Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powszechny Spis Ludności
Ech... już wszystko wyjaśniam:

Mieszkam dokładnie w Starej Wsi tuż pod Brzozowem. Istotnie znajdują się tu złoża ropy (głównie białej), ale właśnie w tej mojej wsi, a nie w samym mieście Brzozów. Swego czasu działały na moim terenie kopalnie: "Starowsianka", "Biała Ropa" i "Las", założone ok. 100 lat temu, jednakże zostały zlikwidowane całkiem niedawno. W tej chwili po kopalniach nie ma już śladu, za wyjątkiem starych odwiertów i tego, że jak sobie człowiek wybrał parę lat temu studnię, to trzeba było ją zasypać, bo ropą podeszło i woda śmierdziała. Studnię wybrało się gdzie indziej, ale w lecie i tak woda śmierdzi, jak nie siarką to innym dziadostwem. Śmiejemy się, że mamy wodę niczym w Rymanowie. Wracając do samego miasteczka, to smród, brud i ubóstwo, w mojej wsi nie ma kanalizacji, przychodni, autobusy się nie zatrzymują, nie świecą rano światła, do szkoły chodzę z latarką, mimo, że wszystko znajduje się bezpośrednio pod miastem. W mieście zresztą jest podobnie, nic nie kupisz, bo cztery sklepy na krzyż. Znajdują się tu też liczne solanki, gaz ziemny. Nie będę się strasznie rozpisywać, jeżeli ktoś będzie tematem zainteresowany to pisać na pw. Polecam też publikację Stanisława Dydka "Stara Wieś", nie wiem jednak czy ją znajdziecie, bo jest to wydanie regionalne, dostępne chyba tylko w Brzozowie.
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku