Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antysemitożerca czy wnikliwy obserwator - off-topic
Multan napisał(a):ja mam w tej materii pogląd dalece od wszpółczucia odmienny, natomiast niewątpliwie o niebo zdrowszy intelektualnie.
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

[ Dodano: 29 Sierpień 2006, 23:08 ]
Multan napisał(a):że spora część mojej rodziny pochodzi z Kielc właśnie (sam się tam urodziłem) i część z tych ludzi była żywymi świadkami owych zajść, mało, niektórzy nawet uczetsnikami. I wiem z bezpośredniego źródła, że była to akcja spontaniczna, absolutnie niezamierzona niesprowokowana, niemniej , co tu dużo mówić, skurwysyńska. I tak moi szacowni antenaci po latach ten epizod w swym życiu określali. Więc, łaskawie - dość pieprzenia
a szanowni antenaci byli z KBW czy UB? bo sa pewne róznice Wink
Odpowiedz
lc napisał(a):a szanowni antenaci byli z KBW czy UB?
Skoro już sobie tak gaworzymy to zapytam, czy szanowny kolega z posłankami postkomunistycznego i "post-zbrodniczego" SLD dalej utrzymuje kontakty?

A tak zupełnie poważnie: Leszku, czasem ostro przesadzasz - nawet, jeśli żartujesz.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Leszku, czasem ostro przesadzasz - nawet, jeśli żartujesz.
W czym tak ostro w żartachprzesadził?? Bo Multan na poważnie ostrzej przesadza.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Bo Multan na poważnie ostrzej przesadza.
A nawet jeśli Multan przesadza, to co z tego? Usprawiedliwienie? Wytłumacznie?
Inna sprawa, że - jeśli już - Multan przesadził tylko w jednym: nazywając Leszka "klapkookim antysemitą" - to mógł sobie Multan darować.
Wszak określenie "kalpkooki" jest obraźliwie.
"Antysemita" natomiast- to brzmi dumnie Big Grin Co więcej, w stosunku do Leszka, określenie "antysemita" jest prawdziwe. Bo Leszek jest antysemitą - a przynajmniej czasem sprawia wrażenie, jakby był.

Co do reszty, Multan chyba nie przesadza. Wszak rzeczywiście Liga była organizacją kołtuńską a Olszewski na spędach wyborczych nie protestował przeciwko skandowaniu faszystowskich hasełek.

pozdrawiam!

PS: Tak na marginesie, odnośnie twierdzenia, że - rzekomo - antysemityzm nie jest w Polsce problemem. W początkach sierpnia 2006 r zrobiłem zdjecia zdewastowanego grobu na żydowskim cmentarzu w miejscowości Złoczew, koło Sieradza. Dewastacji grobu - włącznie z bezczeszczeniem szczątków - dokonała miejscowa ludność.
Wcześniej zniszczenia części cmentarza dokonano tylko raz: w 1939 zrobili to Niemcy, którzy wykorzystali macewy do utwardzenia drogi
Odpowiedz
Ja też jestem antysemitą, ponieważ jestem przeciwny napaści Izraelskich bandytów na Liban. Dla rządu Izraela to antysemityzm...

[ Dodano: 30 Sierpień 2006, 00:06 ]
Paweł Konopacki napisał(a):Dewastacji grobu - włącznie z bezczeszczeniem szczątków - dokonała miejscowa ludność.
To znaczy miejscowa ludnośc?? Skrzyknęli się mieszkańcy i postanowli zbeszcześcic grób?? Kazik ze Staszkiem po wińsku bezcześcili, czy może połowa miasta na trzeźwo poszła beszcześcic i dewastowac??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Pawle, jesli chodzi ci o posłankę KMP to uprzejmie informuję, że od bardzo wielu lat jesteśmy zaprzyjaźnieni i nic sie w tej kwestii nie zmieniło.
KMP za czasów PRL była w opozycji, w 1988 wstapiła do NZS, po 1989 opowiedziala sie po stronie partii Mazowieckiego (cóż...) zaś z SLD (wówczas SDRP) związała się dopiero w 1996 r.
Zresztą w kontaktach towarzyskich poglądy polityczne nie są dla mnie żadnym kryterium.

Po drugie, jeżeli przyjmiemy że współczesnie antysemitą jest ten, kogo nie lubi towarzystwo z GW - to faktycznie antysemita brzmi dumnie.
A swoją drogą - czyż np. Amerykanie nie są antysemitami czyniąc interwencję zbrojną w Iraku - kraju semitów czystej krwi. :Smile

A co do Multana, to chyba się przecież na mnie nie obrazi, tak samo jak ja nie obrażam się na Niego - Krakowianina z Kielc :rotfl: . A niech mnie nazywa jak chce. Warszawka Big Grin nie ma kompleksów,

uklony
lc

[ Dodano: 30 Sierpień 2006, 00:10 ]
A poza tym Pawle.
Na różnych cmentarzach widziałem zbeszczeszczone groby katolickie z poprzewracanymi krzyżami - ale nigdy by mi nie przyszło do glowy że robili to Żydzi.
Zachwoajmy zdrowy rozsądek - naprawde, nie wszystko w tym naszym życiu ma podłoże narodowościowe
Odpowiedz
Multan napisał(a):Jako człowiek również z dwoma fakultetami i zajmujący pewne stanowisko w administracji rządowej (tyle, że mnie kaczki nie są w stanie kupić)
Ależ nikt nie musi Leszka kupować. Pracuje tam gdzie pracuje, o ile mnie pamięć nie myli od grubo ponad 10ciu lat.
Paweł Konopacki napisał(a):Wszak rzeczywiście Liga była organizacją kołtuńską a Olszewski na spędach wyborczych nie protestował przeciwko skandowaniu faszystowskich hasełek.
A skąd Ty to wiesz? Kiedy Liga zaczynał swoją działalność, a premier Olszewski był szefem rządu, Ty zdaje się dopiero uczyłeś się trzymać gitarę.
Paweł Konopacki napisał(a):czy szanowny kolega z posłankami postkomunistycznego i "post-zbrodniczego" SLD dalej utrzymuje kontakty?
I kto tu robi osobiste wycieczki! Smile
Poza tym, co ma piernik do wiatraka??
Odpowiedz
lc napisał(a):KMP za czasów PRL była w opozycji, w 1988 wstapiła do NZS, po 1989 opowiedziala sie po stronie partii Mazowieckiego
To chyba po tej samej stronie, co Gazeta Wyborcza? :rotfl:

A co do wycieczek osobistych, to przyjaźń Leszka z ludźmi skupionymi wokół tych samych osób, które popierane były w swoim czasie przez towarzystwo z "GW" nie jest żadną tajemnicą. Można o tym poczytać choćby w Internecie.
Nie czynię z tych przyjaźni Leszkowi absolutnie żadnego zarzutu. Wręcz przeciwnie: pochwalam!
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):To chyba po tej samej stronie, co Gazeta Wyborcza?
Też mnie to bawiło. Napisałem nawet swojego czasu piosenkę poświęconą wyborom politycznym KMP, za ktorą obraziło się trochę towarzystwo GW za to KMP - Smile nie.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):To chyba po tej samej stronie, co Gazeta Wyborcza?
Dalej nie widzę związku. Leszek przecież napisał wcześniej o tym jakie znaczenie ma dla niego przynależność polityczna, w osobistych kontaktach.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Leszek przecież napisał wcześniej o tym jakie znaczenie ma dla niego przynależność polityczna
No, napisał, napisał... Smile
Poprawnie jest mówić, że wybory polityczne nie mają znaczenia w prywatnych kontaktach.
Napisał też Leszek, swego czasu:
"Nie z poprawnością brałem ślub
Lecz prowokację mam za żonę!"

Może to, co pisze o wzajemnych relacjach z posłanką KMP to...prowokacja?Big Grin
Odpowiedz
Wiele prowokacji poczyniłem w piosenkach - fakt.
Nie wiem czy poprawnie jest mowic, że poglady polityczne nie mają znaczenia w prywatnych kontaktach. Piewcy poprawności politycznej raczej nie chcieli by się przyznawać do przyjaźni np. z Bublem.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Może to, co pisze o wzajemnych relacjach z posłanką KMP to...prowokacja? Big Grin
W pewnych okolicznościach, pewnie tak. Smile
Paweł Konopacki napisał(a):"Nie z poprawnością brałem ślub
Lecz prowokację mam za żonę!"
Swoją drogą, nieźle jesteś zoriwentowany w twórczości Leszka.
To dobrze, że jego teksty i piosenki, pomimo raczej drugoobiegowej działalności, są tak znane.
No, ale nie od dziś wiadomo, że to co dobre, zawsze się obroni. Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Swoją drogą, nieźle jesteś zoriwentowany w twórczości Leszka.
To dobrze, że jego teksty i piosenki, pomimo raczej drugoobiegowej działalności, są tak znane.
No, ale nie od dziś wiadomo, że to co dobre, zawsze się obroni.
Mam dobry gust po prostu! - tak nieskromnie powiem Tongue
Odpowiedz
I światłe poglądy - że dodam Wink
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Spontaniczna akcja może byc jak najbardziej sprowokowana.
Ta akurat nie była.
lc napisał(a):a szanowni antenaci byli z KBW czy UB?
Szacowni antenaci byli z AK i NSZ i mieli nieco na boku z ww szacownymi instytucjami. A swój skromny udział w przedmiotowym pogromiku mieli ci powiązani z NSZ własnie.
Przemek napisał(a):Bo Multan na poważnie ostrzej przesadza.
?? Ja nawet nie zacząłem przesadzać :wredny:
Paweł Konopacki napisał(a):W początkach sierpnia 2006 r zrobiłem zdjecia zdewastowanego grobu na żydowskim cmentarzu w miejscowości Złoczew, koło Sieradza.
Doleję oliwy do ognia. Polecam zwiedzenie krakowskiego kirkutu, jednego z większych i piękniejszych w tej części Europy - niemal każdy nagrobek (z tych, których nie rozwalono) jest poprzyozdobiony napisami "Żydy do gazu", "Jude raus" oraz dodatkowo swastykami i gwiazdami Dawida na szubienicy. Tylko błagam, niech ktoś nie zacznie teraz wyciągać wniosków, że uczynili to Niemcy... Bo złapani niedawno sprawcy jednego z takich wyczynów, okazali się, o zgrozo członkami Młodzieży Weszpolskiej... Rozwalanie oraz bezczeszczenie jakichkolwiek grobów, nieważne, czy będą to groby żydowskie, katolickie, protestanckie czy islamskie - jest skończonym skurwysyństwem i powinno się to karać publiczną długą chłostą.
lc napisał(a):A co do Multana, to chyba się przecież na mnie nie obrazi
Nie, nie obrażę się. Ludzie Twojego pokroju są czymś pośrednim pomiędzy robakiem wijącym się na haczyku wędki, a psią kupą, którą trzeba czasami zmywać z podeszwy buta. Mogą budzić mój niesmak, politowanie - ale nigdy mnie nie obrażą. To po prostu byłoby poniżej mojej godności.
lc napisał(a):Krakowianina z Kielc
Co w tym jest zabawnego? Jakoś nigdy nie słyszałem o przypadku, zeby człowiek wybierał sobie miejsce urodzenia.
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Odpowiedz
Multan napisał(a):Szacowni antenaci byli z AK i NSZ i mieli nieco na boku z ww szacownymi instytucjami. A swój skromny udział w przedmiotowym pogromiku mieli ci powiązani z NSZ własnie.
Cóż, byli tacy z NSZ i AK co szli do UB. I jak widać, częściej niż myślałem Sad(
Multan napisał(a):Twojego pokroju są czymś pośrednim pomiędzy robakiem wijącym się na haczyku wędki, a psią kupą, którą trzeba czasami zmywać z podeszwy buta. Mogą budzić mój niesmak, politowanie - ale nigdy mnie nie obrażą. To po prostu byłoby poniżej mojej godności.
Jak zaznaczałem, obrażalski nie jestem - ale wydaje mi się, że jednak trochę przesadziłeś. W sumie, sam sobie wystawiłeś świadectwo. !!
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Skoro już sobie tak gaworzymy to zapytam, czy szanowny kolega z posłankami postkomunistycznego i "post-zbrodniczego" SLD dalej utrzymuje kontakty?
Stara miłość nie rdzewieje (chociaż czasem czerwienieje).

[ Dodano: 30 Sierpień 2006, 12:11 ]
Multan napisał(a):Polecam zwiedzenie krakowskiego kirkutu, jednego z większych i piękniejszych w tej części Europy - niemal każdy nagrobek (z tych, których nie rozwalono) jest poprzyozdobiony napisami "Żydy do gazu", "Jude raus" oraz dodatkowo swastykami i gwiazdami Dawida na szubienicy.
Byłem na wielu kirkutach w Polsce (i poza) i nigdy czegoś takiego nie widziałem. W Krakowie chyba przy ul Szerokiej (kilka razy zresztą). Być może i ostatnio się tak zdarzyło, przykra sprawa. Nie jest to jednak przecież reguła, a moim zdaniem wręcz wyjątek.

marek
Odpowiedz
MJ napisał(a):Stara miłość nie rdzewieje (chociaż czasem czerwienieje).
O, widzę że temu koledze także nieobce cytaty z LC Smile
Odpowiedz
Multan napisał(a):Ja nawet nie zacząłem przesadzać
Multan napisał(a):Nie, nie obrażę się. Ludzie Twojego pokroju są czymś pośrednim pomiędzy robakiem wijącym się na haczyku wędki, a psią kupą, którą trzeba czasami zmywać z podeszwy buta. Mogą budzić mój niesmak, politowanie - ale nigdy mnie nie obrażą. To po prostu byłoby poniżej mojej godności.
Ale teraz zdecydowanie zacząłeś przesadzac. Obrażasz Leszka mimo, że go nie znasz. Ja znam i uważam, że teraz przegiąłeś pałę...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Obrażasz Leszka mimo, że go nie znasz.
I to w sposób, delikatnie mówiąc, mało wyszukany.
Odpowiedz
Natomiast przypisywanie przodkow z UB czy KBW bylo co prawda wredne ale napisane w sposob bardziej wyszukany... :/
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Ale nie chamski. Leszek nikogo nie spuszcza w kiblu z falami odchodów.

[ Dodano: 30 Sierpień 2006, 14:57 ]
Leszek wdał sie widac zupełnie niepotrzebnie w spór historyczno-polityczny, bo jak widać ktoś kto ma zgoła odmienne zdanie i przy tym jest jak widac w mniejszości, może liczyć co najwyżej na obrzucenie szlamem.
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Natomiast przypisywanie przodkow z UB czy KBW bylo co prawda wredne ale napisane w sposob bardziej wyszukany
Jeżeli ktoś pisze że jego przodkowie brali czynny udział w prowokacji komunistycznej w Kilecach, to jest jasne, że musieli był albo funkcjonariuszami albo współpracownikami aparatu bezpieczeństwa. Bo tylko takie jednostki brały udział w mordowaniu.
Ale rzeczywiście, po poście Multana można już zakończyć dyskusję - cieszy mnie nawet, że moi adwersarze prezentują ten poziom kultury Smile .
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Natomiast przypisywanie przodkow z UB czy KBW bylo co prawda wredne ale napisane w sposob bardziej wyszukany...
Jak dla mnie to byłą drobna złośliwośc i raczej mało obraźliwa.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):PS: Tak na marginesie, odnośnie twierdzenia, że - rzekomo - antysemityzm nie jest w Polsce problemem. W początkach sierpnia 2006 r zrobiłem zdjecia zdewastowanego grobu na żydowskim cmentarzu w miejscowości Złoczew, koło Sieradza. Dewastacji grobu - włącznie z bezczeszczeniem szczątków - dokonała miejscowa ludność.
Wcześniej zniszczenia części cmentarza dokonano tylko raz: w 1939 zrobili to Niemcy, którzy wykorzystali macewy do utwardzenia drogi
Skoro przerzucamy się pojedyńczymi przykładami to poniżej zagadka:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.thejewishtimes.com/scripts/edition.pl?now=5/25/1999&SubSectionID=87&ID=2388">http://www.thejewishtimes.com/scripts/e ... 87&ID=2388</a><!-- m -->
Cytat:"Shevach Weiss," says Konstanty Gebert, publisher of the Polish Jewish monthly Midrasz, "is probably the only Israeli ambassador in the world whose main threat comes from being smothered in love."
Cytat:"Szewach Weiss" mówi Konstanty Gebert, wydawca Midrasza, "jest prawdopodobnie jedynym na świecie ambasadorem Izraela, dla którego głównym zagrożeniem jest to, że zostanie zaduszony z miłości."
03 lipca 2002
I pytanie: o jakim państwie mowa?

Jak widać, na każdy przykład jest inny przykład. Siegnijmy do ogólnych opracowań (nie piszę obiektywnych, bo to, które akurat znam, do takich nie należy: wg niego chyba wszyscy sa antysemitami) I tak w raporcie najbardziej aktualnym (za rok 2005) czytamy m. in. o wygłupach młodzieży LPR, o tym, że podczas demonstracji ktoś krzyczał, że Żydzi nie będą nam mówić co mamy robić itp. Porównajmy to np. z Francją, gdzie bije sie i lży żydowskie dzieci, dorosłych zresztą też. Prawde mówiąc nie chce mi sie czytać, bo to dość obszerne, ale jak ktoś chce coś udowodnić, to chyba jest o dobry punkt wyjścia. Zapraszam (niestety po angielsku):
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tau.ac.il/Anti-Semitism/CR.htm">http://www.tau.ac.il/Anti-Semitism/CR.htm</a><!-- m -->
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):W początkach sierpnia 2006 r zrobiłem zdjecia zdewastowanego grobu na żydowskim cmentarzu w miejscowości Złoczew, koło Sieradza. Dewastacji grobu - włącznie z bezczeszczeniem szczątków - dokonała miejscowa ludność.
Jeszcze raz zapytam, co to znaczy miejscowa ludnośc??
Czy takie przedstawienie zdarzenia nie jest czasem manipulacją?? Jacyś podpici gówniarze zdewastowali grób, ale w relacji już nie mówi się o miejsowych wandalach, ale o miejscowej ludności. A skoro miejscowa ludnośc, to znaczy że to problem ogólnospołeczny, incydent na skalę międzynarodową i sygnał, że polsce szerzy się antysemityzm wśród lokalnych społeczności. W dodatku obraża się społeczeństwo owego miasteczka, stosując odpowiedzialnośc zbiorową...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
lc napisał(a):I światłe poglądy - że dodam
No tak, w przeciwieństwie do Ciebie, nie jestem rozmiłowany w tezach np. "profesora" Iwo Cypriana Znamirowskiego Big Grin (jednego z głownych autorów tezy, że dyskusja o Jedwabnem to dzieło antypolskiego spisku Żydów amerykańskich).
Dla mnie "koronne argumenty" I.C. Pogonowskiego wypowiadane podczas słynnej dyskusji o Jedwabnem - argumenty w rodzaju:
"Ludność miejscowa nie miała wtedy w ogóle benzyny. Ludzie posiadali jedynie małe ilości nafty do lamp. Zapala się ona przy temperaturze ponad 50 stopni Celsjusza. Trudno by było za pomocą nafty wywołać tak nagły pożar, bo po prostu nie pali się ona tak gwałtownie jak benzyna."
jakoś nie przemawiają.

Więc pewnie jestem rzeczywiście światopoglądowo zacofany. Big Grin
Odpowiedz
Może szacowni antenaci Multana dowieźli benzynę
Odpowiedz
W gruncie rzeczy tezy I.Pogonowskiego są dobrym przykładem na to, jak poważny problem można rozmienić na drobne. Na takiej zasadzie - poprzez zadawanie pozornie dociekliwych pytań - Przemek potraktował problem zniszczonego zydowskiego grobu. Przemek pyta: czy ludność miejscowa, która rzekomo zdewastowała grób to było 3 pijaczków, czy 30 trzeźwych, którzy z pełną świadomością popełnili karygodny czyn. Bo jak było 3 facetów, to można mówić o pijackim wybryku, a nie o antysemityzmie. Co innego, gdyby to było 30 facetów, zorganizowana grupa - wówczas można by być może mówić o antysemityzmie. No, ale nikt nikogo nie policzył, za rękę nie złapał, ludzie o zdarzeniu nie chcą mówić więc....zarzut antysemityzmu raczej upada.
Podobnie czyni Pogonowski i jemu podobni. W dyskusj o Jedwabnem starano się wielokrotnie podkreślać, że to nie jakieś tam społeczeństwo, tylko kilkunastu zwyrodnialców gnało na rynek, katowało i upokarzało Żydów. Żadne tam społeczeństwo!To był margines, pijaczki, paru degeneratów.
Tak argumentując udaje się rozmienić problem na drobne. Pogonowski pisze o nafcie, o tym, jak się ona wolno pali i jak to nie da się nią podpalić stodoły. A skoro naftą się nie da, tylko benzyną - a benzynę mieli Niemcy - to...już świetnie wiadomo kto faktycznie Żydów w Jedwabem spalił.
W ten prosty sposób Pogonowski wykazał bezpodstawność zarzutów Grossa. Cała ksiązka "Sąsiedzi" i jej przesłanie legło w gruzach pod naporem rzeczowej krytyki Iwo Cypriana.
Dalej już można się skupić na tym, czemu te - antypolskie -zarzuty Grossa miały w istocie służyć. I na tym też się w znacznej mierze skupiano w narodowo-katolickiej publicystyce. Nieważne, co pisał Gross -to oczywiste, że pisał antypolskie bzdury, które daje się obalić pierwszym z brzegu argumentem o nafcie, albo o zwyrodnialcach.
Ważne natomiast po co pisał!

[ Dodano: 30 Sierpień 2006, 22:22 ]
Przemek napisał(a):Jacyś podpici gówniarze zdewastowali grób, ale w relacji już nie mówi się o miejsowych wandalach, ale o miejscowej ludności. A skoro miejscowa ludnośc, to znaczy że to problem
Bo przecież miejscowi wandale nie są miejscową ludnością - jak wszyscy wiemy. Wandal też z definicji, nie może być antysemitą, prawda?. Jeśli ktoś po pijanemu rozwalił grób i zbezcześcił zwłoki, to za pewne gorzała mu uderzyła do głowy i tyle! O żadnym antysemityzmie nie może być mowy. Antysemityzm jest tylko wtedy,gdy na macewach namaluje się napis "Żydzi do gazu!"
A w ogóle, ilu trzeba ludzi, by mówić o "miejscowej ludności". 5 osób? 10? 30? a może dopiero od 1213 mieszkańca danego miasteczka zaczyna się kategoria "miejscowa ludność"?
Odpowiedz