08-18-2006, 04:52 PM
Wydaje mi sie, ze jak tekst sa dwa fragmenty z identycznymi strofami, to i odstepy powinny byc identyczne.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Literówki itp.
|
08-18-2006, 04:52 PM
Wydaje mi sie, ze jak tekst sa dwa fragmenty z identycznymi strofami, to i odstepy powinny byc identyczne.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
08-18-2006, 07:41 PM
W "Głupim Jasiu" zamiast "Ale złoto Jasia nie kusiło" stoi "nie olśniło".
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
08-18-2006, 08:37 PM
Zdaje się, że słyszałem obie wersje tego fragmentu w wykonaniu JK.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
08-23-2006, 08:58 PM
Kilka błędów we "Władcy ciemności" ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/w/wladca_ciemnosci.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... mnosci.php</a><!-- m --> )
Aż przyjdzie czas, też przyjdzie czas! - tak było? Zwierzęcą ból, zwierzęcy strach Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
08-23-2006, 09:25 PM
Według mnie, przy powtórzeniu jest także "aż".
08-24-2006, 09:33 PM
Tak sobie ostatnio przeglądam spis utworów i dyskografię i zauważam trochę nieścisłości i błędów (jeszcze muszę posprawdzać żeby żeby nie dać ann okazji do napisania: było ). Ale jedna rzecz, tak od ręki, nie dała mi spokoju. Dlaczego przy utworze "Ararat" jest napisane, że to wiersz?
Odpowiedź pewnie przeczytam w niedzielę bo za kilka godzin schodzę do jaskiń.
08-24-2006, 09:47 PM
A możesz jaśniej ?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
08-26-2006, 05:17 PM
Mogę
Przy innych utworach jest ramka z linkami pt. Dodatki, przez które można "przeskoczyć" do: [ powieść | obraz | posłuchaj | nuty | wiadomości | Jacek o utworze | ranking ]. O ile coś takiego jest Natomiast przy utworze Ararat są tylko dwa przyciski: Wiersz i Jacek o utworze. Drugi z tych przycisków rzeczywiście prowadzi do komentarza Jacka, przy czym wg mnie nie całego. Natomiast przycisk Wiersz prowadzi do strony na której aktualnie się jest. Jaki jest cel tego? Zresztą podobną rzecz zauważyłem przy paru innych utworach np. Amanci panny "S". A poza tym mam wrażenie, że określenie wiersz jest mylące. Może świadczyć że nie jest to piosenka. Kaczmarski pisał i wiersze i piosenki
08-26-2006, 05:27 PM
wilk'u napisał(a):A poza tym mam wrażenie, że określenie wiersz jest mylące.A dlaczego mylące? Wychodząc z tego założenia, żeden z tekstów Jacka na tej stronie, powinien z owej zakładki zniknąć. wilk'u napisał(a):Kaczmarski pisał i wiersze i piosenkiKaczmarski przede wszystkim pisał wiersze, a do znaczącej większości z nich napisane zostały muzyki, dzięki którym powstały... piosenki. Jedno nie wyklucza drugiego.
08-26-2006, 05:42 PM
Myślę, że to trochę na wyrost z tymi głównie wierszami. Raczej nie będziesz próbował nazwać wierszami piosenek śpiewanych przez Wysockiego, Okudżawę, Dylana czy też Młynarskiego
08-26-2006, 05:45 PM
To jest faktycznie problem, gdyż definicje się rozmywają. Faktem jest, że niejako automatycznie zaśpiewany tekst w świadomości odbiorcy "zakoduje się" jako piosenka właśnie. A przecież w kontekście swej kompozycji (literackiej), zasad poetyki, niczym nie będzie odbiegał od tekstu, który pozostał na papierze i traktowany jest jako wiersz.
08-26-2006, 07:41 PM
Zgadzam się z Tobą całkowicie, że w kontekście kompozycji nie ma różnic. Ale jest jeszcze coś takiego jak cel który przyświecał autorowi.
Przemek śpiewa wiersze Herberta, ale nadal traktujemy je jako wiersze Herberta (mimo żartu Herberta, że jest "tekściarzem Gintrowskiego" ). Zaśpiewanie przez Sojkę sonetów Szekspira nie uczyniło z nich automatycznie piosenek. Stachura zaczął śpiewać swoje wiersze bo jak sam kiedyś powiedział: za koncet płacą mu więcej niż za wieczór autorski Odwołam się do wspomnień Jacka po koncercie Wysockiego: (...)Chyba właśnie wtedy nabrałem przekonania, że można pisać i wykonywać piosenki, jakby się robiło coś ostatecznego. Wtedy zaczęła się moja choroba na twórczość. Wiedziałem już, że to jest najważniejsza rzecz, jaką chciałbym robić w życiu(...) Traktowanie twórczości Kaczmarskiego w kategoriach piosenki nie umniejsza jej wartości. Oczywiście tej jej części która piosenkami jest. Dlatego też wydaje mi się rozsądne rozdzielenie tego co z zamierzenia miało być piosenką (tekstem piosenki) od tego co nią nie jest. Może jeszcze pierwsze zdanie z Wikipedii korespondujące z powyższym: Jacek Kaczmarski (1957-2004) – polski poeta, prozaik, piosenkarz, twórca tekstów piosenek
08-26-2006, 07:55 PM
wilk'u napisał(a):Dlatego też wydaje mi się rozsądne rozdzielenie tego co z zamierzenia miało być piosenką (tekstem piosenki) od tego co nią nie jest.Ja nie twierdzę, że to jest nierozsądne. Zwracam tylko uwagę, że teksty nieumuzycznione intencjonalnie, w momencie powstania, mogły być umuzycznione później na przykład. Kto wie, może gdyby Jackowi udało się pokonać chorobę - przynajmniej niektóre z tekstów "Tunelu" doczekałyby się autorskiej oprawy muzycznej. wilk'u napisał(a):Przemek śpiewa wiersze Herberta, ale nadal traktujemy je jako wiersze Herberta (mimo żartu Herberta, że jest "tekściarzem Gintrowskiego"Oczywiście, masz rację. Tyle, że Herbert w ogóle nie pisał tekstów piosenek, a Jacek pisał głównie teksty z intencją śpiewania. Generalnie - zaśpiewać da się wszystko, nawet książkę telefoniczną. I masz rację, że samo ZAŚPIEWANIE nie zmieni statusu tekstu z np. urzędowego na piosenkę. wilk'u napisał(a):Traktowanie twórczości Kaczmarskiego w kategoriach piosenki nie umniejsza jej wartości.Zdecydowanie. Rzekłbym, że nawet ją zwiększa: współbrzmienie kodu słownego z kodem muzycznym daje więcej "możliwości" artystycznego przekazu.
08-26-2006, 08:18 PM
Zdania które wykasowałem z poprzedniego swojego postu:
Podejżewam, że pojawi się problem tomiku "Tunel". Jak traktować utwory tam zamieszczone. Wiersze czy teksty piosenek? Tego niestety nie dowiemy się już nigdy. Może stały by się tekstami piosenek. Może... Ale odeszliśmy trochę od meritum dyskusji. Z założenia informacje tutaj zawarte mają służyć wszystkim. Także tym którzy nie są zaznajomieni z twórczością JK. Pisanie hasła wiersz przy wszystkich tekstach Jacka zamieszczonych na tej stronie może wprowadzić ich w błąd. I stąd mój postulat aby tytuł działu zmienić na: Alfabetyczny spis tekstów piosenek i wierszy i, tam gdzie to możliwe, wprowadzić to rozróżnienie.
08-26-2006, 08:22 PM
wilk'u napisał(a):Z założenia informacje tutaj zawarte mają służyć wszystkim. Także tym którzy nie są zaznajomieni z twórczością JK. Pisanie hasła wiersz przy wszystkich tekstach Jacka zamieszczonych na tej stronie może wprowadzić ich w błąd. I stąd mój postulat aby tytuł działu zmienić na: Alfabetyczny spis tekstów piosenek i wierszy i, tam gdzie to możliwe, wprowadzić to rozróżnienie.Nie sposób się nie zgodzić. Nawet mi przez myśl nie przeszło, by zakwestionować ten postulat.
08-26-2006, 08:41 PM
Niniejszym temat uznajemy za zakończony
Pozostaje "tylko" przekonać do tego pomysłu pewne wysoko postawione persony
08-26-2006, 10:47 PM
Simon napisał(a):Tyle, że Herbert w ogóle nie pisał tekstów piosenekJak to nie ? Przecież to: "ulubiony tekściarz pana Gintrowskiego..."
08-26-2006, 11:03 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jak to nie ?Anogdota już była przywołana.
08-27-2006, 02:02 PM
wilk'u napisał(a):Pozostaje "tylko" przekonać do tego pomysłu pewne wysoko postawione personyOdnośnie całego panelu danego utworu powiem tylko tyle, że nad koncepcją zmiany jego wyglądu, opisów oraz zwiększeniem jego funkcjonalności, dyskusje trwają już dość długo. Jest zrobiony wstępny projekt, ale Art wrzucił to na razie do szuflady bo nie da się robić wszystkiego jednocześnie (na razie praca trwa w innych działach). Ponadto, tam jest znacznie więcej rzeczy do poprawienia niż sklasyfikowanie danego utworu jako wiersza czy piosenki. Ten temat zostanie na pewno wzięty na warszat, a więc i Twoje uwagi wilk'u zostaną wzięte pod uwagę .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
08-27-2006, 06:08 PM
A jest może w planach umieszczenie jakiegoś odnośnika do tego, w którym programie występuje dana piosenka lub z jakiego tomiku pochodzi wiersz?
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
08-27-2006, 10:56 PM
wilk'u napisał(a):I stąd mój postulat aby tytuł działu zmienić na: Alfabetyczny spis tekstów piosenek i wierszy i, tam gdzie to możliwe, wprowadzić to rozróżnienie.Pojęcie "wiersze", powiedzmy że jest tu w wielu przypadkach umowne. Chodzi przecież o to, aby każdy kto chce odnaleźć jakiś tekst Jacka, miał łatwy i intuicyjny dostęp do takowego. Nie komplikujmy sobie życia.
08-28-2006, 06:09 AM
Nowhere Woman napisał(a):A jest może w planach umieszczenie jakiegoś odnośnika do tego, w którym programie występuje dana piosenka lub z jakiego tomiku pochodzi wiersz?Jeszcze trochę cierpliwości .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
08-28-2006, 07:24 AM
Ja tam przedtem wspominałem, że w Katyniu ma być "zgniłe zdjęcia, pamiątki...", a w nagraniu z Dużego Studia JK śpiewa jednak pieczątki... To ja już nie wiem Mógłby nie zmieniać tekstu już po napisaniu
"In the city od blinding lights..."
-------------------------- http://www.triadapoetica.art.pl http://www.gentlemanschoice.pl http://www.krest.pl
08-28-2006, 02:52 PM
lodbrok napisał(a):<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3272">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3272</a><!-- m -->Nowhere Woman napisał(a):A jest może w planach umieszczenie jakiegoś odnośnika do tego, w którym programie występuje dana piosenka lub z jakiego tomiku pochodzi wiersz?Jeszcze trochę cierpliwości . Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
08-30-2006, 06:05 PM
W teskcie Najezdzcy pojawiaja sie (przynajmniej u mnie) "" np:
Cytat:A przemoc przemocą jest [ Dodano: 30 Sierpień 2006, 20:07 ] I analogiczna sytuacja na koncu naszej klasy'92 Cytat:Są tak prawi, że aż łyso
08-30-2006, 06:11 PM
Poprawione i piwo dla Ciebie
08-31-2006, 09:33 AM
W wyszukiwarce piosenek przy "Krowie" albumy podane są w jednej linijce, tak że wygląda to jak unikatowy album "Kosmopolak 2(5) lat później"
08-31-2006, 11:14 AM
poprawione
08-31-2006, 11:58 AM
Nowhere Woman napisał(a):W wyszukiwarce piosenek przy "Krowie" albumy podane są w jednej linijce, tak że wygląda to jak unikatowy album "Kosmopolak 2(5) lat później"To samo jest przy "Bobie Dylanie."
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie. Tak śmiertelnik sięga szczytów I w tym tkwi realizm mitu."
08-31-2006, 12:02 PM
Poprawione
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|