Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Moje pytanie jest niezmiernie krótkie, ale ostatnio meczy mnie:
Jak wiadomo sposób witania się włoscy faszyści wzięli z czasów cesarstwa rzymskiego (chodzi mi o wyciągniętą prawą rękę), następnie od nich "ściągnęli" ją niemieccy naziści wymawiając przy tym HEIL HILTER. moje pytanie brzmi a jakie było powitanie włoskich faszystów (no przecież nie jak w "Allo Allo" Heil Mussolini ), no i co przy tym powitaniu wypowiadali starożytni Rzymianie - zdaje się, ze tylko wojskowi :?: (Ave Cezar ?)
... Wyrwij murom zęby krat
Zerwij kajdany, połam bat ...
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
adam_now napisał(a):moje pytanie brzmi a jakie było powitanie włoskich faszystów (no przecież nie jak w "Allo Allo" Heil Mussolini ) No na pewno nie jak w ''Allo Allo'' :lol:
adam_now napisał(a):no i co przy tym powitaniu wypowiadali starożytni Rzymianie - zdaje się, ze tylko wojskowi :?: (Ave Cezar ?) Nie mam się tu co mierzyć ze studentami historii,ale tak jak mnie uczono historii dotychczas w gimnazjum i z tego co mnie nauczoną to wyniosłem,że wojskowi wymawiali Ave Cezar albo nic wyciągając tylko ręke.
pozdro
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Z tego co mi wiadomo, Rzymianie mówili Ave Caesar lub samo Ave. A włoscy faszyści - niestety nie wiem.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Tez nie słyszałem o żadnym pozdrowieniu poza gestem w wykonaniu faszystów włoskich. Ale odrazu zastrzegam, że to wcale nie oznacza, że takowego nie było. Może na historycy.org byś znalazł pasjonata epoki?
Reputacja:
0
2DH nie rób mi tu OT w takim pięknym temacie (bo będzie warn od moderatora, za robienie Offtopic w Hyde Parku :lol: ), a przy Irku to ze stresu zapomniałem co w ogóle miałem powiedzieć
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
O ile mi wiadomo (co nie musi być prawdą jedyną słuszną i ostateczną, ani w ogóle prawdą) to nic nie mówili...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
0
Wielce czułbym się rozczarowany, gdyby włoskie powitanie odbywało się bez żadnego "okrzyku" - skoro Niemcy "ściągali" to po co dodali powitanie, nie mogli pozostać wierni oryginałowi :?:
Artur napisał(a):Może na historycy.org byś znalazł pasjonata epoki?
Z przyjemnością stworzyłbym taki temat na tym serwisie, niestety tam potrzebny jest login, a nie uważam by był sens tworzyć konto dla jednego pytania jeno. Może zatem ktoś z historyków z tego forum posiadających ew. konto na tamtym forum założyłby na tamtym forum temat z powyższym pytaniem i tu podał link. Sądzę, że pytanie jest dość ciekawe i warte uzyskania odpowiedzi
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Nie dam rady - mi się strona otwierała tylko na modemie. Od kiedy mam stałe nie
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Nie dam rady - mi się strona otwierała tylko na modemie. Od kiedy mam stałe nie Czyżbyśmy dostali bana :lol:
Nieładnie, oj nieładnie :twisted:
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Mi się udało założyć na historycy.org ten temat.
link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.historycy.org/index.php?showtopic=8855&pid=75161&st=0&#entry75161">http://www.historycy.org/index.php?show ... entry75161</a><!-- m -->
Temat ma nazwe: ,,Jak witali się włoscy faszyści?''
Opis jest jak tutaj.
pozdro
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):Mi się udało założyć na historycy.org ten temat.
Wielki dzięki radziu_88, jeśli tylko w tamtym temacie pojawi się jakaś ciekawa odpowiedź to nie omieszkam o tym niezwłocznie poinformować
Reputacja:
0
Nie ma za co.Zawsze do usług jestem jeśli chodzi o zamieszczenie tematów na historycy.org. Zresztą mnie też ciekawi ta odpowiedź na to pytanie
pozdro
[ Dodano: 2005-09-24, 21:44 ]
Powiadamiam,iż została napisana pierwsza odpowiedź na pytanie na historycy.org.Nie odpowiada na całe pytanie,ale choć troche jest
Piszą,że starozytni rzymianie mowili : ave, Caesar, morituri te salutant
Podaje jeszcze raz link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.historycy.org/index.php?showtopic=8855&pid=75161&st=0&#entry75161">http://www.historycy.org/index.php?show ... entry75161</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Dzięki radziu_88, choć moja znajomość łaciny, jest szczątkowa, to jednak zdaje mi się, ze
Cytat:ave, Caesar, morituri te salutant
oznacza,
...,pozdrawiają Cię Cezarze idący na śmierć (czy coś w tym stylu, jak w "Lekcji historii klasycznej" ), a to z kolei o ile mi wiadomo było pozdrowienie gladiatorów występujących przed Cezarem :!: a nie zwykłych wojskowych Rzymian w stosunku do Cezara na codzień.
Zatem zgodnie z moją wiedzą (może ktoś zechciałby to zweryfikować :? to jest częściowo nieprawdziwa informacja, no i pozostaje nierozwiązana kwestii włoskich faszystów :?:
Reputacja:
0
ave, Imperator, morituri te salutant -witaj, Cezarze, pozdrawiają cię idący na śmierć.
Ja znam takie coś
No zostaje.Widać trudne pytanie im zadaliśmy
pozdro
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
No co Wy? Asteriksa nie czytaliście? Ave Caesar, morituri... mówili gladiatorzy w rzeczy samej. A Rzymianie Ave + Imię najczęściej (lub samo Ave). No i wyciągali rękę - ale to w oficjalnych spotkaniach.
W Walce wodzów (jeden z Astriksów) jest scena gdy centurion wchodzi do rzymskiej szkoły i wszyscy go witają Ave + wyciągnięcie ręki.
Na lekcjach łaciny znajomość powiedzeń asteriksjańskich tyle razy uratowała mi skórę,że gotów jestem uwierzyć,że ten aspekt witania nie mija się tu zbytnio z prawdą...
Inna sprawa,że faszystów włoskich to dalej nie załatwia...
Reputacja:
0
Mistszu napisał(a):No co Wy? Asteriksa nie czytaliście?
No właśnie niestety nie czytałem Osobiście nie traktowałbym "Asteriksa" jako źródła historycznego , ale wszystko wskazuje, że jest tak jak napisałeś i proponowali też inni. Tak więc sprawę Rzymian możemy uznać już za zamkniętą
Mistszu napisał(a):Inna sprawa,że faszystów włoskich to dalej nie załatwia...
Tak, więc pozostaje czekać, aż ktoś z odpowiednią wiedzą odezwie się w sprawie faszystów włoskich ...
ave caesarm morituri de salutant oznacza:"Cesarze, my idący na śmierć, pozdrawiamy Cię''
Reputacja:
0
Witam !!!! Mamy rozwiązaną chyba sprawe włoskich faszystów Otóż dowiedziałem się,że tak było-włoscy faszyści witali się unosząc rekę nie do góry jak Niemcy tylko w podbny sposób,zamiast w górę to wystawiali ją poziomo przed siebie nie mówiąc przy tym nic.Z kolei neofaszyści również ręke przed siebie poziomo bez okrzyku,ale dłoń zaciskali w pięść Więc chyba sprawa rozwiązana :jupi: :brawo: :drunk:
pozdro
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):(...) Mamy rozwiązaną chyba sprawe włoskich faszystów. Otóż dowiedziałem się,że tak było-włoscy faszyści witali się unosząc rekę nie do góry jak Niemcy tylko w podobny sposób,zamiast w górę to wystawiali ją poziomo przed siebie nie mówiąc przy tym nic. Dziękuje bardzo za odpowiedź, mogę wiedzieć skąd masz takie informacje :?: - jakaś książka/film/osobistość Brzmi to bardzo prawdopodobnie, choć niestety czuję się rozczarowany takim wyjaśnieniem sprawy, w końcu głupio tak się witać milcząc
radziu_88 napisał(a):Z kolei neofaszyści również ręke przed siebie poziomo bez okrzyku,ale dłoń zaciskali w pięść
Co ciekawe to pozdrowienie oznacza ponoć również "Black Power" - może to potwierdzić 2DH, jeśli się w tym wątku odezwie (a to chyba coś zupełnie przeciwnego do tego co proponują neofaszyści/neonaziści) oraz w Rosji jest to pozdrowienie weteranów wojennych i emerytowanych żołnierzy/dowódców (z oddziałów spadochroniarskich) do czynnych w służbie żołnierzy (z tychże samych oddziałów) - gdzieś to kiedyś czytałem, zatem mogłem pomylić rodzaje broni
Ps. "Pomógł" już do Ciebie wędruje radziu_88
Reputacja:
0
adam_now napisał(a):radziu_88 napisał(a):Z kolei neofaszyści również ręke przed siebie poziomo bez okrzyku,ale dłoń zaciskali w pięść Co ciekawe to pozdrowienie oznacza ponoć również "Black Power" - może to potwierdzić 2DH, jeśli się w tym wątku odezwie (a to chyba coś zupełnie przeciwnego do tego co proponują neofaszyści/neonaziści) oraz w Rosji jest to pozdrowienie weteranów wojennych i emerytowanych żołnierzy/dowódców (z oddziałów spadochroniarskich) do czynnych w służbie żołnierzy (z tychże samych oddziałów) - gdzieś to kiedyś czytałem, zatem mogłem pomylić rodzaje broni Ja tam nie wiem,mówie tylko czego śie dowiedziałem
adam_now napisał(a):Ps. "Pomógł" już do Ciebie wędruje radziu_88 Dzięki bardzo Sam chętnie chciałem się o tym dowiedzieć :]
Reputacja:
0
2DH napisał(a):Black Power symbolizuje zaciśnięta w pięść dłoń wyciągnięta w górę a nie przed siebie poziomo Dzięki za sprostowanie, czyli ostatecznie jest tak włoscy faszyści - wyprostowana ręka poziomo, naziści - wyprostowana ręka mniej więcej pod kątem 30 st., neonaziści - zaciśnięta pięść, a "Black Power" - zaciśnięta pięść pionowo w górę ...
Reputacja:
0
Dokładnie wspólnymi siłami da się zrobić wszystko
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Mistszu napisał(a):wszyscy go witają Ave + wyciągnięcie ręki. Zaraz, zaraz, ale ten gest był początkiem gagu z Katedralgotyksem (zgłosił się,że chce siku, ale przypadkowo wszedł Aplusbegaliks) :wink:
Ale jeśli chodzi o łacińskie cytaty, to naprawdę można zabłysnąć. W ogóle Asteriks jest super poko:
Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
adam_now napisał(a):Dziękuje bardzo za odpowiedź, mogę wiedzieć skąd masz takie informacje Question - jakaś książka/film/osobistość Osobiście z radziem zapytaliśmy się jednego z bardzo znanych hisoryków ełckich - profesora Władysława Markowskiego. Byłem przy tym i potwierdzam. Stąd te informacje.
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
gredler napisał(a):Zaraz, zaraz, ale ten gest był początkiem gagu z Katedralgotyksem (zgłosił się,że chce siku, ale przypadkowo wszedł Aplusbegaliks) A w rzeczy samej! Co nie zmienia faktu,że tak się tam witali najwyraźniej
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):adam_now napisał(a):Dziękuje bardzo za odpowiedź, mogę wiedzieć skąd masz takie informacje - jakaś książka/film/osobistość Osobiście z radziem zapytaliśmy się jednego z bardzo znanych hisoryków ełckich - profesora Władysława Markowskiego. Byłem przy tym i potwierdzam. Stąd te informacje. Nic dodać nic ująć
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Osobiście z radziem zapytaliśmy się jednego z bardzo znanych hisoryków ełckich - profesora Władysława Markowskiego. Byłem przy tym i potwierdzam. Stąd te informacje.
Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie :!: i zaangażowanie :!: Po prostu jakby to ująć I'm impressed
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
2DH napisał(a):i... pieska Jakiego "pieska"?? To Idefix był
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
0
adam_now napisał(a):Petrvs napisał(a):Osobiście z radziem zapytaliśmy się jednego z bardzo znanych hisoryków ełckich - profesora Władysława Markowskiego. Byłem przy tym i potwierdzam. Stąd te informacje. Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie :!: i zaangażowanie :!: Po prostu jakby to ująć I'm impressed Hehe nie ma za co.Po prostu również ja z Petrvsem również interesujemy sie historią i nas również to zaciekawiło,więc postanowiliśmy się spytać
pozdro
|