Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielkie i małe literki czyli nie na temat z tematu "???
olaff22 napisał(a):
Krasny napisał(a):Wydaje mi sie ze Mistrz docenial role jp2 w przemianach politycznych
Z szacunku dla zmarłego papieża, moglibyś pisać z wielkich liter Jego imię i nazwisko czy też inicjały.
Tu nie trzeba specjalnego szacunku, każdego inicjały siępsize z dużej litery. Dodatkowo nie mozna pisać JP2, jak już to J.P. II. Zgodnie z gramatyką należy dawać kropki po inicjałach, ich brak (kropek) jest także wyrazem braku szacunku nie tylko do Papieża, ale i do języka...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):Tu nie trzeba specjalnego szacunku, każdego inicjały siępsize z dużej litery. Dodatkowo nie mozna pisać JP2, jak już to J.P. II. Zgodnie z gramatyką należy dawać kropki po inicjałach, ich brak (kropek) jest także wyrazem braku szacunku nie tylko do Papieża, ale i do języka...
Ale z tym to się zgodzę w całości. Pisanie małymi literami imion (no chyba że sie komuś spieszy i tylko przekazuje małe info) to jest olewanie kogoś po trosze...
Elrond napisał(a):Ale z tym to się zgodzę w całości. Pisanie małymi literami imion (no chyba że sie komuś spieszy i tylko przekazuje małe info) to jest olewanie kogoś po trosze...
Cóż, trudno się z tym nie zgodzić. Z drugiej strony - w sieci nagminne jest nieużywanie kropek, wielkich liter, polskich znaków diakrytycznych. Mnie to drażni, ale trudno wyciągać wnioski, że każdy, kto pisze "a" zamiast "ą - lekceważy (coś lub kogoś).

KN.
KN. napisał(a):Cóż, trudno się z tym nie zgodzić. Z drugiej strony - w sieci nagminne jest nieużywanie kropek, wielkich liter, polskich znaków diakrytycznych. Mnie to drażni, ale trudno wyciągać wnioski, że każdy, kto pisze "a" zamiast "ą - lekceważy (coś lub kogoś).
KN.
Dlaczego trudno?
Ja uważam, że jeśli komuś się nie chce nacisnąć [alt], to świadczy to o pewnym lekceważeniu współdyskutantów (zwłaszcza, po tym, jak zostanie poinformowany o pewnych standardach panujących na forum).

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Nie mówię tu oczywiście o tych, którzy nie używają polskich znaków z przyczyn obiektywnych (np. pobyt za granicą) - trudno wymagać korzystania z "Tablicy znaków" przy każdej literze, ale akurat [alt] nie wymaga tyle zachodu ;/ )
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Panowie! Kraśny używa i polskich znaków, i wielkich liter. Mam wrażenie, że to, co napisał i jak napisał - napisał celowo. Oczywiście, miał prawo. Ale i czytający go mają prawo do wyrażenie swojego zdania o czytanym tekście.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Cóż, ja JPII - jeśli w ogóle użyłbym takiego skrótu - napisałbym wielkimi literami, ale wcale nie dlatego, by wyrazić dla Papieża szacunek, brak szacunku czy jeszcze coś. Po prostu - na końcu zdania stawia się kropkę, a nazwy własne i imiona pisze się wielką literą.

KN.
Było tak kiedyś, zaraz po wojnie, że w niektórych podręcznikach szkolnych pisano słowo Niemcy albo Rzesza Niemiecka z małej litery. Nie był to przypadkowy błąd ortograficzny. Starano się w ten sposób celowo umniejszyć godności państwu, które rozpętało II wojnę światową. Zmierzam do tego, że pisanie z małej litery czyjegoś imienia, nazwiska lub inicjałów może być wyrazem braku szacunku dla osoby, o której się pisze.
Zresztą, nie ma chyba między nami sporu, co dotego, że jp2 jest, najdeliktatniej mówiąc, niefortunny.
Ty, wypasiony na Ikacu -
olaff22 napisał(a):Panowie! Kraśny używa i polskich znaków, i wielkich liter. Mam wrażenie, że to, co napisał i jak napisał - napisał celowo. Oczywiście, miał prawo. Ale i czytający go mają prawo do wyrażenie swojego zdania o czytanym tekście.
OK Pawle, powściągnę język świnski wszak wiem że tu i katolik rzymski. Zostawmy więc 'jak'' napisałem, ale czy z tym 'co' napisałem nie zgodzisz się? Przecież jasne jest że w 'Piosence zza miedzy' i nie tylko Jacek wyśmiewał bezrefleksyjne podejście
do wiary*, a w zacytowanych przeze mnie fragmentach "Autoportretu z kanalią" ironizował z czołobitnego stosunku Polaków do Jana Pawła II.

z najcieplejszymi pozdrowieniami
Kraśny

* - w ogóle Jacek potępiał bezrefleksyjne podejście. Do czegokolwiek
Krasny napisał(a):napisałem nie zgodzisz się?
Z tym, że JK szanował Jana Pawła II za jego wkład w przemiany polityczne, trudno mi się zgodzić czy nie zgodzić. Ja po porstu nie znam pogladów JK na ten temat. Natomiast JK, jako człowiek rozsądny, pewnie tak myślał. Ale, używając żargonu komisji śledczych, nie mam na ten temat żadnej pewnej wiedzy.
Krasny napisał(a):Przecież jasne jest że w 'Piosence zza miedzy' i nie tylko Jacek wyśmiewał bezrefleksyjne podejście
do wiary*,
raczej ludowy, obrzędowy, pełen zabobonów katolicyzm - taki katolicyzm wcale nie musi być bezrefleksyjny.
Krasny napisał(a):a w zacytowanych przeze mnie fragmentach "Autoportretu z kanalią" ironizował z czołobitnego stosunku Polaków do Jana Pawła II.
To prawda! Zgadzam się, że ironizował, dlatego nie polemizowałem w tym względzie z Twoim, Piotrze, zdaniem.
Ty, wypasiony na Ikacu -
olaff22 napisał(a):pisanie z małej litery czyjegoś imienia, nazwiska lub inicjałów może być wyrazem braku szacunku dla osoby, o której się pisze.
Może - to moje podkreślenie.
A z jakiej litery na tym forum mam sie zwracac do olafa22, ann czy adme - że posłużę się pierwszymi z brzegu przykładami?

P.S. Właśnie wziąłem na podgląd moją wypowiedź i zauważyłem (znowu! - przytrafia mi się to baaaaardzo często) liczne braki "ogonków". Naciskam alt. Zawsze naciskam! Ale chyba za szybko go zwalniam, a nie zawsze potem wyłapuję te braki. Czy to tez brak szacunku?
Znajdzie się słowo na każde słowo
2DH napisał(a):A jak tu się zwracać do mnie :| :? :]

U Ciebie to akurat łatwo- wszystkie znaki to duże litery, albo liczba :rotfl: (więc nikt Cie z małej nie napisze). Ale prawda, jak się zwracać do osób, których login zaczyna się od małej litery :?: (np. olaff22, adme), bo taki po prostu login sami podali (tak się "nazwali"), w tym i ja - adam_now Smile. Mnie się wydaję, że skoro sami taki login określili, to nie będzie brakiem szacunku, jeśli napisze się go z małej litery :?: :!: - przynajmniej w moim przypadku bym tak uznał Smile
... Wyrwij murom zęby krat
Zerwij kajdany, połam bat ...
A gdybym się zwrócił samym "adamie"? Bez "_now"? Wink
MacB napisał(a):A gdybym się zwrócił samym "adamie"? Bez "_now"?

Dobre pytanie, ale ja nie miałbym nic przeciwko temu - uznać by to należało, za konsekwencje wyboru logina przeze mnie. Gdybym, życzył sobie, aby zawsze zwracano się do mnie na forum Adamie powinienem był wybrać login Adam_now, lub jeszcze lepiej Adam_Now (albowiem now - to od nazwiska Smile ) :!:
Faktycznie bardzo istotna sprawa do poruszenia na tym forum czy "adam now" czy"Adam Now".Brawo panowie :-x
Też uważam, że rozmiar butów jest istotniejszy.
Pozdrawiam
Istotniejsze jest wszystko to co dotyczy osoby której poświęcona jest strona nawet naj mniej ważna rzecz.Niż to czy Ty sie czujesz urażony czy nie, tym że ktoś napisze twoje imie z małej litery. :-x
Jak ja kocham fanatyków bez krzty poczucia humoru... :|
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
jateż
MacB napisał(a):jateż
No to ja też, mogę :?: :rotfl:
MacB napisał(a):A z jakiej litery na tym forum mam sie zwracac do olafa22, ann czy adme - że posłużę się pierwszymi z brzegu przykładami?
Jeśli o mnie chodzi dSmile to możesz małą pisać Wink