Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Po krótkiej przerwie znów się zabrałem za nadrabianie kaczmarofilskich zaległości (czyli lekturę materiałów ze strony). W tym temacie pozwolę sobie zgłaszać znalezione błędy :roll:
A więc:
W felietonie "Miejscowość Monahill":
- w dołączonym wierszu i kilku innych miejscach felietonu występuje nazwa Manahill zamiast Monahill (zapewne poprawnej)
- w pierwszym akapicie:
" sklepu oferującego szwarc, mydło i powidło" nie spotkałem się nigdy ze słowem "szwarc", w słowniku też go nie ma (choć nie wykluczam, że jest to jakieś wyrażenie gwarowe) - wygląda to na błąd OCR-a
"Pokoje gościnne na tyłach zabudowań wychodzącą stepowy płaskowyż, który zdaje się nie mieć końca." powinno być chyba "wychodzą na" (znów OCR)
a tu mamy hit sezonu ( :wink: ):
"Frontotifaeitelu wychodzi na stację kolejową," zapewne miało być "Fronton hotelu" (ewidentnie OCR)
- akapit piąty:
"Wykręć ten wrzawy numer! " powinno być "wszawy" (OCR :wink: )
- akapit siódmy: niepotrzebny "enter" (po "by")
- akapit ósmy: podobnie
- akapit ostatni: "Gallingtun" powinno być "Gallington"
Tyle na razie ( :roll: )
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Ja wiem, że nikomu nie chce się czytać tekstu po OCR-ze (mi by się nie chciało :roll: ), ale można by skopiować treść do edytora tekstu (lub modułu sprawdzania pisowni na forum - przy okazji rozbuduje się słownik) i poprawić wykryte tam literówki (to chyba nie wymaga zbyt wiele pracy a procentuje znacznie mniejszą ilością błędów) 8)
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):sklepu oferującego szwarc, mydło i powidło to akurat nie jest błąd chyba - moja babcia tak czasem mówi,więc to gwara jakaś pewnie
Reputacja:
0
Mikrobłędów ciąg dalszy:
W tekstach "Ruch na rzecz tolerancji" i "Źródło i stos" zamiast cudzysłowów są znaki zapytania (konwersja tagów MS Office)
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Zeratul napisał(a):sklepu oferującego szwarc, mydło i powidło Naprawdę tego nie znasz :o
Reszta poprawiona. Dzięki
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):szwarc, mydło i powidło To faktycznie nieco archaiczna konstrukcja. Jednak dająca się jeszcze usłyszeć. Słowniki faktycznie nie odnotowują (przynajmniej ja nie natrafiłem) rzeczownika "szwarc", jednak istnieje czasownik "szwarcować", czyli "przemycać", szmuglować", przenosić przez granicę". Nie robiłem specjalizacji z językoznawstwa, ale wydaje mi się, że ów rzeczownik może pochodzić właśnie od "szwarcowania". Sam zwrot: "szwarc, mydło i powidło" określa mniej więcej zbiór wszelakich różności, a "szwarcuje" się przecież "wszystkiego po trochę"... :wink:
Reputacja:
2
szwarc po niemiecku o ile pamiętam znaczy czarny - robić coś na czarno czyli szwarcować? To ma sens...
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
No tak, nie da się ukryć związku przemytu z nielegalnym procederem, czyli robieniem czegoś "na czarno". Słowniki języka polskiego odnotowują nawet rzeczownik:"szwarccharakter", czyli postać o ujemnych cechach charakteru.
Reputacja:
0
W moich stronach używa się samego "mydło i powidło"
Swoją drogą to dziwne - szwarc ma ewidentnie "pochodzenie" niemieckie, stąd wyrażenie to powinno występować raczej w Wielkopolsce niż na Kujawach (a przynajmniej zawsze sądziłem, że u nas wpływy niemieckie są silniejsze)
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):Swoją drogą to dziwne - szwarc ma ewidentnie "pochodzenie" niemieckie, stąd wyrażenie to powinno występować raczej w Wielkopolsce niż na Kujawach (a przynajmniej zawsze sądziłem, że u nas wpływy niemieckie są silniejsze) I w rzeczy samej tak jest - co udowodniono wyżej. Tylko,że bardziej może niż na Kujawach - na Górnym Śląsku. Moja babcia stamtąd pochodzi czyli wszystko się zgadza
Pozdrawiam!
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Słowniki języka polskiego odnotowują nawet rzeczownik:"szwarccharakter" Encyklopedie odnotowują także hasło "Schwarzenegger"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Słowo "szwarccharakter" miałem okazję przeczytać tejże nocy w pewnej książce. Potwierdzam jego występowanie.
Liczba postów: 438
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):szwarc, mydło i powidło Simon napisał(a):istnieje czasownik "szwarcować", czyli "przemycać", szmuglować", przenosić przez granicę" Podoba mi się takie rozumowanie, ale np. wśród starych warszawiaków "szwarc" używało się na określenie pasty do butów
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Pils napisał(a):wśród starych warszawiaków "szwarc" używało się na określenie pasty do butów Pewnie dlatego ze była czarna
Liczba postów: 677
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Swoją drogą to dziwne - szwarc ma ewidentnie "pochodzenie" niemieckie, stąd wyrażenie to powinno występować raczej w Wielkopolsce niż na Kujawach (a przynajmniej zawsze sądziłem, że u nas wpływy niemieckie są silniejsze) Kujawy są, o ile się orientuję, niedaleko Warmii i Mazur- czyli terenów zajętych przez Prusaków...
To taka luźna sugestia :lol:
in montibus veritas
Reputacja:
2
Zeratul napisał(a):stąd wyrażenie to powinno występować raczej w Wielkopolsce niż na Kujawach Ale ja nie bardzo pasuje do tej teorii Jestem pierwszym pokoleniem urodzonym na Kujawach. Powiedzonko znam raczej z jakiś książek, pewnie po prostu lektury nam się nie pokryły i dlatego nie znasz.
PRL skutecznie zniszczył większość regionalizmów.
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Eee tam... Regionalizmy żyją Wiesz Art ile czasu zajęło mi swego czasu oduczenie się wychodzenia na pole, jak to na Podkarpaciu ludzie mają w zwyczaju? Ale teraz już na szczęście wychodzę normalnie na dwór...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
No u nas na Warmii i Mazurach co krok widać wpływy niemieckie.Aż się roi od tego.Jak jedziesz gdzieś to w każdej wiosce jakieś to chatki pruskie,drogi brukowane itp.
pozdro
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
SzAMaN napisał(a):Wiesz Art ile czasu zajęło mi swego czasu oduczenie się wychodzenia na pole, jak to na podkarpaciu ludzie mają w zwyczaju? Ale teraz już na szczęście wychodzę normalnie na dwór... Z Polanina dworzanin
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):No u nas na Warmii i Mazurach A od kiedy to Grajewo jest na Warmii i/lub Mazurach?! Owszem, dawna granica przebiega blisko, ale...
KN.
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
A ja coś powiem odnośnie wychodzenia na dwór i na pole. Sam mówię na dwór, ale jak to kiedyś podobno jakiś Krakus powiedział: na pole chodził szlachcic ze dworu, a na dwór chłopstwo z czworaków
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Rzekłem to uogólniając gdyż,dosłownie 15 m za Grajewem przebiega granica województwa warmińsko-mazurskiego więc pozwoliłem sobie tak napisać,ale jak kogoś uraziłem to sory
pozdro
Liczba postów: 892
Reputacja:
0
Żeby nie zakładać tematu (bo i po co?) umieszczam to tutaj. Otóż znalazłem literówkę. Zamiast tytułu wiersza Jacka "Nie mogę spać" widnieje gustowne "Nie mogłę spać".
Pozdrawiam serdecznie
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
2
Jak mi sieć lepiej ruszy to jeszcze dziś będzie dobrze (aktualizacja)
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
W spisie utworów "Ale źródło wciąż bije..." jest błąd: rozdział "Zbroja" został połączony z rozdziałem "90 dni spokoju".
KN.
Reputacja:
2
Poprawione na dysku, ale sieć mi chodzi z szybkością modemu i nie wiem kiedy wyśle
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Poprawione na dysku, ale sieć mi chodzi z szybkością modemu i nie wiem kiedy wyśle Mały offtop - postawiłem sobie właśnie VLAN-a (wirtualną sieć)
Co prawda prędkości wiadome (przez połączenie z netem), ale jaka radocha - szyfrowany komunikator, a przede wszystkim udostępnianie plików (a nawet drukarek :wink: ).
Polecam wszystkim programik Hamachi.
Koniec małego offtopa :wink:
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 892
Reputacja:
0
zapowiedź Jacka do \Zbroi\" napisał(a):Jacek - W 1980 roku zgłosili się do mnie ludzie z KPN i poprosili o napisanie hymnu dla swojej organizacji. Odmówiłem, ale wyrzucam sobie, że napisałem kilka piosenek, które mają charakter hymnu, np. "Zbroja" napisana zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego, dla której pomysłem był "Marsz na rumach Aten"Beethovena. Skomponowanie melodii, która pasuje do marszu budzi we mnie sprzeciw. W pogrubionym miejscu chyba powinno być "Ruinach" nie "Rumach".
Pozdrawiam
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 228
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
a nie MURACH ?
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
misiek-st napisał(a):Z Polanina dworzanin To wynika z rozwoju regionów. W Wielkopolsce, gdy wyszedł kto z chałupy, to widział dwór. W Małopolsce jeno puste pole :wink:
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
|