10-05-2006, 06:56 PM
Zeratul napisał(a):To chyba standardowy problem populistów, którzy zdobyli władzęDokładnie, dlatego taka jestem ciekawa co z tego wyniknie...
Zeratul napisał(a):Trudne pytanie - Samoobrona uderza w gospodarkę, natomiast PiS ją kompletnie olewa skupiając się na nękaniu społeczeństwaDla mnie pytanie nie jest aż tak trudne. Pomijając fakt, że PiS ma jednak część wykształconych wyborców i w samych swoich szeregach dużo więcej ludzi znających się na rzeczy to przede wszystkim głosi dużo bardziej humanitarne hasła. Ani słowa o kosach czy wypędzaniu wszystkich polityków z kraju. Ma twardy stosunek do byłych agentów, chce lustracji, dekomunizacji, ale tylko osób publicznych i nadal nie proponuje dla nich stryczka. Nie pali kukł Balcerowicza itp. Odnowa moralna, która głosi to chyba jednak nic złego, prawda? I nawet pozostając tylko w sferze haseł, a nie działania wolę, aby naród czekał i domagał się od polityków i siebie moralności (nawet jeśli będą o tym za dużo ględzić w swoich frazesach politycy) niż, żeby ostrzył kosy i wysypywał zboże na tory. Reasumując uważam, że to bardzo dobrze, że PiSowi udało się podebrać elektorat bardziej radykalnym ugrupowaniom jak LPR i Samoobrona. Co więcej widać, że i same partie się przy tym cywilizują, Giertych już dużo mniej skrajne poglądy głosi, szczególnie, że piastuje stanowisko i najzwyczajniej w świecie musi wykonywać swoją pracę (a co byście o nim nie mówili, jednak to jest koleś zaangażowany). Ciekawam tylko czy ucywilizuje się Lepper...
Nie wiem co jest gorsze - na szczęście problem jest dość akademicki, bo zarówno Lepper jak i bracia K. dużo mówią a mało robią (i bardzo dobrze :agent: )
Co do tej gospodarki to bliższe prawdy jest stwierdzenie, że PiS w gospodarkę za bardzo nie ingeruje i jak mówią fachowcy to najlepsze co mógł zrobić.
[ Dodano: 5 Październik 2006, 20:59 ]
Filip P. napisał(a):Chyba masz rację PiS stara się jeszcze o głosy innego elektoratu i nie może sobie pozwolić na mówienie, że posłowie opozycji "stają się powoli przedstawicielami lobby homoseksualnego". ;-)I bardzo dobrze, bo po co nam tyle bełkotu. Ja może i jestem z poglądami "na prawo", ale nie na to jak wyważone poglądy mogące spotkać się z innymi w centrum.
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...