Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolejna maturalna
"Ukaż obraz pokolenia Polski Ludowej odwołując się do wybranych tekstów Jacka Kaczmarskiego."

Po protu proszę o jakieś błyskotliwe pomysły jak mógłbym ując ten temat. Chciałbym znać wiele różnych podejść do tematu, z potem wybrać i połączyć je tek żeby wyszła jak najlepsza praca.

Chciałby tu zaznaczyć iż robię tą pracę tylko dla własnej satysfakcji i z pasji/uwielbienia dla osoby Mistrza. Proszę o pomoc żeby pokazać innym którzy nie znają twórczości Kaczmarskiego tak jak my, żeby sami mogli przyznać że był on prawdziwym Mistrzem.
Choćby piwo było z gówna nic mu smaku nie dorówna.
Odpowiedz
To może na początek napisz, jaki masz pomysł (pomysły), jakie utwory chcesz wykorzystać itd.
Odpowiedz
no a podaj najpierw jakieś swoje propozycje, cobyśmy mogli je skonfrontować. Z takich piosenek na prędce wymyślonych to:
Przedszkole
Ballada Pozytywna
Ballada o Powitaniu
Świadectwo
Modlitwa
Lament (??)
Przejście Polaków Przez Morze Czerwone

Wszystkie w jakiś tam sposób można podciągnąć pod ten temat. Jedne bardziej bezpośrednio a inne mniej bezpośrednio.
Odpowiedz
Agnus napisał(a):"Ukarz obraz pokolenia Polski Ludowej
Bracie, obrazu nie da się ukarać...
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
A tak bardziej bezpośrednio to przykładowo:
Świadectwo
Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu

Raport o stanie samobójstw
Kołysanka

i wiele, wiele innych tekstów. Może napisz nam jaki masz (przepraszam za koszmarne określenie) "plan ramowy wypowiedzi" i czy masz pomysł na jakiś klucz według którego chciałabyś wybrać utwory o których masz zamiar wspomnieć (albo też je zacytować).

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Ja bym jeszcze wspomniał o "Czerwonym autobusie" i o "Poczekalni".
Odpowiedz
Drogi Misiek-st. Nie będę polemizował z Tobą o tym co napisałeś. Po prostu przytoczę pewien fakt; formuła tematu w tej formie została wymyślona przez moją polonistkę, a ona ma doktorat. Jak bardzo chcesz się upierać przy swoim to nie zabronię Wink
Odpowiedz
I nauczycielka napisała słowo "ukarz" przez "rz" :o Big Grin ? Może jednak "ukaż" Wink
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Agnus - nie ośmieszaj się Wink
A może tak zrób - weź jakiś obraz PRL-owski pasujący do tematu jako tako,z dziesięć rzutek,rozdaj je komisji i ukarzcie obraz wspólnie Tongue
Odpowiedz
Agnus napisał(a):Po prostu przytoczę pewien fakt; formuła tematu w tej formie została wymyślona przez moją polonistkę, a ona ma doktorat.
To, że ma doktorat, to nie oznacza, że jest Świętą Krową i nei można z nia polemizować. Skoronapisała taki temat to pogratulować doktoratu Tongue
Odpowiedz
mój błąd, napisałem tak z pośpiechu
mój drugi błąd przeczytałem tak z pośpiechu.

mea culpa
mea culpa
mea culpa

kajam się w prochu i pyle. dzisiaj spię od sciany
Odpowiedz
Agnus napisał(a):dzisiaj spię od sciany
Dobre Smile
Ad rem: Opowieść pewnego emigranta i A my nie chcemy...
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz