Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkoła
Interesuje mnie sprawa szkoły i podejścia do niej. Czy Jacek Kaczmarski szkołe sobie olewał czy przeciwnie? Wiem tylko, że w podstawówce przeniesiono go do jakiejś klasy wyżej, ale to i tak przeczytałem tutaj na forum. Głownie mowa o liceum. To praktycznie wszystko.
To jest mój styl - <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.fioletowykot.republika.pl">www.fioletowykot.republika.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Witaj fioletowy!
Niestety, nie mam wiedzy wystarczającej, aby odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania.
Jednak nie odmówiłem sobie mojego "Welcome back!" na Twój powrót.
Może tylko dodam, że po owocach poznacie ich i jakoś nie widzę Kaczmara na permanentnych wagarach. A to pamiętasz: "w komunistycznej szkole miałem same piątki"?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):Witaj fioletowy!
Sprawa jest prosta. Kaczmarski to dla mnie wzór. Teraz kiedy mam kupe problemów w szkole chce dowiedziec sie że tak powiem co on zrobiłby na moim miejscu. Lekko mi się pomieszało, dlatego muszę się oprzecz na nim.
To jest mój styl - <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.fioletowykot.republika.pl">www.fioletowykot.republika.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Wiesz co? Nie wróżę długiego żywota tak postawionemu pytaniu akurat w tym miejscu forum. Chyba Hyde Park będzie odpowiedniejszy.
Jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Od Jacka? Przecież wiesz....
Liczyłbym na Twoim miejscu radę rówieśników, których sporo tu jest - a są to w większości rozsądni ludzie.
Nie dorwał nas do tej pory żaden op ani AA, ale - powtórzę - zadaj to pytanie w Hyde Parku.
Pozdrawiam i życzę rozwiązania problemów.
Maciek

P.S. to zestawienie: "Kaczmarski wzór - kupa problemów w szkole" to żart? Czy tak wyszło?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Podobno Jacek mówił, że walczyć ze szkolną wersją reżimu mu się nie chce, bo siłę i czas należy skupiać na ważniejszych rzeczach (to tak a propos piątek w szkole komunistycznej). Skądinąd wiem (mama była w tym samym LO tylko bodajże rok wyżej) że do anielskich uczniów nie należał mimo wybitnej (i chyba częściowo potem dorobionej) zażyłości z polonistką.
Owa polonistka ze dwa lata temu na koncercie w LO im. Żmichowskiej (niech mnie rosa poprawi, jeśli coś powiem źle) opowiadała, jak to "Jacuś" przynosił jej swoje rozliczne próby literackie na różnych polach (opowiadania, felietony etc.) aż w końcu wspólnie dotarli do "sedna", czyli do poezji. Na tym samym koncercie owa polonistka (zabij, nie pamiętam, jak się nazywała, ale będę dziś rozmawiać z mamą to spytam Wink ) opowiadała, jak to z Jackiem po lekcjach dyskutowali, czytali i oglądali jakieś sztuki...

Tyle ja kojarzę i pamiętam Smile
fioletowy__kot napisał(a):Sprawa jest prosta. Kaczmarski to dla mnie wzór. Teraz kiedy mam kupe problemów w szkole chce dowiedziec sie że tak powiem co on zrobiłby na moim miejscu. Lekko mi się pomieszało, dlatego muszę się oprzecz na nim.
lepiej było tego nie mówićWink
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
adme napisał(a):owa polonistka
Chodzi chyba o Barbarę Krydę. Zdarzyło mi się kiedyś w rozmowie z Jackiem poruszyć temat szkoły, opowiadał właśnie o swej polonistce.
Odpowiedz
A ona się nie nazywała Luftowa...?
Odpowiedz
Na pewno o Barbarę Krydę. JK wspomina o niej w "Pożegnaniu barda". Pani Kryda z czasem zrobiła doktorat i obecnie pracuje na Uniwersytecie im. kardynała Stefana Wyszyńskiego. Jest też redaktorką antologii poezji dla szkół średnich i autorką artykułów z zakresu metodyki i dydaktyki.
Odpowiedz
fakt :]
Odpowiedz