Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
adme napisał(a):a ja zaryzykuję nazwanie mnie głupią, nadużywającą władzy i wiele innych epitetów pod moim adresem i, pomijając kwestie personalne, powiem że nie rozumiem, do czego ma prowadzić ta cała dyskusja. Do uporządkowania forum - padła propozycja jak poprawić rozkład działów. Dyskusja służy także wyjaśnieniu wszelkich nieścisłości i wątpliwości. Zresztą skoro bierzesz udział w tej dyskusji, to chyba sama wiesz dlaczego
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
adme napisał(a):nie rozumiem, do czego ma prowadzić ta cała dyskusja. To mnie akurat szczególnie nie dziwi.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Do uporządkowania forum - padła propozycja jak poprawić rozkład działów. olaff22 napisał(a):To mnie akurat szczególnie nie dziwi. A zauważyliście w ogóle, że zostały już wprowadzone zmiany?
Może chociaż wypowiedzcie się na ich temat, zamiast zajmować się utarczkami słownymi :|
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Olaffie - jeśli chcesz, żeby można sie było z Tobą skontaktować przez Tlen, skasuj @tlen.pl z "Identyfikatora Tlen" w profilu, bo skrypt dodaje to automatycznie
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
1
Na razie może być, zawsze to lepiej niż było. Trochę się różni od propozycji Olafa22, ale moim zdaniem tak jest ok.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):adme napisał(a):a ja zaryzykuję nazwanie mnie głupią, nadużywającą władzy i wiele innych epitetów pod moim adresem i, pomijając kwestie personalne, powiem że nie rozumiem, do czego ma prowadzić ta cała dyskusja. Do uporządkowania forum - padła propozycja jak poprawić rozkład działów. Dyskusja służy także wyjaśnieniu wszelkich nieścisłości i wątpliwości. Zresztą skoro bierzesz udział w tej dyskusji, to chyba sama wiesz dlaczego cóż...Zeratul ubiegł mnie w wypowiedzeniu uwagi o zmianach już wprowadzonych
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
olaff22 napisał(a):Nie to co Ty - równiacha "wyrozumiały i uprzejmy"!
Ciekawe czy w Realu tez taki dociekliwy ten Przemek? To znaczy, przepraszam, skoro o coś pyta to nie jest dociekliwy tylko...upierdliwy. Dziękuję za uznanie :wink: Uprzejmy sie staram być, bo nudzi mnie złośliwość dla samej złośliwości. Wyrozumiały tylko bywam...
Przemek pytał i miał do tego prawo. Dostał odpowiedź nie satysfakcjonujacą go, trudno. Niech ma Arta za drętwego tumana, który sie wykręca sianem.
Takie prawo też ma.
Nie bronię Arta. Nie rozumiem tylko dlaczego pytanie zadawane jakoby bez podtekstów, z czystej ciekawosci zamienia sie czesto w złośliwości i aluzje własnie z podtekstami, do których sam Olaffie sie przyłaczasz.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
To może ja się wypowiem na temat zmian. Drobna uwaga logiczna: dział nazywa się "Gintrowski, Łapiński i inni", natomiast zawiera odrębne "poddziały" o Gintrowskim, Łapińskim, Wysockim i innych. Dla większego ładu i jako "honorowy wysockolub" sugerowałabym jednak wpisanie WW do tytułu; tym bardziej, że jego wpływ na twórczość Jacka jest ważniejszy niż owych "innych". I proszę mnie nie zakrzykiwać, że się zrobi bałagan. I druga uwaga: jako "bardolog" mam niejakie zastrzeżenia do nazwy katalogu (?) - "bardowie", w którym są informacje o osobach niekoniecznie uznanych za bardów (aczkolwiek nie neguję artystycznych dokonań!). Jak już marudziłam w innym wątku - mimo nieostrości pojęcia "bard" i jego wieloznaczności, są jednak pewne, nawet ogólnie pojęte kryteria, które w społecznym odczuciu (plus konotacje kulturowe) należy spełnić, by zostać nazwanym bardem.
Niemniej - wysiłki w kreowaniu działu deceniam
Reputacja:
0
Moim zdaniem zmiany są połowiczne.
Sądzę tak, gdyż
- Gintrowski i Łapińki to są współpracownicy JK a Wysocki to mistrz JK.
W zawiązku z tym ja bym reorganizację widział nastepująco:
"Współpracownicy
|_ Gintrowski
|_ Łapiński
|_Inni (a w innych byłby dział współpracowników pomniejszych, czyli np. Elsner, Majewski itp
"Mistrzowie"
|_Bardowie ( i w tym dziale byłby Wysocki, Okudżawa, Galicz)
|_ Poeci (i tutaj np. Herbert )
|_ Inni (i tu wszyscy
Tak przeprowadzona zmiana - wg mnie - dotyka sedna sprawy, to znaczy robija "wspólny worek" w którym aktualnie są ludzie o diametralnie róznym znaczeniu dla życia i kariery JK. Zdaje się o to właśnie chodzi w rozpoczynającym niniejszy wątek poście Przemka.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
olaff22 napisał(a):Może trzeba ...moderatora w sporze, który by pomógł obu stronom się jakoś dogadać? Na razie taki ktoś się nie znalazł. A przecież chyba nie jest tak, że tylko jedna strona ma całkowitą i absolutną słuszność, czyż nie? Ja widać nie mam daru przekonywania. Może Ty spróbujesz? Oczywiście, że jak w każdym sporze, prawda leży gdzieś po środku.
Przemek napisał(a):Dowiedziałem się że pan Załuski zażyczył sobie własny dział bo mu się należy i to mogę zrozumieć taka jego słabostka, niech ma swój dział. Ale ten dział, jak pisał Artur, ma służyć informowaniu o wspólnych koncertach Mateusza i pana Załuskiego i to już dla mnie nie jest takie jasne. No przecież Art Ci napisał, że tak p. Załuski motywował potrzebę powstania takiego działu - chęcią zamieszczania tam m.in. informacji o swoich występach z Mateuszem. Czy był to jego jedyny cel, wie tylko on sam. Uważasz, że Art powinien go odesłać z kwitkiem i powiedzieć mu, że w takim razie to od tego są inne działy? Art uznał, że lepszym wyjściem w tej sytuacji jest powołanie działu poświęconemu p. Załuskiemu, choć domniemany cel tego powołania można było realizować w innym miejscu na forum. I dla mnie nie ma w tym postępowaniu nic "mętnego". Oczywiście ktoś na miejscu Arta mógłby podjąć inną decyzję, ale ja uważam, że takie osoby jak p. Załuski, ze względu na fakt bliskiej znajomości z J.K. i wspólnych z Nim występów, zasługują na odrębne potraktowanie.
Natomiast inną kwestią jest umiejscowienie tego działu. Zmiana była wprowadzana szybko i początkowo nikt nie zwrócił uwagi na niefortunność powstałego układu. Dopiero ta dyskusja pozwoliła wydobyć na światło dzienne inne pomysły, które mam nadzieję doprowadzą do ustalenia takiego kształtu tego działu, który będzie najbardziej funkcjonalny i jednocześnie odpowiadający znaczeniu poszczególnych jego bohaterów dla życia i twórczości J.K.
olaff22 napisał(a):Tak przeprowadzona zmiana - wg mnie - dotyka sedna sprawy, to znaczy robija "wspólny worek" w którym aktualnie są ludzie o diametralnie róznym znaczeniu dla życia i kariery JK. Zgadzam się, że to bardzo przejrzysty układ. Z tym, że ginie nam nieco wtedy postać Wysockiego, która aktualnie jest mocno wyeksponowana, co dziwić nie może bo wpływ tego artysty na twórczość J.K. jest na pewno największy biorąc pod uwagę twórczość innych.
Dlatego ja bym zaproponował taki układ:
"Współpracownicy"
|_ Gintrowski
|_ Łapiński
|_ Inni (a w innych byłby dział współpracowników pomniejszych, czyli np. Elsner, Majewski itp
"Mistrzowie"
|_ Włodzimierz Wysocki
|_ Bardowie ( i w tym dziale byłby Okudżawa, Galicz)
|_ Inni (i tu wszyscy
Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Może Ty spróbujesz? Przykro mi,ja nie mogę.Ranga nie pozwala.
Co do Twojej susgestii odnośnie podziału działu na poddziały, wydaje mi się, że pomysł jest ok!
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
lodbrok napisał(a):Oczywiście, że jak w każdym sporze, prawda leży gdzieś po środku. Oczywiście to popularne powiedzenie że prawda zawsze leży gdzieś pośrodku jest absolutnie nieprawdziwe. Każda rozprawa sądowa jest jakimś sporem - czy prawda tam zawsze leży pośrodku??? To tylko takie hasło pozwalające np. Piłatowi umyć ręce, Policji nie wtrącać się do sporów rodzinnych i nie reagować na przemoc w rodzinie co może doprowadzić do tragedii (niestety), tym można też gładko tłumaczyć znieczulicę społeczną )) Po co reagować na gwałt, wszak prawda leży po środku... :/
lodbrok napisał(a):No przecież Art Ci napisał, że tak p. Załuski motywował potrzebę powstania takiego działu - chęcią zamieszczania tam m.in. informacji o swoich występach z Mateuszem. Czy był to jego jedyny cel, wie tylko on sam. Uważasz, że Art powinien go odesłać z kwitkiem i powiedzieć mu, że w takim razie to od tego są inne działy? Oczywiście, bo taka argumentacja jest z lekka niepoważna.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Stanisław Elsner Załuski to debeściak. I proszę mi nie nie szagać jego imienia. Stanislawa znam od 1979 roku , jako spikera w Radio Wolna Europa. Proszę poikazać dziś drugiego takiego aktora, który by tak profesjonalnie i z zaangażowaniem recytował wiersze Jacka?
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
olaff22 napisał(a):Wasze późniejsze postępowanie (zablokowanie Przemka na gg Chciałam zauważyć, że ja Przemka (ani nikogo innego) nigdy na forum nie zablokowałam (prawda Przemku?)
Karol napisał(a):Dla większego ładu i jako "honorowy wysockolub" sugerowałabym jednak wpisanie WW do tytułu Ok. Zrobi się
Karol napisał(a):I druga uwaga: jako "bardolog" mam niejakie zastrzeżenia do nazwy katalogu (?) - "bardowie", w którym są informacje o osobach niekoniecznie uznanych za bardów Wszystko jest jeszcze w okresie "docierania" - czekamy na wszystkie sugestie
olaff22 napisał(a):Przykro mi,ja nie mogę.Ranga nie pozwala. Przestań zasłaniać się rangą
lodbrok napisał(a):"Współpracownicy"
|_ Gintrowski
|_ Łapiński
|_ Inni (a w innych byłby dział współpracowników pomniejszych, czyli np. Elsner, Majewski itp
"Mistrzowie"
|_ Włodzimierz Wysocki
|_ Bardowie ( i w tym dziale byłby Okudżawa, Galicz)
|_ Inni (i tu wszyscy Próbowaliśmy to zrobić. Ale wtedy pojawiły się problemy, gdzie umieścić np. dyskusje o Sieniawskim, Czyżykiewiczu, czy Poniedzielskim...
Mieliśmy jeszcze jeden pomysł, ale wiązał się ze stworzeniem kategorii jeszcze niżej (tzn. byłyby cztery poziomy) - a to powoduje dużo klikania i kategorie umieszczone na czwartym poziomie nie byłyby widoczne z poziomu strony głownej.
I taka mała prośba na przyszłość. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do wygląda czy funkcjonowania forum - jest do tego dział, prosimy tam pisać konkretne pomysły.
Reputacja:
1
Andrzej Brzezik napisał(a):I proszę mi nie nie szargać jego (Załuskiego) imienia. A kto szarga jego imię ????
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
|