06-12-2006, 08:58 PM
Jak w temacie. Wiem coś tylko o córce Patrycji.
Rodzina Jacka Kaczmarskiego
|
06-12-2006, 08:58 PM
Jak w temacie. Wiem coś tylko o córce Patrycji.
06-12-2006, 10:09 PM
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/zyciorys/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/zyciorys/index.php</a><!-- m -->
Nie ten umiera co właśnie umiera
Lecz ten co żyjąc w martwej kroczy chwale Więc ci co polegli - poszli w bohatery Ci co przeżyli - muszą walczyć dalej
06-13-2006, 04:52 PM
Piotr I. napisał(a):Jak w temacie. Wiem coś tylko o córce Patrycji.A co byś dokładnie chciał wiedzieć? :]
06-14-2006, 04:52 PM
Rodzice i dzieci Jacka.
06-14-2006, 05:18 PM
Piotr I. napisał(a):RodziceAnna Trojanowska i Janusz Kaczmarski - oboje malarze, oboje urodzeni w 1931 r. Matka Kaczmarskiego była także pedagogiem i historykiem sztuki, autorką książek: „Dziecko i twórczość” oraz „Dziecko i plastyka” . Zawarta w tych książkach koncepcja wychowania poprzez sztukę na stałe weszła do kanonu kształcenia nauczycieli w Polsce. Na jej twórczość duży wpływ miały przeżycia czasu wojny, o czym pisała następująco: „Jako artysta – malarz długo nie mogłam pozbyć się motywów martyrologicznych. Obozy, rozstrzeliwania, trupy – to były tematy mojego malarstwa” Ojciec był wieloletnim prezesem Zarządu Głównego Związku Polskich Artystów Plastyków. Nauczał także malarstwa w wyższych uczelniach artystycznych m. in. w Dreźnie, Wrocławiu i Toruniu. Parę słów o dziadkach: Matka Anny Trojanowskiej (Felicja Trojanowska z d. Szlachtaub) pochodziła z rodziny żydowskiej (polecam, o ile uda się komuś dotrzeć - jeśli ktoś ma blisko do BN mógłby skserować , pierwszą część książki "Dzieci Holocaustu mówią...", w której znaleźć można wspomnienie matki Jacka). Ojciec Anny Trojanowskiej (Stanisław Trojanowski) był komunistą, dość wysoko postawionym urzędnikiem państwowym (był m.in. wiceministrem oświaty). O dziadkach ze strony ojca mam niestety mniej informacji - babka pochodziła z Inflant, dziadek brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej. Piotr I. napisał(a):dzieciKosma Kaczmarski - ur. 1984 r., mieszka w Monachium Patrycja Volny - ur. 1988 r., niedawno przeniosła się do Polski Tu można przeczytać wywiad z Patrycją
06-14-2006, 05:52 PM
ann napisał(a):Kosma Kaczmarski - ur. 1984 r., mieszka w MonachiumA czy pytanie o dokładne daty urodzin będzie nie na miejscu? Pzdr Pe Ka
06-15-2006, 11:35 PM
Co do Patrycji, to sprawa jest prosta. Wystarczy sprawdzić w forumowym "profilu uzytkownika" Tam jest dokładna data urodzin córki Jacka.
06-16-2006, 07:25 AM
No tak! "Nie sztuka wiedzieć, ale wiedzieć gdzie szukać" Czy jakoś tak...
Pzdr Pe Ka
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
06-16-2006, 04:41 PM
Po przeczytaniu tematu skojarzył mi się Ojciec Dyrektor :rotfl:
Pozdrawiam Zeratul Rodzina Radia... :agent: tj. Rodzina JK Rogoźno P.S. Przepraszam za offtop :]
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
06-21-2006, 10:26 AM
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subLead&news_cat_id=1587&news_id=109137&scroll_article_id=109137&scroll_gallery_aid=109137&layout=1&page=text&list_position=1">http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place ... position=1</a><!-- m -->
Egzamin na gwiazdę Zaczęło się oblężenie łódzkiej filmówki Rozpoczęły się egzaminy wstępne na wydziały aktorskie szkół teatralnych. - To istny obłęd. O 20 indeksów na wydziale aktorskim walczy blisko 600 kandydatów - powiedziała "SE" dziekan wydziału łódzkiej Filmówki Zofia Uzelac. Jak co roku, wśród zdających wypatrzyliśmy kandydatów przekonanych, że odziedziczyli talent po słynnych rodzicach - Olgę Frycz, Zosię Zborowską, córkę barda Jacka Kaczmarskiego i syna znanego satyryka Krzysztofa Daukszewicza. Ci, którzy przejdą przez sito egzaminacyjne, będą pod opieką prof... Janusza Gajosa. Życzymy powodzenia!
To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
nasza odmowa niezgoda i upór mieliśmy odrobinę koniecznej odwagi lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku Tak smaku w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia
06-21-2006, 02:57 PM
A moze sa gdzies dostepne zdjecia dzieci, czy rodzicow Jacka? Jesli tak, bede wdzieczny za informacje gdzie je mozna zobaczyc
06-21-2006, 03:02 PM
keremenos napisał(a):A moze sa gdzies dostepne zdjecia dzieci, czy rodzicow Jacka? Jesli tak, bede wdzieczny za informacje gdzie je mozna zobaczycZdjęcia córki można np. tu i w wielu innych linkach podanych na tym forum.
A strażak także był Sam
06-21-2006, 03:43 PM
Są choćby w temacie Debiut Patrycji V., a także w czerwcowej Vivie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
06-21-2006, 03:47 PM
Kajsa83 napisał(a):córkę barda Jacka Kaczmarskiego i syna znanego satyryka Krzysztofa Daukszewicza.Wyglada na to, że autor imion nie znał
06-21-2006, 03:50 PM
keremenos napisał(a):A moze sa gdzies dostepne zdjecia dzieci, czy rodzicow Jacka?Rodzice
05-22-2007, 09:32 AM
cały czas zastanawiam się nad tym, czy J.K miał kontakt z synem.
ponieważ tak mało słychać o Kosmie, ciekawa jestem również, czy może zaistniał gdzieś muzycznie, literacko, być może pod pseudonimem. wiecie coś o tym ?
05-22-2007, 09:59 AM
Czy odwiedza cię w Australii rodzina?
Regularnie przyjeżdża do mnie mój 17-letni syn Kosma. W Niemczech, mimo że tam się urodził i wychował, cały czas daje mu się do zrozumienia, że jest obcy. Poza tym jest coś, co wytrąca go z równowagi - w Niemczech już w wieku 14 lat trzeba wybrać drogę życiową. Nie można pozwolić sobie na zmianę decyzji, krztynę fantazji, marzenia, bunt. A on ma naturę kontemplacyjną, dlatego chce emigrować do Australii. Cieszę się, że będzie blisko mnie. Wywiad Magdy Olszewskiej 'Na zywo' nr 15, 2001
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
10-12-2008, 10:29 PM
prawie nic o Kosmie...
10-13-2008, 06:01 AM
sweter napisał(a):prawie nic o Kosmie...Polecam zajrzeć również tutaj: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=130735#p130735">viewtopic.php?p=130735#p130735</a><!-- l -->
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach. My chcemy Boga w książce, w szkole, W godzinach wytchnień, w pracy dniach. [/size] [b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
10-17-2008, 08:40 PM
sodoma napisał(a):ponieważ tak mało słychać o Kosmie, ciekawa jestem również, czy może zaistniał gdzieś muzycznie,Grać na gitarze potrafi, śpiewa też fajnie, ale chyba nie zależy mu na zaistnieniu muzycznym
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
10-19-2008, 11:37 AM
Przemek napisał(a):Grać na gitarze potrafi, śpiewa też fajnie, ale chyba nie zależy mu na zaistnieniu muzycznymJeszcze za życia JK, Kosma przysłał swemu ojcu płytę z autorską muzyką...chyba rap to był,
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu - całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
10-19-2008, 01:56 PM
Paweł Konopacki napisał(a):chyba rap to byłCzyli "piosenki" z tekstem. Zaangażowane w każdym razie
Znajdzie się słowo na każde słowo
03-20-2010, 04:47 PM
Odziedziczył to po ojcu
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|