Liczba postów: 858
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
ja bym proponował żeby nie brać się za Kaczmarskiego od strony komuny, ale wymyśleć jakiś temat, który byłby oparty o bardziej współczesne utwory JK. Poczynając od Wojny Postu z Karnawałem, a na Mimochodem kończąc. Pod jakim kątem to rozpatrywać? Nie mam pojęcia. Może taki temat: "Współczesny świat w utworach Jacka Kaczmarskiego"
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
hmm trudno jest nam pomoć- bo nie wiemy jaki zakres sobie chcesz wybrać.Może daj nam jakieś wsakzówki troche bardziej szczegółowy.Skoro uwielbiasz historię,to może z tym jakiś temat związany.Ale trzeba troche nam więcej informacji.
pozdrawiam
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
napewno nie chcę opisywać oklepanych acz swietnych "Murów", "Obławy" itp. Cieszył bym się jak bym mógł wykorzystać "Opowieść pewnego imigranta" - tu znów wchodzi historia. Hmmm. A może coś związanego z II wojną- tzn. jej następstwami, nowymi porządkami itp. Jałta, Krowa(ewentualnie), Młodych Niemców sen, wspomniana Opowieść, Katyń i pewnie się znajdzie jeszcze sporo.
Albo może upadek bloku wschodniego? List z moskwy mi teraz przyszedł do głowy...
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
tematy, które u nas w szkole w tym roku są:
Historia i literatura europejska w twórczości JK.
Synteza literatury, malarstwa i muzyki w twórczości JK.
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
pierwszy temat strasznie obszerny acz ciekawy- można mówić i mówić
Liczba postów: 56
Reputacja:
0
Upadek bloku wschodniego jest dobrym pomyslem. Do "Listu..." dodaj "Czastuszki o pieriestrojce".
[i]Jestem mlody, nie mam nic i miec nie bede...[/i]
Liczba postów: 56
Reputacja:
0
mejdejo napisał(a):Tula napisał(a):Upadek bloku wschodniego jest dobrym pomyslem
Jako temat czy jako utwór JK, bo nie bardzo rozumiem :
Jeżeli jako utwór, to chyba troszkie inaczej 
Jako temat -- taki zaproponowal zalozyciel watku

.
[i]Jestem mlody, nie mam nic i miec nie bede...[/i]
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Ja też sam wymyśliłem temat, którego ostatecznie nie miałem okazji wykorzystać.
Omów funkcje dziedzictwa historycznego i kulturowego w twórczości Jacka Kaczmarskiego, odwołując się do wybranych tekstów.
Można by to oczywiście, zawężyć do samego tylko dziedzictwa historycznego lub kulturowego, albo jeszczebardziej doprecyzować: dziedzictwa literackiego (na przykład). Wydaje mi się, że taki lub podobny temat jest ciekawy i co ważniejsze daje duże możliwości twórcy prezentacji.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK