Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
e-mail: <!-- e --><a href="mailto:kudlaaty@interia.pl">kudlaaty@interia.pl</a><!-- e -->
GG: 654103
Teraz moge odpowiadac z lekkim opoznieniem, bo w sobote wyjezdzam na studia i nie bede mial dostepu do netu...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Maciek S.
> Koncert nagralem sobie na CD. Moge skopiowac
Ja bym chcial kopie tego CD - co musze zrobic...?

Mozliwy odbior osobisty w Wawie?
paweł1976
> Gdyby ktoś chciał mogę mu to przesłać na płytce,
pytania jak powyzej
Reputacja:
0
Dzieki uprzejmosci Macka S. (ktory wykazal sie duza doza cierpliwosci wysylajac 35 MB mailem  ) moge wam udostepnic koncert z jego zbiorow. Jest to wystep na XXVI Festiwalu Pisenki Studenckiej w Krakowie. 11 utworow granych razem ze Zbyszkiem Lapinskim. Ponizej link:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://tarnobrzeg.org/~szaman/Festiwal.rar">http://tarnobrzeg.org/~szaman/Festiwal.rar</a><!-- m -->
A oto spis utworow:
1. Nasza klasa
2. Przejscie Polakow...
3. Tradycja
4. Ballada wrzesniowa
5. Jalta
6. Oblawa
7. Oblawa II
8. Oblawa III
9. Rozbite oddzialy
10. Mury
11. Konfesjonal
Dzieki Maciek!!!
Pozdrowienia
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Pawel1976 napisał(a):tak jak pisałem spis utworów najbardziej pasuje mi do ARP ale może to być również inny koncert. Kasetę z tym koncertem przegrywałem od kolegi kiedy kupiłem sobie pierwszy zachodni magnetofon czyli 14 lat temu i o ile pamiętam nie była w ogóle opisana.
Modlitwa na tej kasecie to na pewno Modlitwa o wschodzie słońca: "Każdy Twój wyrok przyjmę twardy..."
Być może uda mi się do tego koncertu dodać jeszcze Requiem rozbiorowe pochodzące z koncertu w Programie III Polskiego Radia bodaj w 2000 roku
Ze spisu to może też być również fragment "Live - Chicago" ale nie słychać trzasku płyty. Niestety tego albumu jeszcze nie posiadam więc gdy ktoś by to mógł porównać i rozstrzygnąć kiedy ten koncert będzie już na serwerze to byłbym wdzięczny Akademickie Radio Pomorze wydało kasetę z piosenkami JK i te piosenki pochodziły z albumu "Live in Chicago". Płyta z tym koncertem jest obecnie dostępna w boxie i nie ma sensu w tym momencie robienie kopii z kasety ARP, bo nie dość że jest dużo gorszej jakości, to jest obecna w oficjalnej sprzedaży.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Maciek S.
Niezarejestrowany
Witam.
Mam jeszcze kilka niepublikowanych (tak mi sie wydaje  ) utworow Kaczmara i jesli tylko ktos reflektuje, a Szaman wyrazi chec uzerania sie z moim mailem to bardzo chetnie sie podziele.
W razie odzewu zamieszcze jakis tam spis utworow.
No i duze :brawo: i :beer: dla Szamana. Nie kazdemu by sie chcialo  .
Pozdrawiam,
Maciek S.
Reputacja:
1
To napisz koniecznie co masz. Jeżeli to są faktycznie niepublikowane nagrania to się opublikuje :]
Maciek S. napisał(a):No i duze i dla Szamana. Nie kazdemu by sie chcialo . Każdemu kto poważnie interesuje się twórczościa Mistrza.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Maciek S.
Niezarejestrowany
"Kazdemu kto powaznie..." Moze i masz racje.
Nie jestem stuprocentowo pewien czy wszystkie z tych nagran sa nieoficjalne - mozliwe ze chce naklonic Was do piractwa :/ - w razie czego prosze o sprostowanie.
A tytuly sa takie:
- Mlodych Niemcow sen
- Kariera Nikodema Dyzmy
- Raport o samobojcach (recytacja, bez muzyki)
- Ja pierdole - blues
- Gornicy
- Czarne suchary
- Trolle
- Zegluga
- Pies i krzyz
- Monachium Blues
- Ostatnia mapa Polski
- Ofiara
Tytulow na pewno nie ma w box-ie. Mozliwe ze byly gdzies, kiedys publikowane (np na plytach Gintrowskiego).
Pozdrawiam,
Maciek S.
Reputacja:
1
Maciek S. napisał(a):Kariera Nikodema Dyzmy
Ten utwór chyba dwa razy się pojawił na nagraniach pierwwsze to koncert Góra szybowcowa ( był emitowany w TV), drugi raz to nagranie dokonane w Radiu Wrocław. Podejrzewam że masz to pierwsze nagranie.
Maciek S. napisał(a):Monachium Blues, Ja pierdole - blues To jest z koncertu zwanego Jacek kaczmarski Inaczej lub Poijany Poeta. Był to prywatny koncert w Monachium w 1988 roku.
Podejrzewam że reszta to też nagrania które można było wyszukać w sieciach p2p. Dla wielu miłośników twórczości Jacka będą to nowe rzeczy i nie ma przeszkód by nie podzielić się nimi.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Maciek S.
Niezarejestrowany
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/ciekawostki/albumy/pijany_poeta.php">http://www.kaczmarski.art.pl/ciekawostk ... _poeta.php</a><!-- m -->
Wedlug powyzszego ani Monachium blues, ani ja pierdole-blues w Pijanym Poecie nie ma. Co do reszty sie zgadzam.
Teraz trzeba czekac az Szaman wroci  . Chyba ze jest inny chetny do zamieszczenia tego gdziekolwiek.
Pozdrawiam,
Maciek S.
Reputacja:
1
Maciek S. napisał(a):http://www.kaczmarski.art.pl/ciekawostki/albumy/pijany_poeta.php
Wedlug powyzszego ani Monachium blues, ani ja pierdole-blues w Pijanym Poecie nie ma. Tak według powyższego masz rację, ale niestety powyższe odnosi się jedynie do jednej z kaset zawierających część piosenek ze wspomnianego koncertu. Faktycznie w czasie tego koncertu nagranego w Monachium przez braci Kurskich (pisali o tym w kwietniu) granycgh było trochę więcej piosenek niż zawiera je kaseta "Pijany Poeta" ze strony Artura. Były tam grane rónież Jackowe improwizacje bluesowe zwane "Monachium Blues" i "Blues o pustym stole" (Ja pierdole - blues). Była tam grana także "Nasza klasa", "Marianna", "Spotkanie w porcie", a nie ma ich na tej kasecie (zdaje się że są na innych  . Na stronie Artura jest tylko spis treści tej konkretnej kasety bazującej na tej sesji nagraniowej z błędnymi czasem tytułami (np. Bal kreślarzy).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Maciek S.
Niezarejestrowany
Rozumiem
Cytat:Na stronie Artura jest tylko spis treści tej konkretnej kasety bazującej na tej sesji nagraniowej z błędnymi czasem tytułami (np. Bal kreślarzy).
A jak poprawnie brzmi tytul? Na "Bankiecie" Pomatonu tez jest Bal kreślarzy. Zdaje sie ze na Tacie Kazika (chyba) tez. [emotion na ktorym drapie sie po glowie  ]
Pozdrawiam,
Maciek S.
Reputacja:
1
Maciek S. napisał(a):A jak poprawnie brzmi tytul? Na "Bankiecie" Pomatonu tez jest Bal kreślarzy. Zdaje sie ze na Tacie Kazika (chyba) tez. [emotion na ktorym drapie sie po glowie ] Oczywiście poprawnie jest tak jak to zatytułował Stanisław Staszewski, czyli "Bal kreślarzy"
Pozdrawiam Przemek
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Maciek S.
Niezarejestrowany
Cytat:...z błędnymi czasem tytułami (np. Bal kreślarzy).
Cytat:...jak poprawnie brzmi tytul? Na "Bankiecie" Pomatonu tez jest Bal kreślarzy.
Cytat:Oczywiście poprawnie jest tak jak to zatytułował Stanisław Staszewski, czyli "Bal kreślarzy"
W sumie to nie wiem w ktorym miejscu jest ten blad :oops: Zamotany jestem:/
A na stronie tez jest ok:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/programy/bankiet/bankiet.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ankiet.php</a><!-- m -->.
Pozdrawiam,
Maciek S.
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):...powyższe odnosi się jedynie do jednej z kaset zawierających część piosenek ze wspomnianego koncertu. Faktycznie w czasie tego koncertu nagranego w Monachium przez braci Kurskich (pisali o tym w kwietniu) granycgh było trochę więcej piosenek niż zawiera je kaseta "Pijany Poeta" ze strony Artura. Były tam grane rónież Jackowe improwizacje bluesowe zwane "Monachium Blues" i "Blues o pustym stole" (Ja pierdole - blues). Była tam grana także "Nasza klasa", "Marianna", "Spotkanie w porcie", a nie ma ich na tej kasecie (zdaje się że są na innych . Na stronie Artura jest tylko spis treści tej konkretnej kasety bazującej na tej sesji nagraniowej z błędnymi czasem tytułami (np. Bal kreślarzy). Kiedyś była już dyskusja o tym, czy nieoficjalne kasety "Pijany poeta" i "Kaczmarski inaczej", to to samo. I chyba jest tak, że to są różnie skonfigurowane wersje tego samego koncertu z Monachium, nagranego przez braci Kurskich bodaj czy nie na urodzinach Blumsteina. Bluesy, "Spotkanie w porcie" czy "Bal kreślarzy" są na tej drugiej. Jeśli się ma obydwie, można skompilować całość koncertu. A "Nasza klasa" jakoś dziwnie nie pasuje do charakteru koncertu, choć jest nawet ładnie zagrana - w przeciwieństwie do "Cienia" czy "Dylana".
SzAMaN napisał(a):Dzieki uprzejmosci Macka S. (ktory wykazal sie duza doza cierpliwosci wysylajac 35 MB mailem ) moge wam udostepnic koncert z jego zbiorow. Jest to wystep na XXVI Festiwalu Pisenki Studenckiej w Krakowie. 11 utworow granych razem ze Zbyszkiem Lapinskim. Dziękuję za to cudo. :oops: Z całej mocy. Tak się składa, że dziś, 6.10, mija kolejna rocznica, od kiedy zetknąłem się z twórczością Mistrza - mam tę świętą datę zapisaną. A od tego koncertu - na którym naturalnie nie byłem, widziałem na video - wszystko się zaczęło dla mnie.
Maciek S. napisał(a):Nie jestem stuprocentowo pewien czy wszystkie z tych nagran sa nieoficjalne - mozliwe ze chce naklonic Was do piractwa ...
- Ja pierdole - blues
- Gornicy
- Czarne suchary
- Trolle
- Zegluga ... "Czarne Suchary"..., piękna sprawa. Mistrz przetłumaczył to w wieku 16 lat. To śpiewał Wołodia, ale chyba on tego nie napisał, to tradycyja pieśń. Poruszające...
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Reputacja:
0
Czesc wam!!! Dorwalem sie do netu na chwile i chcialem powiedziec, ze bede w sobote. Maciek, jak mozesz, to badz na GG gdzies w sobote po poludniu, to sie dogadamy, co do tych nagran. Postaram sie je wrzucic na serwer. 3majcie sie. W sobote postaram sie nadrobic zaleglosci na forum...
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ja posiadam kocert pt. "Pieśni bohaterstwa i pieśni szyderstwa", zarejestrowany 12 IV 2001 w Piwnicy pod Harendą (nie mam pojęcia gdzie to jest  ), koncert ma 19 utwory, z czego mam 18, a ich jakość jest krótko mówiąc kijowa
Spis utworów:
2. Upadek Ikara
4. Coś Ty!
6. Legenda o miłości
8. Przypowieść na własne czterdzieste czwarte urodziny
10. Piosenka zza miedzy
12. Okładający się kijami
14. Zakopywanie głowy
16. W dwadzieścia lat później
18. Mimochodem
19. Przypowieść o ślepcach
21. Mistrz Hieronim von Aken zwany Boshem
23. Ambasadorowie
24. Ballada o spalonej synagodze
25. Kara Barabasza
26. Fragment piosenki, której właśnie mi brakuje 
27. Pompeja
29. Zbroja
31. Bob Dylan – pastisz
33. Mufka
Pozostałe kawałki to zapowiedzi, mogę to udostępnić, jak ktoś reflektuje to prosze pisać na <!-- e --><a href="mailto:zwisio@o2.pl">zwisio@o2.pl</a><!-- e -->, albo gg: 8060193
SzAMaN napisał(a):Koncert ma tytul "Pijany poeta, czyli Jacek Kaczmarski inaczej". Mam ten koncert w formie mp3... Pijany poeta i Kaczmarski Inaczej to dwa oddzielne albumy. Ten, do którego dałeś spis utworów to "Pijany poeta", a "Kaczmarski inaczej" to kocert w Monachium, o którym była mowa wcześniej i zawira następujące piosenki:
1. Wstęp
2. Ja pierdolę - blues
3. Nocny kambój
4. Celina
5. Syn ulicy przeklęty apasz zbój
6. Dziad Kaczorowski
7. Rondo czyli piosenka o kacu gigancie
8. Bal kreślarzy
9. Narody
10. Toast ukraiński
11. Baranek
12. I wot tiepier ja umieraju
13. Ech raz, jeszcio raz
14. Pijak
15. U Marianny
16. Mufka
17. Monachium blues
18. Nasza klasa
19. Pijany poeta
20. Zakończenie
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Reputacja:
0
paweł1976 przeslal mi utwor "Requiem rozbiorowe" pochodzacy z koncertu w radiowej Trojce. Mozna go sciagnac ponizej:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://tarnobrzeg.org/~szaman/Requiem%20rozbiorowe.rar">http://tarnobrzeg.org/~szaman/Requiem%20rozbiorowe.rar</a><!-- m -->
Wielkie dzieki Pawel!
zwisio napisał(a):Pijany poeta i Kaczmarski Inaczej to dwa oddzielne albumy. Ten, do którego dałeś spis utworów to "Pijany poeta", a "Kaczmarski inaczej" to kocert w Monachium Pare postow wczesniej pisal o tym Przemek. Z pierwszej zapowiedzi wynika tez, ze jest to koncert z Monachium. Zwroc uwage, jak duzo utworow sie powtarza...
Reputacja:
1
Zwiso napisał(a):Pijany poeta i Kaczmarski Inaczej to dwa oddzielne albumy. Ten, do którego dałeś spis utworów to "Pijany poeta", a "Kaczmarski inaczej" to kocert w Monachium, o którym była mowa wcześniej i zawira następujące piosenki: Tew dwa oddzielne albumy, jak je określasz, to są nagrania z jednej sesji w Monachium. Są jedynie różnice w doborze kilku piosenek, ale to jest to samo !!!
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Ponizej macie te pojedyncze utwory od Macka S. (te o ktorych pisal kilka postow wczesniej). Zdazyl mi je jeszcze przeslac przed moim wyjazdem. Dzieki Maciek po raz kolejny!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://tarnobrzeg.org/~szaman/Kaczmarski.rar">http://tarnobrzeg.org/~szaman/Kaczmarski.rar</a><!-- m -->
Pozdrawiam! Do napisania za jakis czas
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
świetna sprawa.. !!
Zawsze byłem bardzo ciekaw, nie oficjalnych nagrań z koncertów Jacka.
..
może miałoby sens, stworzenie konkretnego działu na stronie z nie oficjalnymi nagraniami... hmmm... choć podejrzewam, że to może być już zbyt kontrowersyjne od strony prawnej.
..
gdyby gdzieś tam zabrakło miejsca na serwerze chętnie wspomogę.
Pozdrawiam
Reputacja:
2
Takie coś już było na stronie. Niestety pojawiły się problemy techniczne oraz nieodpowiedzialni użytkownicy.
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
A co to znaczy "nieodpowiedzialni"? Ja rozumiem, że .mp3 etc., prawa autorskie itd. Ale - sorry Arturze - mętnie się tłumaczysz i wykrętnie. Albo coś jest na stronie, albo tego nie ma, gdzie tu problemy techniczne. Jest coś legalne, albo nie, nie można być chyba w ciaży  . W róznych miejscach pojawiają się nieoficjalne nagrania Jacka i nikt nie robi z tego problemu. ja rozumiem, że umieszczenie na Twojej stronie plików z utworami bardzo zbliżonymi jakościowo i brzmieniowo do utworów z płyt oficjalnych może skutkować oskarżeniem o piractwo. Sprawa jednak jest chyba bezproblemowa - jest tu jakiś prawnik od tych spraw??? - w przypadku nagrań "koncertowych" z prywatnych salek dokonane z tzw. rękawa. :| jaka jest róznica pomiędzy udostępnianiem plików na "tajnych" lub "prywatnych" serwerach a publikowaniem na Twojej stronie? Te pierwsze upublicznią sie w niewiele więcej dni czy tygodni. No, chyba że będzie wejścia bronił cerber z 10 hasłami a dostęp mieli tylko "kaczmarolodzy" i forumowicze z pełnym "garniturem" postowych nutek.
Ktoś potem tymi plikami handlował czy co? :-o
Reputacja:
1
piotru napisał(a):jaka jest róznica pomiędzy udostępnianiem plików na "tajnych" lub "prywatnych" serwerach a publikowaniem na Twojej stronie? Te pierwsze upublicznią sie w niewiele więcej dni czy tygodni. Mogę Cię zapewnić, że te pierwsze nie upubliczniają się mimo że znajdują się na serwerach dłużej niż kilka tygodni. Sporadycznie się to kiedyś zdarzało, ale nie było to celowe działanie. Użytkownicy sami dbają o porządek i nic nie wypływa z naszego serwera do sieci p2p.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
A jak dolaczyc do grona uzytkownikow naszego serwera? Trzeba sie zapisac na liste dyskusyjna? Co tam macie na serwerze?
Pozdrawiam.
"Mmmmmy mmm mmymmymy, mmmm yhh mmy" - J. Kaczmarski, "Mury"
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
mam ma³e pytanko...
mam jk inaczej i radio pomorze-ob³awê, ale na kasetach
mo¿e wys³a³a bym Tobie, bo a¿ mi g³upio, ¿e szaman tyle tego udostêpnia, a ja nic :oops:
zgodzisz siê? Artur,
zwisio napisał(a):Ja posiadam kocert pt. "Pie¶ni bohaterstwa i pie¶ni szyderstwa", zarejestrowany 12 IV 2001 w Piwnicy pod Harend± (nie mam pojêcia gdzie to jest ), PIWNICA POD HAREND¡- ZNAJDUJE SIÊ W WA-WIE, WYDAJE MI SIÊ, ¯E TO CO¦ PODOBNEGO DO KRAKOWSKIEJ ALCHEMII-POPRAWCIE MNIE JE¦LI SIÊ MYLÊ.... :?:
I zapomnieæ, zapomnieæ kochani
¯e musimy zaczerpn±æ oddechu
Reputacja:
1
Maciek S. napisał(a):A jak dolaczyc do grona uzytkownikow naszego serwera? Trzeba sie zapisac na liste dyskusyjna? Co tam macie na serwerze? Oczywiście że podstawa to zapisanie się na Listę Dyskusyjna. Być miłośnikiem twórczości JK i nie być na Liście, to jak być w Warszawie i nie widzieć Pajaca Kultury.
A na serwerze jest wiele różnych rzeczy...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
2
Między innymi to co podała PijanA pOETka. Przysylani mi tego nie bardzo cos da, ja nie mam tachnicznych możliwosci zgrywania z kaset.
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Powyższe odpowiedzi mnie nie zadowalają. Art się wymigał. Akurat nie chodziło mi o "Wasz" "tajny" serwer, ale ogólnie o pliki JK w necie. I nie chodzi mi o sieci P2P! Kiedy udostępniałem Artowi swoje zdjecia, miały być pierwotnie niekopiowalne ze strony. Argumentem Arta było, że każde zabezpieczenie można obejść, więc bez sensu robić takie obostrzenia. Machnąłem ręką. Ale bądź Arturze konsekwetny. Tak samo dla "specjalisty" nie bedzie problemu, żeby dobrać się do Waszego serwera. (nadmieniam, że ja takim specem nie jestem). Dla mnie nie ma różnicy, czy pobiorę LEGALNE pliki z nieoficjalnymi nagraniami z sieci P2P, czy wydebie je od jednego z tych, którzy dostąpili łaski dostępu do serwera. Jeśli każdy może przystąpić do listy dyskusyjnej to i będzie miał każdy zainteresowany dostęp do tego serwera. Przez jakiś czas byłem obserwatorem na liście dyskusyjnej i wybaczcie, ale mozna być w Warszawie i nie ogladać PKiN! By choćby być biernie na tej liście, trzeba mieć moc czasu - to po pierwsze. Ja osobiście zrezygnowałem, bo wiele z dyskusji było na żałosnym poziomie i nie wiele miało wspólnego z JK. Hyde Park to mam na forum i do tego nie zapycha mi skrzynki. Masz rację Przemku, że na liście jest dużo róznych rzeczy, jak w necie... duzo ciekawych i niestety dużo śmiecia. ;/ . Nie mam czasu, by to wszystko przesiewać.
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Właściwie to Przemek pisał o tym że nie na Liście a na serwerze jest sporo ciekawych rzeczy... I to jest faktycznie niezaprzeczalny fakt...
Jest tam również sporo rzeczy cennych jedynie dla ludzi z Listy i nie sądzę żeby to było coś złego... wszak serwer ten powstał właśnie z inicjatywy tych ludzi... 
Co zaś się tyczy rozmów toczących się na Liście to masz prawo (jak każdy...) mieć zastrzeżenia do ich poziomu... Ja osobiście jestem prawie_biernym obserwatorem a dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy o osobie JK i tematach "pokrewnych"...
Każde miejsce ma swoje dobre i złe strony... Także Lista... ja wolę koncentrować się na tych dobrych... 
A poza tym każdy może sam sprawdzić... myślę że warto...
Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
|