Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Mój brat Wysocki"
W wiadomości podesłanej przez Czapona zwróciła moją uwagę informacja:
Cytat:Fanom Wysockiego podpowiadamy też, że ostatnio, nakładem krakowskiej oficyny Collegium Collumbinum, ukazała się książka "Mój brat Wysocki". Są to wspomnienia Ireny Wysockiej, stryjecznej siostry poety. - Pierwowzór powstał w Moskwie, jednak w przypadku polskiej edycji książki mówić można nie tyle o przekładzie, ile o autorstwie wersji polskiej, dzięki bowiem tytanicznej pracy, a przede wszystkim wiedzy Danuty Siess-Krzyszkowskiej, należącej do najwybitniejszych znawców twórczości i biografii Wysockiego, tekst zyskał nowe niekwestionowane walory - rekomenduje tom Marlena Zimna, która poświęciła bardowi kilka książek.
Do wspomnień dołączona jest płyta z pięcioma utworami Wysockiego.
A kupić można np. tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.columbinum.com.pl/ksiegarnia/product_info.php?products_id=170">http://www.columbinum.com.pl/ksiegarnia ... cts_id=170</a><!-- m -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Dzisiaj mija siedemdziesiąta rocznica urodzin Wysockiego, a w sklepach pojawiła się kolejna książka o życiu i twórczości artysty: "Nie uśmiecha się życie do wilków. Ballada o Włodzimierzu Wysockim". Autorami tej zbeletryzowanej biografii są Przemysław Sowiński i Iwona Wygoda.

Może ktoś miał już okazję się z nią zapoznać?
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):Dzisiaj mija siedemdziesiąta rocznica urodzin Wysockiego
Z tej okazji otrzymasz tom "Nie ma mnie..." zawierający teksty Wysockiego w dwóch wersjach: oryginalnej i tłumaczonej przez Michała Jagiełłę. Smile
Odpowiedz
Nie mam "Nie ma mnie". Dziękuję. Smile

Zacznę chyba bardziej wnikliwie i systematycznie śledzić życiorysy "Wielkich" po kątem ich rocznic wszelakich. Wink
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mp3.wp.pl/p/informacje/njus/268219.html?rfbawp=1201295685.889">http://mp3.wp.pl/p/informacje/njus/2682 ... 295685.889</a><!-- m -->
Wspomnienie o Wysockim
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
To takie bardziej wspomnienie Kalinowskiego o Kalinowskim z Wysockim w mglistym tle. Smile
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):To takie bardziej wspomnienie Kalinowskiego o Kalinowskim z Wysockim w mglistym tle.
dokałdnie takiw wrażenie odniosłem Smile

ps. B. Kalinowski & Nieślubne dzieci wysockiego ... troche ogólnie pijacki dramat... co go podkusiło to zamieszczać ? Big Grin
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):B. Kalinowski & Nieślubne dzieci wysockiego ... troche ogólnie pijacki dramat... co go podkusiło to zamieszczać ? Big Grin
No jak to co? Masz wyjaśnienie pod spodem - to zachęta do przeczytania dalszej części artykułu. Smile
A Moją Cygańską to zabił, po prostu zabił...
Aż chciałoby się sparafrazować cytat z Hydrozagadki: "Te nieślubne dzieci mają kaca"... Wink
Odpowiedz
Te nieślubne dzieci są pijane Smile to nagranie z suto zakrapianej imprezy ... kiedy to już przez scenę przewija się publiczność... a sprzedaż piwa w barze jest porównywalna z ilością odbieranych z szatni kurtek Smile dlatego się dziewię, że to zamieścił ... a nie, że tak karkołomne wykonanie miało miejsce Wink
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Ponoć Wysockiemu ów stan ducha i ciała też nie był obcy, nawet na koncertach, a jakoś lepiej mu to wszystko szło... Wink
Odpowiedz