Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wątki malarskie i literackie w twórczości JK
Zbigniew napisał(a):W końcu, idziesz tam się pochwalić wiedzą, nie umiejętnościami artystycznymi. Zagrasz im cały utwór? Chyba strata czasu, a w kawałkach - lepiej już mieć przygotowane na taśmie / płycie. Ale to Twój wybór!
To są mocne argumenty.Ale z tymi kawałkami na płycie? Oczywiście można tak zrobić-każydy by tak zrobił,ale jak wyjdzie się z gitarą na pewno zyskuje się w oczach nauczycieli i patrzą na Ciebie łaskawszym wzrokiem.Nareszcie będą mieli jakieś odróżnienie-wszyscy klepią regułki i tego czego sie nauczyli,pokazują na planszach,zdjęcia i muzyke z komputera,a tu wypadasz z instrumentem i kozaczysz Wink
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
No, wszystko zależy jak te kozaczenie szanowna ( Wink ) komisja odbierze.
Odpowiedz
gdybym umiała grać i czula się na tyle pewnei żeby śpiewać to poszłabym z gitarą.
chociaż momenty kiedy puszcza sie piosenkę z magnetofonu mogą być czasem żeby odetchnąć i zebrac myśli przed kolejną częścią prezentacji.

Ja z moimi czterema ledwo się wyrobiłam. trochę po połowie tego co zamierzałam powiedzieć komisja zaczęła nerwowo i znacząco zerkać na zegarki...

Nie wiem jak wygląda Twoja prezentacja, ale ja prowadziłam dość dokładną analizę porównawczą tekstu i utwory (obrazu) którym ów tekst został zainspirowany.

Na początku powiedziałam też nieco o życiu JK.

Na końcu przedstawiłam tabelkę z innymi nawiżaniami literackimi, malarskimi, biblijnymi itp

Komisja poprosiła mnie żebym omówiła jeden z wymienionych w tabeli utwórów - Wybrałam "Rejtan, czyli raport ambasadora"

później było pytanie o poetykę JK

a ostatnie pytanie dotyczyło piosenki autorskiej i jej znaczenia
pewni wieczności, niepewni chwili...
Odpowiedz
ja miałem puszczać fragmenty utworów, ale nawet z tego zrezygnowałem- szkoda mi na to czasu... co prawda o powiem o roli muzyki w twórczości Kaczmarskiego (...)
Maria napisał(a):prowadziłam dość dokładną analizę porównawczą tekstu i utwory
i zdążyłaś?
ja mam co prawda pięć utworów (Pusty raj, Wygnanie z raju, Somosierra, Stańczyk i Krzyk), ale moja prezentacja niestety tylko pokrótce omawia każdy z utworów :/ może dlatego, że we wstępie dużo mówię o samych zasadach nawiązywania do malarstwa (piosenki według obrazów)
w każdym razie to już jutro :niepewny:
Odpowiedz
Wojtek54 napisał(a):w każdym razie to już jutro
Trzymam kciuki Smile
Swoją drogą, to budujące, że JK zaczął się pojawiać w wybranych przez maturzystów tematach.

A przy okazji pytanie do tej, zupełnie przyzwoicie reprezentowanej na tym Forum, grupy: jak wyglądają inne tematy Waszych rówieśników?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
ja mogę Ci powiedziec jak to wygląda u mnie w klasie. Temat, który został wybrany ze względu na osobiste zainteresowania (takie było założenie twórców tej matury...) jest tylko jeden. Kolega z ławki będzie mówił o poradach w literaturze do rządzących współcześnie Polską- bardzo ciekawy temat i z tego co wiem będzie się opierał na wielu źródłach m.in. Dmowskim i Bocheńskim.
Natomiast reszta klasy... przeważają tematy o Holocauście, II Wojnie Światowej oraz prace typu: obraz kobiety w literaturze n/p Lalki, Balladyny i Pana Tadeusza...
Odpowiedz
Uuuuu...a już myślałem, że "matura z pasją" to coś powszechniejszego.

Wynika z tego, że obaj z kolegą powinniście na wejściu już dostać po te 20 punktów Big Grin
Odpowiedz
MacB napisał(a):Uuuuu...a już myślałem, że "matura z pasją" to coś powszechniejszego.
Raczej nie...
MacB napisał(a):Wynika z tego, że obaj z kolegą powinniście na wejściu już dostać po te 20 punktów
To mnie miałeś na myśli? :rotfl: Mam nadzieję, że tak Wink . No, ja dopiero w pt, jeszcze zobaczymy...
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):To mnie miałeś na myśli?
Nie tylko Ciebie, ale każdego, kto nie wybrał tematu
Wojtek54 napisał(a):o Holocauście, II Wojnie Światowej oraz prace typu: obraz kobiety w literaturze n/p Lalki, Balladyny i Pana Tadeusza...
Odpowiedz
MacB napisał(a):Wynika z tego, że obaj z kolegą powinniście na wejściu już dostać po te 20 punktów
no i dostaliśmy Big Grin

ja miałem pytania dotyczące fragmentów piosenek o których mówiłem (- Jak rozumiem słowa "utraciliśmy raj" z Wygania z raju, oraz - co oznaczają słowa "A ja nie cierpię tej baby" ze Stańczyka)
Trzecie pytanie było najciekawsze: Jakie relacje zauważam między Księgą Rodzaju a piosenkami Jacka Kaczmarskiego...

Na koniec panie z komisji poprosiły mnie, żebym im zostawił moje materiały, które wykorzystywałem do prezentacji, ponieważ przydadzą się one do prowadzenia lekcji
Odpowiedz
Wojtek54 napisał(a):Na koniec panie z komisji poprosiły mnie, żebym im zostawił moje materiały, które wykorzystywałem do prezentacji, ponieważ przydadzą się one do prowadzenia lekcji
No, to jednym słowem - sukces na wszystkich frontach Smile :piwko:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
Wojtek54 napisał(a):
no i dostaliśmy
Gratulacje! Z tego, co wiem, sześć utwórów omawiałeś? I chyba w takim razie zdążyłeś... a fragmenty piosenek puszczałeś?
Odpowiedz
Też gratuluję! Smile
I chciałoby się dodać "a nie mówiłem?" Wink
Odpowiedz
super super super

komisja lubi jak ktoś przygotuje coś o czym lubi mówić, bo prznajmniej się nie nudzi :-)

zabawne w gimnazjum miałam z polskiego 6 a w liceum 3 a na semestr nawet 2, no ale na maturze się wykazałam. Szkoda ze u mnie w szkole liczyła się frekwencja a nie umiejętności Undecided

No ale było minęło

u mnie w klasie były rożne tematy o powstaniu listopadowym w literaturze, postawa hamletyczna, język reklamy, totalitaryzm

harcerze bardzo często wybierają tematy o powstaniu warszawskim
pewni wieczności, niepewni chwili...
Odpowiedz
a ja jeszcze czekam do poniedziałku.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):Z tego, co wiem, sześć utwórów omawiałeś?
nie- ograniczyłem się w końcu tylko do pięciu (Pusty raj, Wygnanie z raju, Somosierra, Stańczyk i Krzyk) ale i tak musiałem zrezygnować z puszczania, bo bym nie zdążył :/
Maria napisał(a):komisja lubi jak ktoś przygotuje coś o czym lubi mówić, bo prznajmniej się nie nudzi :-)

masz rację- osoby wchodzące przede mną narzekały, że komisja wogóle nie słuchała itd, a ja nie miałem wrażenie, że je zaciekawiłem... a Wy byście się nie nudzili słuchając po raz kolejny o ...literaturze obozowej?
mejdejo napisał(a):a ja jeszcze czekam do poniedziałku
powodzenia Big Grin

[ Dodano: 17 Maj 2006, 14:02 ]
aha- a Ty Leszek już prezentowałeś? ile punktów??
Odpowiedz
No, gitary nie wziąłem. Polonistka na wejściu: "no, gitary nie wziąłeś?! Zawiodłam się! Bo wiecie panie, on mi tu zawsze gra na lekcjach... :Smile "
Ale 20 punktów i tak dostałem. :rotfl:

[ Dodano: 19 Maj 2006, 20:10 ]
Omówiłem sześć utworów, trochę mnie przygoniła komisja pod koniec z czasem, ale było dobrze. Puszczałem fragmenty czterech piosenek, razem zajęły około 2 minuty.
Odpowiedz