Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rodzina Jacka Kaczmarskiego
Jak w temacie. Wiem coś tylko o córce Patrycji.
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/zyciorys/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/zyciorys/index.php</a><!-- m -->
Nie ten umiera co właśnie umiera
Lecz ten co żyjąc w martwej kroczy chwale
Więc ci co polegli - poszli w bohatery
Ci co przeżyli - muszą walczyć dalej
Odpowiedz
Piotr I. napisał(a):Jak w temacie. Wiem coś tylko o córce Patrycji.
A co byś dokładnie chciał wiedzieć? :]
Odpowiedz
Rodzice i dzieci Jacka.
Odpowiedz
Piotr I. napisał(a):Rodzice
Anna Trojanowska i Janusz Kaczmarski - oboje malarze, oboje urodzeni w 1931 r.
Matka Kaczmarskiego była także pedagogiem i historykiem sztuki, autorką książek: „Dziecko i twórczość” oraz „Dziecko i plastyka” . Zawarta w tych książkach koncepcja wychowania poprzez sztukę na stałe weszła do kanonu kształcenia nauczycieli w Polsce. Na jej twórczość duży wpływ miały przeżycia czasu wojny, o czym pisała następująco: „Jako artysta – malarz długo nie mogłam pozbyć się motywów martyrologicznych. Obozy, rozstrzeliwania, trupy – to były tematy mojego malarstwa”
Ojciec był wieloletnim prezesem Zarządu Głównego Związku Polskich Artystów Plastyków. Nauczał także malarstwa w wyższych uczelniach artystycznych m. in. w Dreźnie, Wrocławiu i Toruniu.

Parę słów o dziadkach:
Matka Anny Trojanowskiej (Felicja Trojanowska z d. Szlachtaub) pochodziła z rodziny żydowskiej (polecam, o ile uda się komuś dotrzeć - jeśli ktoś ma blisko do BN mógłby skserować Wink , pierwszą część książki "Dzieci Holocaustu mówią...", w której znaleźć można wspomnienie matki Jacka).
Ojciec Anny Trojanowskiej (Stanisław Trojanowski) był komunistą, dość wysoko postawionym urzędnikiem państwowym (był m.in. wiceministrem oświaty).

O dziadkach ze strony ojca mam niestety mniej informacji - babka pochodziła z Inflant, dziadek brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej.
Piotr I. napisał(a):dzieci
Kosma Kaczmarski - ur. 1984 r., mieszka w Monachium
Patrycja Volny - ur. 1988 r., niedawno przeniosła się do Polski
Tu można przeczytać wywiad z Patrycją Smile
Odpowiedz
ann napisał(a):Kosma Kaczmarski - ur. 1984 r., mieszka w Monachium
Patrycja Volny - ur. 1988 r., niedawno przeniosła się do Polski
A czy pytanie o dokładne daty urodzin będzie nie na miejscu?

Pzdr
Pe Ka
Odpowiedz
Co do Patrycji, to sprawa jest prosta. Wystarczy sprawdzić w forumowym "profilu uzytkownika" Smile Tam jest dokładna data urodzin córki Jacka.
Odpowiedz
No tak! "Nie sztuka wiedzieć, ale wiedzieć gdzie szukać" Czy jakoś tak... Big Grin

Pzdr
Pe Ka
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Po przeczytaniu tematu skojarzył mi się Ojciec Dyrektor :rotfl:

Pozdrawiam
Zeratul
Rodzina Radia... :agent: tj. Rodzina JK Rogoźno Wink

P.S. Przepraszam za offtop :]
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subLead&news_cat_id=1587&news_id=109137&scroll_article_id=109137&scroll_gallery_aid=109137&layout=1&page=text&list_position=1">http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place ... position=1</a><!-- m -->

Egzamin na gwiazdę
Zaczęło się oblężenie łódzkiej filmówki

Rozpoczęły się egzaminy wstępne na wydziały aktorskie szkół teatralnych. - To istny obłęd. O 20 indeksów na wydziale aktorskim walczy blisko 600 kandydatów - powiedziała "SE" dziekan wydziału łódzkiej Filmówki Zofia Uzelac.

Jak co roku, wśród zdających wypatrzyliśmy kandydatów przekonanych, że odziedziczyli talent po słynnych rodzicach - Olgę Frycz, Zosię Zborowską, córkę barda Jacka Kaczmarskiego i syna znanego satyryka Krzysztofa Daukszewicza. Ci, którzy przejdą przez sito egzaminacyjne, będą pod opieką prof... Janusza Gajosa. Życzymy powodzenia!
To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
nasza odmowa niezgoda i upór
mieliśmy odrobinę koniecznej odwagi
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia
Odpowiedz
A moze sa gdzies dostepne zdjecia dzieci, czy rodzicow Jacka? Jesli tak, bede wdzieczny za informacje gdzie je mozna zobaczyc
Odpowiedz
keremenos napisał(a):A moze sa gdzies dostepne zdjecia dzieci, czy rodzicow Jacka? Jesli tak, bede wdzieczny za informacje gdzie je mozna zobaczyc
Zdjęcia córki można np. tu i w wielu innych linkach podanych na tym forum.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Są choćby w temacie Debiut Patrycji V., a także w czerwcowej Vivie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kajsa83 napisał(a):córkę barda Jacka Kaczmarskiego i syna znanego satyryka Krzysztofa Daukszewicza.
Wyglada na to, że autor imion nie znał Wink
Odpowiedz
keremenos napisał(a):A moze sa gdzies dostepne zdjecia dzieci, czy rodzicow Jacka?
Rodzice
Odpowiedz
cały czas zastanawiam się nad tym, czy J.K miał kontakt z synem.
ponieważ tak mało słychać o Kosmie, ciekawa jestem również, czy może zaistniał gdzieś muzycznie, literacko, być może pod pseudonimem.
wiecie coś o tym ?
Odpowiedz
Czy odwiedza cię w Australii rodzina?

Regularnie przyjeżdża do mnie mój 17-letni syn Kosma. W Niemczech, mimo że tam się urodził i wychował, cały czas daje mu się do zrozumienia, że jest obcy. Poza tym jest coś, co wytrąca go z równowagi - w Niemczech już w wieku 14 lat trzeba wybrać drogę życiową. Nie można pozwolić sobie na zmianę decyzji, krztynę fantazji, marzenia, bunt. A on ma naturę kontemplacyjną, dlatego chce emigrować do Australii. Cieszę się, że będzie blisko mnie.

Wywiad Magdy Olszewskiej 'Na zywo' nr 15, 2001
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
prawie nic o Kosmie...
Odpowiedz
sweter napisał(a):prawie nic o Kosmie...
Polecam zajrzeć również tutaj: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=130735#p130735">viewtopic.php?p=130735#p130735</a><!-- l -->
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
sodoma napisał(a):ponieważ tak mało słychać o Kosmie, ciekawa jestem również, czy może zaistniał gdzieś muzycznie,
Grać na gitarze potrafi, śpiewa też fajnie, ale chyba nie zależy mu na zaistnieniu muzycznymSmile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Grać na gitarze potrafi, śpiewa też fajnie, ale chyba nie zależy mu na zaistnieniu muzycznymSmile
Jeszcze za życia JK, Kosma przysłał swemu ojcu płytę z autorską muzyką...chyba rap to był,
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):chyba rap to był
Czyli "piosenki" z tekstem. Zaangażowane w każdym razie Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Odziedziczył to po ojcu Wink