Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacek w książkach - uzupełnienie
Mottem książki Ewy Nowak "Michał jakiśtam" jest fragment: "Jestem egzemplarz człowieka, a to znaczy diabli, czyśćcowy i boski".
Na marginesie: widać, że autorka jest wielbicielką twórczości JK Smile.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Na marginesie: widać, że autorka jest wielbicielką twórczości JK
Hehe - trudno, żeby było inaczej.
Ewa ponad wszelką wątpliwość jest wielbicielką twórczości Jacka. Smile
Odpowiedz
No, tak, nie skojarzyłam :rotfl:
Odpowiedz
Tak samo jest przy starym wydaniu 'Wszystko tylko nie mieta'. Nie sprawdzę czego fragment, bo książka jest mego kolegi,a le chyba Lamentu Tytana.

pozdrawiam
Odpowiedz
W kazdej książce Ewy Nowak jest jakiś motyw "kaczmarski". Zresztą wszystkie są wyeksponowane tutaj na stronie.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Ja chciałem zameldować o innej książce:

Sporo (jakieś kilka stron plus parę zdjęć) jest o Jacku Kaczmarskim w książce z serii "A to Polska właśnie" pod tytułem "W kabarecie". Książka wydana już po śmierci Mistrza, a informacje w publikacji na szczęście nie ograniczają się do odnotowania popularności "Murów" (jest na przykład coś o piosence "Dwadzieścia lat później").

Ani dział Media na tej stronie, ani wyszukiwarka nie odnajduje tej publikacji.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Art, już ma tej skany tej książki. Informacje o niej i skany nadesłała Strefa Piosenki Smile . Fakt, że dość dawno...
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):W kazdej książce Ewy Nowak jest jakiś motyw "kaczmarski". Zresztą wszystkie są wyeksponowane tutaj na stronie.
Nie wszystkie, dlatego wspomniałam o tym brakującym.
Odpowiedz
Ewa Nowak, "Wszystko tylko nie mięta":

nie ma motta, JK jest "bohaterem" książki.
Pojawia się jako postać...
Ponadto - cytowana jest "Obława".

Pozdrawiam.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):nie ma motta,
Jest mu dedykowana i jest zacytowany kawałek wiersza na pierwszej stronie. ALe to może mottu [?] się nie równać Wink
Strefa Piosenki napisał(a):Pojawia się jako postać...
O kurcze... Chyba musze to jewszcze raz przeczytać Smile

Pozdrawiam
Odpowiedz
Książka leży przede mną...
(wydanie z Egmontu, czyli bodaj trzecie) - zaczyna się od "Rozdziału 1" - brak jakiejkolwiek dedykacji... i fragmentu wiersza.
A jeśli o tę "postaciowość" chodzi... jeśli dobrze pamiętam, chodzi o to, że bohaterowie dorośli poznali się przy okazji koncertu JK.

Teraz dokładnie nie sprawdzę.
Ale mogę.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
W starym wydaniu jest- ja pozyczam tą książkę od kolegi i jak ja pierwszy raz widziałam to zaglądnęlam z ciekawości na dedykację. Moge ta ksiązkę załatwić to wtedy przepiszę, co tak jest Smile
Strefa Piosenki napisał(a):A jeśli o tę "postaciowość" chodzi... jeśli dobrze pamiętam, chodzi o to, że bohaterowie dorośli poznali się przy okazji koncertu JK.
A to tak w wielu chyba. W 'Krzywym 10' nawet byli na jego koncercie Smile
Odpowiedz
Skoro pomagamy w aktualizacjach książkowych:

1. Jan Poprawa, Zaśpiewać na barykadzie młodości, Młodzieżowa Agencja Wydawnicza, Warszawa 1984 - rozdział 9 poświęcony JK;

2. Fama grzeje, pod redakcją Jana Poprawy, Wydawnictwo MCDN, Kraków 2003 - mała encyklopedia poświęcona Festiwalowi Artystycznemu Młodzieży Akademickiej FAMA w Świnoujściu, tekst poświęcony spektaklowi "Pieśń o śnie";

3. Jan Poprawa, Trzynastu Poetów, Wydawnictwo MCDN, Kraków 2003 - kilka słów o JK i tekst piosenki "Powrót";

4. Jan Poprawa, Przegląd Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu 1976-2003, Wydawnictwo MCDN, Wrocław 2004 - przy okazji analizy pewnego okresu PPA, o JK;

5. Jan Poprawa, Koncert na ćwierćwiecze, Galicyjska Oficyna Wydawnicza, Kraków 1998 - książeczka o historii Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie;

6. Jan Poprawa, Śpiewajmy Poezję, Galicyjska Oficyna Wydawnicza, Kraków 1998 - książeczka o historii Spotkań Zamkowych "Śpiewajmy Poezję" w Olsztynie.

Tyle na pewno.
Fragmenty książek z punktów 2, 3 i 4 w tej chwili wysyłam do adminów.
Skany okładek też.
Pozostałych nie mam w wersji elektronicznej.
Może kiedyś...

Pozdrawiam,
Odpowiedz
nie wiem, do jakiego działu mogłaby trafić notka z trzydziestotomówki i czy juz przypadkiem tego nie ma:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.jaskowski.eu/kaczmar1.jpg">www.jaskowski.eu/kaczmar1.jpg</a><!-- w -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.jaskowski.eu/kaczmar2.jpg">www.jaskowski.eu/kaczmar2.jpg</a><!-- w -->

m
Odpowiedz
to osobny dział z encyklopediami by trzeba chyba Wink
Odpowiedz
W powieści Jacka Dehnela pt. "Lala" na stronie 30 pojawiają się w dialogu cytaty ze "Snu Katarzyny II".
Odpowiedz
Karol napisał(a):No, tak, nie skojarzyłam :rotfl:
Przepraszam, a może ktoś mi wyjaśni co łączyło Kaczmarskiego z Ewą Nowak ??
(Bo ja nie skojarzyłam :Smile )
Odpowiedz
zielona_ziuta napisał(a):co łączyło Kaczmarskiego z Ewą Nowak
Nie co a kto. Krzysztof Nowak.
Odpowiedz
Adam_Leszek napisał(a):powieści Jacka Dehnela pt. "Lala

I jak ta książka?
Odpowiedz
Simon napisał(a):
zielona_ziuta napisał(a):co łączyło Kaczmarskiego z Ewą Nowak
Nie co a kto. Krzysztof Nowak.
Teraz już rozumiem.
Dziękuję bardzo Smile
Odpowiedz
Pewnie warto dodać kolejne książki Ewy Nowak:

"Michał Jakiśtam" - Egmont 2006
"Ogon Kici" - Egmont 2006

W obu tradycyjnie motto zaczerpniete z twórczości JK oraz cytaty z piosenek w treści.

Pozdrawiam,
Odpowiedz
Kraśny napisał(a):
I jak ta książka?
Książka, jak książka - wolę wiersze tegoż, ale za to jaki ciekawy wywiad z Autorem w ostatniej Polityce Big Grin
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Ooo!
A czy w wywiadzie 'lansuje się' tak samo silnie jak ubiorem? Wink
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):Pewnie warto dodać kolejne książki Ewy Nowak:

Informacją o tej książce zaczęłam wątek...
Odpowiedz
Krasny napisał(a):
I jak ta książka?
Książka świetna, własne doświadczenia z dziadkiem mam podobne.
Szymon napisał(a):Książka, jak książka - wolę wiersze tegoż
No właśnie wiersze gorsze, bo sztuczne. Mam wrażenie, że dla Dehnela erudycja polega na wstawianiu wszędzie nazw starych płócien, wydarzeń historycznych, książek itp., jakby chciał powiedzieć, że ten i ten obraz widział, w tym i tym mieście był, to przeczytał itp. Coś tam może i do powiedzenia ma i zgrabnie rymuje, ale wolę Wencla.
Na "Brzytwie okamgnienia" się zawiodłem troszkę.

No ale chyba tu jakowyś offtop już powstał Smile .
A co najgorsze, za pół roku muszę się stać specjalistą od ostatnich 40 lat polskiej poezji, coby egzamin u dr Maja zaliczyć 8o
Odpowiedz
Eee offtop, ciekawe!
Dehnela nie czytałem, ale skoro budzi takie podejrzenia:
Adam_Leszek napisał(a):Dehnela erudycja polega na wstawianiu wszędzie nazw starych płócien, wydarzeń historycznych, książek itp., jakby chciał powiedzieć, że ten i ten obraz widział, w tym i tym mieście był, to przeczytał itp

to znaczy że się nie warto otwierać.

[ Dodano: 27 Styczeń 2007, 14:29 ]
Adam_Leszek napisał(a):za pół roku muszę się stać specjalistą od ostatnich 40 lat polskiej poezji, coby egzamin u dr Maja zaliczyć
Choroba! To znaczy że dział "Własna Twórczość" z tego forum też się liczy?? Przerąbane! Wiersza Adama_Mariana, te o pękających gumkach (w majtkach), no ostro...
Odpowiedz
Krasny napisał(a):Choroba! To znaczy że dział "Własna Twórczość" z tego forum też się liczy??
Mam nadzieję, że tutaj dr Maj nie zagląda! Wink Ale i tak spis zagadnień do opracowania jest porażający.
Dobra, koniec oftopa, bo zaraz dostaniemy warna od admiralicji. :niepewny: , albo co gorsza, nasze wspaniałe dyskusje o poezji zostaną przeniesione do hajdparku. :Smile
Odpowiedz
Adam_Leszek napisał(a):dr Maj
Zazdroszczę :zakochany:
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):Pewnie warto dodać kolejne książki Ewy Nowak:

"Ogon Kici" - Egmont 2006
Dodane jako tytyły. Zawartość tej drugiej uzupłenię za jakiś moment, bo znamy.
Odpowiedz
Zbigniew Wojtyś - "Filatelista", Zysk i S-ka, Poznań 2007, wyd. I, str. 461
Cytat:Nehebkau przerwał, bo nagle grotę znów wypełniła muzyka. To już nie był Wagner. Rozległy się głośne, agresywne akordy gitary, a potem dołączył do nich stanowczy, zachrypnięty głos barda:

Aż zobaczyli ilu ich, poczuli siłę i czas,
I z pieśnią, że już blisko świt, szli ulicami miast;
Zwalali pomniki i rwali bruk - Kto z nami! Kto przeciw nam!
Kto sam, ten nasz najgorszy wróg!...

Pieśń zamilkła równie nagle, jak wybuchła.
- No właśnie - powiedziała w zadumie Kali. - Pomniki... Autorytety... Wszystko za pomocą słownych manipulacji obrócono w proch i pył. Ale żadna władza nie może funkcjonować bez autorytetów... Więc oczywiście z pomocą następnych kłamstw przywołano do życia nowe. Autorytetami stali się, którzy kiedyś grzeszyli jeszcze bardziej... A wszystko to ubrano w cudowną otoczkę powrotu do przeszłości, do mitycznej historii, którą oczywiście nazwano najwspanialszą, najwznioślejszą. Słowa, słowa, słowa... Chram, plemię, ród, kopiec, odwaga. Gloryfikacja przedchrześcijańskiego barbarzyństwa...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz