Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polskie Towarzystwo Origami - Papierowe Fantazje
Z przyjemnością informujemy o powołaniu Polskiego Towarzystwa Origami - Papierowe Fantazje. Z inicjatywy redakcji strony origami.art.pl oraz jej współpracowników, do zawiązania organizacji doszło na spotkaniu ponad 30 entuzjastów Origami.

Decyzja o powołaniu Polskiego Towarzystwa Origami była odpowiedzią na brak podobnej organizacji w Polsce, spełniającej potrzeby rosnącego grona entuzjastów sztuki. Prócz propagowania sztuki składania papieru w Polsce i integracji polskiego środowiska origami, pozostając organizacją otwartą, pragniemy nawiązać kontakty z miłośnikami Origami za granicą, wymieniać doświadczenia, uczyć się i pomoc zaistnieć polskim twórcom Origami na świecie.

Chcemy to osiągnąć poprzez realizację celów statutowych Stowarzyszenia:

- popularyzowanie sztuki składania papieru, jako elementu kultury japońskiej w Polsce.
Jest to cel priorytetowy, skutecznie realizowany dotąd na łamach strony origami.art.pl. Origami jest jeszcze stosunkowo mało znane w Polsce, ale grono zainteresowanych tą sztuka ciągle się powiększa - dla tych właśnie osób pragniemy zapewnić zaplecze w postaci informacji i materiałów. Z czasem mamy nadzieje zawiązać oddziały stowarzyszenia w rożnych miastach Polski, organizować spotkania i warsztaty dla dzieci i dorosłych. W kręgu naszych zainteresowań leżą też zajęcia dydaktyczne - szkolenia dla nauczycieli i instruktorów origami.

- chcemy pomóc osobom już znającym origami, rozwinąć swoje możliwości; Uważamy że nauka i wymiana doświadczeń w gronie członków Stowarzyszenia, a także wymiana materiałów, będzie łatwiejsza. Stowarzyszenie pragnie również pomagać w odpowiedniej prezentacji i promocji prac twórców na stronie i w publikacjach oraz udzielać pomocy początkującym kreatorom.

- ważnym celem naszego Stowarzyszenia jest działalność wydawnicza.
Na początek chcemy regularnie wydawać biuletyny, w których znajdą się diagramy, zdjęcia figurek i teksty przede wszystkim polskich twórców origami. Planujemy także wydawać książki sygnowane znakiem Stowarzyszenia.

- będziemy dbali o dalszy rozwój strony <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.origami.art.pl">www.origami.art.pl</a><!-- w -->

Na stronie zamierzamy publikować część naszych prac. Jednak większość naszego dorobku znajdzie swoje miejsce w biuletynach i dziale strony dostępnym tylko dla członków Stowarzyszenia.

Istotnym celem Stowarzyszenia jest także nawiązanie współpracy ze organizacjami zajmującymi się propagowaniem origami w innych krajach.
Strona internetowa origami.art.pl cieszy się sporym powodzeniem wśród ori-entuzjastow także spoza Polski. mamy nadzieję, że przełoży się to także na Stowarzyszenie i zaowocuje współpracą.

Planujemy nawiązanie kontaktu z zagranicznymi twórcami, w celu wymiany doświadczeń oraz umożliwienia przyjazdu instruktorów spoza Polski do kraju i wyjazdu członków naszego Stowarzyszenia za granicę włącznie z organizacja wystaw i warsztatów poza Polską.

Entuzjastom z zagranicy oferujemy także pełne członkostwo w Stowarzyszeniu

Wkrótce podamy więcej informacji na temat możliwości członkostwa na naszej stronie.

Wszystkich miłośników origami, którzy chcieliby włączyć się w działalność Polskiego Towarzystwa Origami – Papierowe Fantazje zachęcamy do przysyłania swoich propozycji, opinii i pomysłów na realizację celów statutowych Stowarzyszenia.

Określenie warunków uzyskania członkostwa organizacji, wysokość składki członkowskiej oraz skład osobowy władz Stowarzyszenia zostanie opublikowana po zakończeniu procesu rejestracji Stowarzyszenia w Krajowym Rejestrze Sądowym. Osoby zainteresowane uzyskaniem statusu członków Polskiego Towarzystwa Origami, prosimy o cierpliwość.

Mamy sporo do zrobienia, ale ufamy, że także z Waszą uda nam się zrealizować założone cele.

Adres strony stowarzyszenia: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.origami.art.pl/pto">www.origami.art.pl/pto</a><!-- w -->

Jako jeden z redaktorów wyżej wspomnianej strony <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.origami.art.pl">www.origami.art.pl</a><!-- w --> zamieszczam tutaj tę wiadomość z nadzieją, że kogoś zainteresuję zarówno tematem stowarzyszenia, jak i samego origami.
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz Gadomer
Bo źródło wciąż bije...
W mojej zapadłej mieścinie jeleniogórskiej odbywał się ostatnio Festiwal Teatrów Ulicznych. Jednym z bardziej ciekawych występów był występ aktorów z Francji. Przedstawienie nosiło tytuł KamiKami... Było inspirowane kulturą japońską,origami,a wystawione akurat w rocznicę zrzutu bomby na Nagasaki...
I muszę przyznać,że zaintrygowało mnie to wszystko i fajnie by było umieć takie cudaczne rzeczy z papieru robić Smile
Korzystając z okazji mam pytanie - czy wiecie może co to znaczy Kamikami? Aktorzy przed spektaklem tłumaczyli,ale jako że nawijali szybko po francusku przy tłumie ludzi,więc nie zrozumiałem do końca o co chodzi... Kami to jest papier i bóstwo jednocześnie? Czy kompletnie ich nie skumałem?
Pozdrawiam!
Muszę przyznać że zagiąłeś mnie tym pytaniem... Kompletnie nie mam pojęcia co to jest kamikami Smile Jak się czegoś dowiem od razu napiszę. A wracając do tematu ktoś może jest zainteresowany stowarzyszeniem? Jakieś pytania? Z chęcią odpowiem w miarę moich możliwości Smile
Bo źródło wciąż bije...
VanThunderbolt chyba by mnie szlag trafił na miejscu po godzinie robienia czegoś takiego Wink. Nie na moją cierpliwość to Wink
I tak dobry jesteś Arturze - ja kiedyś na kolonii jakiejś próbowałem... W tym wypadku po pięciu minutach szlag trafił - ale papier,dużo papieru Big Grin Big Grin Big Grin
Ja na cierpliwość raczej nie narzekam (to ważna cecha w moim zawodzie :wink: )
Gorzej natomiast ze zdolnościami "manualnymi" :roll:
Co nie zmienia faktu, ze czasem pobawić się można (zwłaszcza "odzyskanym" kolokwium :wink: )

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
2DH, ja również zaczynałem od "papierowego zoo" Smile Arturze, co do cierpliwości - nie miałem jej nigdy, właśnie na ori ją wyćwiczyłem (szczególnie moduły - tzn jeden model z wieeelu jednakowych kawałków, chyba nic bardziej monotonnego nie ma). A zdolności manualnych Zeratulu też nigdy większych nie miałem, jestem plastycznym beztalenciem Smile Wszystko kwestia wprawy Smile Pozdrawiam!
No i gdyby ktoś się zdecydował spróbować swoich sił w Ori to zawsze mogę pomóc w postawieniu pierwszych kroków Smile Gdyby ktoś zechciał spróbować - zapraszam na priv.
Bo źródło wciąż bije...
2DH napisał(a):basetów
A buldogi i pudle też można z tego zrobić ?? :o Big Grin
Pozdrawiam
Mistszu napisał(a):A buldogi i pudle też można z tego zrobić ??
A wcale bym się nie zdziwił gdyby jakiś japoński twórca kiedyś wymyślił coś takiego. Jak już nie raz udowodniono z kwadratu da się zrobić praktycznie wszystko Smile
Pozdrawiam
Bo źródło wciąż bije...
VanThunderbolt napisał(a):Jak już nie raz udowodniono z kwadratu da się zrobić praktycznie wszystko
ale koła nie da rady ::wallbash::
Choć niesłychanie bliski rozwiązania słynnej kwadratury koła był polski matematyk na dworze Jana III Sobieskiego (nazwisko zapomniałem). Wiem,że nie na temat,ale w końcu ciekawostka jakaś - a zresztą to Hyde Park 8)
Hehe, no koła rzeczywiście nie da rady Smile Dlatego napisałem praktycznie wszystko a nie wszystko Tongue
Bo źródło wciąż bije...
A czy gitarę da się z tego ułożyć??
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Mistszu napisał(a):
VanThunderbolt napisał(a):Jak już nie raz udowodniono z kwadratu da się zrobić praktycznie wszystko
ale koła nie da rady
E tam. Jakby się uprzeć Wink
Kamil napisał(a):A czy gitarę da się z tego ułożyć??
Jakbyś zdołał ją wymyślić to by się dało. A to jest najtrudniejsze Wink Na poczekaniu znalazłem w necie coś takiego:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://dev.origami.com/images_pdf/flyingv.pdf">http://dev.origami.com/images_pdf/flyingv.pdf</a><!-- m -->
Diagram gitary. Pokazane krok po kroku jak zrobić. Co prawda nie za piękny model ale troszke gitarę przypomina Smile
Pozdrawiam!
Bo źródło wciąż bije...
VanThunderbolt napisał(a):Co prawda nie za piękny model ale troszke gitarę przypomina
Niektórym wszystko się kojarzy Tongue
Do gitary to zbyt podobne nie jest jak dla mnie,może do strzały bardziej...?
Mimo wszystko, jestem pod wrażeniem Big Grin
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Od niedawna można zapisywać się do Polskiego Towarzystwa Origami!

Z inicjatywy członków redakcji strony <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.origami.art.pl">www.origami.art.pl</a><!-- w --> w połowie 2005 r. podjęto próby powołania w Polsce stowarzyszenia origami. Plany te udało się zrealizować dopiero w styczniu 2006 r. Od tego czasu istnieje możliwość przystąpienia do grona członków Polskiego Towarzystwa Origami – Papierowe Fantazje. Pierwszą wspólną inicjatywą członków Stowarzyszenia będzie wydanie w maju tego roku biuletynu, przedstawiającego nasze poglądy na tematykę origami, liczne diagramy autorstwa rodzimych twórców oraz kreatorów reprezentujących prężniej działające ośrodki kultury origami na całym świecie. Uczymy się od najlepszych, dlatego wzorem podobnych publikacji ukazujących się w innych krajach, chcemy aby wszyscy zainteresowani tematyką origami, znaleźli w tym, na początku dwu-języcznym biuletynie, coś dla siebie. Wstępne plany zakładają, że wszystkie informacje zamieszczone w tym wydawnictwie będą skierowane przede wszystkim do osób, które ze sztuką składania papieru miały już kiedyś do czynienia. Dlatego zachęcamy wszystkich do odwiedzenia prowadzonej przez nas od blisko 6 lat strony, poznania naszych dokonań, zapoznania się z naszymi planami na przyszłość. Chcemy zachęcić wszystkich do włączenia się do realizacji planów Stowarzyszenia, tak jak zrobili to członkowie Założyciele. Zachęcamy więc do przyłączenia się do naszego grona. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie internetowej, która wkrótce zostanie również przystosowana do potrzeb członków Stowarzyszenia. Nasze jak na razie skromne możliwości oraz liczne działania jako nieformalna grupa, postanowiliśmy uprawomocnić, co udało nam się szczęśliwie zakończyć, teraz chcielibyśmy działania Stowarzyszenia wzbogacić doświadczeniami innych osób. Może to właśnie od Was zależy przyszłość sztuki składania papieru w Polsce.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.origami.art.pl/pto_info.html">http://www.origami.art.pl/pto_info.html</a><!-- m --> lub zapraszam na priv.
Pozdrawiam serdecznie!
Bo źródło wciąż bije...
Tak do origami to oj pamiętam ile się z tym męczyłem.Dla mnie nudna robota,ale efekty są fajne Smile) Pamiętam,że moim największym osiągnięciem w tej sztuce jest żuraw :Smile

pozdrawiam
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Alek napisał(a):ale koła nie da rady
dlaczego? z pomocą okrągłej tacki czemu nie? wsadzasz tackę w kwadrat i zaginasz rogi i masz koło Tongue
radziu_88 napisał(a):moim największym osiągnięciem w tej sztuce jest żuraw
Moim paw, ale to w innej dziedzinie... Wink
A w oregano - czapeczka z "Tytusa, Romka i A'Tomka", która zrobiona z kartki papieru (przeważnie z końca śpiewnika) świetnie sprawdza się jako popielniczka Smile
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
misiek-st napisał(a):Moim paw, ale to w innej dziedzinie... Wink
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
misiek-st napisał(a):A w oregano - czapeczka z "Tytusa, Romka i A'Tomka", która zrobiona z kartki papieru (przeważnie z końca śpiewnika) świetnie sprawdza się jako popielniczka
Ciekawa i praktyczna rzecz Wink

A co do origami polecam spróbować sowę,bo mój kolega zrobił,fajnie wygląda i chyba nie jest taka straszna do robienia Smile
Hmmm żurawie są fantastyczne i bardzo przestrzenne. Ładnie latają, jak je zawiesić na nitce Wink
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Nowhere Woman napisał(a):Hmmm żurawie są fantastyczne i bardzo przestrzenne. Ładnie latają, jak je zawiesić na nitce
To prawda,ale najlepiej jest jak się je pociągnie za ogon z tyłu to fajnie machają skrzydłami

pozdrawiam
Nowhere Woman napisał(a):Hmmm żurawie są fantastyczne i bardzo przestrzenne. Ładnie latają, jak je zawiesić na nitce
Żuraw to chyba najbardziej znana figurka origami. Piękna i prosta. Choć jest wiele efektowniejszych modeli... Smile
misiek-st napisał(a):Moim paw, ale to w innej dziedzinie...
Jestem pełen podziwu. Wink
radziu_88 napisał(a):A co do origami polecam spróbować sowę,bo mój kolega zrobił,fajnie wygląda i chyba nie jest taka straszna do robienia
Wiesz, sów jest całe mnóstwo... Smile

A wszystkim chcącym zainteresować się lub poprawić swoje umiejętności w origami jeszcze raz gorąco polecam stronę <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.origami.art.pl">www.origami.art.pl</a><!-- w --> oraz zapraszam do PTO.
Bo źródło wciąż bije...
Ja znam jakiegoś innego żurawia, niż ten ze strony. Mój jest jakoś bardziej prostokątny i nie macha niczym, biedaczek Wink Może dlatego nie przekupiłam nim polonisty Tongue

[ Dodano: 22 Luty 2006, 22:16 ]
No tak. Ja po prostu robię żurawie symboliczne.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]