytałeś mnie w shoutboksie: nad czym się tak długo zastanawiam przy wyborze 
- na końcu zostały mi "Alegoria malarstwa" i "Nokturn erotyczny"  )
Co do pozostałych utworów - wiele z nich naprawdę mi się podobało - niektórym przydałoby się najwyżej niewielkie dopracowanie (zwłaszcza wokalne - choć oceniana miała być muzyka, to jednak dla mnie dopiero dobrze zgrany z nią wokal "wyrazi całość")
Mam nadzieję, że autorzy nie odbiorą tego jako przytyk - naprawdę chętnie posłuchałbym tych utworów w wersjach idealnie dopracowanych :]
Swoją drogą, może byś jednak fizolu podał wszystkich autorów?
IMO żadne nagranie konkursowe nie prezentowało poziomu, którego można by się wstydzić
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Gratulacje Simonie!
No właśnie, Fizol, może by ujawnić autorów pozostałych melodii (oczywiście za zgodą).
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):zwłaszcza wokalne - choć oceniana miała być muzyka, to jednak dla mnie dopiero dobrze zgrany z nią wokal "wyrazi całość" Piszesz o pozostałych utowrach - uważam, że wokalnie piosenka z moją muzyką ma doskonałego wokalistę. Szkoda swoją drgoą, że mój przyjaciel sprzed lat nie chce, albo nie ma czasu na kontynuowanie kariery artystycznej. Ale może uda mi się go w końcu namówić...
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
fizol napisał(a):Simon z muzyką do utworu Alegoria malarstwa Gratulacje!  Widzę, że nie tylko ja byłem zgodny co do pierwszego miejsca
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Piszesz o pozostałych utowrach - uważam, że wokalnie piosenka z moją muzyką ma doskonałego wokalistę. Szkoda swoją drgoą, że mój przyjaciel sprzed lat nie chce, albo nie ma czasu na kontynuowanie kariery artystycznej. Ale może uda mi się go w końcu namówić...  Piszę o niektórych pozostałych utworach :]
Jeśli chodzi o "Czary..." to IMO są one warsztatowo dobre, natomiast jednak bardziej mi się podoba wersja oryginalna (takie to już ryzyko konkurowania z JK i ZŁ  )
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Wygrałem!
Serdeczne gratuacje, Simonie. Nie będę komentował, bo moje zdanie znasz
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Reputacja:
0
michalf napisał(a):Wygrałem!  Tak też podejrzewałem, że to Twoje wykonania :] (zwłaszcza, że Simon kiedyś wspominał coś o Waszych niecnych knowaniach  )
Muszę Was kiedyś usłyszeć live
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Ale mi się wydaje, że jak z Simonem kiedyś rozmawiałem to mówił, że wokal też jego... chyba, że żle pamiętam...
Reputacja:
0
Zeratul, mi chodziło o to, że głosowałem na Alegorię. Muzyka i wokal są w całości Simona.
Reputacja:
0
michalf napisał(a):Zeratul, mi chodziło o to, że głosowałem na Alegorię. Muzyka i wokal są w całości Simona. :wstyd:
Simon tak się odżegnywał od śpiewania, że nie sądziłem, by się zdecydował 
Tym bardziej należą mu się gratulacje
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a)::wstyd: Starość nie radość
Reputacja:
0
Elessar napisał(a):Starość nie radość  Znowu sobie grabisz u "góry"?
Reputacja:
0
michalf napisał(a):grabisz
michalf napisał(a):Znowu sobie grabisz u "góry"? To to aż tak źle zabrzmiało?
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Simon tak się odżegnywał Za porządkiem:
Dziękuję za dobre słowo, rad jestem, iż niektórym przypadło do gustu to, co robię.
Muszę poczynić też pewne wyjaśnienia, by sytuacja była jasna.
Otóż nagrania, które zostały udostępnione w konkursie zostały dokonane wcześniej i z zupełnie innych powodów. Mianowicie wraz z Karczmą (ewentualnie we współpracy z samym Januszem Bińczakiem), w ramach działalności WSJK, chcemy przygotować program składający się z nieumuzycznionych dotąd tekstów JK. Jak się domyślacie - do mojej muzyki. Od pewnego czasu więc pracowałem/pracuję nad tymi utworami, z zamiarem wyłonienia potem tych, które weszłyby w skład owego programu. Konkurs "wyszedł" niejako przy okazji, jako że organizator (z racji uczestnictwa w WSJK) znał te nagrania. Co prawda Fizol zbyt długo przytrzymał enter i do konkursu trafiło aż SIEDEM moich nagrań, co stanowi...połowę całej stawki. Swoją drogą - dobrze, że w chwili wgrywania na serwer nie miał ich więcej na dysku
Dlaczego o tym wszystkim mówię... Ano dlatego, iż chciałbym rzec, że zdaję sobie sprawę z niedoskonałości tych nagrań. A wzięła się ona stąd, iż nigdy nie zamierzałem ich "upubliczniać", miały one służyć Januszowi Bińczakowi jako demo, by w oparciu o nie mógł nad nimi popracować. Tak więc - dokonując rejestracji "ćwiczebnych" nie starałem się zbytnio, przesadnie, dbać o grę na gitarze, o śpiewaniu nie wspominając. Musiałem jakoś wartukułować frazy, by Janusz "załapał" o co mi - mniej więcej - chodzi. Uwierzcie lub nie, ale są to pierwsze piosenki jakie w życiu zaśpiewałem od początku do końca, nie licząc rzecz jasna pijackich arii, fotbolowych zagrzewajek czy koncertowych współnuceń z wykonawcami. Wykonania konkursowe stanowią jeno pewien szkielet, dlatego tym bardziej jestem mile zaskoczony, że się spodobały. Jest tych nagrań więcej, a będzie jeszcze więcej, wszystko zależy - po prostu: od wolnego czasu...
Na koniec podzielę się tylko pewną refleksją. Jako członek wspólnoty Kaczmarowej jestem bardzo rozczarowany TAK NIKŁYM zainteresowaniem tą inicjatywą ze strony owej wspólnoty. Uważałem ten pomysł - sam w sobie - za świetny, kreatywny, pozwalający podzielić się różnymi wizjami, pomysłami muzycznymi, które przecież i tak stanowią swoisty hołd dla AUTORA tekstów. Bo przecież wszystkim nam chodzi o to samo: o podtrzymanie tego płomienia Jackowej twórczości i rozpalania go gdzie tylko się da. Cieszyłem się tym bardziej, że do zabawy stanęli nasi młodsi koledzy, którzy przecież dopiero niedawno zaczęli swoją przygodę życia z twórczością JK i przecież zaczynają stawiać swoje pierwsze muzyczne, gitarowe kroki. I to jest w tym najcenniejsze - że coraz młodsi znajdują w tych tekstach coś sobie bliskiego, że odczuwają potrzebę "oddania " światu tych słów przefiltrowanych przez własną wrażliwość muzyczną. (I nie robią tego dla kasy, jak - można wywnioskować - inni, którzy spluwają pogardliwie w stronę lepszych od siebie śmiejąc się, iż ci biorą jedynie 7 zeta za wstęp/występ...)
Tymczasem okazuje się, że WIĘKSZOŚĆ forumowiczów, nawet tych zasłużonych dla sprawy, ma to wszystko głęboko w dupie, w odpowiedniej do miejsca konsystencji...
Zebrano tylko 29 głosów... Realnie było ich jeszcze mniej, bo należałoby pominąć te oddane przez niektórych na siebie... :/
Smutne to wszystko. Ale cóż, trzeba po prostu robić swoje. SŁOWO Jacka i tak jest najważniejsze.
Reputacja:
0
Alegoria malarstwa (Vermeer) - Simon
Arka Noego II - Elessar
Axolotl - Simon
Czytajaca list - Przemek
Dance Macabre - Simon
Książe - Simon
Moby Dick - Przemek
Scheda po Tolkienie - Przemek
Nokturn erotyczny - Simon
Oda do mojego... - yeremyash
Starość Tezeusza I - Leszek
Starość Tezeusza II - Elessar
Starość Tezeusza III - Simon
Sąd Ostateczny - Leszek
Wodospad - Simon
Czary skuteczne na swary odwieczne - muz.Kuba Mędrzycki. wyk.: Mirosław Perliński - śpiew, Kuba Mędrzycki - fortepian
za Tobą ja,
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):Jeśli chodzi o "Czary..." to IMO są one warsztatowo dobre, natomiast jednak bardziej mi się podoba wersja oryginalna (takie to już ryzyko konkurowania z JK i ZŁ Ciężko tu powiedzieć o konkurencji do samej muzyki Zł.
Moja powstała, zanim usłyszałem kaczmarowe wykonanie.
Reputacja:
0
fizol napisał(a):Ellesar Ja wiem, że wersje we Władcy Pierścieni są różne, ale ja jednak wole swoją wersję, czyli Elessar 
(Wiem, że się czepiam  )
Reputacja:
0
Poprawione.
za Tobą ja,
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Tak więc - dokonując rejestracji "ćwiczebnych" nie starałem się zbytnio, przesadnie, dbać o grę na gitarze, o śpiewaniu nie wspominając. Musiałem jakoś wartukułować frazy, by Janusz "załapał" o co mi - mniej więcej - chodzi. Uwierzcie lub nie, ale są to pierwsze piosenki jakie w życiu zaśpiewałem od początku do końca, nie licząc rzecz jasna pijackich arii, fotbolowych zagrzewajek czy koncertowych współnuceń z wykonawcami. Chciałabym usłyszeć to , jak sie przyłożysz do śpiewania
|