wschodnie kresy RP
Niezarejestrowany
Witam ! Mam na imię Marzena i od jakiegoś dłuższego czasu mieszkam na wschodzie Polski. Słucham Kaczmarskiego od "zawsze"m ponieważ urodziłam się w Gdańsku i pamiętam, gdy moi rodzice przychodzili do domu i mówili, że znowu ZOMO lało wodą ludzi, pałowali itp. to były lata 80. XX wieku. W naszym domu spotykali się ludzie "wilki".
Nie o tym chcę tutaj pisać.
Głównym powodem mojego zalogowania i wpisu jest to, że jakieś pół roku temu dowiedziałam się o chłopcu, który jest bratankiem JK! Ma na imię Bartek, a nazwisko KACZMARSKI. To młody chłopiec, który pięknie śpiewa i gra na perkusji. Jest mocno zagubiony w tym świecie i marnuje się jego talent! Chciałam mu pomóc, ale "wyrzucono " go ze szkoły średniej za złe wyniki w nauce;( i kontakt sie urwał.
Może ktoś z forumowiczów będzie miał jakiś konkretny pomysł co z tym zrobić?
Ja nie moge o tym zapomnieć!
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Bratankiem? Ale JK nie miał brata...
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Luter napisał(a):Bratankiem? Ale JK nie miał brata... Ano właśnie.
wschodnie kresy RP napisał(a):Ma na imię Bartek, a nazwisko KACZMARSKI. Obawiam się, że nie jest to mimo wszystko jakoś specjalnie oryginalne i rzadko spotykane nazwisko... .
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
wschodnie kresy RP napisał(a):bratankiem JK! Ma na imię Bartek, a nazwisko KACZMARSKI dziękujemy za codzienną porcję spamu. bez odbioru :]
Amarie napisał(a):kto będzie znał tajniki brydżowej licytacji, a przy tym umiał odróżnić szpadę od floretu** nie jest to tak oryginalne hobby jak Ci się wydaje ;) w każdym razie polecam się
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Bez względu na umiejętności i zainteresowania (oprócz, oczywiście, JK) witam Nowe Osoby na forum!
stepniarz napisał(a):Amarie napisał(a):kto będzie znał tajniki brydżowej licytacji, a przy tym umiał odróżnić szpadę od floretu** nie jest to tak oryginalne hobby jak Ci się wydaje ;) w każdym razie polecam się W kwestii szermierki czy brydża? ;) Nieczęsto (poza zajęciami, rzecz jasna) zdarza mi się spotkać kogoś, kto by zrozumiał moje emocje, gdy opowiadam o przegranym pojedynku czy grze, w której zalicytowałam kontrakt 3BA i wyszłam bez sześciu... Miło mi zatem, że znalazłam pokrewną (w tym aspekcie, oczywiście) duszę.
Argot napisał(a):Amarie napisał(a):Dodać jeszcze warto, że moje zamiłowanie do tej muzyki rozpoczęło się stosunkowo niedawno - jakieś półtora roku temu.. A co za zamiłowaniem do poezji? Racz wybaczyć, drogi Argocie, mój delikatny błąd. Wszystko to za sprawą tego, że przez długi czas podświadomie utożsamiałam twórczość Kaczmarskiego przede wszystkim z muzyką, zaś dopiero potem zrozumiałam, że on najpierw musiał napisać ten tekst, który jest przecież wierszem, a dopiero potem go wyśpiewać.
Jeżeli zaś chodzi o innych poetów - lubię, szanuję i cenię, chociaż nie sądzę, by wszystkie ich dzieła nadawały się, by stworzyć z nich piosenki (mam np. dość mieszane uczucia co do 'umuzykalnionego' Herberta). Samą poezję jednak bardzo chętnie czytam, choć moje głębsze zamiłowanie do niej dało o sobie znać mniej więcej w tym samym w czasie, co zainteresowanie twórczością Jacka. Tak więc staż mam króciutki.
wschodnie kresy RP
Niezarejestrowany
stepniarz napisał(a):wschodnie kresy RP napisał(a):bratankiem JK! Ma na imię Bartek, a nazwisko KACZMARSKI dziękujemy za codzienną porcję spamu. bez odbioru :] szkoda zę przyczepiliście się do stopnia pokrewieństwa - powinnam napisać bliska rodzina JK - kto będzie chciał to mam nadzieję zrobi z tego pożytek i zainteresuję się chłopcem, oby nie było za późno! Kaczmarski -to na 100% nie zbieżność nazwiska! Szkoda, że nie mam zdjecia Bartka, ale nie przekonam nikogo na siłę. Pozdrawiam.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
wschodnie kresy RP napisał(a):kto będzie chciał to mam nadzieję zrobi z tego pożytek i zainteresuję się chłopcem, oby nie było za późno! Ale co niby w związku z tym?
Jaki niby mielibyśmy zrobić z tego pożytek?
W jakim celu mielibyśmy się interesować tym tematem? I dlaczego my?
I na co niby ma ni być za późno?
Każdy jest czyimś krewnym - nawet jeśli gość to jakaś rodzina Jacka, takie apele, jak powyższy, powinniście, wschodnie kresy RP, kierować pod adresem rodziny.
[Dodano 11 czerwca 2009 o 22:10]
wschodnie kresy RP napisał(a):Może ktoś z forumowiczów będzie miał jakiś konkretny pomysł co z tym zrobić? Ale z czym zrobić i co?
Jakieś korepetycje, żeby podnieść jego wyniki w nauce?
To jakiś absurdalny temat, nasuwa mi skojarzenia z wiadomym. :)
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
wschodnie kresy RP napisał(a):stepniarz napisał(a):wschodnie kresy RP napisał(a):bratankiem JK! Ma na imię Bartek, a nazwisko KACZMARSKI dziękujemy za codzienną porcję spamu. bez odbioru :] szkoda zę przyczepiliście się do stopnia pokrewieństwa No, ale do czego się w tym wypadku odnieść? Wiesz, napisać o pokrewieństwie z Jackiem Kaczmarskim może każdy. Tylko nie poparte żadnymi konkretnymi argumentami, niewiele z tego wynika, nie sądzisz?
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
wschodnie kresy RP napisał(a):szkoda zę przyczepiliście się do stopnia pokrewieństwa A jednak nie szkoda, bo utrzymywanie, że istnieje daleki krewny mojego Ojca wymaga jakichś dodatkowych wyjaśnień. Krewny w postaci bratanka odpada, kuzyna też, albowiem Dziadek miał tylko siostrę. Mało mi wiadomo o dalszej rodzinie, ale jeśli zechciałabyś napisać coś więcej o chłopcu poza tym, że nazywa się Kaczmarski, można by rzeczywiście do czegoś dojść.
Wszystko jest możliwe - ostatnio skontaktowałam się z rodziną po stronie Matki, o której nawet nie miałam pojęcia, że istnieje. Moja Matka zresztą też nie. Tak więc jeśli wiesz coś więcej o przodkach tego chłopca, napisz i dojdziemy, czy to zbieżność nazwisk, czy też nie.
wschodnie kresy RP napisał(a):szkoda zę przyczepiliście się do stopnia pokrewieństwa - powinnam napisać bliska rodzina JK - kto będzie chciał to mam nadzieję zrobi z tego pożytek i zainteresuję się chłopcem, oby nie było za późno! Dołączę do pytania: i co w związku z tym? Jeśli rzeczywiście jest to jakiś krewny, to z otwartymi ramionami powitamy jako członka rodziny. Ale co dalej? Oczekujesz, że pojawi się artykuł w prasie pt. "Znalazł się zagubiony krewny Barda!" ?
Pozdrawiam.
Reputacja:
0
Amarie napisał(a):W kwestii szermierki czy brydża? ;) szermierkę uprawiam jedynie słowną ;)
wschodnie kresy RP napisał(a):kto będzie chciał to mam nadzieję zrobi z tego pożytek i zainteresuję się chłopcem, oby nie było za późno! ja proponuję programik w TV; coś w stylu Drzyzgi. albo przegląd przez tytuły w prasie:
Dziennik: "nie szukany bratanek JK odnalazł się",
Rzepa: "każdy z nas może być bratankiem barda, czy i Ty masz na nazwisko Kaczmarski?"
GW: "rodzina Kaczmarskich powiększona!!"
Fakt: "anonimowy bratanek o niesprawdzonym rodowodzie podaje się za krewnego Wielkiego Barda Polaków. Boże miej nas w opiece"
SE: "Tylko u nas! Bartek Kaczmarski - zdjęcia! Uderzające podobieństwo!"
:rotfl:
wschodnie kresy RP napisał(a):jest bratankiem JK! Ma na imię Bartek, a nazwisko KACZMARSKI. To młody chłopiec, który pięknie śpiewa i gra na perkusji. taka trochę duchowa paralela... jak ktoś jest krewnym wybitnego artysty, to musi pięknie śpiewać albo doskonale grać na czymś. no nie może być inaczej :lol:
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):kuzyna też, albowiem Dziadek miał tylko siostrę. stepniarz napisał(a):jak ktoś jest krewnym wybitnego artysty, to musi pięknie śpiewać albo doskonale grać na czymś. no nie może być inaczej :lol: Ale zgodzisz się, że siostra Dziadka pięknie śpiewała?
Reputacja:
0
dauri napisał(a):Ale zgodzisz się, że siostra Dziadka pięknie śpiewała? aleś mnie ćwieka zabił... ale znalazłem strona 19, 2 akapit :D zatem wypada mi powiedzieć zgodzę się, choć nie słyszałem.
Reputacja:
0
dauri napisał(a):Ale zgodzisz się, że siostra Dziadka pięknie śpiewała? Ja się zgodzę. W dzieciństwie (od kiedy sięgam pamięcią, czyli od ok. piątego roku życia) miałem bowiem gramofon (cóż to był wtedy za rarytas) i kilkanaście płyt, a wśród nich płytę Bogna Sokorska - Słowik Warszawy z ariami z oper i operetek. Siostry Dziadka Paci słuchałem więc znacznie wcześniej niż Paci Ojca. O tym, że Bogna Sokorska jest ciotką Jacka dowiedziałem się (od JK) dopiero na początku lat 90.
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Siostry Dziadka Paci s Swoją drogą, jak się ten stopień pokrewieństwa nazywa po Polsku? Po Angielsku brzmi "Great aunt", a po naszemu? Babcia Cioteczna?
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Swoją drogą, jak się ten stopień pokrewieństwa nazywa po Polsku? Po Angielsku brzmi "Great aunt", a po naszemu? Babcia Cioteczna? chyba tak, idzie się pogubić:)
Aż poszukałem w necie i oto co się dowiedziałem - Babcia cioteczna to też: praciotka i przeciota:)
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Ja się zgodzę. W dzieciństwie (od kiedy sięgam pamięcią, czyli od ok. piątego roku życia) miałem bowiem gramofon (cóż to był wtedy za rarytas) i kilkanaście płyt, a wśród nich płytę Bogna Sokorska - Słowik Warszawy z ariami z oper i operetek. Ja miałem przyjemność usłyszeć Bognę Sokorską na żywo w połowie lat 90 w pałacyku Szustra - bardzo mała, kameralna sala, było może 30-40 osób, w koncercie śpiewała też Jej uczennica Marzanna Rudnicka. Piękny to był koncert.
A to słyszałeś? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=p-vjyZnrng4">http://www.youtube.com/watch?v=p-vjyZnrng4</a><!-- m -->
Reputacja:
0
dauri napisał(a):A to słyszałeś? teraz z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć. Pięknie śpiewa.
Reputacja:
0
dauri napisał(a):A to słyszałeś? Ta aria zamieszczona była na tym winylu, o którym wspomniałem. Aria Królowej Nocy (ale pierwsza) w wykonaniu Bogny Sokorskiej odtworzona była też na pogrzebie Pani Anny Trojanowskiej.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://merlin.pl/Slowik-Warszawy_Bogna-Sokorska/browse/product/4,453281.html">http://merlin.pl/Slowik-Warszawy_Bogna- ... 53281.html</a><!-- m -->
Liczba postów: 392
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):ak się ten stopień pokrewieństwa nazywa po Polsku? Po Angielsku brzmi "Great aunt", a po naszemu? Babcia Cioteczna? W mojej rodzinie mówi się na to "ciocia - babcia", ale oficjalnie to chyba "cioteczna babka".
Nie jestem tu już tak bardzo nowa, ale dopiero teraz zauważyłam ten "Powszechny spis ludności", więc pozwalam sobie umieścić się na liście. Mam na imię Joanna, wiek możemy przemilczeć, bo nie ma się czym chwalić. Wystarczy dodać, że JK słuchałam po raz pierwszy jakieś 29 lat temu i tak mi już zostało. Przez ostatnich X lat nieco tę swoją pasję zaniedbałam, ale po koncercie Trio, na który trafiłam niemal przypadkiem jakieś półtora roku temu, pasja wróciła ze zdwojoną mocą. Tak w końcu trafiłam tu, gdzie mogę spotkać podobnych sobie (w rodzinie i wśród znajomych czuję się osamotniona w swoich zainteresowaniach muzycznych).
Pozdrawiam wszystkich,
Liczba postów: 67
Reputacja:
0
Witam wszystkich, Michał jestem, lat 19, zamieszkały na Śląsku, uczęszczający do Śląskiegu Uniwersytetu Medycznego na kierunek analityki medycznej. Obdarzony zainteresowaniami zupełnie nie pasującymi do problemów, z którymi miewam do czynienia na studiach, mianowicie: muzyka (nie tylko biernie, staram się brzdękać na wszystkim co ma szarpane struny), literatura (od Kochowskiego do Gombrowicza) oraz różnorakie ciekawostki językowe (geneza wyrazów, cechy wspólne języków itp).
Ogólnie lekko sfiksowany. Chciałby dużo, a nie potrafi. No i wszystkie sroki za ogon złapać chce.
Postać ogólnie dynamiczna. Podczas obserwacji zewnętrznej coraz więcej cech obłomowskich, co źle na przyszłość wróży.
Reputacja:
0
No to poczujesz się tu jak w domu ;)
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
stepniarz napisał(a):No to poczujesz się tu jak w domu ;) Tak, tak... Podobno nawet klamki mamy dostać na gwiazdkę. Może w tym roku obietnica zostanie spełniona ;)
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):stepniarz napisał(a):No to poczujesz się tu jak w domu ;) Tak, tak... Podobno nawet klamki mamy dostać na gwiazdkę. Może w tym roku obietnica zostanie spełniona ;) A, zawsze mówią to samo, ja już nie wierzę. Zresztą - drzwi z klamkami są bez sensu. Po co komu, jak można je bez problemu otworzyć?
Zupełnie pomylone... O.o
Reputacja:
0
Witaj, Michale!
stepniarz napisał(a):No to poczujesz się tu jak w domu ;) Tasartir napisał(a):Zresztą - drzwi z klamkami są bez sensu. Szybko poczujesz się tu jak w domu bez klamek!:D
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Szybko poczujesz się tu jak w domu bez klamek! No przecież wyraźnie piszę stepniarz napisał(a):poczujesz się tu jak w domu ;)
Reputacja:
0
Mam nadzieję, chyba, że mnie z tego domu wyrzucicie...
Tak na marginesie zapytuję - w dziale "Własna twórczość" można się wypowiadać tylko posiadając 20 postów wzwyż, tak? Dlaczego zatem nie mogę, mając ponad dwa deko? Ktoś poratuje biednego, co ręce ma związane? (wiecie, kaftanik i te sprawy...) ;)
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Tasartir napisał(a):Tak na marginesie zapytuję - w dziale "Własna twórczość" można się wypowiadać tylko posiadając 20 postów wzwyż, tak? Dlaczego zatem nie mogę, mając ponad dwa deko? Ktoś poratuje biednego, co ręce ma związane? (wiecie, kaftanik i te sprawy...) ;) Musisz sobie zmienić w ustawieniach profilu
Panel użytkownika ---> Grupy
Reputacja:
0
A może nie masz jeszcze 20 w tematach merytorycznych? Nie wiem, czy tu coś się zmieniło.
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Musisz sobie zmienić w ustawieniach profilu Panel użytkownika ---> Grupy Na co? Jaką grupę? Hyde Park? Karczma? Bo widzę, że nie tylko "artyści" mogą pisać we "Własnej twórczości"... chyba że się nie znam.
gosiafar napisał(a):A może nie masz jeszcze 20 w tematach merytorycznych? Nie wiem, czy tu coś się zmieniło. W tym rzecz, że mam.
No ale nieważne, umrzeć od tego nie umrę :) Najwyżej kilka osób ominie wątpliwa przyjemność zaznajomienia się z mojom radosnom tfórczościom.
|