Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy z logowaniem i wpisywaniem wiadomości
Na początku informacja dla dozorców forum: wpisuję tą wiadomość w tym dziale, bo gdzie indziej nie można pisać bez logowania.

Mam problem z zalogowaniem się do swojego profilu na forum. Nie zmieniałem hasła ani też w inny sposób nie kombinowałem z danym w profilu.

Druga sprawa to problemy wpisywaniem i wysłaniem postów. Otóż: loguję się do serwisu, następnie pisze post kilka minut i próbuję go wysłać. Po wciśnięciu klawisza wyślij pojawia się komunikat "wpisz nazwę użytkownika". Wówczas należy wciasnąć klawisz "wstecz" w przeglądarce, co pozwala wrócić do okna wpisanej wiadomości, skopiować wpisany tekst, wylogować sie ze strony, zalogować ponownie, znaleźć wątek, w którym próbowało się zabrać głos, wkleić wcześniej skopiowaną wiadomość i następnie wysłać.
Taką procedurę, wynikłą z automatycznego wylogowania mnie z forum, musiałem uskuteczniać już kilka razy.

Mam wrażenie, że problem z wpisywaniem wiadomości pojawił sie z chwilą załadowania nowej wersji forum. Natomiasy problem z logowaniem pojawił się dzisiaj.
Paweł Konopacki napisał(a):Na początku informacja dla dozorców forum: wpisuję tą wiadomość w tym dziale, bo gdzie indziej nie można pisać bez logowania.
Można w technicznych
Paweł Konopacki napisał(a):Mam problem z zalogowaniem się do swojego profilu na forum. Nie zmieniałem hasła ani też w inny sposób nie kombinowałem z danym w profilu.
Konto nie zablokowało się i nie ma błędnych logowań. Jeżeli chcesz zmienię Ci hasło i podam na e-mail.
Paweł Konopacki napisał(a):Druga sprawa to problemy wpisywaniem i wysłaniem postów. Otóż: loguję się do serwisu, następnie pisze post kilka minut i próbuję go wysłać.
Już 3 raz tłumaczę, może teraz się uda Wink
Automatyczne logowanie opiera się na wartościach zapisanych w plikach cookies. Niestety stwarza to ryzyko włamań poprzez podmianę tego ciasteczka. Narażeni są użytkownicy IE. Obecna wersja forum (bo słusznie zauważyłeś, że w starym tego nie było) poza ciasteczkiem sprawdza również IP. Jeżeli jest ono inne niż przy poprzednich odwiedzinach automatyczne logowanie zostaje przerwane. Zabezpiecznie to możecie wyłączyć w profilu. Opcja ta nazywa się "Zezwól na autologowanie tylko z ostatniego adresu IP". Gdy to wyłączysz forum nie będzie sprawdzać twojego IP i będzie się zachowywało po staremu. A co do wylogowywania się - została zerwana sesja. Najczęściej wynika to z jej przedawnienia. Sesja trwa pół godziny, jeżeli przez ten czas nie poruszasz się po forum zostaje ona przerwana.
No to zmień mi hasło, jesli możesz.

A co do braku błędnych logowań, to nie wiem, jak to jest. Wszak klikam zaloguj (hasło wpisuje się automatycznie) i nie wpuszcza mnie na forum. Każe się logować ponownie. Co jest?
Mnie, prawdę mówiąc, też wyrzuciło pól godziny temu w ten sam sposób - a funkcję z ostatnim IP mam wyłączoną...
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
No właśnie, wyłączyłem sobie tą funkcję i nadal musze się logować...

[ Dodano: 13 Luty 2006, 20:32 ]
tzn, czasem musze czasem nie musze...
autor obiecał poprawki w następnej wersji, która ma wyść na dniach. Paweł daj znać czy pomogło.