Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co o tym pomysle sadzicie?
Witam!
Mam do napisania prezentacje nt.: "Dyskusja o komunizmie w literaturze polskiej. Porównaj wybrane utwory". Jako materiał dodatkowy postanowiłem zamieścić jakiś utwór Jacka Kaczmarskiego (myslalem o Murach). I oczywiscie go omowic, zinterpretowac. Co o tym sadzicie? Moze macie jakies sugestie dot. mojego pomyslu realizacji tematu.
Co do samej prezentacji to "Mala apokalipsa" Konwickiego, "Zniewolony Umysl" Miłosza i jakis wiersz musze jeszcze wybrac. Zastanawialem sie tez nad "Autoportretem z kanalia" - jeszcze nie czytalem i zastanaiwam sie czy pasowaloby to do glownego tematu prezentacji. Mysle tez nad wykorzystaniem fragm. Czlowieka z Zelaza badz Marmuru.
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
jimorrison napisał(a):myslalem o Murach
to chyba najgorszy pomysł z możliwych..
Autoportret z Kanalią - owszem, to dobry pomysł, a z wierszy to jakieś typowo antykomunistyczne, czyli głównie te z RWE.
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):
jimorrison napisał(a):myslalem o Murach
to chyba najgorszy pomysł z możliwych..
bo?
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
bo Mury w swym zamyśle nie sa antykomunistyczne, chociaż przez większość są tak odczytywane
edit: tfu! to znaczy nie przedstawiają komunizmu, a nie "nie są antykomunistyczne" - mój błąd Smile
Odpowiedz
Tak na marginesie: nie polecam mieszania prozy z poezją (w analizie, jako "ozdobnik" z materiałów pomocniczych poezja może być). Oba rodzaje wymagają trochę innego podejścia do analizy tychże, a kwadrans prezentacji to za mało, by pozwolić sobie na takie "przełączanie się" międzyrodzajowe - i żeby wyszło porządnie...
Odpowiedz
Karol napisał(a):żeby wyszło porządnie
Komisja pewnie nie będzie miała zielonego pojęcia o JK, więc na porządność nie trzeba stawiać Wink
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):
Karol napisał(a):żeby wyszło porządnie
Komisja pewnie nie będzie miała zielonego pojęcia o JK, więc na porządność nie trzeba stawiać Wink
oj oj.. tu bym taki pewny nie byl...
moj mentor Tongue (czyt. nauczycielka) sugerowal wlasnie zeby ukazac proze i poezje, taki wybralem wariant.
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
oj to skoro nauczycielka podsunęła Kaczmarskiego, to musisz się przyłożyć do pracy, bo widocznie jednak ma o nim pojęcie Smile
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):oj to skoro nauczycielka podsunęła Kaczmarskiego, to musisz się przyłożyć do pracy, bo widocznie jednak ma o nim pojęcie Smile
niee.. nie nauczycielka podsunela K., to byla moja inwencja, nauczycielka zasugerowala zeby nie poprzestawac tylko na prozie lub tylko na poezji.
A wracajac do tematu, jesli nie mury too.. :> moze Oblawa?
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
Świadectwo
Przedszkole
Poczekalnia
Przejście Polaków Przez Morze Czerwone
Szymon pisał gdzies jeszcze o Raporcie o stanie samobójstw
Odpowiedz
Jak już ktoś napisał, z nagrań z RWE dużo jest kupletów(z czasów komuny).Owe nagrania znajdziesz na suplemencie. A jeszcze bym dołożył Arkę Noego , Kosmonautów i Balladę o powitaniu No i serię Obław. To tak ode mnie.
Odpowiedz
Ja bym jeszcze dorzucił Czerwony Autobus, Marsz Intelektualistów, Koncert Fortepianowy, Artystów, Prośbę, Pustynię (tę z Krzyku), Nie lubię i pewnie jeszcze wiele innych, ale nie przychodzi mi nic konkretnego na myśl.
Odpowiedz
zastanawiam sie pomiedzy:
"nie lubie", "przedszkole", "poczekalnia", "oblawa", "arka noego"
kontempluje dalej na słuchawkach Wink
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
Z tych pięciu wybrałbym ,,Arka Noego'' i ,,Przedszkole'' i dorzuciłbym ,,Przejście Polaków przez Morze Czerwone''
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
jeszcze możnaby dodać "Powrót sentymentalnej panny S" Jacka Kaczmarskiego i "Sentymentalną pannę S" Jana Krzysztofa Kelusa (w kolejności odwrotnej) Wink
Odpowiedz
jeszcze możnaby dodać "Powrót sentymentalnej panny S" Jacka Kaczmarskiego jestem za *-`-
Odpowiedz
ok wybralem. Smile
na razie stanelo na poczekalni.
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
A ile tych utworów mniej więcej chcesz wykorzystać?
Odpowiedz
jeden. na prezentacje masz 15min. temat brzmi "...w literazturze polskiej..." takze utwor JK wrzuce jako bonus, film na tej samej zasadzie, zeby pokazac (mimo wszystko) wieloplaszczyznowosc tematu Tongue bedzie to krotka dygresja aby nie odbiegac od tego co wyzej w cudzyslowiu.
pozdrawiam
jimorrison
Odpowiedz
To ja bym wybrał Poczekalnię albo Przedszkole, zależy, który z tych utworów by bardziej nawiązywał do reszty prezentacji.
Odpowiedz
Kołysanka

"Gdy się skończy już to wszystko, gdzieś około lata,
Będę antysocjalistą - takim, jak mój tata"

Rehabilitacja komunistów

Świadectwo
pewni wieczności, niepewni chwili...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości