Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studentki - prostytutki
thomas.neverny napisał(a):Np nasi bracia Niemcy gdy w 1933 demokratycznie wybrali pewnego Hitlera ?
Nie do końca demokratycznie - władza została przekazana Hitlerowi przez ówczesnego premiera Republiki Wajmarskiej, ale rzeczywiście zgodnie z prawami konstytucyjnymi tego kraju Wink
Agatka napisał(a):mam wrażenie, ze norma jest to ogół i gdyby każdy mordował, gwałcił, puszczał się za pieniądze to chyba wtedy byłoby normalne. Przynajmniej moim zdaniem.
Błędne myślenie - norma zachowań społecznych jest to działanie na korzyść całej grupy, nie krzydzenie drugiej osoby i takie podobne. Z tego wniosek, że nawet jeżeli ogół popiera jakieś działanie nie musi to być dobre i moralne (czyli normalne). Weźmy na przykład niewolnictwo w Stanach zjednoczonych - chociaż było przez długi czas popierrane przez większość obywateli tego kraju, to normalnym tego nazwać nie można.
Alek napisał(a):
thomas.neverny napisał(a):przewaznie oznacza to tylko tyle ze ona sie lajdaczy z innymi a z nim, ku...mac, lajdaczyc sie nie chce !
Bardzo trafne spostrzeżenie! Wink
Skądinąd nie zmienia to faktu,że ona się łajdaczy Tongue
Też błędne myślenie - to tak samo jak podejście moich kolegów do abstynentów krytykujących ich pijaństwo (czyli na przykład ja - może z tą abstynencją przesadziłe, ale w każdym razie nigdy się nie upijam Wink. Uważaja oni, że nie pijący krytykują ich tylko dlatego że sami boją sie pić itd. Czasem człowiek czegoś nie robi i krytykuje innych dlatego, że zachowanie drugiego człowieka nia zgadza się z jego zasadami/poczuciem estetyki itp. Czyli na przykład ja, krytykując prostytutki i ich klientów/klientki nie muszę zazdrościć im korzystania z usług tanich panienek - ich zachowanie może godzić w moje poczucie dobrych obyczajów, i mogę ich za to publicznie czy prywatnie krytykować (od tego w końcu jest wolność słowa Wink )

Pozdrawiam,
Tomek

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości