Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy leci z nami pilot?
Aneta napisał(a):Należałoby im postawić warunek, by nie kierowali się własnymi poglądami.

Brawo!

Aneta napisał(a):Oczywiście precz z cenzurą, ale [...]

Tak jest! Precz z cenzurą, ale. To mi przypomina powiedzenie: "Ogólnie nie jestem rasistą, ale asfalt powinien leżeć na swoim miejscu.
Aneto, zrozum, że istotą cenzury, samym jej jądrem, bywa właśnie przekonanie, że oczywiście precz z cenzurą, ale! Inaczej: Każda cenzura ma swoje bardzo konkretne uzasadnienie.

Aneta napisał(a):należy rozgraniczyć cenzurę od wulgarnych i Bóg wie jakich wypowiedzi, które, gdyby miały miejsca w realu podlegałyby karze na mocy prawa (np. pozew o zniesławienie, itp. ).

Jasne! Należy rozgraniczyć. Problem tylko w tym, kto miałby to rozgraniczyć i dlaczego Lenin?
Druga rzecz: dlaczego z góry się przejmujesz, że jakieś wypowiedzi podlegałyby karze na mocy prawa? Dlaczego uważasz, że to jest problem kogokolwiek poza bezpośrednio zainteresowanymi stronami? Jeśli tak by się zdarzyło, to obrażony zawsze może wnieść pozew przeciwko oszczercy. Dlaczego mają się w to mieszać administratorzy, moderatorzy lub gapie? Oczywiście są sytuacje, w których administrator strony może być uznany współodpowiedzialnym - szerzenie nienawiści rasowej, faszyzmu etc. Ale tego typu sytuacji z pewnością nie mają miejsca, jeśli kilku gości na forum obrzuci się nawet najbardziej wulgarnymi epitetami.

Aneta napisał(a):Tę sprawę można by załatwić przy okazji sprawy botów. Gdyby jakiś mod nie stosował się do tych zaleceń, admin, np. Artur mógłby go zwolnić ze sprawowanej funkcji.

Aneto, naprawdę szanuję Twoją ufność w ludzi i dobrą wolę, ale wierz mi, że wprowadzenie tej idei w życie jest praktycznie niemożliwe.

Aneta napisał(a):Tym bardziej, że rzeczywiście w ostatnich czasach na forum jest na prawdę bardzo spokojnie, także nie powinno być problemów.

Chodzi o to, by problemów nie było niezależnie od tego, czy jest spokojnie czy nie jest spokojnie. Demokracja to najgorszy z ustrojów, ale nikt nie wymyślił lepszego. Podobnie jest z wolnością plucia na forach. Owszem, bywa to obrzydliwe, ale wszystkie inne rozwiązania są złe, bo przy okazji kneblują.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości