Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
motywy w tekstach Jacka Kaczmarskiego
Witam, czytałem trochę tych maturalnych tematów, widziałem co się tam działo. Dlatego też chciałbym spytać o poradę, ale może najpierw opiszę swój temat i pomysł na jego realizacje, bo to zwykle sugerujecie.
Temat to: "Wybrane motywy w tekstach Jacka Kaczmarskiego w różnych okresach jego twórczości."
Teraz jakbym chciał to zrealizować:
Na początku jakiś standard, kilka słów wstępu, krótkie przedstawienie samego Kaczmarskiego, może jakiś życiorys. Potem przeszedłbym do tych motywów tylko właśnie tutaj pierwsze pytanie - czy postawić jakąś tezę, myśl przewodnią (tylko właśnie nie wiem jaką) czy po prostu zając się opisywaniem wybranych przeze mnie motywów?
Co do samych motywów to jest ich sporo, myślałem o politycznym, historycznym (bo te dwa wydają mi się najważniejsze), potem mitologiczny i biblijny.
Teraz przychodzi kolej na rozwinięcie opisu danego motywu. Opisałbym jakiś utwór w którym się on znajduje, wspomniał może jakieś tło z życiorysu Kaczmarskiego, inspiracje i tego typu rzeczy. Da się coś więcej napisać o motywie? Jeszcze zastanawiam się czy np. wybrać jeden utwór i na nim się koncentrować czy dla danego motywu opisać kilka tekstów ale krócej?
I ostatnia rzecz - jakie utwory wybralibyście na "reprezentantów" tych motywów?
Jak dla mnie to tak:
polityczny – „Mury” i dużo innych się znajdzie, to akurat najłatwiejsza część prezentacji
historyczny – np. „Sen Katarzyny II” albo coś z płyty „Sarmacja” lub „Muzeum” (też jest w czym wybierać, chociaż nie do końca wiem na co się zdecydować)
mitologiczny – „Lot Ikara” (jakieś inne propozycje ciekawe?)
biblijny – coś z płyty „Raj”, może „Wygnanie z Raju” z płyty „Dzieci Hioba”.
Co o tym myślicie?
Przede wszystkim chodzi mi o te pytania, które zadałem wyżej i o propozycji utworów do danych motywów. Może jeszcze jakieś inne ciekawe motywy w tekstach Kaczmarskiego można by opisać?
Jeszcze mnie zastanawia ta część tematu „w różnych okresach jego twórczości”. W tym co podałem jest spora rozpiętość czasowa, tylko nie wiem czy to wystarczy czy trzeba by w prezentacji coś wspomnieć o tym jak jego twórczość się zmieniała wraz z upływem lat etc.
To chyba tyle, byłbym wdzięczny za opinie i pomoc.
Pozdrawiam
Odpowiedz
piotreek napisał(a):czy postawić jakąś tezę,
Chyba zawsze trzeba

[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 19:59 ]
piotreek napisał(a):„Sarmacja”
Podziel się płytą ! Big Grin

[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 20:00 ]
piotreek napisał(a):nie wiem czy to wystarczy czy trzeba by w prezentacji coś wspomnieć o tym jak jego twórczość się zmieniała wraz z upływem lat etc.
A nie o to mniej więcej chodzi?

[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 20:02 ]
<!-- m --><a class="postlink" href="http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,58800,2600353.html?as=2&ias=5&startsz=x">http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,588 ... &startsz=x</a><!-- m -->
Cytat:Na ramowy plan składają się:

• teza pracy (określenie problemu);

[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 20:03 ]
piotreek napisał(a):wybrać jeden utwór i na nim się koncentrować czy dla danego motywu opisać kilka tekstów ale krócej?
Myślę, że jeden utwór do danego motywu, a o pozostałych można ew. wspomnieć, że możemy odnaleźć ew też w innych utworach

[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 20:05 ]
piotreek napisał(a):historyczny – np. „Sen Katarzyny II”
Ja bym dał coś poważniejszego, to raczej żart historyczny
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Dwie uwagi na szybko: wstęp (teza) ma być zbieżna z tematem. Czyli skoro temat jest o wybranych motywów, to wstęp (zasadniczy) ma trzymać się motywów. W - jak ja to nazywam - "przedwstępie" możesz sobie rzucić jakimś interesującym chwytem, ale istnieje ryzyko, że jeśli skupisz się w więcej niż 2-3 zdaniach na JK, to Ci się teza rozmyje.

Druga rzecz: omawianie czegoś większego, tak jak tu - całego motywu, na jednym przykładzie jest troszkę ryzykowne: zawsze można Ci zarzucić, że to przypadek. Wybierz sobie co najmniej 3 różne motywy.

Inna rzecz, że na część zasadniczą pracy macie jakieś 10 minut, a tematy są bardzo rozległe.
Odpowiedz
Zdecyduje się chyba na omówienie dwóch motywów i przegląd różnych utworów z różnych okresów, żeby pokazać jak się zmieniały utwory o tej tematyce, kiedy powstawały etc.
Po pierwsze nawiązania do polityki, po drugie motyw historyczny.
W historycznym skupie się na omówieniu Sarmatii i Muzeum + może jeszcze jakieś inne utwory, a w tych nawiązaniach do polityki to jakie utwory byście wybrali? Żeby były z różnych lat. Z początków twórczości to na 100% Mury i Przedszkole, ale nie wiem co z późniejszych lat.
Jako, że do każdego motywu będzie sporo utworów to omówię raczej ich główną problematykę krótko, nie będę robił dokładnej interpretacji. Takie coś bardziej mi odpowiada, po pierwsze, dlatego że nie lubię takiego rozbijania wierszy na części pierwsze i opisywania każdego zdania, po drugie więcej utworów da lepszy przegląd danego motywu i będę mógł zrealizować część tematu dotyczącą różnych okresów twórczości Jacka Kaczmarskiego.
Odpowiedz
"Mury" to raczej polityczny utwór nie jest.Poczytaj sobie wywiady z J.K. , które znajdziesz na tej stronie.
Odpowiedz
No wiem, wiem, ale tak często był odbierany, zresztą moim zdaniem tam można się doszukać nawiązań do polityki, kwestia jak kto to odbiera.
Odpowiedz
Widzę, że już zdecydowałeś się na politykę i historię... ale może by tak wspomnieć o motywie jednostki- można go nawet potraktować jako klamrę łączącą różne motywy-bo przecież duża część utworów pisana jest z punkty widzenia jednostki...ot luźne skojarzenie Wink
Odpowiedz
No pomysł ciekawy, chociaż nie wiem czy można to nazwać "motywem jednostki" (bo nazwa mi trochę nie pasuje, ale może się mylę). Tylko jakie utwory można by do tego dać z różnych okresów twórczości? Ja niestety nie jestem aż takim znawcą Kaczmarskiego, jego twórczość przed wyborem tematu znałem (dlatego ten temat wybrałem), ale nie mogę powiedzieć, żeby jakoś bardzo dokładnie. Mi na myśl teraz przychodzi tylko "Krzyk".
I jeszcze powtórzyłbym prośbę o propozycje utworów z nawiązaniami do polityki z różnych okresów. Jest tego dużo, ale jakie wg was są najważniejsze i najistotniejsze.
Odpowiedz
Hmm, nie wiem czy inni by się ze mną zgodzili, ale połączeniem mojego pomysłu (co do nazwy nie ma co na mnie polegać, bo jestem raczej umysłem ścisłym tak zwanym Wink) mógłby być "Autoportret Witkacego"
Z jednej strony masz w nim przedstawioną postać- wybitną jednostkę która zostaje przedstawiona w perspektywie sytuacji politycznej z która się nie zgadzał (dokładniej rzecz ujmując na polityce się nie znał) i wydarzeniu historycznym ktore doprowadziło go do samobójstwa (wkroczenie Armii Czerwonej).
Pozdrawiam Smile
Odpowiedz
piotreek napisał(a):w tych nawiązaniach do polityki to jakie utwory byście wybrali? [...] co z późniejszych lat.
Rechot Słowackiego i 20 lat później.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
20 lat później umieściłem już na swojej liście dzisiaj, a Rechot Słowackiego jeszcze posłucham dokładniej i przemyślę, dzięki. Wink
Podoba mi sie pomysł z tym motywem jednostki, bo to był ważny aspekt w twórczości JK moim zdaniem. Podobnie motyw wolności, który się łączy z tym poprzednim trochę. Może warto by się w tą stronę skierować jednak zamiast tej polityki i historii, albo to jakoś połączyć. Spojrzenie nawet na te utwory które opisałem już jako polityczne ("Nie lubię", wiem, wiem, że to Wysocki, i "Przedszkole") od tej strony byłoby chyba nawet ciekawsze.
Odpowiedz