07-23-2006, 11:46 AM
Jak wiecie posty napisane przez jednego użytkownika pod rząd łączą się i nie widać, że ktoś napisał coś nowego. Czy chcielibyście by przez 24 godziny pokazywały się one jako nowe i dopiero po tym czasie się łączyły?
Ankieta: podoba Ci się ten pomysł? Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
tak | 11 | 100.00% | |
nie | 0 | 0% | |
Razem | 11 głosów | 100% |
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
Łączenie postów
|
07-23-2006, 11:46 AM
Jak wiecie posty napisane przez jednego użytkownika pod rząd łączą się i nie widać, że ktoś napisał coś nowego. Czy chcielibyście by przez 24 godziny pokazywały się one jako nowe i dopiero po tym czasie się łączyły?
07-23-2006, 12:25 PM
że niby jak? przez 24 godziny od napisania posta będzie on widoczny jako nowy, a potem się połączy z poprzednim?
07-23-2006, 12:31 PM
mejdejo napisał(a):że niby jak? przez 24 godziny od napisania posta będzie on widoczny jako nowy, a potem się połączy z poprzednim?Dokładnie tak
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
07-23-2006, 12:36 PM
ann napisał(a):Czy chcielibyście by przez 24 godziny pokazywały się one jako nowe i dopiero po tym czasie się łączyły?Ja bym wolał, żeby posty nigdy się nie łączyły. Jeżeli ktoś chce coś połączyć, może to zrobić poprzez edycję i ręcznie wpisać "Dodano dd.mm.yy" itp. Jest jeszcze inna zaleta niełączenia: jeżeli w temacie zrobiły się dwa logiczne wątki, i ktoś chce odpowiedzieć na oba, mógłby to zrobić w dwóch oddzielnych postach, a moderator mógłby wówczas te wątki podzielić. Pozdrawiam Dauri
07-23-2006, 02:16 PM
Chodzi raczej o to, że post dodany przed upływem 24 h łączyłby się z poprzednim, natomiast dodany później - stanowiłby odrębny wpis.
Zgadzam się z Daurim, w ogóle nie powinny się łączyć. Ale oczywiście te 24 h to lepsze niż wieczne łączenie, że tak powiem.
07-23-2006, 04:01 PM
MJ napisał(a):Chodzi raczej o to, że post dodany przed upływem 24 h łączyłby się z poprzednim, natomiast dodany później - stanowiłby odrębny wpis.Nie. Tak jak pisze mejdejo. Jeśli użytkownik x napisze dwa posty z rzędu przez 24 h będą one widoczne jako oddzielne, potem się połączą.
07-23-2006, 05:47 PM
dauri napisał(a):Jest jeszcze inna zaleta niełączenia: jeżeli w temacie zrobiły się dwa logiczne wątki, i ktoś chce odpowiedzieć na oba, mógłby to zrobić w dwóch oddzielnych postach, a moderator mógłby wówczas te wątki podzielić.To wszystko jest bardzo fajne, ale trudne do wykonania technicznie - wymagałoby to praktycznie ręcznej modyfikacji skryptu forum ![]() Jako, że jest to działanie trudne i ryzykowne (ze względu na stabilność i bezpieczeństwo forum) pozostaje nam czekać, aż ktoś z jego "twórców" napisze taki dodatek. Na razie (jak się domyślam) Artur znalazł dodatek (tzw. mod) umożliwiający "opóźnione łączenie postów". Pozostaje nam więc zadowolić się tym co mamy (w końcu chyba lepsze to niż nic :] ) Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
07-23-2006, 05:55 PM
Ja chciałem dziś napisać posta w dziale opów, ale nie chciałem zakładać osobnego tematu, bo sam problem poruszany był już dwukrotnie. Szukałem więc owych, wcześniej założonych tematów, i okazało się, że w obu przypadkach MOJE posty były ostatnimi. Więc gdybym dopisał coś tam - mój post dodano by do starego i nikt by się nawet nie zorientował, że coś chciałem przekazać.
07-23-2006, 06:37 PM
To bardzo dobry pomysł. Jeszcze lepiej, gdyby to nie bylo czasowe działanie, ale uwarunkowane od tego, czy ktoś cos napisze po naszych dwóch postach.
Tzn., napisalem dwa posty pod rząd, w odstępie powiedzmy miesiąca i zostaną one połączone dopiero, jak ktoś napisze odpowiedz, a do tego czasu mój ostatni post będzie nieustannie kusił świeżością ![]()
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
07-23-2006, 10:35 PM
Simon, jak to coś ważnego, zwróć się do któregoś z modów na priv. Ktoś inny zamieści albo coś napisze, żeby twój post nie był ostatni.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
07-31-2006, 01:10 PM
michalf napisał(a):Simon, jak to coś ważnego, zwróć się do któregoś z modów na priv. Ktoś inny zamieści albo coś napisze, żeby twój post nie był ostatni.Ale po co robić takie wygibasy, skoro można by po prostu zrezygnować z łączenia postów? Zważywszy, że nie widziałem opcji łączenia wpisów na żadnym innym forum typu phBB, na których bywam, więc sądzę, że jest ona jakąś innowacją, z której zrezygnowanie jest prostsze niż dodawanie kolejnego bajeru. Sądzę, że na tym forum są raczej osoby potrafiące kontrolować swoje wpisy, które będą wiedzieć, kiedy stosowniejsze jest przeredagowanie starego posta, a kiedy dodanie nowego. Ewentualnie może być też tak, że każda zmiana wpisu odznacza się zasygnalizowaniem tego przez flagę nieprzeczytanego posta, przez co łatwiej zauważyć, że ktoś dopisał coś nowego (jak jest na mniej zaawansowanych forach).
A strażak także był Sam
07-31-2006, 02:25 PM
piotrek napisał(a):Ewentualnie może być też tak, że każda zmiana wpisu odznacza się zasygnalizowaniem tego przez flagę nieprzeczytanego posta, przez co łatwiej zauważyć, że ktoś dopisał coś nowego (jak jest na mniej zaawansowanych forach).Widziałem już dyskusje na ten temat. Ponoć strasznie takie coś bazę danych obciąża
07-31-2006, 03:51 PM
Artur napisał(a):Ponoć strasznie takie coś bazę danych obciążaPonoć tak ![]() A co z opcją prostego niedołączania się nowych postów? (Idea nabijania sobie liczby postów jest dla mnie tak niezrozumiała, że argumenty, że może to prowadzić do takiego zachowania do mnie nie trafiają ;-) ).
A strażak także był Sam
07-31-2006, 07:01 PM
piotrek napisał(a):A co z opcją prostego niedołączania się nowych postów? (Idea nabijania sobie liczby postów jest dla mnie tak niezrozumiała, że argumenty, że może to prowadzić do takiego zachowania do mnie nie trafiają ;-) ).Na ilu forach poza tym uczestniczysz?
07-31-2006, 08:38 PM
Artur napisał(a):Na ilu forach poza tym uczestniczysz?A jakie to ma znaczenie? Ale dobra - na kilku typu phpBB (gdzie w ogóle liczone są posty danego użytkownika), poza tym w juznecie i forach tematycznych, gdzie na upartego można policzyć czyjeś wpisy, ale ma to mały sens. Na wszystkich forach phpBB słyszę ostrzeżenia przed nabijaczami postów i na żadnym nikogo takiego nie spotkałem (przy czym uważam, że są konteksty, w których wysłanie posta, którego całą treścią jest emotykon jest jak najbardziej uzasadnione). Z kimkolwiek bym nie rozmawiał, każdy rangi traktuje jako coś co najwyżej zabawnego - o ile w ogóle zauważalnego - a nie coś, co należy zdobywać. Widocznie bywam na takich forach, na których udzielają się poważni ludzie i zaliczam do tego forum niniejsze. Dlatego nie chce mi się uwierzyć, żeby liczba jego użytkowników dodających nowe wpisy zamiast ich uzupełniania nie po to, by wyróżnić nowy wpis, gdy jest on odległy od poprzedniego tematycznie lub czasowo, ale po to, by zostać "Sowizdrzałem" albo "Sarmatą" była jakkolwiek znacząca.
A strażak także był Sam
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|