Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Trzy utwory JK pojawiają się w antologii wierszy polskich ostatnich trzydziestu lat o tytule "Poza słowa", wydawnictwa Słowo/Obraz Terytoria. Wiersze to: Mury, Mułoskoczek oraz Tunel. Jest też notatka o Jacku. Jak będę miał więcej czasu (w piątek) napiszę więcej.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Mogę jeszcze napisać, że antologia została ułożona przez Tadusza Dąbrowskiego (jego autorstwa także wstęp i część analityczna), posłowie napisał Marian Stala. Antologia obejmuje poetów, którzy zadebiutowali nie wcześniej, niż w 1976 roku - za "debiut" autor przyjął pierwszy wydany tomik wierszy . Za debiut JK uznano... rok 1983, tom "Wiersze i piosenki". Utwory Jacka zamieszczone w antologii, jak już pisałem, to "Mury", "Mułoskoczek" oraz "Tunel".
Nie mam skanera niestety, więc nie wiem, co teraz zrobić - przepisać tą notatkę o Kaczmarskim? Może jakieś sugestie adminów?
Na marginesie takie spostrzeżenie, właściwie pytanie: jak myślicie, dlaczego akurat "Mułoskoczek"? Wybór dwóch pozostałych wierszy jestem w stanie zrozumieć, ale ten? Naprawdę dużo lepszych wierszy u Kaczmarskiego zatrzęsienie...
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.