Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdania wtrącane w nawiasach
Zauważyłem, że kiedy otwieram nawias, to treść poza nim zaczyna się z dużej litery, da się z tym coś zrobić?
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
test (test) test

[ Dodano: 2005-12-16, 18:10 ]
działa dobrze przecież
o co chodzi? :zdziwko:
(właśnie) - o co chodzi?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Przepraszam, zwracam honor.... widocznie mi klawiatura świruje.
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Multan napisał(a):Zauważyłem, że kiedy otwieram nawias, to treść poza nim zaczyna się z dużej litery, da się z tym coś zrobić?
Możliwość (a): za wolno puszczasz [shift] Wink
Możliwośc (b): za długo przytrzymujesz [shift], co powoduje (w win XP) włączenie jednego z genialnych ułatwień dostępu (coś w stylu caps lock tyle że nie ma kontrolki Wink )

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
O!
To może mi, Zeratulu wyjaśnisz (bo tych "udogodnieniam" nie słyszałem....ale właśnie coś takiego podejrzewałem), czemu mi nagle klawiatura zaczyna pracować jak "maszynistki", a nie "programisty". Co ja tam mogę wciskać niechcący? Chyba coś z prawym altem, ale jak do tej pory nie wymyśliłem sam tej "ułatwiającej" kombinacji.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Po prostu wywal inne klawiatury i po kłopocie. Czyli Panel Sterowania - Opcje regionalne i języki - zakładka Języki - szczegóły - i tam na liście wywal polski i angielski. Zostaw tylko Polski programisty.
Pozwolę sobie z ciekawości zapytać - czym się różni klawiatura "maszynisty", od klawiatury "programisty" - nigdy nie słyszałem o takim rozróżnienie.

Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Między innymi tzw. ogonki tworzymy z alt - w układzie programisty, a w układzie maszynistki - tak, jak w klasycznej maszynie do pisania. Najrostszy test: zamiana miejscami Y i Z.
Rozumiem. Też mi się czasami przestawia na taką "dziwną" u mnie się to nazywa "polski 214" i jest w pasku zadań możliwość zmiany za jednym dotknięciem.

Poyodrawiam ł=

P.S. - rzeczywiście uciążliwe - tym bardziej, że nie widzę związku między klawiaturą komputerową i tą na maszynie i polskie litery w tym "214" nie wychodzą.

Pozdrawiam

P.S. chociaź coŁ tam wzchodyi + juź co niecio yroyumiaŁem.
[b][i]
[/i][/b]
JK
U mnie na pasku zadań (po prawej stronie) też jest przełącznik, ale szkopuł (u mnie przynajmniej) polega na tym, że tam jest poprawnie! Tzn. system działa nadal prawidłowo (mam ciągle ustawiony język polski programisty), ale pisząc list (posługuję się ciągle - nie bijcie! Wink Outlookiem) zauważam w pewnym momencie, że piszę bzdury i nie potrafię zmienić z powrotem klawiatury w posłuszną. Reset kompa (i na razie tylko to) pomaga.
Sprawa właściwie (oczym wcześniej chyba nie napisałem) dotyczy tylko Outlooka.
MacB, wywal pozostałe i będzie spokój.
To trzeba "mocno przycisnąć" - bo często się przestawia samoistnie - zapewne jakimś tajemniczym układem klawiszy, o którym pojęcia mieć nie możemy. Inna sprawa, że te inne klawiatury rzeczywiście są zbędne, więc może zrób tak jak Ci radzi Artur.

Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Pewnie tak zrobię.
MacB - to nie Ty masz się dostosowywać do sytemu, ale system do Ciebie (to moja podstawowa zasada).
Nie trzeba wyrzucać pozostałych układów klawiatury - żeby uniknąć problemów wystarczy wyłączyć "Klawisze dostępu dla języków" (pisownia oryginalna Wink )
Najłatwiej zrobić to klikając na "ikonkę języka" przy zegarze po czym na zakładce "Ustawienia" wybrać "Ustawienia klawiszy" i powyłączać wszystkie skróty (przez dwukrotne kliknięcie na każdą opcję i odznaczenie odpowiednich pól - w praktyce nie jest to zbyt skomplikowane Wink ).
W sytuacji braku "ikonki języka" (którą ja np. zawsze wyłączam) do ustawień tych można dostać się przez Panel Sterowania=>Opcje regionalne i językowe=>Języki=>Szczegóły Wink

Co do pozostałych "ułatwień" (które potrafią być znacznie bardziej irytujące ;/ ) - wyłączyć je można przez: Panel Sterowania=>Opcje ułatwień dostępu=>Klawiatura i odznaczenie wszystkich trzech wspaniałych opcji :twisted:

Pozdrawiam
Zeratul
Zeratul napisał(a):Nie trzeba wyrzucać pozostałych układów klawiatury - żeby uniknąć problemów wystarczy wyłączyć "Klawisze dostępu dla języków"
A po co je do RAMu ładować?
Artur napisał(a):A po co je do RAMu ładować?
Skąd taka informacja? :o

Pozdrawiam
Zeratul
Na logikę, skoro to gówno wszystkie czcionki do ramu ładuje to czemu by tego nie miało?
Artur napisał(a):Na logikę, skoro to gówno wszystkie czcionki do ramu ładuje to czemu by tego nie miało?
Nie sądzę, aby XP-ek ładował wszystkie czcionki do RAM-u (np. u mnie folder z czcionkami ma ponad 100MB - zużycie RAM-u się za bardzo nie zgadza Wink )
Poza tym o ile ładownaie czcionek byłoby nawet uzasadnione (w końcu nie wiadomo, która akurat będzie potrzebna, a ładownaie z dysku może trochę trwać) to przechowywnaie nieużywanych stron kodowych (skoro ich przełączenie i tak wymaga wykonania okreśłonej akcji od użytkownika) nie miałoby wielkiego sensu.

Pozdrawiam
Zeratul
Już kilkakrotnie się spotkałem z tymi czcionkami ładowanymi do ramu.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.agavk.p9.pl/strony/win_przyspieszanie.php">http://www.agavk.p9.pl/strony/win_przyspieszanie.php</a><!-- m -->
Artur napisał(a):Już kilkakrotnie się spotkałem z tymi czcionkami ładowanymi do ramu.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.agavk.p9.pl/strony/win_przyspieszanie.php">http://www.agavk.p9.pl/strony/win_przyspieszanie.php</a><!-- m -->
W podanym przez Ciebie linku nie ma dokładnej informacji o sposobie obsługi czcionek (a przede wszystkim - kiedy czcionki ładowane są do pamięci - możliwe, że dzieje się to tylko w przypadku ich użycia / próby przejrzenia ich listy [vide Word] - w tej sytuacji byłoby to uzasadnione - gdyby aktualnie używane czcionki były każdorazowo pobierane z dysku, to dopiero nastąpiłoby spowolnienie pracy systemu)

Pozdrawiam
Zeratul
Miałam podobny problem na innym forum:
Ola napisał(a):Przepraszam za brak polskich czcionek w poprzednim poście, ale miałam chwilowe kłopoty z klawiaturą.
Severson napisał(a):Ola: na drugi raz: ctrl+shift
Słoneczności
Ola
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Multanie. Bardzo proszę, bo temat nie jest mój, daj "pomógł" Oli. To ctrl+shift właśnie działa na mój problem. I to działa we wszystkich używanych przeze mnie programach.
Od dziś Ola będzie miała u mnie rozszerzenie nicka "wujek dobra rada" Big Grin
MacB napisał(a):Od dziś Ola będzie miała u mnie rozszerzenie nicka "wujek dobra rada"
wujek? :o
No wiesz...dla mnie "Wujek Dobra Rada" to nierozerwalna zbitka słów. Tak już mam od....25 lat Big Grin
::offtopic2::
Zamykam

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości