Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gwary itp. (czyli "ślonzoki gadają")
Artur napisał(a):Podeślijcie oba teksty (ostateczne)
W sensie: angielski i polski?
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
gredler napisał(a):W sensie: angielski i polski?
jo Smile
Jo, man ! dSmile

Gredler, mam klopot z poczta tutaj (moje posty nie wyplywaja), odpowiadam wiec publicznie na Twoj private message :
Cytat:Bez przesady. Korekta to tylko korekta. Ja bym na pewno rownie ladnie tego nie spolszczyl - pewnie bym przetlumaczyl na polski ("you know, my polish tongue..." Wink ) zachowujac angielska syntakse, mam tez sporo roznych nalecialosci jezykowych etc.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
No to trza Cię dać jako correctora (jakbyś nie mógł odbierać privu)
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
thomas.neverny napisał(a):Jo, man !
Nie nie, to jest nasze tradycyjne toruńskie (czy tam pomorskie) jo, w sensie "tak". Uczymy się tego od dziecka, od pokoleń. Na podwórkach, w szkołach...
Nie mylić z angielskim (?) joł. Pozwalam sobie na tę uwagę tylko dla ścisłości. Smile
Hm, słyszałem już od torunian, że to ich, ale Kaszubi też tak mówią.
Koszalinianie tak nie mówią, więc to na pewno nie pomorskie. Kaszubskie chyba tak.

I miło wiedzieć, że tłumacz popiera moją wersję tytułu Wink
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
"Jo" mówią na przykład w okolicach Łeby - i to dosyć nagminnie Wink
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
A Ślunzaki?
Znajdzie się słowo na każde słowo
a może starczy tego gadania nie na temat.
MacB napisał(a):A Ślunzaki?
Ślunzaki mówią Ja Wink
ann napisał(a):Ślunzaki mówią Ja
Ślunzaki godajom Ja Tongue
Co do gwary...to niekiedy brzmi to ciekawie Tongue Przykład pod linkiem:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/michal_manka/public/panhilary6.jpg">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... ilary6.jpg</a><!-- m -->
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Oba!! Smile
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Nie Ślunzaki, a Ślunzoki, jeśli już ;)
a po cieszyńsku po prostu hanysy Wink
A ja z kolei słyszałam, że Krakowiacy nie umieją powiedzieć TRZ, czy mówią CZ. SPrawdzałam na mojej koleżance i faktyznie nie umiała powiedzieć Trzebinia Big Grin wychodziła jej Czebinia Big Grin
agaciczek napisał(a):A ja z kolei słyszałam, że Krakowiacy nie umieją powiedzieć TRZ, czy mówią CZ.
Czyżby? A może koleżanka była spod Krakowa... z Pipidówki Małej na przykład Wink albo z Nowej Huty :rotfl:
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Szymon napisał(a):albo z Nowej Huty
to w Nowej Hucie aż tak źle, że kobiety także się patologizują? To, że ABS-y nie umieją mówić to normalne, ale kobiety powinny resztki człowieczeństwa w sobie zachować Wink
mejdejo napisał(a):ale kobiety powinny resztki człowieczeństwa w sobie zachować
To Ty chyba nie widziałeś i nie słyszałeś tych "kobiet". Mam koleżankę, którą pobiły i zabrały jej telefon, pieniądze i tak dalej.
[b][i]
[/i][/b]
JK
degeneratki... 8o
Nie no to moja aż taka nie jest i mieszka w Krakowie Smile ale wiecie, jam z Glwic a nie godom po śląsku Big Grin

[ Dodano: 17 Marzec 2006, 15:53 ]
A co do tych z Nowej Huty to mnie aż zatkało Wink
Nie pozwolę obrażać Nowej Huty! Bo naślę chłopaków z oś. Oświecenia...

[ Dodano: 17 Marzec 2006, 19:25 ]
Szymonie... Jutro nasza pierwsza rocznica Confusedlonik: tak tylko przypominam...
śni inny byt jurajski gad
patrycja napisał(a):Szymonie... Jutro nasza pierwsza rocznica Confusedlonik: tak tylko przypominam...
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pamiętam, pamiętam Wink Autobus 134 relacji Cracovia-Zoo Wink i Bukowina II nabazgrana na kartce. To były czasy Wink

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK