Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura z Kaczmarskim
Witam Smile Mam do Was ogromną prośbę. W tym roku (dokładniej za jakieś 3 miesiące) mam maturę ustną z języka polskiego i wybrałam temat: " Sposoby i cele wykorzystywania motywów literackich, historii i polskich mitów w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Omów na wybranych tekastach tego pieśniarza i poety". Byłabym baaaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje mogące mi pomóc w opracowaniu tego tematu Big Grin
Odpowiedz
Przeniosłem założony przez Ciebie temat do właściwego działu.
Jeśli chodzi o meritum, to z doświadczenia wiem, że dopóki nie zaprezentujesz swoich własnych przemyśleń odnośnie wybranego przez Ciebie tematu, bardzo trudno będzie Ci uzyskać pomoc na forum. Tutaj możesz uzyskać poradę, ale nikt za Ciebie nie opracuje koncepcji pracy. Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Puścili Ci taką pracę? A z której szkoły jesteś? Jak nie z 7 to możesz liczyć na moją pomoc Tongue
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Tutaj możesz uzyskać poradę, ale nikt za Ciebie nie opracuje koncepcji pracy
Oczywiście tego nie oczekuję Smile Chodzi mi bardziej o pomoc w bibliografii. Mam wybranych ok. 20 utworów , głównie dotyczących motywów literackich i historii, gorzej z mitami polskimi (jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to są one również mile widziane *-`- ). Ogólną wizję już mam. Przydałyby się jednak jakieś interpretacje twórczości Kaczmarskiego. Jednak dość trudno znaleźć książki, w których podkreśla się właśnie tą różnorodność tematyczną jego tekstó. Bardzo pomocna jest książka Gajdy "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów", ale to nie wystarczy, więc mam nadzieję, że jeżeli coś przeoczyłam to tutaj znajdę jakąś podpowiedź Smile)
Mistszu napisał(a):Puścili Ci taką pracę? A z której szkoły jesteś? Jak nie z 7 to możesz liczyć na moją pomoc
To był jeden z proponowanych tematów dot. literatury Smile I nie jestem z 7, ale z 10 Wink
Odpowiedz
To masz szczęście Smile jeżeli chodzi o te mity,to polecam Sarmatię,a szczególnie Według Gombrowicza - narodu obrażanie... Gdzieś tu na Forum pałęta się moja praca,ale nie wiem czy tam coś ciekawego znajdziesz,wątpie raczej Tongue A różne interpretacje w dziale Poezja możesz znaleźć...
Odpowiedz
Do pracy już dotarłam, interpretacje przeglądam Smile
Odpowiedz
evelina napisał(a):I nie jestem z 7, ale z 10
A kto Cię uczy polskiego?
Odpowiedz
Simon napisał(a):A kto Cię uczy polskiego?
Zaraz się okaże, ze właśnie Ty... Smile Smile Smile
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
No Simon to akurat już ma to z głowy, ale belfra zapewne zna Wink
Odpowiedz
W środowisku się znamy... Więc całkiem możliwe.
Odpowiedz
no i wystraszyliście koleżankę...
Odpowiedz
Pytałem poważnie - znając preferencje i kompetencje nauczyciela można wiele zyskać.
Odpowiedz
evelina napisał(a):" Sposoby i cele wykorzystywania motywów literackich, historii i polskich mitów w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Omów na wybranych tekastach tego pieśniarza i poety". Byłabym baaaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje mogące mi pomóc w opracowaniu tego tematu Big Grin
Obawiam się, że wyczerpujące omówienie tematu byłoby materiałem na pracę doktorską a nie na kilkunastominutową prezentację ustną. Wink
A ,,teksty wybrane", to - jak mówił Mistszu - ,,Sarmatia", może być też ,,Muzeum" i ,,Kosmopolak".
Polecam ,,Requiem rozbiorowe".
Co do motywów literackich: Norwid, Mickiewicz, Słowacki, Herbert, Kochanowski, Rej, Gombrowicz - zwróć uwagę na to, jak w tekstach odnoszących się do ww. J.K. wykorzystywał ich styl pisania (budowa metryczna, rymy, metafory, tematy).

Życzę powodzenia! Smile

Pozdrawiam!
H.
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Odpowiedz
Nie, nie przestraszyłam się Big Grin Uczy mnie prof. Jakubek, z tego co wiem to chyba w środowisku znana Smile

Hubert--> dzięki, z motywami to nie kłopot, ale na cztery pozostałe teksty chętnie zwrócę uwagę Smile
Odpowiedz
evelina napisał(a):Uczy mnie prof. Jakubek
Big Grin
Znana, znana. Ja też mam tę przyjemność (?). Wink
Evelina - złapmnie na priv albo GG.
Może coś podpowiem w zakresie strategii postepowania ze specyficznym nauczycielem. :rotfl:
Odpowiedz
A nie wiecie, czy mogę w jakiś sposób znależć tą pracę magiterską "Mit, legenda, stereotyp w tekstach piosenek Jacka Kaczmarskiego" Marka Karlsbada? Chyba nie bardzo? Sad
Odpowiedz
evelina napisał(a):A nie wiecie, czy mogę w jakiś sposób znależć tą pracę magiterską "Mit, legenda, stereotyp w tekstach piosenek Jacka Kaczmarskiego" Marka Karlsbada?
Pewnie w archiwum na UW leży... Ale bez odpowiedniego papierka może być ciężko... No i nie dają sobie odbić nawet kawałka Wink
Odpowiedz
evelina napisał(a):.. z motywami to nie kłopot, ale na cztery pozostałe teksty chętnie zwrócę uwagę Smile
Ewelino! Cztery teksty? ,,Muzeum" i ,,Kosmopolak" to programy! (wydane na płycie)
Zajrzyj tu
Tekstów będzie więc sporo Smile
Trzymam kciuki za powodzenie!

Pozdrawiam
H.
Odpowiedz
A które teksty wybralibyście do omówienia motywu syberii i zesłania (2-3 teksty)?
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Wigilia na Syberii
Zesłanie studentów
Dziady
Świadkowie

to tak na początek Wink narazie więcej mi się nie przypomina
Odpowiedz
A może "Wigilię na Syberii", "Powrót z Syberii" i "Zesłanie studentów" Wink

Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
,,Dziady" to wiersz M. Jastruna a nie Jacka!
Jeśli chcesz opisywać motywy Syberii i zesłania w twótczości J.K. to ów nie wchodzi w grę.
Chyba, że zaznaczysz, iż był tylko wykonywany przez Trio - ale nie wiem, jak podejdzie do tego nauczyciel\ka ?

Pozdrawiam
H.
Odpowiedz
Dodałbym jeszcze "Zatrutą studnię" i "Starość Piotra Wysockiego"
A co do "Dziadów" Jastruna - to nawet wykorzystałem je na maturze (żeby nie było zbyt dużo utworów JK Wink )

Pozdrawiam
Zeratul

[ Dodano: 2 Luty 2006, 16:57 ]
i jeszcze "Epitafium dla W. Wysockiego" Wink
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Hubert napisał(a):,,Dziady" to wiersz M. Jastruna a nie Jacka!
wiedziałem, że dostanę opieprz Smile to więc w ramach wyjaśnienia. Zdaję sobie sprawę, że jest to wiersz Jastruna - o czym Jacek z resztą często wspominał - ale kojarzę go jako piosenkę "Tria" dlatego taki skok myślowy
Odpowiedz
"Wigilia na Syberii" i "Zesłanie studentów" na pewno. Trzeci chyba wylosuję, bo nie mogę się zdecydować Smile
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):Świadkowie
No nie mylmy Rembertowa z Syberią Wink .
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):
mejdejo napisał(a):Świadkowie
No nie mylmy Rembertowa z Syberią Wink .
obóz jest chyba formą zesłania, a o zesłanie też było pytanie Wink
Odpowiedz
Pytanie brzmiało:
partycja napisał(a):A które teksty wybralibyście do omówienia motywu syberii i zesłania (2-3 teksty)?
Stąd dla mnie Świadkowie, nie są najlepszą ilustracją "motywu Syberii i zesłania". Tym bardziej, że można wymienić utwory, co do których niem ma żadnych wątpliwości. A po co na maturze wzbudzać wątpliwości w komisji Wink ?
Odpowiedz
"motywu Syberii i zesłania" można te dwa motywy osobno potraktować i zaintrygować pozytywnie komisję i powalić ich z krzeseł swą wiedzą Tongue ale osobiście bym nie ryzykował przed komisją Wink tak więc przyznaje, że "świadkowie" na własną odpowiedzialność
Odpowiedz
Komisja i tak nie będzie słuchać. Co wolisz Smile
Odpowiedz