02-27-2006, 05:39 PM
Z pewnością wielu użytkowników forum ma za sobą lekturę "Opowieści o dziewczynkach" Włodzimierza Wysockiego, może ktoś zechciałby się wypowiedziec na jej temat??
Proza Wysockiego
|
02-27-2006, 05:39 PM
Z pewnością wielu użytkowników forum ma za sobą lekturę "Opowieści o dziewczynkach" Włodzimierza Wysockiego, może ktoś zechciałby się wypowiedziec na jej temat??
03-04-2006, 02:10 PM
Raczej niewielu...
![]()
03-04-2006, 05:54 PM
DayneTane napisał(a):Z pewnością wielu użytkowników forum ma za sobą lekturę "Opowieści o dziewczynkach" Włodzimierza Wysockiego, może ktoś zechciałby się wypowiedziec na jej temat??Zdarzyło się kiedyś przeczytać te kilkadziesiąt stron. Nie mogę zbyt dużo powiedzieć, co do imion postaci, ale książka bardzo ciekawa. Ciemna obyczajówka rosyjskiego środowiska artystycznego. Najbardziej podoba mi się rozwiązanie demitologizacji swojej postaci. Aktora, artysty, którego twórczość nie pasuje w ogóle do zawodu, w jego powszechnym odbiorze. A tak poza tym to bardzo fajna, ale strasznie smutna historia tej dziewczyny. PS Wyczytałem kiedyś, że Wysocki strasznie poważnie podchodził do swojej twórczośći prozatorskiej i ten fragment zawarty w "Opowieści o dziewczynkach" miał być powieścią. Niestety do tego nie doszło. Szczerze polecam przeczytanie tych około 50 stron, nawet w samym kontekście biograficznym Wysockiego, bo to, chyba się ze mną zgodzą ludzie, którzy czytali, on jest aktorem z książki. Pozdrawiam Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów - Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża - Różni mowę trybunów od mowy poetów.
03-06-2006, 11:05 PM
pgawliczek napisał(a):Wyczytałem kiedyś, że Wysocki strasznie poważnie podchodził do swojej twórczośći prozatorskiej i ten fragment zawarty w "Opowieści o dziewczynkach" miał być powieścią. Niestety do tego nie doszło."Początek powieści, szkic powieści czy początek szkicu powieści? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast z relacji przyjaciół, że prozę tę traktował bardzo poważnie" (od wydawcy). Mnie się bardzo podobało, tylko mam niedosyt.
11-20-2007, 11:24 AM
Dopiero teraz znalazłam ten wątek. Cóż, mogę zgodzić się, że ten szkic pozostawia niedosyt - mało. Chociaż może rozpisany na więcej stron mógł okazać się mało interesujący
![]() ![]()
01-15-2008, 12:48 PM
Książeczka owszem, ciekawa. Dobrze się czyta, Wysocki miał dar obserwacji i opowiadania. Tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.knigi.pl/?d=produkt&id=2720">http://www.knigi.pl/?d=produkt&id=2720</a><!-- m --> można dostać płyty ze słuchowiskiem „Powieść o dziewczętach”. W narratora i poszczególne postaci wcielają się rosyjscy aktorzy. Ciekawostka dla rozumiejących po rosyjsku.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń I, niezliczone czerniąc strony, Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
01-15-2008, 02:13 PM
Ja z żalem muszę przyznać, że nie potrafię odnaleźć w prozie Wysockiego tego, co odnajduję w jego bardowskiej działalności. Chyba brakuje mi tu jego ekspresji i innych, tak dla niego typowych, środków wyrazu.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|