04-29-2005, 12:58 PM
Dziś tylko tyle - muszę jeszcze 'spłodzic' kolokwium i nie mam zbyt wiele czasu ;(
Acha - poniżej wypisałem drobne literówki (i inne drobne błędy) - to, żeby wiadomo było, co to jest
Dział: Twórczość\Krzysztof Gajda "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów"
Wielkie podziękowania dla wydawnictwa za nieodpłatne udostępnienie ksiażki.
Dział: Twórczość\Salon Zapomnianych
Ten artukół znalazłem pod adresem:
Dział: Twórczość\ A śpiewak także był sam
1. Część tekstu podzielona na akapity w połowie zdania
2. Część znaków „cudzysłowiu” (zwłaszcza lewych) podana jako nieprawidłowy znak (albo nieprawidłowe kodowanie u Was, albo u mnie –jeśli tak, to przepraszam- albo wpisano inny znak)
3. Część nawiasów podana jest jako znak } lub ]
4. Zaczynając poprawiać, nie wiedziałem, ile tego będzie. Jeśli tak się zdarzy, że znajdę jeszcze raz podobny tekst (ilość post-OCR'ów ), pozwolę sobie dodać całość poprawioną w pliku, jako załącznik.
Z kolei bez uświadomienia sobie i prawidłowego odczytania przez odbi orcę tych sytuacji, wierszom, piosenkom i pieśniom autora Naszej klasy grozi niepełne zrozumienie.
Autor Obtawy, urodzony w roku październikowych, i później zaprzepaszczonych …
Konfrontowane na zasadzie pokoleniowej logiki przede wszystkim z generacją Nowej Fali", czyli m. in. Stanisława Barańczaka, Ryszarda Krynickiego, Adama Zagajewskiego, dla której Marzec 1968 roku byi klasycznym przeżyciem generacyjnym"
Ich dzieciństwo upłynęło w cieniu lat sześćdziesiątych, w atmosferze zbliżającego się Marca 1968 roku, rozgrywek władzy z inteligencją, ukrytych dla sze rszego ogółu. Był to czas, kiedy pierwszą ofiarą ubezwłasnowolnienia padfa przede wszystkm społeczna myśl, a w drugiej kolejności literatura.
Dlatego też pokolenie Jacka Kaczmarskiego, będące poniekąd dzieckiem epoki "naszej małej stabilizacji" nie przeczuwało, że gromadzące się w tych latach cie nie zapowiadają bliskie już nadejście symbolicznej …
Nie zmienił tego fakt, że ci nowi piękni dwudziestoletni" wkraczali już w dorosłe i dojrzale życie w drugiej połowie lat siedemdziesiątych, czyli w okresie, kiedy pojawił się wspom niany już tutaj …
Drugi był początkowo własnością wyłącznie marcowego pokolenia, dojrzewającego od połowy lat sześćdziesiątych "pokolenia studenckiej czapki", jak śpiew ał o nim niegdyś Jacek …
Patrząc zatem z dzisiejszego punktu widzenia na twórczość Jacka K acz marskiego …
Ryć może wynika to stąd, że jego generalna postawa wobec tradycji i historii jest wyraźnie związana z etosem polskiej inteligencji { dzisiaj, w kraju to zapomniane już prawie słowo) i ten właśnie fakt, przemyślan y oraz …
Widoczna jest w nich bowiem wyraźna ewolucja gatunkowa od klasycznej piosenki jako utworu siowno-muzycznego, …
Takie cykle jak: Niewolnicy, Mój zodiak, Notatnik australijski, Pięć sonetów o umieraniu komunizmu, Muzeum-Aneks, Z baśni dzieciństwa, Erotyki dla Ewy to zbiory wierszy utrzymanych w tradycyjnej, postskamandryckiej poetyce zjej charakterystycznymi cechami …
Tego rodzaju strategia liryczna Kaczraarskiego ma cechy przemyślanego …
W piosenkach, pieśniach i wierszach warszawskiego twórcy wyczówalne są niekiedy wpływy …
Można by także wziąć pod uwagę wpły w „śpiewanych felietonów" i piosenek Wojciecha Młynarskiego, ale wydaje mi sił , w kontekście …
Czy można go zaliczyć do rodzimej odmiany shomogeni-zowanej kultury masowej, któr a wchłania także kulturę …
Pracuje, a raczej śpiewa on na pograniczu kultury wysokiej i nisk iej, …
Inna sfera, jego inspiracji literackich to twórczość artystów pop-kultury, takich jak G. Brassens, J. Brell, P .Seeger, J. Cash, T. Ric, których utwory tłumaczone przez Kaczmarskiego można tu znaleźć w wy odbębnionym …
Nie dziwi wyodrębniony w tym tomie pod lapidarnym tytułem Wysocki, cykl wierszy, będących (oprócz Epitafium.,. ) niezbyt wiernym, dowolnym tłumaczeniem" nieśni rosyiskiepo harda Nie /askakiiifi fakt /e w nlwnrach- Z p scenu Nic lubię Obława, Obława II znajdziemy …
Bunt Wysock iego nie był przecież wyłącznie buntem politycznym. Miał w sobie także coś z postawy poetę mudtte. (??? Chyba, że ja nie rozumiem, o co chodzi???)
Wszystko co uda mi się napisać to dla mnie argument istnienia i dziatania powyższego …
W tym kontekście, ponieważ tekst oddziaływujc na tekst …
Pierwsza dominanta to bardzo ważny wątek pokoleniowy od Ballady o powitaniu, obrazie zniewolonego przez ideologię polityczną dzieciństwa, przez dojmujący smutek Poczekalni, w której "przesiedziało" swoje szansę pokolenie autora, do rozpaczliwego buntu Obławy na mlode wilki.
… wizję szarży w hiszpańskim wąwozie (Sa?nosierra).
Dystansująca się od przedmiotu swojej fascynacji ironia poety przeciwdziała groźbie nieznośnego patosu, który łatwo w tej sytuacji mógłby skazić całe autorskie prze dsięwzięcie …
Opracowując dla Andrzeja Wajdy na potrzeby Człowieka z żelaza słynną już gminną balladę z zapadającym w pamięć refrenem: Za chleb, za wolność, za nową Polskę / Janek Wiśniewski padt, włącza …
,,. , Kto w twierdzy wyrosi po co mu ogrody …
Na męki dając cialo by myśl pieścić …
Ci co przeżyli - idą w generaly …
. już niektóre tytuły takie jak na przykład: Drzewo genealogiczne, Pana Rejowe gadanie, Warchol, Z pasa sluckiego pożytek, Rokosz, Kniazia Jaremy nawrócenie, O zachowaniu przy stole świadczą, że ich autor poszukuje swoi ch najgłębszych korzeni, …
Nie ma oiia jednakże nic wspólnego …
Obecne są w tym cyklu także i se ntymentalne tony …
Została ona wyeksponowana w następujących cyklach: Mury, Mój zodiak, Notatnik australijski. Wojna postu z karnawałem, Muzeum-Aneks, Bankiet i częściowo Yaria 1971—1981 (?na chłopski rozum: Varia, ale nie jestem pewien?)
Do szczegółowej charakterystyki tych cykli wypadnie tu jeszcze powrócić,ale na razie wymieńmy pozostałych sześć dominant także sytuujących się na planie treści uniwersalnych)
… trawestacje i nowe interpretacje znanych motywów z literatury kla sycznej, światowej i polskiej …
Od dzieł Michała Anioła, Diirera, …
Roli inspir acji malarskich tematów w sztuce …
Odwoiania się do tych dzieł i ich znakowa transpozycja stanowią rodzaj …
Wszystkie te biografie, niezależnie od ich uwikłań politycznych w różnych epoka ch łączy …
Zakłada d priori, że ta publiczność …
O jego szczegółowej kwalifikacji przesądza zaś wyraźna przewa ga jednego z czynników …
… to także samotność poszczególnych pokoleń i ich bezradność wobec histori (Starzy ludzie w autobusie, Poczekalnia) oraz gorycz tych, kt órzy w walce …
Mistrz Hieronimus uan Aeken …
Stary Michat Anioł …
… (Zaszlachtowany wól}. Tchórzostwo jest czymś najposp olitszym i występuje …
Ze względu na imponującą wielkość tekstu podzieliłem go na trzy części. Nikt by nie chciał włączać strony ładującej sie ponad dwie minuty.
W karczm ie z widokiem na …
Reszta jest, po Norwidowemu mówiąc, światło-cieniem", co nie ma nic wspólnego z pochwałą zta, …
To tylko młodość w idzi świat …
Idą na Londyn! (Idą purytanie!} Sita ich czy stość, …
Karnawał natomiast, wg Slownika …
Metafory postu i karnawału są w normalnych warunkach synonimami odzielonych od siebie
Są nacierają cymi na siebie …
… [Pejzaż zimowy} . Podobnie jak przeciwsta wność duchowych …
Twórczości Franciszka Rabe!ais'ego
W czasie karnawatu gra więc życie i la gra na moment staje się życiem Na tym polega specyficzna natura karnawatu, …
Żywiołowa reakcja publiczności na estradowych koncertach Kaczmarskiego dowodziła, że w jego sztuce istnieje znaczący pierwiastek iudyczny z pełnym …
Kaczmarski nawiązywał kontakt z publicznością nie na zasadzie estradowy ch grepsów,
W przeciwieństwie do święta oficjalnego - zauważył Bachtin – karnawaf triumfalnie …
Byt on autentycznym świętem czasu i świętem stawania się , zmian i odnowienia. Wrogiem byt uwieńczeniu, spelnieniu i finatowi. Spogląda! w nieskończoną przyszłość.
Twórczość Kaczmarskiego ze względu na swoje cechy była w latach siedemdziesiątych takim uwolnieniem się od pan ującej prawdy …
Odrzuca} wszelkie aspiracje …
Język piosenek, pieśni, wierszy i ballad autora Murów odzwieciedlił ów przewrót …
Z jednej strony surowe przesłanie Oblawy, lub Czerwonego autobusu, z drugiej Starość Owidius za …
… nieba i"dołu" - ziemi. …
Degradacja oznaczała w niej także włączenie w sferę życia dolnej części ciała czyli brzu cha, …
… nie tylko naszej epoki na plan matęrialno-cieleśny. …
… , na ceremoniach pasowania na rycerza i na innyc h dworskich uroczystościach. …
Plan materialno-cieleśny weryfikuje …
Niech stary garnek będzie przylbicą, Wór kości - bojowym rumakiem, Kurwa przy drodze czystą dziewicą, Łyk wody ambrozji buklakiem, Wiatrak – olbrzymem'-* Chętnie dowiodę, …
… Pustać Kastylii - rajskim ogrodem –B ylemja byt Gubernatorem.
… (Wróżba, Arttylitania na czasy przejściowe, Artyści] , …
Karnawałowa świadomość broni bowiem bohatera Kaczmarskiego przed doktrynerstwem, ugrzęźnięciem w jedynie słusz nych schematach …
… , ani do powierzchownie rozumian ej, w kategoriach …
Patrzy} na równy tłumów marsz, Milczał wsłuchany w kroków huk, A mury rosfy, rosły, rosły, …
Sprowadzenie w artości, które …
Pewnym natomiast zagrożeniem dla aktualnego odbioru piosenek, pieśni, ballad i wierszy Kaczmarskiego może być odrzucanie przez postmodernistycz ną epokę …
Zaczyna ona funkcjonować w nowych, nieznanych dotąd sobie sytuacjach komunikacyjne h, nie tolerujących
… Rozbite oddziaty (1988) …
Dział: Twórczość\ Słyszę czasami głosy osób rozżalonych...
Jest to mowa wygłoszona przez dr Krzysztofa Gajdę podczas otwarcia wystawy w Galerii Adi-Art (Lódź) dnia 6 listopada 2004 roku, podczas której Kaczmarski został pośmiertelnie odznaczony statuetką (na mój prosty rozum, powinno być pośmiertnie, ale może autor miał co innego na myśli…)
[ Dodano: 2005-04-29, 16:49 ]
Jako, że studenci nie chcieli dziś pisać (ciekawe dlaczego?), kolejna garść poprawek. Dziś już ostatnia, bo trzeba iść do domu pomieszkać oraz oddać cesarzowi co cesarskie (znaczy wyPITać się ;( )
Dział: Twórczość/Wiersze
Warto zaznaczyć, że są tu podane tylko albumy wydane oficjlnie.
Dział: Twórczość/Wiersze/ Wierszy spis alfabetyczny
Przy niektórych tekstach można znaleść odnośniki do:
Rankig wierszy
Dział: Twórczość/Wiersze/ Teksty innych autorów śpiewane przez …
Modlitwao wschodzie słońca
Dział: Twórczość/Wiersze/ Ranking wierszy!
- w Combo Box’ie (a przez to i w tekście):
Alegoria malarsta (Vermeer) (ten sam tytuł figuruje w tytule wiersza, w spisie alfabetycznym jest ‘malarstwa’)
Ballada o branderze (to samo w alfabetycznym spisie wierszy)
Czaty śmietowskie
Ełncore, jeszcze raz
Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną (jak sądzę, ucięta nazwa, a nie inny utwór?)
Nad spuźcizną po przodkach deliberage
Popas w karawanserąju
Rycerze okrągłego stotu
Staiker
Upadek łkara
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki i tomiki poezji
Rozbite odziały
Prace zostaną wznowioone po 1 sierpnia.
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Wiersze i piosenki
Wierza Babel
Staroiść Piotra Wysockiego
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Rozbite oddziały
Ilustracje (czarnobiałe reprodukcjie obrazów)
Dzien gniewu II
Opowieść pewnego emigranrta
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Pejzaż z szubienicą
Hieronim Bosh (Bosch, jak na mój chłopski rozum, chyba, że nie chodzi o van Akena?)
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Mury
Starzy ludźe w autobusie
Wywad z Jackiem
Dział: Twórczość/Wiersze/Śpiewniki/Raj
Srawozdanie z raju
WalkaJakuba z aniołem
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Muzeum
Balladda o spalonej synagodze
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Kosmopolak
Rechablilitacja komunistów
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Sarmatia
Kniazia Jeremy nawrócenie
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Mój Zodiak
Ciekawym z natury i z obowiązku autoe ułatwia …
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Biblioteka bardów
… jeśli zdarzy im się mówić to samo - to kazdy mówi inaczej. W tym cały sns. …
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Ale śpiewak także był sam
Oficyna Wydwanicza Volumen
Wizyta w PRL na zaproszene rzecznika
Lament Tvtana
Wydarzene w knajpie
Snv i snv
Ballada z moraiem (btw: nie ma w alfabetycznym spisie utworów?)
Ballada o branderze
Grzeczna Pacia i wstręni rodzice
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Ale źródło wciąż bije...
Ełicore, jeszcze raz
Mtody las
Irólie (zaznaczam pro forma – nie znam, nie ma w Waszym spisie alfabetycznym)
Rycerze okrągłego stotu
Czaty śmietowskie
10. Romans historiozoficzno-erotyczny o princessie
11. Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną (??? Tego nie rozumiem ???)
Lotłkara 385 (chyba nie lot nr 385, coś często latał ten Ikar )
Obtomow, Stolz i ja
Upadek łkara
1.Mistrz Hieronimus van Aeken z Hertogenbosch
2. zwany Boschem (??? Tego również nie rozumiem ???)
Ballada o branderze
"We arę the World..."
33. Krótka historia nawiązania
34. stosunków polsko-francuskic (??? Tego też nie rozumiem ???)
Staiker
Acha - poniżej wypisałem drobne literówki (i inne drobne błędy) - to, żeby wiadomo było, co to jest
Dział: Twórczość\Krzysztof Gajda "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów"
Wielkie podziękowania dla wydawnictwa za nieodpłatne udostępnienie ksiażki.
Dział: Twórczość\Salon Zapomnianych
Ten artukół znalazłem pod adresem:
Dział: Twórczość\ A śpiewak także był sam
1. Część tekstu podzielona na akapity w połowie zdania
2. Część znaków „cudzysłowiu” (zwłaszcza lewych) podana jako nieprawidłowy znak (albo nieprawidłowe kodowanie u Was, albo u mnie –jeśli tak, to przepraszam- albo wpisano inny znak)
3. Część nawiasów podana jest jako znak } lub ]
4. Zaczynając poprawiać, nie wiedziałem, ile tego będzie. Jeśli tak się zdarzy, że znajdę jeszcze raz podobny tekst (ilość post-OCR'ów ), pozwolę sobie dodać całość poprawioną w pliku, jako załącznik.
Z kolei bez uświadomienia sobie i prawidłowego odczytania przez odbi orcę tych sytuacji, wierszom, piosenkom i pieśniom autora Naszej klasy grozi niepełne zrozumienie.
Autor Obtawy, urodzony w roku październikowych, i później zaprzepaszczonych …
Konfrontowane na zasadzie pokoleniowej logiki przede wszystkim z generacją Nowej Fali", czyli m. in. Stanisława Barańczaka, Ryszarda Krynickiego, Adama Zagajewskiego, dla której Marzec 1968 roku byi klasycznym przeżyciem generacyjnym"
Ich dzieciństwo upłynęło w cieniu lat sześćdziesiątych, w atmosferze zbliżającego się Marca 1968 roku, rozgrywek władzy z inteligencją, ukrytych dla sze rszego ogółu. Był to czas, kiedy pierwszą ofiarą ubezwłasnowolnienia padfa przede wszystkm społeczna myśl, a w drugiej kolejności literatura.
Dlatego też pokolenie Jacka Kaczmarskiego, będące poniekąd dzieckiem epoki "naszej małej stabilizacji" nie przeczuwało, że gromadzące się w tych latach cie nie zapowiadają bliskie już nadejście symbolicznej …
Nie zmienił tego fakt, że ci nowi piękni dwudziestoletni" wkraczali już w dorosłe i dojrzale życie w drugiej połowie lat siedemdziesiątych, czyli w okresie, kiedy pojawił się wspom niany już tutaj …
Drugi był początkowo własnością wyłącznie marcowego pokolenia, dojrzewającego od połowy lat sześćdziesiątych "pokolenia studenckiej czapki", jak śpiew ał o nim niegdyś Jacek …
Patrząc zatem z dzisiejszego punktu widzenia na twórczość Jacka K acz marskiego …
Ryć może wynika to stąd, że jego generalna postawa wobec tradycji i historii jest wyraźnie związana z etosem polskiej inteligencji { dzisiaj, w kraju to zapomniane już prawie słowo) i ten właśnie fakt, przemyślan y oraz …
Widoczna jest w nich bowiem wyraźna ewolucja gatunkowa od klasycznej piosenki jako utworu siowno-muzycznego, …
Takie cykle jak: Niewolnicy, Mój zodiak, Notatnik australijski, Pięć sonetów o umieraniu komunizmu, Muzeum-Aneks, Z baśni dzieciństwa, Erotyki dla Ewy to zbiory wierszy utrzymanych w tradycyjnej, postskamandryckiej poetyce zjej charakterystycznymi cechami …
Tego rodzaju strategia liryczna Kaczraarskiego ma cechy przemyślanego …
W piosenkach, pieśniach i wierszach warszawskiego twórcy wyczówalne są niekiedy wpływy …
Można by także wziąć pod uwagę wpły w „śpiewanych felietonów" i piosenek Wojciecha Młynarskiego, ale wydaje mi sił , w kontekście …
Czy można go zaliczyć do rodzimej odmiany shomogeni-zowanej kultury masowej, któr a wchłania także kulturę …
Pracuje, a raczej śpiewa on na pograniczu kultury wysokiej i nisk iej, …
Inna sfera, jego inspiracji literackich to twórczość artystów pop-kultury, takich jak G. Brassens, J. Brell, P .Seeger, J. Cash, T. Ric, których utwory tłumaczone przez Kaczmarskiego można tu znaleźć w wy odbębnionym …
Nie dziwi wyodrębniony w tym tomie pod lapidarnym tytułem Wysocki, cykl wierszy, będących (oprócz Epitafium.,. ) niezbyt wiernym, dowolnym tłumaczeniem" nieśni rosyiskiepo harda Nie /askakiiifi fakt /e w nlwnrach- Z p scenu Nic lubię Obława, Obława II znajdziemy …
Bunt Wysock iego nie był przecież wyłącznie buntem politycznym. Miał w sobie także coś z postawy poetę mudtte. (??? Chyba, że ja nie rozumiem, o co chodzi???)
Wszystko co uda mi się napisać to dla mnie argument istnienia i dziatania powyższego …
W tym kontekście, ponieważ tekst oddziaływujc na tekst …
Pierwsza dominanta to bardzo ważny wątek pokoleniowy od Ballady o powitaniu, obrazie zniewolonego przez ideologię polityczną dzieciństwa, przez dojmujący smutek Poczekalni, w której "przesiedziało" swoje szansę pokolenie autora, do rozpaczliwego buntu Obławy na mlode wilki.
… wizję szarży w hiszpańskim wąwozie (Sa?nosierra).
Dystansująca się od przedmiotu swojej fascynacji ironia poety przeciwdziała groźbie nieznośnego patosu, który łatwo w tej sytuacji mógłby skazić całe autorskie prze dsięwzięcie …
Opracowując dla Andrzeja Wajdy na potrzeby Człowieka z żelaza słynną już gminną balladę z zapadającym w pamięć refrenem: Za chleb, za wolność, za nową Polskę / Janek Wiśniewski padt, włącza …
,,. , Kto w twierdzy wyrosi po co mu ogrody …
Na męki dając cialo by myśl pieścić …
Ci co przeżyli - idą w generaly …
. już niektóre tytuły takie jak na przykład: Drzewo genealogiczne, Pana Rejowe gadanie, Warchol, Z pasa sluckiego pożytek, Rokosz, Kniazia Jaremy nawrócenie, O zachowaniu przy stole świadczą, że ich autor poszukuje swoi ch najgłębszych korzeni, …
Nie ma oiia jednakże nic wspólnego …
Obecne są w tym cyklu także i se ntymentalne tony …
Została ona wyeksponowana w następujących cyklach: Mury, Mój zodiak, Notatnik australijski. Wojna postu z karnawałem, Muzeum-Aneks, Bankiet i częściowo Yaria 1971—1981 (?na chłopski rozum: Varia, ale nie jestem pewien?)
Do szczegółowej charakterystyki tych cykli wypadnie tu jeszcze powrócić,ale na razie wymieńmy pozostałych sześć dominant także sytuujących się na planie treści uniwersalnych)
… trawestacje i nowe interpretacje znanych motywów z literatury kla sycznej, światowej i polskiej …
Od dzieł Michała Anioła, Diirera, …
Roli inspir acji malarskich tematów w sztuce …
Odwoiania się do tych dzieł i ich znakowa transpozycja stanowią rodzaj …
Wszystkie te biografie, niezależnie od ich uwikłań politycznych w różnych epoka ch łączy …
Zakłada d priori, że ta publiczność …
O jego szczegółowej kwalifikacji przesądza zaś wyraźna przewa ga jednego z czynników …
… to także samotność poszczególnych pokoleń i ich bezradność wobec histori (Starzy ludzie w autobusie, Poczekalnia) oraz gorycz tych, kt órzy w walce …
Mistrz Hieronimus uan Aeken …
Stary Michat Anioł …
… (Zaszlachtowany wól}. Tchórzostwo jest czymś najposp olitszym i występuje …
Ze względu na imponującą wielkość tekstu podzieliłem go na trzy części. Nikt by nie chciał włączać strony ładującej sie ponad dwie minuty.
W karczm ie z widokiem na …
Reszta jest, po Norwidowemu mówiąc, światło-cieniem", co nie ma nic wspólnego z pochwałą zta, …
To tylko młodość w idzi świat …
Idą na Londyn! (Idą purytanie!} Sita ich czy stość, …
Karnawał natomiast, wg Slownika …
Metafory postu i karnawału są w normalnych warunkach synonimami odzielonych od siebie
Są nacierają cymi na siebie …
… [Pejzaż zimowy} . Podobnie jak przeciwsta wność duchowych …
Twórczości Franciszka Rabe!ais'ego
W czasie karnawatu gra więc życie i la gra na moment staje się życiem Na tym polega specyficzna natura karnawatu, …
Żywiołowa reakcja publiczności na estradowych koncertach Kaczmarskiego dowodziła, że w jego sztuce istnieje znaczący pierwiastek iudyczny z pełnym …
Kaczmarski nawiązywał kontakt z publicznością nie na zasadzie estradowy ch grepsów,
W przeciwieństwie do święta oficjalnego - zauważył Bachtin – karnawaf triumfalnie …
Byt on autentycznym świętem czasu i świętem stawania się , zmian i odnowienia. Wrogiem byt uwieńczeniu, spelnieniu i finatowi. Spogląda! w nieskończoną przyszłość.
Twórczość Kaczmarskiego ze względu na swoje cechy była w latach siedemdziesiątych takim uwolnieniem się od pan ującej prawdy …
Odrzuca} wszelkie aspiracje …
Język piosenek, pieśni, wierszy i ballad autora Murów odzwieciedlił ów przewrót …
Z jednej strony surowe przesłanie Oblawy, lub Czerwonego autobusu, z drugiej Starość Owidius za …
… nieba i"dołu" - ziemi. …
Degradacja oznaczała w niej także włączenie w sferę życia dolnej części ciała czyli brzu cha, …
… nie tylko naszej epoki na plan matęrialno-cieleśny. …
… , na ceremoniach pasowania na rycerza i na innyc h dworskich uroczystościach. …
Plan materialno-cieleśny weryfikuje …
Niech stary garnek będzie przylbicą, Wór kości - bojowym rumakiem, Kurwa przy drodze czystą dziewicą, Łyk wody ambrozji buklakiem, Wiatrak – olbrzymem'-* Chętnie dowiodę, …
… Pustać Kastylii - rajskim ogrodem –B ylemja byt Gubernatorem.
… (Wróżba, Arttylitania na czasy przejściowe, Artyści] , …
Karnawałowa świadomość broni bowiem bohatera Kaczmarskiego przed doktrynerstwem, ugrzęźnięciem w jedynie słusz nych schematach …
… , ani do powierzchownie rozumian ej, w kategoriach …
Patrzy} na równy tłumów marsz, Milczał wsłuchany w kroków huk, A mury rosfy, rosły, rosły, …
Sprowadzenie w artości, które …
Pewnym natomiast zagrożeniem dla aktualnego odbioru piosenek, pieśni, ballad i wierszy Kaczmarskiego może być odrzucanie przez postmodernistycz ną epokę …
Zaczyna ona funkcjonować w nowych, nieznanych dotąd sobie sytuacjach komunikacyjne h, nie tolerujących
… Rozbite oddziaty (1988) …
Dział: Twórczość\ Słyszę czasami głosy osób rozżalonych...
Jest to mowa wygłoszona przez dr Krzysztofa Gajdę podczas otwarcia wystawy w Galerii Adi-Art (Lódź) dnia 6 listopada 2004 roku, podczas której Kaczmarski został pośmiertelnie odznaczony statuetką (na mój prosty rozum, powinno być pośmiertnie, ale może autor miał co innego na myśli…)
[ Dodano: 2005-04-29, 16:49 ]
Jako, że studenci nie chcieli dziś pisać (ciekawe dlaczego?), kolejna garść poprawek. Dziś już ostatnia, bo trzeba iść do domu pomieszkać oraz oddać cesarzowi co cesarskie (znaczy wyPITać się ;( )
Dział: Twórczość/Wiersze
Warto zaznaczyć, że są tu podane tylko albumy wydane oficjlnie.
Dział: Twórczość/Wiersze/ Wierszy spis alfabetyczny
Przy niektórych tekstach można znaleść odnośniki do:
Rankig wierszy
Dział: Twórczość/Wiersze/ Teksty innych autorów śpiewane przez …
Modlitwao wschodzie słońca
Dział: Twórczość/Wiersze/ Ranking wierszy!
- w Combo Box’ie (a przez to i w tekście):
Alegoria malarsta (Vermeer) (ten sam tytuł figuruje w tytule wiersza, w spisie alfabetycznym jest ‘malarstwa’)
Ballada o branderze (to samo w alfabetycznym spisie wierszy)
Czaty śmietowskie
Ełncore, jeszcze raz
Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną (jak sądzę, ucięta nazwa, a nie inny utwór?)
Popas w karawanserąju
Rycerze okrągłego stotu
Staiker
Upadek łkara
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki i tomiki poezji
Rozbite odziały
Prace zostaną wznowioone po 1 sierpnia.
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Wiersze i piosenki
Wierza Babel
Staroiść Piotra Wysockiego
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Rozbite oddziały
Ilustracje (czarnobiałe reprodukcjie obrazów)
Dzien gniewu II
Opowieść pewnego emigranrta
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Pejzaż z szubienicą
Hieronim Bosh (Bosch, jak na mój chłopski rozum, chyba, że nie chodzi o van Akena?)
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki/Mury
Starzy ludźe w autobusie
Wywad z Jackiem
Dział: Twórczość/Wiersze/Śpiewniki/Raj
Srawozdanie z raju
WalkaJakuba z aniołem
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Muzeum
Balladda o spalonej synagodze
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Kosmopolak
Rechablilitacja komunistów
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Sarmatia
Kniazia Jeremy nawrócenie
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Mój Zodiak
Ciekawym z natury i z obowiązku autoe ułatwia …
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Biblioteka bardów
… jeśli zdarzy im się mówić to samo - to kazdy mówi inaczej. W tym cały sns. …
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Ale śpiewak także był sam
Oficyna Wydwanicza Volumen
Wizyta w PRL na zaproszene rzecznika
Lament Tvtana
Wydarzene w knajpie
Snv i snv
Ballada z moraiem (btw: nie ma w alfabetycznym spisie utworów?)
Ballada o branderze
Grzeczna Pacia i wstręni rodzice
Dział: Twórczość/Wiersze/ Śpiewniki /Ale źródło wciąż bije...
Ełicore, jeszcze raz
Mtody las
Irólie (zaznaczam pro forma – nie znam, nie ma w Waszym spisie alfabetycznym)
Rycerze okrągłego stotu
Czaty śmietowskie
10. Romans historiozoficzno-erotyczny o princessie
11. Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną (??? Tego nie rozumiem ???)
Lotłkara 385 (chyba nie lot nr 385, coś często latał ten Ikar )
Obtomow, Stolz i ja
Upadek łkara
1.Mistrz Hieronimus van Aeken z Hertogenbosch
2. zwany Boschem (??? Tego również nie rozumiem ???)
Ballada o branderze
"We arę the World..."
33. Krótka historia nawiązania
34. stosunków polsko-francuskic (??? Tego też nie rozumiem ???)
Staiker