Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wątki malarskie i literackie w twórczości JK
Witam!
Przygotowuję na maturę prezentację o podanym w temacie temacie Smile . Jak widzę, nie ja jeden zdaję maturę z Kaczmarem...
Ale do rzeczy. Proszę o pomoc. Z inspiracji literackich i malarskich wybrałem następujące:

Literatura:
Stworzenie świata
Jan Kochanowski
Lalka, czyli polski pozytywizm
Pan Kmicic
Tren soadkobierców

Malarstwo:

Pejzaż z szubienicą
Krzyk
Ambasadorowie
Syn marnotrawny
Alegoria malarstwa

Rozumiem, że każdy ma inny gust i wybrałby zapewne co innego. Jednak moje pytanie brzmi:

czy przeoczyłem w tym wyborze przykładów któryś z naprawdę istotnych wierszy?

Po drugie: proszę ludzi przygotowujących na maturę pokrewny temat o rozmowę na privie albo gg. Moglibyśmy skonsultować się itp., oczywiście w granicach przyzwoitości.

Pozdrawiam!
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?
Leszek napisał(a):czy przeoczyłem w tym wyborze przykładów któryś z naprawdę istotnych wierszy?

Nie. I tak. Zależy co chcesz z nimi zrobić... Powiem Ci tyle,że wybrałeś ich sobie dużo i możesz mieć problemy ze zmieszczeniem się w czasie. Oczywiście o ile chcesz to zrobić porządnie... Zresztą - na pewno nie zmieścisz się w czasie.
Odpowiedz
Alek napisał(a):Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?
hehe.. może zmienimy nazwę forum na "Forum Wcześniaków" Wink

[ Dodano: 5 Marzec 2006, 22:25 ]
Alek napisał(a):Powiem Ci tyle,że wybrałeś ich sobie dużo i możesz mieć problemy ze zmieszczeniem się w czasie.
ja też mam dużo ( około 10 utworów) ale ja to pod innym kątem rozpatruję. Tzn. nie pod kątem pojedynczych piosenek, a pod kątem etapów twórczości Wink
Odpowiedz
Alek napisał(a):Rany,czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?
Ja zdaje za rok. Będzie to normalny termin, taki jak ustawa przewiduje.

A co do matury, to tam do inspiracji malarskich dodałbym "Rejtan, czyli raport ambasadora". Ale to tylko moje preferencje.
Odpowiedz
Heh jakoś tak wyszło że rok wcześniej... nie moja wina Wink

Co do czasu - tak się obawiam, że nie zdołam się zmieścić - a w takim razie co z tej listy wyrzucić? "Rejtana" już miałem, ale też został wyrzucony...
A tu jeszcze trzeba te powieści, wiersze i obrazy omówić ;(
Odpowiedz
Wyjątek potwierdza regułę Zbigniewie Tongue
Leszek - to może nam tu zamieść choć plan prezentacji,bo tak bez niczego to trudno coś porządnie wypierniczyć Wink
Odpowiedz
Ja również zdaje maturę w normalnym terminie tj. za rok.
Natomiast wracając do tematu,to prawda,że każdy ma swój gust.Co do przykładów z literatury,myślę,że wybrałeś raczej dobre przykłady,zróżnicowane,ciekawe,poruszające wiele różnych motywów z różnych epok literackich.Natomiast co do malarstwa Zbigniew polecił Ci dobry utwór,bo przeglądając twoje propozycje właśnie zabrakło mi utworów z programu ,,Muzeum''.Ja osobiście bym wziął dwa utwory z tej płyty.Akurat Raport Amabsodara niezbyt przypada mi do gustu(co nie oznacza,że jest to zły wybór),ale osobiście wybrałem bym ,,Stańczyka'' jako ukazania i przedstawienia w utwórze obrazu nazwijmy to pasywnego bez akcji,oraz ,,Somosierra''.który jest obrazem nazwijmy go aktywnym z akcją Smile Mam nadzieje,że wyraziłem się tak,że zrozumiesz o co mi chodzi,ale oczywiście to moje zdanie i nie musisz się na nim wzorować.

pozdrawiam
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
JA! To znaczy...z polskiego nie zdaję... Tongue
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
Alek zamieszczę plan jak tylko będzie gotowy, bo jeszcze niepełny jest.
Radziu_88 dzięki za sugestię, tylko że te obrazy już rozpatrywałem i hm... zastanowię się jeszcze raz. Dzięki.

Wkrótce jeszcze zgłoszę się do starszych kolegów Kaczmarofili (tj.Was) o pomoc, jak coś konkretnego już będę miał gotowe...
Odpowiedz
Leszek napisał(a):Radziu_88 dzięki za sugestię, tylko że te obrazy już rozpatrywałem i hm... zastanowię się jeszcze raz. Dzięki.
Nie ma za co.A rozpatrywałeś? Wink To spoko.Nie no ty decydujesz co chcesz zamieścić itp. w końcu twoja praca ja napisałem tylko co bym zrobił na twoim miejscu Smile
Tak czy siak myślę,że jeśli nie te,to chociaż jeden utwór z ,,Muzeum'' powinieneś zamieścić w swoim spisie,gdyż jest to dość charaketrystyczny program tria,w którym utwory były pisane wg polskiego malarstwa historycznego.

pozdrawiam
Odpowiedz
Alek napisał(a):czy jest na tym Forum chociaż jeden egzemplarz,co zdaje maturę w przewidzianym przez ministerstwo terminie,a nie rok wcześniej?
Niedługo ten termin będzie normalny :rotfl:
Odpowiedz
Leszek napisał(a):"Rejtana" już miałem, ale też został wyrzucony...
radziu_88 napisał(a):Tak czy siak myślę,że jeśli nie te,to chociaż jeden utwór z ,,Muzeum'' powinieneś zamieścić w swoim spisie
Popieram Radzia, też bym wziął coś z muzeum najlepiej Malczewskiego. Analizę i interpretację wierszy możesz znaleźć w dziale Media w pracach naukowych. Nieskromnie powiem, że jest tam mój licencjat " W kręgu pieśni współczesnego wajdeloty. Sybir Jacka Kaczmarskiego" Rozdział 3 poświęcony jest 4 wierszom JK inspirowanym obrazami Malczewskiego. Jeśli sie to komuś z maturzystów przyda to będę szczęśliwy Big Grin
Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):Nieskromnie powiem, że jest tam mój licencjat " W kręgu pieśni współczesnego wajdeloty. Sybir Jacka Kaczmarskiego"
Ale wytłumacz mi jak to jest... jeden wydział, jeden budynek, parę pięter różnicy, a Ty możesz mieć odwołania do stron internetowych, a ja nie. nawet do własnej ;(
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):Nieskromnie powiem, że jest tam mój licencjat " W kręgu pieśni współczesnego wajdeloty. Sybir Jacka Kaczmarskiego" Rozdział 3 poświęcony jest 4 wierszom JK inspirowanym obrazami Malczewskiego.
Nie powielaj "nieskromnych" reklam, jeno podaj maturzyście odpowiedniego linka Wink
Odpowiedz
ann napisał(a):Ale wytłumacz mi jak to jest... jeden wydział, jeden budynek, parę pięter różnicy, a Ty możesz mieć odwołania do stron internetowych, a ja nie. nawet do własnej
Cóż ci mogę powiedzieć Anno ?? Historycy z racji swojego fachu są chyba bardziej... ortodoksyjni Smile
PS Mam nadzięję, że uda nam się spotkać gdzieś na korytarzu skoro już sie chyba kojarzymy z wyglądu
Pozdrawiam
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):Historycy z racji swojego fachu są chyba bardziej... ortodoksyjni
Nie to tylko niektórzy tak. Wink
pgawliczek napisał(a):Mam nadzięję, że uda nam się spotkać gdzieś na korytarzu skoro już sie chyba kojarzymy z wyglądu
No może... chociaż ja ostatnio jestem gościem na uczelni Big Grin

ale koniec OT Wink Jak coś to na pw proszę :]
Odpowiedz
Simon napisał(a):Nie powielaj "nieskromnych" reklam, jeno podaj maturzyście odpowiedniego linka
Simon niestety trzeba to ściągnąć, bo nie ma odczytu "na linie" Big Grin
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/index.php</a><!-- m -->
tyle tylko jeśli chodzi o link
Pozdrawiam
Odpowiedz
No, wiadomo. Nic nie przychodzi łatwo, a maturzyście - wręcz nie powinno. Wink
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):Jeśli sie to komuś z maturzystów przyda to będę szczęśliwy Big Grin
Ja już przeczytałam Smile. Maturę mam o motywie Syberii i zesłania więc baaardzo mi się przyda. Oczywiście uwzględnię Cię w bibliografii. Wielkie dzięki.
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):Ja już przeczytałam . Maturę mam o motywie Syberii i zesłania więc baaardzo mi się przyda. Oczywiście uwzględnię Cię w bibliografii. Wielkie dzięki.
Jestem niezmiernie szczęśliwy. Serce rośnie Big Grin Dzięki
pozdrawiam Paweł
Odpowiedz
Ja niestety nie skorzystam, ale jak widzę komuś to się przyda...
ale poczytam.

Wziąłem do mojej prezentacji jednak Stańczyka. Malczewskiego puściłem.
W ogóle zamiast dziesięciu ograniczyłem się do siedmiu przykładów, a i tak nie wiem, czy z czasem wyrobię... 8o

Odęzwę się wkrótce, jak coś więcej będę miał napisane.

[ Dodano: 16 Marzec 2006, 17:32 ]
Oto jestem z powrotem, nadal potrzebujący waszej pomocy.
Z opisaniem obrazów już sobie poradziłem - zrobiłem to w ten sposób, że najpierw interpretuję sam obraz, potem omawiam wiersz Kaczmara.

Ale co zrobić z literaturą? Mam opisać najpierw np. Potop, a potem wiersz Pan Kmicic? Czy od razu analizować samą piosenkę Kaczmara wskazując podobieństwa i różnice z powieścią?

Czekam na pomoc! !!
Odpowiedz
Leszek napisał(a):W ogóle zamiast dziesięciu ograniczyłem się do siedmiu przykładów, a i tak nie wiem, czy z czasem wyrobię...
ja ograniczyłem się tylko do... pięciu przykładów.
Wygnanie z raju, Pusty raj i (do obrazów) Stańczyk, Somosierra i Krzyk
... też nie wiem czy się wyrobię (15 minut to nie za wiele)

Ja zacznę od interpretacji wierszy z programu Raj (ale nie mam zamiaru dokładnie analizowac środków poetyckich itd. ... wstawię natomiast fragmenty z "Pamiętników Adama i Ewy" Twaina)
Potem przejdę do analizy tekstów dotyczących obrazów, przy czym obrazy będą widoczne na ekranie komputera. Zamierzam (zwłaszcza przy tekście Stańczyku) pokazać dwie możliwe interpretacje- jedną dosłowną, najbardziej się narzucającą, a drugą ... polityczną. Zobaczę co z tego wyjdzie :Smile
Odpowiedz
Myśle,że warto w niektórych przykładach malarskich zaznaczyć także jak Kaczmarski próbował moim zdaniem za pomocą konkretnego obrazu przedstawić nie tylko sytuację przedstawioną na płótnie,ale także jakieś rozterki człowieka i życie.W dziale poezja w temacie np. ,,Somosierra'' forumowicze dobrze zauważyli o ważnym fragmenice tj. "Nie ten umiera co właśnie umiera, lecz ten co żyjąc w martwej kroczy chwale" (zwrócił na to uwage chyba użytkownik Wujek Samo Zło).Myślę,że wato wykorzystać również ten aspket.
A co do czasu to rzeczywiście jest go za mało-choćby z prostych przyczyn np. chcąc zaprezentować i puścić komisji jaką piosenke nie da rady raczej puścić choćby 2 utworów-musimy puszczać urywki bo inaczej nie starczy nam czasu.A może myśleliście o takim sposobie,żeby na prezentacje wziąść gitare i jak ktoś umie zamiast puszczania utworów wykonać je choćby w kawałku na żywo? Smile) Wink
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):A może myśleliście o takim sposobie,żeby na prezentacje wziąść gitare i jak ktoś umie zamiast puszczania utworów wykonać je choćby w kawałku na żywo?
Oj myślałem i to długo, ale zdecydowalem, że jednak nie. Mam powybierane utwory, których cięzko się mi nauczyć, a poza tym wolę puścić urywek piosenki jako komentarz (zawsze zajmie to mniej czasu niż wykonanie własne) Wink
Odpowiedz
ja niestety nie umiem grać na gitarze... także w moim przypadku ten pomysł odpada. Ja wymyśliłem (nie wiem czy to się sprawdzi) żeby piosenki leciały w tle cały czas (będę korzystał z PowerPointa) i w niektórych momentach będę podgłaszał- będzie to ode mnie wymagało doskonałego zgrania z programem (czasowego), ale mam nadzieję, że się uda Smile
Odpowiedz
a ja już po prezentacji na temat
Inspiracje kulturowe w twórczości Jacka Kaczmarskiego

-Obława
-Wigilia na Syberii
-Czaty śmiełowskie
-Obłomow, Stolz i ja

dostałam 20 punktów na 20 możliwych :-)

w razie czego służę pomocą i radą :-)
pewni wieczności, niepewni chwili...
Odpowiedz
O! Widzę że w moim temacie pojawili się ludzie gotowi służyć radą Smile
Mario, cztery utwory? Ja mam sześć, mam nadzieję, że wyrobię.

radziu_88 napisał(a):A może myśleliście o takim sposobie,żeby na prezentacje wziąść gitare i jak ktoś umie zamiast puszczania utworów wykonać je choćby w kawałku na żywo?
No właśnie, moja nauczycielka, która będzie w komisji, zaleciła mi, żebym przyszedł z gitarą (jako że na lekcjach polskiego poznała już utwory moje i JK w moim wykonaniu).
I nie wiem, czy to miał być dowcip? Ale ogólnie jest chyba pozytywnie do tego nastawiona... Serio można z gitarą wejść na prezentację?
Z wykonaniem utworów nie miałbym problemów, nieskromnie się chwaląc... więc tutaj wątpliwości techniczne odpadają.
To co moi drodzy forumowicze mi radzicie? Brać gitarę czy nie?

[ Dodano: 12 Maj 2006, 19:39 ]
P.S. To już z piątek za tydzień...
Odpowiedz
Leszek napisał(a):Serio można z gitarą wejść na prezentację?
Możesz wejść nawet z Zespołem Pieśni i Tańca Ludowego, byle byś go w materiałach pomocniczych napisał Wink
Odpowiedz
Leszek napisał(a):To co moi drodzy forumowicze mi radzicie? Brać gitarę czy nie?

Weź, weź, sam o tym myślałem, a tak to przynajmniej zdasz relację jak przyjeła to komisja Wink mam nadzieję.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
A ja bym nie wziął. W końcu, idziesz tam się pochwalić wiedzą, nie umiejętnościami artystycznymi. Zagrasz im cały utwór? Chyba strata czasu, a w kawałkach - lepiej już mieć przygotowane na taśmie / płycie. Ale to Twój wybór!
Odpowiedz