Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Witam serdecznie!
Zwracam się do Was z prośbą, o odpowiedzi w tym temacie. Piszę pracę na temat przyczyn, i skutecznych sposobów na zmniejszanie bezrobocia (więcej info <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.npb.pl">www.npb.pl</a><!-- w --> -> edukacja -> konkurs na pracę pisemną 2006) . Mam czas do środy( termin jest do 3 kwietnia, ale jeszcze jest potrzebna recenzja nauczyciela itp. ), trzeba napisać coś pod 15 stron, a ja nie mam jeszcze nic. Proszę, o głosowanie w ankiecie (będę mógł się posłużyć terminem " internauci uważają itp."  ), i rozwinięcie swojego wyboru jakimś komentarzem i ewentualnie, jeśli są jakieś pomysły, w jaki sposób te przyczyny zniwelować , poprawić ilość miejsc na rynku pracy. Myśle, że trochę osób odwiedza tę stronę i jest w stanie coś napisać na ten temat. Dałem możliwość zaznaczenia 5 przyczyn.
Pozdrawiam, i czekam na głosy i wypowiedzi!
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Przede wszystkim, Zbigniewe, powinieneś zajrzeć do podstawowych pozycji z zakresu makroekonomii: polecam Begga i Samuelsona. Oczywiście najważniejszy jest Keynes, ale o nim poczytasz u B. i S.
Jeśli chodzi o Twoją ankietę, to nie zaznaczyłem nic, bo wszystkie te rzeczy są przyczyną bezrobocia. Moim zdaniem powinieneś spojrzeć na problem od strony ekonomicznej. Polecam dzisiejszy Puls Biznesu (są w nim ostatnie pomiary bezrobocia w Polsce).
Swoją drogą - myślałem, że to forum o JK. Poza tym, piszesz pracę konkursową i prosisz o pomoc (!), ale nie masz nic. Oj, kolego...
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
No tak, pytałem się swojej nauczycielki od podstaw przedsiębiorczości o jakieś książki, to mi odradzała(jakiekolwiek), i podała właśnie ewentualnie Begga. Czytam sporo szukam, jednak aby wygrać (3000zł brutto!) trzeba nie tylko opisać suche fakty, ale mieć jakiś pomysł na prace itd. Z tego, co widziałem, w byłych edycjach (na różne tematy), wygrywały jakieś pamiętniki itd. Się chwilę zastanawiałem nad tym, i wymyśliłem, że będę pisał taki mały poemacik o sytuacji ludzi poszukujących pracy  i opisywał jakoś co raz prozą jego sytuację  . I w sumie, nie mam napisanego nic, ale mam dużo źródeł, konspekt, etc. Sprawdzę, które z tych tu podanych przyczyn są najwyżej i przy opisywaniu tych przyczyn nadmienię "internauci wskazują to, jako jedną z głównych" czy coś w tym stylu.
Co do tego, że forum jest o JK, - racja, ale hyde park jest już jakoś odizolowany, a i nie miałem pomysły gdzie się zapytać (aby inni piszący nie skorzystali :wredny: ), a żeby uzyskać w miarę ciekawe odpowiedzi.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
A skąd wiesz, że ja nie piszę? Życzę powodzenia w wygraniu 3000PLN. Daj znać, jak Ci się uda.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
Nie mam tej pewności. Jednak, zawsze prawdopodobieństwo jest mniejsze niż na forach o ekonomi itp. Poza tym, to konkurs dla uczniów szkół ponad gimnazjalnych. A te 3000 zł, to mało ważne, uścisk dłoni Balcerowicza! To jest naprawdę ważne! :rotfl:
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Jak możesz łączyć w jednej odpowiedzi złą politykę gospodarczą rządu - przyznawanie zasiłków komu popadnie, absolutny brak kontroli) z reformami Balcerowicza (dzięki którym ten kraj jeszcze się jakoś trzyma)? :/
IMHO główną przyczyna bezrobocia jest "socjalistyczne" podejście do pracy (spadek po PRL-u - niestety przenosi się z pokolenia na pokolenie  ), w myśl sławnego hasła: "Czy się stoi czy się leży..." (vide "Dziad Kaczorowski"  )
Dochodzi do tego niska "mobilność", niechęć do podnoszenia kwalifikacji i brak myślenia perspektywicznego (nawet jeśli początkowo płace nie różnią się zbytnio od zasiłku, to z czasem mogą wzrosnąć)
Poza tym sporo "bezrobotnych" pracuje na czarno zawyżając statystyki :'
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Moim zdaniem występuje bezrobocie strukturalne i, chyba coraz częściej, bezrobocie określane jako psychologiczne (przejmowanie wzorców bezradności). Poza tym koszty związane z zatrudnieniem (legalnym) pracownika, nie wspominając już o kosztach prowadzenia działalności gospodarczej. Metodą walki z bezrobociem moim zdaniem mogłaby być promocja mikroprzedsiębiorczości - o tym dużo się mówi co jakiś czas w telewizji bez wyraźnych efektów niestety.
Jeśli się będziesz wgłębiał w dane topamiętaj, że, o ile pamiętam, około roku 1995 została zmieniona definicja bezrobocia, co wpłynęło na statystyki.
A tak ponad wszytsko:
Jak ja kiedyś pisałem pracę o bezrobociu (o sposobach walki z bezrobociem w latach '90) to szukałem u źródła - zakręciłem się w Woj. i Powiatowym Urzędzie Pracy i dostałem wszelkie niezbędne materiały łącznie z praktycznie niedostępnymi (z uwagi nailość) opracowaniami na potrzeby WUP.
Z książek polecam jeszcze Halla / Taylora...
Ewentualnie na priv zapraszam jeśli mógłbym pomóc jakoś....
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
A moim zdaniem zbyt wysokie podatki, które w tej ankiecie nie są w ogóle uwzględnione... :o
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Tak, zapomniałem o "pracy na czarno" i wydzieleniu "zasiłków", ale już niestety nie mogę tego poprawić.
A podatki można wrzucić do jednego worka razem ze złą polityką państwa.
Dziękuję za odpowiedź !
Reputacja:
0
Podatki nie są bezpośrednią przyczyną bezrobocia. Co najwyżej większe podatki zmniejszają siłę nabywczą społęczeństwa, a z tego wynika mniejszy popyt itd itp. a to determinuje brak wzrostu produkcji czy usług i zatrudnienia. Choć pieniądze są później w części redystrybuowane, nie zmienia to jednak chyba faktu że konsument w pewnych granicach lepiej by potrafił część z tych środków rozdyponować (i od razu zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem zniesienia podatków!  )
Oczywiście mogę się mylić
Reputacja:
0
Wysokie koszta (w tym podatki) zatrudnienia, są bezpośrednią przyczyną bezrobocia. Gdyby koszta te były niższe, masa ludzi pracujących w szarej strefie pracowała by legalnie i dochód państwa by wzrósł. Dlatego koszta są obniżane, ale bardzo powoli i stopniowo bo państwa na to nie stać by obciąć wszystkie składki itd, bo zanim taka decyzja zacznie skutkować, to będzie zbyt duża strata dla państwa. ( tylko w PRL'u nalewano z pustego, chociaż teraz również są takie próby  )
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):Wysokie koszta (w tym podatki) zatrudnienia, są bezpośrednią przyczyną bezrobocia.)
Nie pracujesz bo płacisz wysokie podatki? To raczej nie dostajesz roboty bo pracodawca musi zapłacić ZUSy i inne takie... To, że płaci za ciebie składki to i tak z twojej kasy leci...
Reputacja:
0
No, te składki są płacone z wynagrodzenia. Ale po co płacić te składki, skoro można się umówić - ty mi zrobisz to, ja ci zpłacę tyle, i wsio. A w statystykach, ten pracujący jest bezrobotny, i nawet może pobierać zasiłek.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Maraz napisał(a):Podatki nie są bezpośrednią przyczyną bezrobocia. Uważasz, że przedsiebiorca bedzie równie chetny do podjecia dzialalności gospodarczej w przypadku stawki 5% jak i 95%?
marek
[ Dodano: 28 Marzec 2006, 00:53 ]
a na ankietę nie odpowiem, bo nie podoba mi sie sformułowanie pytań :'
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
MJ napisał(a):Uważasz, że przedsiebiorca bedzie równie chetny do podjecia dzialalności gospodarczej w przypadku stawki 5% jak i 95%? Zależy od tego, Ile będzie realnie wynosiło to, co mu pozostanie. W Finlandii dla przykładu stawka wynosi własnie około 90% i nikt nie narzeka, bo to, co pozostaje i tak oznacza ładny zarobek.
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Liczba postów: 858
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
niezbyt trafne jest określenie : Cytat:Zła polityka gospodarcza rządu - ogólnie (także zły system zasiłków dla bezrobotnych i zła reforma Balcerowicza)
jak ogólnie to ogólnie. Nie musiałeś manifestować swoich uprzedzeń do pana B. To czy jest ona zła, to już każdy indywidualnie interpretuje. poza tym zaznaczyłem: 4,7,8,9
[ Dodano: 28 Marzec 2006, 20:03 ]
a co może zmniejszyć? hmm na początek wypadałoby zacząć korzystać z pieniędzy jakie daje nam Unia Europejska, a które, w wyniku braku umiejętności zagospodarowania, musimy oddawać spowrotem.
Reputacja:
0
Te pytania, w większości nie są moje. Zapożyczyłem je z różnych badań opinii społecznych. Poza tym, jedni mogą uważać, że Balcerowicz przysłużył się Polsce (i ja tak uważam!) a drudzy, że wyniszczył. Ale 5 władzy niech on nie tworzy  .
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):Ale 5 władzy niech on nie tworzy no tak.. szczególnie, że ja mam już dość tej tworzonej IV-tej
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Zbigniew napisał(a):A te 3000 zł, to mało ważne, uścisk dłoni Balcerowicza! To jest naprawdę ważne! Do końca życia bym potem nie domył tak splugawionej dłoni...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Tak, dość merytoryczne odniesienie do tematu... Gratuluję!
Reputacja:
0
Cóż, Balcerowicz nie jest może postacią popularną, niemniej jednak przpominam szanownym użytkownikom, że np w takiej RFN, zanim stała się potęgą gopodarczą i państwem dobrobytu, ponad milion ludzi umarło z głodu. Balcerowicz chce konsekwentnie przeprowadzić coś podobnego w Polsce. "Cel był wzniosły, postęp wymaga ofiar"... Tragedia polega na tym, że w tym kraju każda ekipa rządząca kieruje się emocjami i uprzedzeniami na pierwszym miejscu, podczas gdy potrzebna jest zimna, wyrachowana technokracja...
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
Reputacja:
1
Multan napisał(a):podczas gdy potrzebna jest zimna, wyrachowana technokracja... Na samej zimnej, wyrachowanej technokracji, to byśmy daleko nie zajechali...
A Balcerowicz oczywiście powinien zostac... najlepiej osądzony i osadzony.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Na samej zimnej, wyrachowanej technokracji, to byśmy daleko nie zajechali... Teraz za to ten kraj rozwija się wspaniale... podobnie jak przez ostatnie 17 lat.
Co do osądzenia i osadzenia lista klientów jest dłuższa i sporo miejsc na niej w pierwszej kolejności obsadzają inni kandydaci.
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
Reputacja:
1
Multan napisał(a):Teraz za to ten kraj rozwija się wspaniale... podobnie jak przez ostatnie 17 lat.
Niektórzy twierdzą, że tak właśnie jest i to dzięki tej kreaturze na B.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Niektórzy twierdzą, że tak właśnie jest To nie twierdzenie, to fakt 
Widzę, Przemku, że wybitnie tego pana nie lubisz. Niemniej ja winą za obecny stan rzeczy obciążyłbym jeszcze kreaturę na W, natomiast odnośnie już tego tysiąclecia to niebagatelny udział miała inna kreatura, nomen omen tez na B
Odnośnie samej ankiety natomiast wg mnie poruszenie zagadnienia alkoholizmu w tym kontekście to pomyłka.
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
Reputacja:
1
Multan napisał(a):Odnośnie samej ankiety natomiast wg mnie poruszenie zagadnienia alkoholizmu w tym kontekście to pomyłka. Zgadzam się, alkoholizm może byc jednym ze skutków bezrobocia, a nie jego przyczyną.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):alkoholizm może byc jednym ze skutków bezrobocia To już zalezy od okoliczności - u mnie akurat jest skutkiem pracy, a nie jej braku
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
Reputacja:
1
To już zależy od specyfiki danej pracy. W Twojej, to nawet się specjalnie bym nie zdziwił :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Nie masz się co dziwić... Do tego stopnia, że przedmiotowa jednostka chorobowa znajdujke się na liście chorób zawodowych (Dotyczy to wszystkich służb mundurowych)...
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):alkoholizm może byc jednym ze skutków bezrobocia, a nie jego przyczyną. nazwałbym to inaczej trochę. Alkoholizm jest skutkiem braku pracy, który staje się przyczyną późniejszego bezrobocia. Ktoś nie ma chwilowo pracy i zaczyna popadać w nałóg, z którego nie może później wyjść i zdobyć pracy i w taki sposób alkoholizm powoduje bezrobocie.
|