Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Jak widzicie prace nie ukończone, ale może w kwesti wyjaśnienia.
Obecnie pracujemy na najnowszej wersji skryptu phpBB modified by Przemo noszącej numer 1.12.2
Przede wszystkim wzrosła szybkość działania skryptu i spadło obciązenie serwera i to ok 60%. Powinno się to przełożyć też naszybsze działanie u was.
Poprawiono bezpieczeństwo ale coś kosztem czegoś - najwiecej włamań następuje poprzez przejecie ciasteczka przy automatycznym logowaniu. Obecnie forum sprawdza również ip użytkownika logujacego się automatycznie. Jeżeli jest inne niż poprzednim razem proces zostaje przerwany i trzeba się logować ręcznie. Możecie sobie to zabezpieczenie wyłączyć w profilu, ale na waszą odpowiedzialność. Opcję tą na stałe mają ustawioną administratorzy i moderatorzy i my wyłączyć tego nie możemy. Ponad to panel admina jest chroniony podwójnym hasłem... upierdliwe...
Trzecia sprawa. Na dole nad panelem "Kto jest na Forum" po prawej stronie pojawiły się [ Preferencje ] . Co to jest? To podręczne ustawienia sposobu w jaki chcecie oglądać forum. Możecie wyłączyć avatry, podpisy, buźki i co tam wam przyjdzie do głowy. Możecie zmienić sposób wyświetlania forum czy sposób zapisu daty. Oczywiście każdy indywiduwalnie dla siebie.
Czwarta sprawa - obecnie już się nie da zrobić takiego czegoś jak swego czasu nasz Warchoł nabałaganił.... Forum niczym Wiki zapamiętuje poprzednie wersje postów. Moderatorzy otrzymali dodatkowe narzędzie do komentowania postów. Treśćkomentarza będzie oddzielona od treści samego posta.
Skórka, słownik, tlen itd... pojawią się później...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Moderatorzy otrzymali dodatkowe narzędzie do komentowania postów. Treśćkomentarza będzie oddzielona od treści samego posta. A mnie się to narzędzie nie podoba.
Dopisywanie się do cudzych postów jest rodzajem ingerencji w ich treść. Jest to po protu nieładne, tym bardziej, że nie ma potrzeby stosowania tego zabiegu, bo przecież moderator, tak samo jak każdy, może napisać swój post, w którym (na przykład cytując) skomentuje wypowiedź innego użytkownika.
KN.
Reputacja:
2
Można zwrócić uwagę na jakąś drobnostkę techniczną, typu poprawne cytowanie, czy ortografia i nie robić "offtopicu".
Reputacja:
0
Ortografia to też element kreacji użytkownika. Przyznam, że zaznaczanie na czerwono błędów i literówek w cudzych postach również mnie się nie podoba.
Proszę tych uwag nie traktować zbyt osobiście. Po prostu wypowiadam swoje zdanie na ten temat. Dla mnie prawo modyfikacja treści posta należy wyłącznie do autora (i to też w ograniczonym zakresie).
Podoba mi się za to zapamiętywanie poprzednich wersji postów. Bałaganieniu a la dawny Olaf mówmy oczywiście nie.
KN.
[ Komentarz dodany przez: Artur: 28 Styczeń 2006, 12:05 ]
przykładowa informacja. Np: "Porawiono znaczniki bbcode..."
Reputacja:
2
Ale nie zmienia się treści, tylko daje adnotacje, zaraz pokaże Ci na Twoim jak to wygląda
Reputacja:
0
No to mnie się to nie podoba, ale Rejtana z tego powodu robił nie będę (tu: wink).
KN.
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Przyznam, że zaznaczanie na czerwono błędów i literówek w cudzych postach również mnie się nie podoba. Dlaczego? Przecież nikt ich bez ingerencji autora nie poprawia :] KN. napisał(a):Dla mnie prawo modyfikacja treści posta I tu bym chętnie zaznaczyła na czerwono
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Bałaganieniu a la dawny Olaf mówmy oczywiście nie. Oczywiście! MówiMY!
Liczba postów: 677
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Rzeczywiście, komentarz jest ZUPEŁNIE inaczej oddzielony niż własna ingerencja użytkownika...
in montibus veritas
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Tomek napisał(a):Rzeczywiście, komentarz jest ZUPEŁNIE inaczej oddzielony niż własna ingerencja użytkownika... Możemy ustalić pewną konwencję tworzenia komentarzy, np. dodając "od Zeratula:" na początku - wtedy nawet ktoś czytający bardzo pobieżnie ( :' ) powinien zauważyć, że to komentarz
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 677
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
I to najlepiej dużymi, czerwonymi literami.
in montibus veritas
Reputacja:
2
Zeratul, a ile razy tego użyłeś? raz . Bez przesady, pojedyńcze przypadki typu poprawianie postów kogoś kto zepsuł cytowanie.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Tomek napisał(a):I to najlepiej dużymi, czerwonymi literami. Wściekle żółte też mogą być?
:zly: Bez przesady.
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Artur napisał(a):pojedyńcze przypadki typu poprawianie postów kogoś kto zepsuł cytowanie taaa... pojedyncze...
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Ortografia to też element kreacji użytkownika. Przyznam, że zaznaczanie na czerwono błędów i literówek w cudzych postach również mnie się nie podoba.
Proszę tych uwag nie traktować zbyt osobiście. Po prostu wypowiadam swoje zdanie na ten temat. Dla mnie prawo modyfikacja treści posta należy wyłącznie do autora (i to też w ograniczonym zakresie).
Podoba mi się za to zapamiętywanie poprzednich wersji postów. Bałaganieniu a la dawny Olaf mówmy oczywiście nie.
KN. Witam :papa:
Nie znalazłam powitalni więc zaczęłam od zaznajamiania się z panującymi tutaj obyczajami.
To mój pierwszy post i od razu zaczynam pytać.
Czy ja dobrze się doczytałam, że zostawiacie posty z podkreślonymi na czerwono błędami? :o
Popieram KN.
Komentowanie cudzych wypowiedzi powinno dokonywać się w formie dyskusji a nie uwag na marginesie postu.
To nie szkółka a forum.
Zapamiętywanie poprzednich wersji postów to fantastyczne narzędzie.
[i]Pozdrawiam
Senanta[/i]
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Senanta napisał(a):od razu zaczynam pytać. Kto pyta nie błądzi
Senanta napisał(a):Nie znalazłam powitalni Powitalnia jest tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=56">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=56</a><!-- m -->
Od razu witam przy okazji
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witaj Radziu
Dziękuję za informację.
Przedstawiłam się
Co chcecie się dowiedzieć o nowej osobie, skoro przedstawia się w Hyde Park ?
Technicznie można lepiej usytuować „ Powszechny Spis Ludności”
Trzeba było podpowiedzi aby znaleźć próg do tego ciekawego domostwa.
Słownik jest fantastyczny.
Ja radzę sobie pisząc posty na brudno i przepuszczając przez sprawdzacze.
[i]Pozdrawiam
Senanta[/i]
Reputacja:
2
Senanta napisał(a):Technicznie można lepiej usytuować „Powszechny Spis Ludności”
Trzeba było podpowiedzi aby znaleźć próg do tego ciekawego domostwa. a gdzie byś to dała? W technicznym jest o problemach ze skryptem
Senanta napisał(a):Słownik jest fantastyczny.
Ja radzę sobie pisząc posty na brudno i przepuszczając przez sprawdzacze. Chociaż jedna osoba doceniła i używa
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Chociaż jedna osoba doceniła i używa Drogi Arturze takich osób jest na pewno więcej tylko się nie ujawniamy )
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Hmm... Jaki słownik ?? :
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
2
Pomiędzy wyślij a podgląd masz Pisownia
Reputacja:
0
Ano rzeczywiście Drzewiej była chyba w innym miejscu... :
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
2
Reputacja:
0
Racja - coś mi się pochrzaniło, że pozwolę sobie tak kolokwialnego zwrotu użyć.
Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
|