Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O Stronie, o Forum, i nie tylko...
Do A&A...

Po kilku tygodniach okazyjnego zagladania, postanowiem podzielic sie uwagami na temat nowej organizacji strony i forum.
Oczywiscie, jak to czesto w zyciu bywa, bede pisal o rzeczach z ktorymi sie nie zgadzam lub ktore mnie zdziwily. Mam nadzieje ze nie zostanie to odebrane jako jakis napad etc. Na wszelki przypadek, by uniknac nieporozumien, przypominam ze
doceniam wszystkie wysilki spolki A&A.
Byc moze niektore z poruszanych przeze mnie problemow zostaly juz gdzies wyjasnione, ale sie nie doczytalem.
Nie wiem, czy wszystkie rzeczy ktore zauwazylem a ktore mnie zdziwily zostaly zadecydowane przez przez Administratorostwo. Byc moze niektore nalezy zaliczac do "chorob dzieciecych" tej nowej wersji (bledy skryptow itp.). Na wszelki wypadek
wylicze wszystkie moje spostrzezenia i zdziwienia, starajac sie jakos to uporzadkowac.

ZAPISYWANIE SIE :
1) Zupelnie nie rozumiem dlaczego jest tak wazne by sie zarejestrowac skoro, jednoczesnie, z tego co sie doczytalem, zostalo zapowiedziane w ramach "spolecznej walki ze sztucznym tlokiem" beda wywalani ludzie zarejestrowani ktorzy nie
zagladaja do Was wystarczajaco czesto.

Naleze do osob "niezrzeszonych" i to rejestrowanie sie malo mnie pociaga. Przeczytalem w FAQ, ze bedac zarejestrowany moge miec wlasna poczte i ze tak w ogole to zapisywanie sie zajmuje malo czasu, wiec warto. Nie docieraja do mnie te
argumenty. Wlasna poczte juz mam, na kilku serwerach i na rozne pseudo. Zbieranie punktow za kazde zalogowanie sie malo mnie bawi : wiem ze w zamian moge miec jakies tytuly, w zaleznosci od ilosci podlaczen (sowizdrzal, swiszczypala etc)
ale to kolekcjonowanie akurat mnie nie pociaga. Pisywanie na forum jako ""gosc" w zupelnosci mi wystarcza.
No i, wziawszy pod uwage ta "nieodwracalna decyzje" o kasowaniu ludzi ktorzy nie zagladaja tu wystarczajaco czesto, zupelnie nie widze sensu by sie rejestrowac. Po co ? By sie potem denerwowac ze, powiedzmy, akurat wyjechalem na wakacje
czy na pogrzeb i, poniewaz zapomnialem specjalnie poprosic/ostrzec pana Artura lub pania Anie, wykoszono mnie ?
Zwlaszcza ze, z tego co zrozumialem, przy okazji reorganizacji Strony wszystkie liczniki starych bywalcow zostaly skasowane, i wszyscy zaczynaja od zera. Nie pozostaje mi nic innego, jak sobie gratulowac ze sie wczesniej nie rejestrowalem.
Ja tam wole byc gosc !

Byl okres gdy mialem cholerne klopoty finansowe, nie bylo mnie stac na kompa w domu, ale czasami, okazyjnie, zagladalem na ta strone z pracy, dzieki zyczliwosci znajomego ktory mi udostepnial swoje prawa dostepu do Sieci (user + password).
Czy przewidzieliscie tego typu okazjonalnych uzytkownikow ?

2) Niepokoi mnie cos co wyglada na roznice w traktowaniu osob zarejestrowanych i "gosci":
- gdy na glownej stronie klikam na ostatnie tematy poruszane na forum, pojawia sie zaproszenie do zarejestrowania sie ,
- gdy sie wycofuje, wracam do strony glownej i zagladam do forum, nie moge znalezc tematow ktorych tytuly widzialem na stronie glownej.

Czy to jest script error czy tez dostep do niektorych tematow forum jest zarezerwowany tylko dla zarejestrowanych ? Dlacego nie mozna dotrzec bezposrednio to tych ostatnic tematow ze Strony Glowne, bez logowania sie ?

FORUM :
3) Wydaje mi sie przedobrzyliscie i, organizujac bardzo wyspecjalizowane wydzialy (koncerty, gielda, etc) zapomnieliscie przewidziec cos takiego jak "Nurt glowny " czy " Forum glowne". Te specjalne wydzialy oczywiscie powinny zostac. Ale
nawet piszac ten post, nie wiem gdzie go umiescic... W opiniach o forum ? Przeciez pisze tu nie tylko o forum... W opiniach o Stronie ? Przeciez pisze tu nie tylko o Stronieâ... Poza tym uwagi o Stronie i o Forum maja dyczyc tylko sprawy
"techniczne". A moze w Hyde Parku ? A moze w Zyciu ? Cholera wie !
A moze powinienem po prostu pociac ten post na kawalki i powklejac to tu, to tam ?

4) Archiwa Forum : uwazalem Forum za takie samo zrodlo wiedzy o JK lub o reakcjach na JK, jak inne strony (wywiady, artykuly...). Czesc rzeczy publikowanych na Forum zaslugiwalo na dyskuskje (i bylo dyskutowane), czesc miala wszystkie
symptomy legend (np. Legenda o Jacku ktory, bodajze podczas przysposobienia obronnego, zazyl instruktora pytaniem o kolbe z drzewa geneaologicznego). Niektore wypowiedzi byly ciekawe, inne beznadziejne. Bylo tez troche informacji ktorych
nie znalazloby sie w wywiadach i artykulach.
Teraz okazuje sie ze, w ramach nowej organizacji strony, wszystko to zostalo wykasowane. W kazdym razie, gdy uzywam "Szukaj"i wpisuje jakis stary temat, nie znajduje niczego...
Wydawalo mi sie ze jednym z zadan tej stron o JK jest : "ocalic od zapomnienia"

Jaki jest sens, dla uzytkownikow, by sie wysilac i wypisywac na tym forum jakies wspomnienia o JK, dzielic sie informacjami, opowiadac o sobie w " ogolnym spisie ludnosci " etc... jesli przy nastepnej reorganizacji wszystko to zostanie wyrzucone ?

STRONA :
5) Mam wrazenie ze troche rzeczy zostalo usunietych w ramach reorganizacji i nie za bardzo rozumiem dlaczego.
Wydaje mi sie ze zniknelo kilka reprodukcji nieoficjalnych spiewnikow i kaset.
Gdzies znalazlem wyjasnienie ze teraz wywieszacie
tylko rzeczy unikalne. Nie rozumiem na jakiej podstawie decydujecie ze jedna kaseta z drugiego obiegu jest unikalna a inna nie.
Czy, znowu w ramach hasla "ocalic od zapomnienia "nie byloby lepiej wywiesic wszystko ?

NA RAZIE TYLE, PISZE W PRACY, CZAS WIEC ZACZAC UDAWAC ZE PRACUJE
PZDR

Thomas Neverny
(taki juz ze mnie Gosc)
Prrzed chwila sprawdzilem jeszcz raz i tym razem wszystko zaskoczylo ! ODWOLUJE wiec nastepujaca czesc mojego poprzedniego postu :

[fade]" 2) Niepokoi mnie cos co wyglada na roznice w traktowaniu osob zarejestrowanych i "gosci":
- gdy na glownej stronie klikam na ostatnie tematy poruszane na forum, pojawia sie zaproszenie do zarejestrowania sie ,
- gdy sie wycofuje, wracam do strony glownej i zagladam do forum, nie moge znalezc tematow ktorych tytuly widzialem na stronie glownej.
Czy to jest script error czy tez dostep do niektorych tematow forum jest zarezerwowany tylko dla zarejestrowanych ? Dlacego nie mozna dotrzec bezposrednio to tych ostatnic tematow ze Strony Glowne, bez logowania sie ? "[/fade]

Sorry about it...
Podejrzewam ze to byl jakis script error...
Gdzie jest nowa Instrukcja obslugi nowej wersji tej Strony ?
TN
Co do logowania to ja powiem tylko tyle, iż zawsze i wszędzie się loguję bo wtedy mam pewność, że ja to ja i nikt pode mnie się nie podszywa. A niestety juz tak kiedyś się zdarzyło. Internetowych trolli w różnej postaci nie brakuje. Teraaz mam pewność że nic takiego się nie stanie. Zupełnie nie rozumiem tych, którzy się przed logowaniem bronią i wymyślają jeszcze do tego ideologię...
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
To po kolei Smile

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Oczywiscie, jak to czesto w zyciu bywa, bede pisal o rzeczach z ktorymi sie nie zgadzam lub ktore mnie zdziwily. Mam nadzieje ze nie zostanie to odebrane jako jakis napad etc.

Jesteśmy otwarci na wszelkie uwagi Smile I do każdego "ale" postaram się jakoś ustosunkować Smile

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Na wszelki przypadek, by uniknac nieporozumien, przypominam ze doceniam wszystkie wysilki spolki A&A.

Nigdy w to nie wątpiliśmy Wink

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):(...) zostalo zapowiedziane w ramach "spolecznej walki ze sztucznym tlokiem" beda wywalani ludzie zarejestrowani ktorzy nie zagladaja do Was wystarczajaco czesto.

Usuwać będziemy tylko konta tych użytkowników, którzy nie wykazują specjalnej chęci, żeby na forum powracać. Są to osoby, które bądź nie potwierdziły rejestracji (czyli i tak im nie zależy...) lub takie które jeszcze nigdy nie zalogowały się na forum, tudzież nic nie napisały Smile

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Naleze do osob "niezrzeszonych" i to rejestrowanie sie malo mnie pociaga. (...) Pisywanie na forum jako ""gosc" w zupelnosci mi wystarcza.

W porządku - nikomu nie każemu się rejestrować. Co więcej - celowo pozostawiliśmy możliwość pisania dla gości (bo i to można wyłączyć... ), bo często właśnie goście wnoszą dużo do dyskusji Smile A co do samego FAQ - jest to część skryptu i nie odpowiadamy za jego tresć Wink

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Zwlaszcza ze, z tego co zrozumialem, przy okazji reorganizacji Strony wszystkie liczniki starych bywalcow zostaly skasowane, i wszyscy zaczynaja od zera.

To już było niezależne od nas. Poprzednie forum było częścią większej całości i zaczynało psuć się od strony teczhnicznej. Nie byliśmy w stanie (czyt. nie mieliśmy odpowiednich uprawnień), by pobrać bazę poprzedniego forum. Zdecydowaliśmy się na przeprowadzkę głównie przez problemy techniczne w tamtym miejscu - sytuacja wyglądała tak, że jeszcze kilka chwil, a moglibyśmy nie mieć gdzie informować Was o przeprowadzce... Sad

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Czy to jest script error czy tez dostep do niektorych tematow forum jest zarezerwowany tylko dla zarejestrowanych ? Dlacego nie mozna dotrzec bezposrednio to tych ostatnic tematow ze Strony Glowne, bez logowania sie ?

Zasadniczo wszystkie tematy są dostępne zarówno dla gości jak i dla osób zarejestrowanych Smile Wyjątkiem jest tu forum dla moderatorów - ale tam mają wstęp tylko moderatorzy i admini (czyli nawet nei wszyscy zarejestrowani). Takie forum jest nam niezbędne i proszę wybaczyć nam jego istnienie Wink
Jest jeszcze jeden dział chwilowo dostępny jedynie dla adminów - ale to się już wkrótce zmieni Smile Dostęp będą mieć oczywiście wszyscy... Podejrzewam, że to przez ten dział jest tyle zamieszania z postami... (uprzedzam pytania - oba działy są niewidoczne)

thomas.neverny@noos.frAle nawet piszac ten post, nie wiem gdzie go umiescic... [/quote napisał(a):Najlepiej gdzieś w sprawach technicznych (a czy o forum czy o stronie to już nie tak ważne Wink ) - zresztą pozwoliłam sobie go przenieść :]
A nawet gdy user - że tak powiem - nie trafi w temat... Bić za to nie będziemy Wink A opy mają odpowiednie narzędzia - temat zawsze znajdzie swoje miejsce Wink

[quote="thomas.neverny@noos.fr"]Archiwa Forum : uwazalem Forum za takie samo zrodlo wiedzy o JK lub o reakcjach na JK, jak inne strony (wywiady, artykuly...). Czesc rzeczy publikowanych na Forum zaslugiwalo na dyskuskje (i bylo dyskutowane), czesc miala wszystkie
symptomy legend (np. Legenda o Jacku ktory, bodajze podczas przysposobienia obronnego, zazyl instruktora pytaniem o kolbe z drzewa geneaologicznego). Niektore wypowiedzi byly ciekawe, inne beznadziejne. Bylo tez troche informacji ktorych
nie znalazloby sie w wywiadach i artykulach.
Teraz okazuje sie ze, w ramach nowej organizacji strony, wszystko to zostalo wykasowane. W kazdym razie, gdy uzywam "Szukaj"i wpisuje jakis stary temat, nie znajduje niczego...
Wydawalo mi sie ze jednym z zadan tej stron o JK jest : "ocalic od zapomnienia"

Jak już pisałam - nie daliśmy rady wydobyć bazy z poprzedniego forum. Troszkę cierpliwości - mamy z Arturem ciągły dostęp do tamtego forum, to wszystko zostanie w jakiś sposób odtworzone (niestety - liczba postów z tamtego forum nie zostanie dodana użytkownikom - tego nie damy rady zrobić Sad ), ale na to trzeba czasu. Prosimy o cierpliwość :!:
I nici z niespodzianki Sad

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Jaki jest sens, dla uzytkownikow, by sie wysilac i wypisywac na tym forum jakies wspomnienia o JK, dzielic sie informacjami, opowiadac o sobie w " ogolnym spisie ludnosci " etc... jesli przy nastepnej reorganizacji wszystko to zostanie wyrzucone ?

My nie chcieliśmy nic wyrzucać, a do reorganizacji zmusiła nas - powtórzę to raz jeszcze - sytuacja. Mamy nadzieję, że więcej przeprowadzek nie będzie Smile

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Mam wrazenie ze troche rzeczy zostalo usunietych w ramach reorganizacji i nie za bardzo rozumiem dlaczego.
Wydaje mi sie ze zniknelo kilka reprodukcji nieoficjalnych spiewnikow i kaset.
Gdzies znalazlem wyjasnienie ze teraz wywieszacie
tylko rzeczy unikalne. Nie rozumiem na jakiej podstawie decydujecie ze jedna kaseta z drugiego obiegu jest unikalna a inna nie.
Czy, znowu w ramach hasla "ocalic od zapomnienia "nie byloby lepiej wywiesic wszystko ?

byłoby lepiej. Wszystko wróci - strona też jest jeszcze w trakcie rozruchu - prosimy o cierpliwość Smile

lodbrok napisał(a):Zupełnie nie rozumiem tych, którzy się przed logowaniem bronią i wymyślają jeszcze do tego ideologię...

To prywatna decyzja - uszanujmy to Smile
Przydało by sie jeszcze skro jest tu tyle hacków dodac jeszcz szybka rejestracje...
Wygląda to tak ze na głównej masz okienko na dole podajesz nick hasło i co jeszcze jest konieczne (najlepiej tylko to) i się rejestrujesz...
Najpierw nasienie
kiełkuje, rośnie, pnie się do góry
----------
A gdy wychyli pierwsze listki z cienia - radość
kazahd napisał(a):Przydało by sie jeszcze skro jest tu tyle hacków dodac jeszcz szybka rejestracje...

Przecież jest - zobacz nad shoutboxem Wink
Z albumów nic nie usunelismy poza Gintrowkim (czasowo). Wszystkie nieoficjalne przesunelismy do Ciekawostek. Podział na oficjalne i nie, był konsultowany z ludźmi jak najbardziej kompetentnymi Smile
Kochana Pani Aniu ...

Dziekuje za odpowiedz i mile slowa o gosciach ktorzy wnosza nowe rzeczy na forum...

Przepraszam ze odpowiadam z poslizgiem ale, mowiac zwiezle, nie wyrabiam sie : robota, dzieci itd. Na dodatek moja pani zaczyna sie niepokoic co ja tak naprawde wyrabiam na tym kompie na tych roznych forum, z kim tak zaciekle koresponduje i
« to musi byc jakis babsztyl, kim ona jest, jak sie nazywa, czy jest o wiele mlodsza/zgrabniejsza ode mnie » etc ;-)

Wracajac zas do pani laskawej odpowiedzi :
- nie znalazlem w niej zadnego argumentu wyjasniajacego dlaczego radzicie by sie rejestrowac...
- lepiej rozumiem teraz to « wykasowanie archiwow » (wydaje mi sie ze w momencie wywieszania nowej wersji Strony i Forum przedstawiliscie to jako Postep, Sukces itp i nie wspomnieliscie o uwarunkowaniach technicznych ktore nie pozwolily
Wam wszystko zachowac) ktore nadal oplakuje? Czy tego naprawde nie mozna gdzies « wkleic » (no nie wiem, np. wywalic zawartosc FAQ jesli nie wnosi nic ciekawego i tam rzucic te archiwa?) i dolaczyc jakis szperacz, do przegladania?
Bylo troche ciekawych informacji i reakcji, bylo troche pyskowek gdzie mialem jeszcz kilka groszy do dorzucenia i zamierzalem do nich wrocic (np. bardzo zabawne i ciekawe reakcje, gdy strescilem hard rock jako « badabum ! badabum ! fuck yoy ! badabum ! badabum ! fuck you ! &raquoWink... no nie moge, nie moge odzalowac?
- nadal uwazam ze przedobrzyliscie z iloscia specjalistycznych forum ? To jest odstraszajace ! Zauwazylem ze osobiscie malo mi sie chce otwierac za kazdym razem 15 forum po koleji by sprawdzic czy bylo/jest cos mnie interesujacego (po
kilku dniach niewpadania na Strone). Obawiam sie nie jestem jedynym takim leniuchem... Dlaczego nie ma jakiegos "Forum glownego" od ktorego mozna by zaczynac...?

Nadal mam klopoty ze zrozumieniem niektorych zasad dotyczacych prowadzenia tej strony (choc moze znowu okaze sie ze to nie byly zasady a niezalezne od Was uwarunkowania, o ktorych nie wiedzialem...). Dla przykladu :

- pojawiaja sie na stronie amatorskie zdjecia JK; po kilku dniach znikaja, bez zadnego wyjasnienia (pierwsze zdziwienie); potem ktos sie pyta na forum sadzac ze wysiadl skrypt; odpowiadacie ze autor nie zyczyl sobie by to publikowac
(drugie zdziwienie, nie tylko moje : byle reakcje na Forum...); caly czas mam klopoty ze zrozumieniem co sie stalo : sciagneliscie mu jego prywatny zbior zdjec prosto z jego kompa i nie pytajac o zgode czy co, do licha ?
- dosc regularnie nawolujecie do wysylania Wam materialow na temat JK. Rozumiem ze nie wszystko mozecie od razu wywiesic/udostepnic na Stronie, ale czy nie moglibyscie chociaz wywiesic liste rzeczy ktore juz macie ? Kilka miesiecy temu
wyslalem panu A dwa wywiady z lat 1990-1991. Do dzis nie zostaly wywieszone (ja wiem, ze to by trzeba recznie przepisac i ze to zajmuje czas) ale przeciez mozna by to zaznaczyc w jakiejs liscie, np : ?JK / tytul wywiadu / nazwa gazety/data?, zeby Wam ktos inny po raz drugi i trzeci tego samego nie podrzucal (a moze znalezliby sie jacys zaciekawieni ochotnicy ktorzy by to przepisali dla Strony...). Podobnie z piosenkami : Kaczmar zazwyczaj najpierw pisal a potem komponowal ... byloby moim zdaniem cholernie interesujace zrobic liste rzeczy do ktorych jest zachowana muzyka (dla przykladu, dopiero niedawno dowiedzialem ze istnieje muzyka do "Egzaminu", ktory znalem tylko z tomikow i recytacji Jacka)(muzyka i utwor takie sobie, wiec on chyba niedlugo to spiewal...) (inny przyklad : zawsze zastanawialem sie czy istnieje muzyka do poematu o Petersburgu i Dostojewskim...)

Jeszcze raz dziekuje za mila i zyczliwa odpowiedz, bede sie staral czasami tu zagladac...
Powodzenia
T.NEVERNY

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Drogi Panie Lodbrok...

Ja tez prosty czlowiek.

Bardzo dziekuje za zwrocenie mi uwagi na ryzyka zwiazane z nielogowaniem sie... Pana argumentacja dociera do mnie lepiej niz tlumaczenia Administratorstwa ze "nikomu nie kazemy sie rejestrowac" czy "ale to zajmuje tylko kilka minut" .

Natomiast zupelnie nie dociera do mnie dlaczego okresla Pan mianem "dorabiania ideologii" moj kaprys by sie nie rejestrowac.
Goraco zapraszam Pana do lektury ponizszego wycinka z Encyklopedi PWN :

IDEOLOGIA [gr.], jedno z podstawowych pojêæ filozofii, socjologii i nauk polit., oznaczaj¹ce w najszerszym sensie ogó³ pogl¹dów dotycz¹cych ?wiata i spo³eczeñstwa, zawartych w koncepcjach filoz., spo³., prawnych, ekon., polit. i rel.,
inspiruj¹cych dzia³alno?æ rz¹dów, partii polit. i ugrupowañ spo³ecznych. (...)
Pojêcie i. rozpowszechni³o siê dziêki marksizmowi, w którym ma ono kilka ró¿nych, choæ czê?ciowo pokrewnych znaczeñ: 1) ogólny system pojêæ i postaw, który charakteryzuje spo³eczeñstwo w danej epoce; do tak rozumianej i. nale¿a³oby
wszystko, co nie jest czê?ci¹ materialnej sfery ¿ycia, a wiêc wszelkie formy my?li: filozofia, religia, nauka, koncepcje moralne i prawne. Tak rozumiana i. tworzy nadbudowê (nadbudowa) materialnej bazy ; 2) tzw. fa³szywa ?wiadomo?æ, czyli
zbiór pogl¹dów, których funkcj¹ jest afirmowanie aktualnego uk³adu ekon.-polit.; pogl¹dy te s¹ przyjmowane za prawdziwe przez ludzi ¿yj¹cych w tym uk³adzie, choæ w istocie powsta³y one dziêki niemu, a poza nim trac¹ swoj¹ iluzjê
prawdziwo?ci; 3) zbiór pogl¹dów wyra¿aj¹cych interesy jakiej? klasy, mobilizuj¹cych j¹ do walki o w³adzê i uzasadniaj¹cych utrzymanie w³adzy w celu przekszta³cenia rzeczywisto?ci zgodnie z interesem tej klasy i jej widzeniem ?wiata: np. i.
bur¿uazji czy komunizm jako i. proletariatu.
Znaczenie pierwsze przesz³o do jêzyka pot., w którym pojêcie i. odnosi siê do wszelkich idei poza teoriami ?ci?le nauk. oraz do neopozytywizmu. Wed³ug neopozytywist. teorii poznania, która za kryterium naukowo?ci badanego przedmiotu
przyjmuje do?wiadczenie, jako i. okre?la siê wszystkie dziedziny wymykaj¹ce siê weryfikacji za pomoc¹ tego kryterium. Dotyczy to g³. metafizyki, etyki, religii, filozofii dziejów. I. oznacza zatem negatywne okre?lenie tego, czego nie da siê
poznaæ przez do?wiadczenie zmys³owe. (...)

Wydaje mi sie ze takie cos jak "ideologia" jest rzecza dosc skomplikowana i rozbudowana, i raczej trudno uzywac ten zwrot do opisu mojego dosc irracjonalnego, powtorzmy to keszcze raz, kaprysu, niecheci do zrzeszania sie, zapisywania sie do wszelkich organizacji czy list uzytkownikow forum (zwlaszcza gdy nie widze co moge na tym zyskac).
Ale byc moze po prostu chodzilo Panu o uzywanie slowa "ideologia" w sensie "punkt widzenia niezgodny z moim i ktory chcialbym jakos zdyskredytowac"...

Zycze dalszych sukcesow

T.NEVERNY
To odpowiadam Smile

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):- nie znalazlem w niej zadnego argumentu wyjasniajacego dlaczego radzicie by sie rejestrowac...

bo nie radzimy Smile podejrzewam, że taką poradę znalazłeś w FAQ, które nie jest naszym dziełem Smile

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):- lepiej rozumiem teraz to wykasowanie archiwow (...) Czy tego naprawde nie mozna gdzies « wkleic » (no nie wiem, np. wywalic zawartosc FAQ jesli nie wnosi nic ciekawego i tam rzucic te archiwa?)

Zawartości FAQ wywalić nie możemy. A co do archiwów - pisałam przecież że będą, ale - spokojnie, na to trzeba czasu... Od ręki tego zrobić nie możemy. Z tym, ze w archium nie bedzie możliwości pisania.

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):Nadal mam klopoty ze zrozumieniem niektorych zasad dotyczacych prowadzenia tej strony (choc moze znowu okaze sie ze to nie byly zasady a niezalezne od Was uwarunkowania, o ktorych nie wiedzialem...). Dla przykladu :

- pojawiaja sie na stronie amatorskie zdjecia JK; po kilku dniach znikaja, bez zadnego wyjasnienia (pierwsze zdziwienie); potem ktos sie pyta na forum sadzac ze wysiadl skrypt; odpowiadacie ze autor nie zyczyl sobie by to publikowac
(drugie zdziwienie, nie tylko moje : byle reakcje na Forum...); caly czas mam klopoty ze zrozumieniem co sie stalo : sciagneliscie mu jego prywatny zbior zdjec prosto z jego kompa i nie pytajac o zgode czy co, do licha ?

Zdjęcia wkrótce powrócą.
A to, że zniknęły - po prostu nie dogadaliśmy się z autorem. Teraz sprawa jest już wyjaśniona, szczegóły - mam nadzieję - dograne. Reszta tej sprawy pozostanie w kręgu trzech zainteresowanych osób.

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):- dosc regularnie nawolujecie do wysylania Wam materialow na temat JK. Rozumiem ze nie wszystko mozecie od razu wywiesic/udostepnic na Stronie, ale czy nie moglibyscie chociaz wywiesic liste rzeczy ktore juz macie ? Kilka miesiecy temu
wyslalem panu A dwa wywiady z lat 1990-1991. Do dzis nie zostaly wywieszone (...)

A to już z Arturem proszę. Ja nie mam dostępu do jego kompa, a nawet jak mam to go sprawdzać nie będę.
Cytat:- dosc regularnie nawolujecie do wysylania Wam materialow na temat JK. Rozumiem ze nie wszystko mozecie od razu wywiesic/udostepnic na Stronie, ale czy nie moglibyscie chociaz wywiesic liste rzeczy ktore juz macie ? Kilka miesiecy temu
wyslalem panu A dwa wywiady z lat 1990-1991. Do dzis nie zostaly wywieszone (...)

Materiałów faktycznie troszkę mam zebranych, ale robienie spisu zajeło by sporo czasu, który chyba lepiej przeznaczyć na dodanie czegoś.
Drogi Thomasie Neverny,

Nie było moim celem w żadnym razie zdyskredytowanie Twojej postawy objawiającej się niechęcią do logowania. Zupełnie niepotrzebnie przytoczyłeś mi również definicję encyklopedyczną bo ja użyłem słowa ideologia w formie określenia potocznego, jakiego używa się na codzień, właśnie w formie "dorabianie ideologii". Zgadzam się z Ann, że to prywatna sprawa czy ktoś się chce logować czy nie ale ja odebrałem Twój post jako takie trochę "czepiactwo" wobec Adminów. Jak zauważyłem jesteś wymagającym forumowiczem i to dobrze bo na pewno możesz wnieść wiele ciekawych uwag do funkcjonowania forum ale jak to zwykle z wymagającymi osobami bywa, są czasami męczące (adminom nie wypada tego powiedzieć a ja mogę swobodnie swoje zdanie wyrazić :wink: ). Jeśli poczułeś się moim tonem urażony, to przepraszam.
Jeśli chodzi logowanie to dodam jeszcze tylko, że znam osoby, które właśnie się nie logując bardzo szybko zmieniają tożsamość i raz występują powiedzmy jako gość Kalafior a na drugi dzień jako Seler i tym samym powodują wiele zamieszania. Powiem szczerze, że do osób nie zalogowanych mam mniejsze zaufanie podczas szczerej rozmowy ponieważ zawsze istnieje margines niepewności, że nie rozmawiam z tym z kim się spodziewam rozmawiać. Na razie w tym gremium nie stwierdziłem takich praktyk, chociaż znam osoby, które np. na liście dyskusyjnej występują pod swoimi prawdziwymi imionami i nazwiskami a na forum pod nickami. Mnie to nie przeszkadza, ale tak jak mówiłem wolę mieć pewność z kim mam do czynienia.
Pozostając z szacunkiem liczę na dalszą wymianę myśli i wrażeń, może już w bardziej pasjonującym temacie Smile . Pozdrawiam
Dodam jedynie że właśnie dzięki logowaniu można łatwo znaleźć nieprzeczytane posty (bez konieczności wertowania wszystkiego)... Jest to moim zdaniem argument "za"...
Za Lodbrokiem powiem jedynie że faktycznie jakoś podświadomie bardziej ufam komuś kto podał na siebie prywatny namiar czy tez ładnie się przedstawił...Smile Choć jakbyś zapytał moją rodzicielkę kim jest Mateo Strunnik powiedziała by pewnie że jakaś postać z komiksu...Wink Ale w wątku "Powszechny Spis Ludności" jest już wszystko wyjaśnione...
Tak więc wybór należy oczywiście do Ciebie... I ja go na pewno uszanuję...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Nic dodac, nic nic dorzucic do tego co napisales.

Praktyki, o ktorych mowisz, znam. Tez dotychczas nie zauwazylem tego tutaj.
Biore na siebie pewne ryzyka postepujac tak, a nie inaczej (a nawet moglbym "wymyslic do tego cala ideologie" : ze (np) to JA JA JA jestem najodwazniejszy, bo sie wystawiam na rozne mozliwe prowokacje i odwaznie sie nie chowam za logowanie, nie ? przy minimum poziomu inteligencji zawsze mozna wymyslic jakis argument, jakies siano do wykrecenia sie...).
Pocieszam sie, ze w razie prowokacji wycofam sie, zejde na peryskopowa, by wrocic po jakims czasie ("nim zacznie sie dzien" ?...) l

Mnie nie chodzilo o atak na Administratorstwo. Zanim splodzilem ten przydlugi i przyciezki post, dlugo sie ociagalem. A w samym poscie "przypomnialem ich zaslugi" i zastrzegalem ze nie wiem czy poruszane przeze mnie tematy sa naleza do ich decyzji czy tez sa od nich niezalezne (script errors, uwarunkowania odgorne).
Dostalem odpowiedz (czesiowa :-( ... ) i o wiele lepiej niektore rzeczy zrozumialem. I od razu sie uspokoilem...

Nie wiem czy jestem bardzo wymagajacy. Chodzi mi raczej o wyjasnianie problemow, uzyskanie odpowiedzi na pytania ktore sobie zadawalem. Wot wsjo.

Mam wrazenie, ze robienie przydlugich i przyciezkich postow jest poronionym pomyslem, bo :
- niekoniecznie odpowiadaja potem na wszystkie tematy (i, do licha, nie trzeba mi tlumaczyc ze moze cos przegapili przy mojej lawinie pytan; moge to sam sobie wyobrazic i zrozumiec...);
- z zewnatrz wyglada to chyba faktycznie na "zmasowany atak" na Adminow... (a nie o to mi chodzilo) (gdybym chcial dac im w kosc, postaralbym sie (np) glebiej pogrzebac jak zatopic to forum, zwlaszcza od czasu gdy, w ramach Postepu, przeprowadzili sie na ten staroswiecki soft..., nie?).

Wiec wydaje mi sie ze sie calkiem niezle rozumiemy ("Pan to zna, a ja wyczuwam"...), i wcale nie jestem obrazony za wyzywanie od ideologii etc ("mow mi Tomek"...).

Korzystam z okazji by znowu ryknac, :

- czy gdzies na tej Witrynie mozna sie dowiedziec do ktorych wierszy Kaczmara byla muzyka a do ktorych nie ?

- do A&A Sp. z O.O. (znowu bedzie ze napadam na Adminow... ale jak robic inaczej gdy to oni tym zarzadzaja ?) : wlasnie odkrylem ze wszystkie skany zdjec zdjec, okladek zostaly obstemplowane adresem Strony (co ciekawsze, ta zmiana nie zostala oficjalnie ogloszona na glownej stronie... wstydliwy temat , czy co ?) Wydawalo mi sie ze te rzeczy byly tu wysylane przez/wywieszane dla/ fanow JK. To obstemplowywanie wyglada mi na jakis "copyrigth" Witryny i nie za bardzo to rozumiem. Grzecznie i uprzejmie prosze A&A o wiecej informacji w tym temacie z gory dziekuje za odpowiedz :- )

:drunk:

Uklon mojego cienia

TN
No i znowu zdenerwowałeś admina Thomas :wink:
thomas.neverny@noos.fr napisał(a):czy gdzies na tej Witrynie mozna sie dowiedziec do ktorych wierszy Kaczmara byla muzyka a do ktorych nie ?

Na razie nie. Być może coś takiego zrobimy - ale obiecać nie możemy. Bo - czy chodzi o muzykę stworzoną przez Jacka, czy wiersze, do których w ogóle jest muzyka?

thomas.neverny@noos.fr napisał(a):- do A&A Sp. z O.O. (znowu bedzie ze napadam na Adminow... ale jak robic inaczej gdy to oni tym zarzadzaja ?) : wlasnie odkrylem ze wszystkie skany zdjec zdjec, okladek zostaly obstemplowane adresem Strony (co ciekawsze, ta zmiana nie zostala oficjalnie ogloszona na glownej stronie... wstydliwy temat , czy co ?) Wydawalo mi sie ze te rzeczy byly tu wysylane przez/wywieszane dla/ fanow JK. To obstemplowywanie wyglada mi na jakis "copyrigth" Witryny i nie za bardzo to rozumiem. Grzecznie i uprzejmie prosze A&A o wiecej informacji w tym temacie z gory dziekuje za odpowiedz :- )

No więc tak - skany okładek "stempelka" już nie mają. Natomiast adres strony na zdjęciach pojawił się na życzenie autora / autorów tychże zdjęć.

I nie gniewamy się (jeszcze Wink )
A jeśli zdarza mi się jakieś pytanie przegapić - to przepraszam. I proszę o powtórzenie Smile
Poprawcie temat o Przemku.Na pewno nie chodzi o ulunione piosenki :o
Naprawione, faktycznie mała literówka Wink