Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Quasimodo
Pozwolę sobie zamieścić "Quasimodo" w moim wykonaniu.
Proszę o wszelkie opinie, sugestie, spostrzeżenia itp. na temat mego wykonania oraz konstruktywną krytykę. Nie jest za cudowne, jestem w stanie wykonać to troszkę lepiej, ale bez mikrofonu - co innego śpiewanie samemu sobie, a co innego do wglądu publicznego... Dużo trudniej wykonywać do upublicznienia. Zresztą, co ja się tłumaczę - mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/lukasz_gadomer/public/b.mp3">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... blic/b.mp3</a><!-- m -->

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz G.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
coś nie działa przy ściąganiu :/
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):coś nie działa przy ściąganiu
To dziwne - u mnie wszystko ok. Ktoś jeszcze ma taki problem? Jeśli nie działa, polecam prawym przyciskiem myszy na link i "Zapisz element docelowy jako".
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Łukasz G. napisał(a):To dziwne - u mnie wszystko ok. Ktoś jeszcze ma taki problem?
U mnie się ściąga Smile
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
już mam Smile Ogólnie mi się podoba chociaż w niektórych momentach za bardzo przeciągasz(np "czyste dzwonu dźwięęęki"), a na samym początku chyba pomyliłeś dźwięki na gitarze, ale możliwe ze źle słyszę Wink
Tak czy unaczej ja bym nie potrafił ani tak zaśpiewać ani tym bardziej zagrać (gitara świetna Smile )
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):samym początku chyba pomyliłeś dźwięki na gitarze, ale możliwe ze źle słyszę
Nie, po prostu gram początek inaczej niż Jacek. Celowe, tak mi domyślnie palce idą, na siłę nie celuję inaczej.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Hmm no cóż jakby to powiedzieć Smile Pracuj przede wszystkim nad głosem Smile Mi także poskąpiono dobrego głosu, więc nie żebym się wymądrzał Tongue Ale praca to podstawa Smile A gra...hmm... dobrze Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
No to poza niedociągnięciami wokalnymi utwór jest świetny Big Grin
Odpowiedz
Elessar napisał(a):mm no cóż jakby to powiedzieć Smile Pracuj przede wszystkim nad głosem Smile Mi także poskąpiono dobrego głosu, więc nie żebym się wymądrzał Tongue Ale praca to podstawa Smile A gra...hmm... dobrze Smile
Dokładnie.Nic dodać,nic ująć.

pozdrawiam
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za rady i uwagi, zarówno w tym temacie, jak i tym z Katyniem. Teraz wiem, nad czym pracować i w jaki sposób.
To na razie ostatnie nagranie, jakie zamieszczam. Może kiedy coś się w moim głosie zmieni lub kiedy uznam, że umiem śpiewać i grać na tyle, by coś jeszcze zaprezentować, wrzucę coś jeszcze.
Oczywiście na każdy następny post z poradami czekam z niecierpliwością.
Pozdrawiam serdecznie!
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Jest w Twoim wykonaniu kilka błędów, które jak sądzę wynikają z niedopracowania interpretacji utworu.

1) Klasyczny błąd, polegający na podporządkowywaniu tekstu melodii, co spowodowało u Ciebie zbitkę ("Mór, głód" -> [mórgód] i transakcentację "nie MA co jeść"). Należy zawsze sprawdzić, czy "idealna" melodia (taka, jaka zostałaby zagrana bez tekstu) pasuje wszędzie do wymogów tekstu. Zazwyczaj tak nie jest i konieczne jest wprowadzenie zmian w rytmie, dodanie lub usunięcie dźwięków, rzadziej zmiana wysokości dźwięków.

2) Transakcentacja "NAsycić" i zarazem zmiana rytmu w stosunku do melodii (która akurat tutaj pasowała do tekstu...)

Zmieniasz także w paru miejscach Jackową melodię (począwszy od pierwszej nuty). Poza tymi uwagami podoba mi się.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Dzięki Dauri. Twoje spostrzeżenia są trafne i konkretne - takich oczekiwałem. Zaznaczę Ci pomógł, bo w tym i poprzednim temacie dałeś mi najwięcej konkretnych i rzeczowych porad. Postaram się dostosować.
Pozdrawiam!
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Na pocieszenie dodam, że Wielkiemu Trio zdarzyła się gorsza wpadka, w nagraniu studyjnym (!) "Rozmowy":
ZŁ: "Jaka z tego dla nas nAłka" i tu mamy trzy błędy w jednym: 1) błąd językowy; 2) opuszczenie sylaby; 3) rym żółty.
JK: "Proszę pani, proszę nie czekać na nAłki" - to samo (minus rym żółty).

Jak do tego mogło dojść - tego nie pojmuję. Pisząc tekst, Jacek na pewno wiedział, że mówi się [naUka] a nie [nAłka] bo liczby sylab, a także rym szuka/nauka są w tekście poprawne.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
dauri napisał(a):Jak do tego mogło dojść - tego nie pojmuję.

Może złośliwośc JK wobec ZŁ? Pierwszy usłyszał, jak drugi zaśpiewał, po czym wziął i przedrzeźnił.
M.
Odpowiedz
MateuszNagórski napisał(a):Może złośliwośc JK wobec ZŁ? Pierwszy usłyszał, jak drugi zaśpiewał, po czym wziął i przedrzeźnił. M.
Na taką złośliwość Jacek mógłby sobie pozwolić może na próbie, ale na koncercie ani tym bardziej w nagraniu studyjnym na płytę - chyba nie. Byłem kilkanaście razy na jego bardzo kameralnych koncertach i zawsze miał ogromny szacunek dla słuczaczy.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości