05-24-2014, 07:51 AM
Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten jest najbardziej zbliżony - więc spytam tu: czy ktoś mógłby mi podać dokładne źródło prawne (nr ustawy, artykułu itp) omawiające konsekwencje łamania ciszy wyborczej? W sieci znajduję takie ogólniki
P.S. Mam nadzieję, że nie nagrabałem sobie na razie na "karę grzywny w wysokości od 20 zł do nawet 5 tys. złotych"
Cytat:Naruszenie ciszy wyborczej, która rozpoczyna się o północy w dniu poprzedzającym dzień głosowania i trwa aż do zamknięcia do zamknięcia lokali wyborczych, jest wykroczeniem, zagrożonym karą grzywny w wysokości od 20 zł do nawet 5 tys. złotych.czytam o zakazie lajków (BTW - czy hejtowanie też jest zabronione?), a z chęcią przeczytałbym konkretne zapisy prawne dotyczące tych kar. W Kodeksie wyborczym nie doczytałem, to gdzie mam tego szukać?
Z kolei naruszenie zakazu podawania do publicznej wiadomości wyników sondaży zachowań wyborczych i przewidywanych wyników wyborów — to występek. Zatem ocena, czy w danym przypadku doszło do naruszenia tego zakazu nie będzie należała do Państwowej Komisji Wyborczej, lecz do organów ścigania i sądów.
P.S. Mam nadzieję, że nie nagrabałem sobie na razie na "karę grzywny w wysokości od 20 zł do nawet 5 tys. złotych"
Znajdzie się słowo na każde słowo