Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spaldingowi gratulacje!
Witam

Ja również dołączam się do Gratulacji
Spalding Maraz :brawo: :brawo: :drunk: :beer:

Oczywiście musze jeszcze dodać iż ogólnie bardzo miło było poznać osobiście grono listowo-forumowe Smile

prywata mode ON:
jeszcze raz wielkie dzieki Spalding&Maraz za transporcik z kołobrzegu Big Grin
prywata mode OFF
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
Odpowiedz
KN. napisał(a):No to ja się z Tobą zgodzić nie mogę. Po pierwsze, to nie była "totalna porażka", a całkiem niezła część wieczoru. Nie, żebym piał z zachwytu, ale na przykład występ Tomczaka bardzo mi się podobał. Podobał mi się również występ Poniedzielskiego (piosenka, którą śiewał, była bardzo piękna), jak również występ pani Adamiak, której przecież fanem nie jestem.
Mnie jednak znacznie bardziej podobał się występ poznaniaków Big Grin
Poniedzielskiego do "porażki" nie zaliczam.
Występy pani Adamiak czy pana Tomczaka podbały mi się średnio tzn. nie odrzucały całkowicie, ale też nie porywały.
KN. napisał(a):Generalnie uważam, że tak zwane gwiazdy, które wystąpiły w sobotę na kołobrzeskiej "Nadziei", należą do panteonu polskiej piosenki poetyckiej.
Tego nie neguję. Choć dla mnie (z racji wieku) są po prostu nowymi wykonawcami i tak ich też traktuję nie dbając o wcześniejsze zasługi, których zresztą nie znam. A odbiór ich piosenek jest wszak kwestią gustu.
KN. napisał(a):Owszem, prawdą jest, że porównanie z tym, co prezentował Jacek Kaczmarski, jest druzgoczące. Tylko że porównanie kogokolwiek (z kręgu poezji i piosenki) z Jackiem Kaczmarskim jest druzgoczące. Pustka po Jacku jest nie do zapełnienia. Obserwacja dokonań innych bardów nic tu wnieść nie może.
Przed "wieczorem bardów" tego nie wiedziałem. Nie oczekiwałem rzecz jasna poziomu jackowego, ale choć zbliżonego. I tu się niestety zawiodłem 8)
KN. napisał(a):Jeśli naprawdę tak uważasz, to jestem pod wrażeniem. Moim zdaniem między ekspresją wykonawczą JK, a czyjąkolwiek (śpiewającego Jego piosenki) są lata świetlne. O wzięciu kogokolwiek za JK nie ma absolutnie mowy.
W przypadku wysłuchania całości piosenki zapewne zauważyłbym różnice w wykonaniu jednak po samym początku trudno mi było to określić (w końcu nie jestem kaczmarologiem :wink: ) W każdym razie jestem pełen uznania dla poziomu tria poznańskiego :brawo:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Wracam po przerwie. I od razu z gratulacjami! :beer:
Odpowiedz
Gratulacje sedeczne sklada birminghamskie kolo kaczmarofili!

Pozdrowienia

Amin

Ps Sa jakies szanse na nagrania z imprezy?
Myśli poety wjeżdżają uroczyście na wozie rytmu
Przeważnie dlatego, że nie dadzą rady iść same

Fryderyk Nietzche
Odpowiedz
Nie wiem czy jestem kompetentny ale Pachocki Jacek udostępnił nagrania
<!-- m --><a class="postlink" href="http://jacek.pachocki.com/">http://jacek.pachocki.com/</a><!-- m -->
pozdrawiam
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Uff... Aż nie wiem co napisać, żeby nikogo nie urazić... :oops: Może tak: mam nadzieję, że na żywca brzmiało to dużo lepiej...
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Szczerze mówiąc na próbie poznaniaków siedziałem tyłem do sceny i gdy Klempicz zaczął śpiewać musiałem sie obrócić, żeby stwierdzić, że to nie JK z płyty
KN. napisał(a):Jeśli naprawdę tak uważasz, to jestem pod wrażeniem. Moim zdaniem między ekspresją wykonawczą JK, a czyjąkolwiek (śpiewającego Jego piosenki) są lata świetlne. O wzięciu kogokolwiek za JK nie ma absolutnie mowy.
Pewnie się narażę Krzysiowi, ale jeśli Zeratul usłyszał nagle "niecodzienne zbiegowisko na śródmiejskim rynku..." to ja mu wierzę! Pamiętam, gdy pierwszy raz słuchałem nagrań MP2, to momentami rzeczywiście szczypałem się, czy aby dobrze słyszę. I to moje głupie pytanie, które zadałem podczas mojej pierwszej rozmowy telefonicznej z Klempiczem: "który z Was ma tak podobny głos do Kaczmara, a który do Gintrowskiego?" Usłyszałem w słuchawce nieco zmieszany głos: "Ekhmm... spiewam tylko ja, Marcin zaś jedynie obsługuje klawisze"
Zeratul napisał(a):W przypadku wysłuchania całości piosenki zapewne zauważyłbym różnice
I z tym się zgadzam!
Zeratul napisał(a):po samym początku trudno mi było to określić (w końcu nie jestem kaczmarologiem )
:lol:
A ja, jak widzisz, jestem (pewnie rzeczywiście niezasłużenie Big Grin ), a mimo to też się kiedyś dałem nabrać Wink
Przemek ma niesamowite warunki głosowe i po prostu nie warto z tym dyskutować. Ani Zeratul, ani ja nie jesteśmy osamotnieni w podobnych reakcjach - są fragmenty utworów Tria, w których Klempicz (jak Mu się chce Wink )po prostu brzmi jak Kaczmar albo PG...
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Pozwolę sobie pogratulować Spaldingowi i Marazowi... i to z całego serca...

Może za rok pojawię się nad naszym pięknym morzem... niestety teraz muszę się zadowolić relacjami...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
Zapewniam was Maćku i Zeratul że w tym odczuciu co do brzmienia klempiczowego głosu osamotnieni nie jesteście. Przedemną siedziała taka radosna pani z rodzinką. Jak już na liście pisałem jak Klempicz zaczął śpiewać aż poderwała się z miejsca i poźniej cały czas nią miotało. Co chwile słyszałem jak przeżywała: "Jaki on ma jackowy głos!!" Dopadła też zdaje się dziewczyny Bizona i zaczeła gratulować jej faceta sądząc iż jest to wybranka serca Klempicza.
Wszyscy dobrze wiemy, że Klempicz jednak Jackiem nie jest i takiego głosu jaki miał JK z siebie nie dobędzie. Ale mi wcale nie przeszkadza mi to rozkoszować się wykonaniami poznańskimi. Bo są zaiste wspaniałe.
Odpowiedz
spalding - i ja Confusedpoko: :prosze: :jupi: :brawo: Confuseduper:
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Odpowiedz
czapon, czapon,

Dzieki (nie podziekuje publicznie zeby nie psuc watka), poslucham sobie jak sie dorwe do normalnego kompa a nie publicznego Smile

Pozdrawiam serdecznie

Amin

Ot i sie walnalem - myslalem, ze puszczam prywatna wiadomosc a zaatakowalem watek gratulacyjny Smile Nie pieknie...
Myśli poety wjeżdżają uroczyście na wozie rytmu
Przeważnie dlatego, że nie dadzą rady iść same

Fryderyk Nietzche
Odpowiedz
Amin, czlowieku, jestes sam dla siebie klasą , nie przepraszaj, jak dla mnei masz kredyt zaufania SmileSmileSmile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
No.. Właśnie sobie Was wysłuchałem w radiu i wrażenia mam pozytywne.
Smile
Dołączam swoje gratulacje. Trzymajcie się ciepło
Odpowiedz
W tym roku nie udało mi sie być w Kołobrzegu, ale z tego co piszecie, to się działo. Gratuluję Spaldingowi. Może w przyszłym roku się uda (tzn. nie zapomnę i nie zasiedzę sie w górach) Wink
Pijmy tanie wino
Zatrzymajmy czas
Odpowiedz
Jeśłi wyszło tak że zaniedbujemy Maraza, na co wskazuje chociażby tytuł wątku to składam serdeczne gratulacje i jemu :!: :!: :!: :jupi: :brawo: :prosze: Confusedpoko:
Świetna gitara akustyczna w "Prostym człowieku" No i wogule! Wink

Pozdrawiam
Odpowiedz
Dzięki Filip P.
Poziom zadbaności zwyżkuje wykładniczo i nie wiem co odpowiedzieć... :|
Ot ta fałszywa skromność :wink:

Pzdrwm serdecznie!
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Odpowiedz
Marazm gratulacje !!!!!!!!!! Confusedpoko: Confusedpoko:
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):4.Dorota Chojnacka – Włocławek

Jeśli ktoś dysponuje jakimiś namiarami na Dorotę Chojnacką (to znaczy na przykład Jej adresem mailowym) i może mi je podać, to bardzo prosiłbym tego kogoś o kontakt na priv.

Pozdrawiam serdecznie!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości