Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obława dla matematyków
W środku kwadratu skulony wilk smacznie sobie śpi. Na wierzchołkach kwadratu siedzą cztery gończe psy (po jednym na każdym wierzchołku). Nagle wilk się budzi i zaczyna się poruszać po kwadracie, z prędkością nie przekraczającą V i próbuje wydostać się poza kwadrat. Psy starają się go nie wypuścić, ale mogą chodzić tylko po bokach kwadratu, z prędkością nie przekraczającą 1,5*V. Jeżeli wilk i pies znajdą sie w tym samym miejscu, to wilk zagryza psa. Jeżeli dwa psy i wilk znajdą się w tym samym miejscu, to psy zagryzają wilka.

Udowodnić, że cokolwiek wilk by nie robił, psy zawsze są w stanie tak manewrować, by nie wypuścić go żywego poza kwadrat.

Pozdrawiam
Dauri
dauri napisał(a):Udowodnić, że cokolwiek wilk by nie robił, psy zawsze są w stanie tak manewrować, by nie wypuścić go żywego poza kwadrat.
Faktycznie - nawet taktyka optymalna - natychmiastowy ruch w kierunku rogu nie pozwoli wilkowi prześcignąć psa dołączającego z innego rogu Sad
Jednak formalny dowód tego byłby trudny :Smile

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Zeratul napisał(a):Jednak formalny dowód tego byłby trudny :Smile
To znaczy? Czemu? :Smile
Pozdrawiam Smile
Myślę,że Zeratul miał na myśli rozwlekły. A trudny chyba nie... Można to zrobić wzorem na drogę i twierdzeniem Pjetji Gorasa. Tak mi się przynajmniej wydaje Smile
Mistszu napisał(a):Można to zrobić wzorem na drogę i twierdzeniem Pjetji Gorasa. Tak mi się przynajmniej wydaję Smile
Mistszu, dokładnie o tym samym pomyślałam Smile. Dlatego zapytałam co Zeratul miał na myśli. No bo dlaczego rozwlekły? To tylko dwa wzory i już :Smile
Bea napisał(a):
Mistszu napisał(a):Można to zrobić wzorem na drogę i twierdzeniem Pjetji Gorasa. Tak mi się przynajmniej wydaję Smile
Mistszu, dokładnie o tym samym pomyślałam Smile. Dlatego zapytałam co Zeratul miał na myśli. No bo dlaczego rozwlekły? To tylko dwa wzory i już :Smile
A skąd weźmiecie optymalną drogę?
Zdroworozsądkowo będzie nią droga środek-róg, ale to też trzeba by było udowodnić (i to byłoby IMO najtrudniejsze)

Pozdrawiam
Zeratul
Zeratul napisał(a):A skąd weźmiecie optymalną drogę?
Hm... no ale: aby wilk mógł wyjść z kwadratu powinien pokonać drogę 1,5 raza mniejszą od drogi psa (to wynika z proporcji prędkości). Czyli jednoznacznie mniej niż 0,67 drogi psa. Jeżeli wilk jest w środku kwadratu to nie ma takiego punktu na granicy kwadratu. Tak sobie myślę Smile
Pozdrawiam
Jestem pod wrażeniem Big Grin
Jednak zstanawiam się czy gdyby wilk wykonał najpierw ruch do punktu oddalonego o ε od jednego rogu, a następnie rzucił się w drugą stronę?
Przy założeniu, że wtedy trzy psy znajdą się w pobliżu jednego rogu (teoretycznie nawet o mniej niż ε) to czy zdążą pokonać drogę (2a - ε) szybciej niz wilk pokona drogę (a*sqrt(2) - ε)?
edit: fakt- wychodzi 2,1213203435596425732025330863145 * a jako droga psów, więc, żeby wilkowi udała się ucieczka różnica między ε a odległością psów od rogu musiałaby być większa od 0,12... * a , a to raczej niemożliwe Sad

Pozdrawiam
Zeratul
No dobrze, a gdyby to był wilk Chucka Norrisa ???
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
W udostępnionym na stronie rękopisie utworu Błogosławię zło... znajduje się (skreślony przez JK) tekst: "Prawo wielkich liczb, czy reguła przypadku". To jeden z najbardziej "matematycznych" motywów w całej twórczości Mistrza. O prawach wielkich liczb mało kto nawet słyszał... No, ale JK kończył klasę o profilu matematyczno-fizycznym.

KN.
Chyba nic nie rozumiem 8o
Przemek napisał(a):No dobrze, a gdyby to był wilk Chucka Norrisa ??
Kopnąłby psy z półobrotu :]
2DH napisał(a):musielibyśmy wykazazać jedynie, że czas w jakim wilk dostanie się do punktu (x,y) wewnątrz kwadratu, jest dłuższy niż czas w jakim pies dotrze do wspomnianego rzutu na bok po którym się porusza, a w zasadzie moglibyśmy ograniczyć się do najbardziej skrajnego przypadku, kiedy wilk (jak wspomniał Zeratul) rzuca się bezpośrednio do jednego z wierzchołków, żeby zagryźć psa.
Ale właśnie to nie jest oczywiste. Twoje rozwiązanie - jeżeli dobrze zrozumiałem - ogranicza się do przypadku, gdzie wilk pędzi od środka do jednego z wierzchołków z maksymalną prędkością, jest więc niepełne. Wilk może w dowolny sposób kluczyć, zwalniać, przyśpieszać, starając się nakłonić psy do przyjęcia takich pozycji, z których dwa z nich nie mogłyby już go dogonić kiedy zacznie pędzić do wybranego punktu na obrzeżu kwadratu.
Zeratul napisał(a):Jednak zstanawiam się czy gdyby wilk wykonał najpierw ruch do punktu oddalonego o ε od jednego rogu, a następnie rzucił się w drugą stronę?
No właśnie, należy rozważyć taki przypadek, rozwiązanie powinno uwzględnić wszystkie możliwe strategie wilka.

Dziękuję i pozdrawiam
Dauri
2DH napisał(a):Jeżeli wil ruszyłby dajmy na to ukośnie do osi układu współrzędnych to jego drogę możemy rozłożyć na składową poziomą i pionową i w ten sam sposób wykazać że pies wyścignie wilka w drodze do rzutu na boki zarówno w jedną i drugą stronę.
Ale ja nadal czegoś nie rozumiem. Jeżeli w danym momencie wilk jest dajmy na to w punkcie M(X,Y) i ten punkt ma konkretne "rzuty na boki", to przecież psy mogą dążyć do tych rzutów tylko w tym momencie, bo za chwilę te rzuty będą w zupełnie innym miejscu, psy muszą więc zmienić cel (i ewentualnie kierunek) i te obliczenia geometryczne nie są wystarczające ;( Twój pomysł z rzutami jest bardzo dobry, ale chyba wymaga doprecyzowania?

Pozdrawiam
Dauri
2DH napisał(a):Wilk rozpoczyna w punkcie (0;0) i z mojego założenia wynika, że jak tylko się poruszy psy ruszaję za nim. Oczywiście zakładam, że ich ruchy (psów i wilka)odbywają sę w sposób idealnie skoordynowany, bo uwzględnienie w tym jeszcze czasu reakcji psa to już za wysoka matematyka jak na mnie Big Grin
Jeżeli oznacza to, że psy w każdym momencie znajdują się w punkcie "rzutów" punktu, w którym jest wilk, na boki kwadratu, to jest to poprawne rozwiązanie. Oczywiście abstrahując od czasu reakcji wilka, ale i z tym można sobie poradzić, gdyż mamy pewien "zapas" w postaci różnicy między 1,5 - sqrt(2).

Wkrótce zagadka pt. "Zatruta studnia" Wink

Dziękuję za rozwiązanie i wyjaśnienia, i pozdrawiam
Dauri
dauri napisał(a):Wkrótce zagadka pt. "Zatruta studnia"
To będzie dla chemików? Smile)
Chodziłam na kółko toksykologiczne na studiach, więc może tym razem będzie mi dane się wykazać... Wink
Bardziej spodziewam się jednak kolejnego matematycznego wywodu. Smile
ann napisał(a):To będzie dla chemików? Smile)
Dla chemików może innym razem...
nadzieja napisał(a):Bardziej spodziewam się jednak kolejnego matematycznego wywodu.
I słusznie!

Ale do rzeczy. Zatrutość tej studni nie polega na chemii, lecz na tym, że zadanie wydaje się na pierwszy rzut oka trywialne, ale ja już ponad rok nad nim siedzę i jedyny mój sukces to sprowadzenie go do równania czwartego stopnia. Będę więc wdzięczny, jeżeli albo ktoś to rozwiąże jakąś ludzką metodą, albo udowodni że się nie da. Tekst zadania jest w załączniku.

Pozdrawiam
Dauri
dauri napisał(a):zadanie wydaje się na pierwszy rzut oka trywialne, ale ja już ponad rok nad nim siedzę i jedyny mój sukces to sprowadzenie go do równania czwartego stopnia
Hm... no póki co też doszłam do tego miejsca co i Ty. A zadanie wydaje się dość proste... Smile
to wszystko zależy od tego czy psy podążają za wilkiem z opóźnieniem czy bez opóźnienia. Jeżeli jest minimalne opóźnienie to wilk może opuścić kwadrat:
Wilk znajduje się w niskończenie małej odległości od rogu kwadratu - jednak nie znajduje się na lini przekątnej kwadratu. Pies znajduje się w niskończenie małej odległości od rogu kwadratu będąc na lini krawędzi kwadratu. Teraz jeżeli pies reaguje z opóźnieniem na ruchy wilka, to wilk może wykonać ruch po lini prostej w lewo ( zakładając, że jest przy prawym górnym rogu). Ruch ten musiałby być jednak mniejszy od odległości, w której znajduje się wilk od rogu kwadratu. Wilk wykonuje ten ruch i natychmiast rusza w stronę rogu kwadratu. Pies wykonuje ruch w lewo z minimalnym opóźnieniem i rusza w stronę rogu kiedy wilk jest już w swej drodze do tegoż rogu. W takim wypadku działając na nieskończenie małych odległościach psu niewiele da prędkość 1,5V, ponieważ opóźnienie z jakim reaguje na ruchy wilka niweluje tę prędkość i wilk zdołałby wyrwac się z kwadratu..

Dobry mam tok rozumowania?
Studnia ma metr i 23 centymetry srednicy
Krasny napisał(a):Studnia ma metr i 23 centymetry glebokosci
A po co Ci ta głębokość? :o
Pozwolilem sobie zrobic korekcje przeszlosci Smile Jasne ze chodzi o srednice
Krasny napisał(a):Jasne ze chodzi o srednice
A podasz jak do tego doszedłeś?
Obława:
mejdejo napisał(a):Wilk znajduje się w niskończenie małej odległości od rogu kwadratu - jednak nie znajduje się na lini przekątnej kwadratu. Pies znajduje się w niskończenie małej odległości od rogu kwadratu będąc na lini krawędzi kwadratu. (...) Dobry mam tok rozumowania?
Jeszcze należałoby udowodnić, że psy nie są w stanie zapobiec wystąpieniu opisanej przez Ciebie pozycji wyjściowej. Potem tok rozumowania wydaje się poprawny.

Zatruta studnia:
krasny napisał(a):Studnia ma metr i 23 centymetry srednicy
Czy rozwiązałeś to metodą numeryczną? Ja też to tak rozwiązałem (nie pamiętam czy wynik był taki sam) i było to bardzo łatwe, ale chodziło mi oczywiście o rozwiązanie geometryczne Smile

Pozdrawiam
Dauri
Z okazji mojego braku talentu do matmy wręcyłam to zadanie rok starszej koleżance, z zapewnieniem, że dostanie czekoladę, jak je rozwiąże (tak w ramach przygotowania do olimpiady, zeby się nie nudziła Tongue) Big Grin ciekawe co z tego będzie Wink

Pozdrawiam
Agatka Smile

[ Dodano: 22 Marzec 2006, 22:45 ]
To stworzenie twierdzi, ze to zrobiło o tej zatrutej studni. Wyszedł jej Pierwiastek z 61/3
Nie mam bladego pojęcia jakim sposobem, bo to tylko przez sms komunikacja Wink

Pozdrawiam
Agatka Smile
agaciczek napisał(a):Z okazji mojego braku talentu do matmy wręcyłam to zadanie rok starszej koleżance, z zapewnieniem, że dostanie czekoladę, jak je rozwiąże (tak w ramach przygotowania do olimpiady, zeby się nie nudziła Tongue) Big Grin ciekawe co z tego będzie Wink

[ Dodano: 22 Marzec 2006, 22:45 ]
To stworzenie twierdzi, ze to zrobiło o tej zatrutej studni. Wyszedł jej Pierwiastek z 61/3
Nie mam bladego pojęcia jakim sposobem, bo to tylko przez sms komunikacja Wink
No niestety, pierwiastek z 61/3 to w przybliżeniu 4,50 - a na podstawie samego tekstu zadania jest oczywiste, że średnica studni jest mniejsza od długości najkrótszego z dwóch kijów. Koleżance przygotowującej się do olimpiady proszę przekaż, że należy sprawdzać wynik zadania z założeniami, ilekroć jest to możliwe. Czekoladę chętnie sfinansuję po otrzymaniu prawidłowego rozwiązania ;-).

Na razie przybliżenie wyniku podał Kraśny, ale milczy w kwestii sposobu rozwiązania. Bardziej dokładne przybliżenie to 1,231185725 m - ale chodzi mi o dokładny wynik (właśnie taki z pierwiastkami) i o pełne rozwiązanie, o ile istnieje.

Pozdrawiam
Dauri
Koleżance przekażę (olimpiadę już przeszła i nie wiem jak jej poszło). To jej przekażę, ze wynik błędny Wink i niech dalej kombinuje Tongue

pozdrawiam
Agatka Smile

PS Ann zmieniła mi nicka, informuję Smile Agaciczek to obecnie Agatka Smile