Liczba postów: 84
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Jaka piosenka Jacka, waszym zdaniem, jest najbardziej odpowiednia do tego aby wysłuchać ją w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego? Która najbardziej pasuje do tego dnia??
Ja proponuję "Koncert fortepianowy", "Prośbę", lub "Przejście Polaków przez Morze Czerwone"
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Na tyczce drwin, bez zbędnych zwłok
Nad każdym błotem śmignąć i nad każdym gnojem..."
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Przypasowywanie piosenek J.K. do jakichś konkretnych rocznic wydaje mi się sprowadzaniem ich do tylko jednego - historyczno-poltycznego wymiaru, a jestem głęboko przekonany o tym, że tych wymiarów utwory J.K. mają zdecydowanie więcej.
Ale jeśli już to... "Arka Noego".
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
No właśnie "Arka"(w porównaniu chociażby do wspomnianego "Koncertu fortepianowego") ma tych wymiarów więcej jakby....
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Zgadzam się - co nie zmienia faktu, że i w tym kontekście można (co bynajmniej nie znaczy, że jest to najpełniejsza czy też najgłębsza interpretacja) "Arkę" odczytywać. Relatywnie "mniejwymiarowe" jest "Świadectwo" - także "pasujące". Takie "rozważania" służą raczej przywołaniu w pamięci utworów J.K., które się nam w danej chwili z daną sprawą kojarzyć mogą - stąd zdaje się wynika niejako postulowane przez Autora tematu rozpatrywanie twórczości J.K. pod tym konkretnym kątem.
Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Zgodnie z zapowiedzią na płycie "Chicago Live '83" uważam, że najbardziej odpowiednią piosenką będzie "Swiadectwo", że o "Murach" już nie wspomnę :]
Reputacja:
0
Akurat jeśli chodzi o "Mury" to nie wydają mi się adekwatne akurat do tej rocznicy (ani do żadnej innej). Zresztą takie "rozważania" nie mają chyba prowadzić do żadnych wniosków - to tylko taka niezobowiązująca "burza mózgów"...
[b][i]
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
"Mury" to faktycznie najmniej tu pasują.
Szymon napisał(a):takie "rozważania" nie mają chyba prowadzić do żadnych wniosków - to tylko taka niezobowiązująca "burza mózgów"...
Właśnie wywołanie takiej niezobowiązującej dyskusji było moją intencją, gdy zakładałem ten temat. Przecież nie chodzi o żadne "nauki, tezy i wnioski". Po prostu ważna rocznica jest jutro i tak jakoś mi się nasunęło..
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Na tyczce drwin, bez zbędnych zwłok
Nad każdym błotem śmignąć i nad każdym gnojem..."
Reputacja:
0
Rozumiem - nie widzę w tym nic zdrożnego. Ciekawie jest się zastanowić... tylko to wyrażenie "najbardziej odpowiednia" sugerowało, że takowa istnieć może. Cieszę się, że się zgadzamy co do "Murów".
Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Ja kiedy składałem tlo dźwiękowe do wystawy "opowiadające" PRL, w stan wojenny wstawiłem "Arkę Noego" i "Zbroję" (ta ostatnia jest z marca 1982 - też stan wojenny).
A najlepiej byłoby puścić cały "Świąteczny Koncert Życzeń 1982" z RWE
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Liczba postów: 2,517
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
A mi w taką rocznicę przychodzą do głowy piosenki o polityce, która odbija się na życiu normalnych ludzi, więc może "Jałta" albo "Katyń". Jest to przykład utworów, które upamietniają ludność cierpiącą na wskutek gier politycznych, ideologów...
thomas.neverny offline
Niezarejestrowany
"POWODZ", w wersji "techno" z Berkeley !
Tutaj wszędzie jest jak trzeba
Pejzaż jak umyty stół
Pod czerwoną szmatą nieba -
Muł
(...)
Zmyje wszystko w bełkot i w chlupot
W pejzaż jak umyty blat
A tymczasem pod ciężką skorupą
- Świat.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
thomas.neverny offline napisał(a):"POWODZ", w wersji "techno" z Berkeley !
:rotfl:
To jedno z najciekawszych wykonań (nawet jak na Berkeley
), "ciekawe" są też "Górncy" i "Obława"
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
thomas.neverny offline
Niezarejestrowany
Moglaby tez byc "Wrozba", jako podsumowanie Stanu Wojennego...