Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fenomen mahjonga
Ciekawi mnie ilu z was drodzy forumowicze miało okazję zagrać w tę grę. A może są tu jacyś pasjonaci mahjonga? Mnie ta gra wciągnęła jakiś miesiąc temu i do tej pory nie potrafię się nadziwić jak ta zabawa wciąga. Moje wyniki są żałosne, ale przecież w grze nie chodzi o to. Dla niewtajemniczonych, oto szybki opis zasad z serwisu <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kurnik.pl">www.kurnik.pl</a><!-- w --> (polecam serwis jeżeli ktoś jeszcze go nie zna)
www.kurnik.pl napisał(a):Mahjong (jednoosobowy) to popularna gra, w której zadaniem gracza jest usuwanie par jednakowych płytek z planszy, aż do całkowitego jej oczyszczenia. Usuwać w parach można jednak tylko płytki, które nie są zablokowane, tzn. żadna inna płytka nie znajduje się bezpośrednio powyżej usuwanej (nawet częściowo) oraz z lewej lub prawej strony nie ma sąsiada (innej płytki).

Wszystkie płytki biorące udział w grze występują w czterech egzemplarzach poza płytkami z dwóch grup, które występują po jednym egzemplarzu, wobec czego można je usuwać w dowolnych kombinacjach (dowolne dwie płytki z grupy stanowią poprawną parę).
No i mój dotychczasowy najlepszy wynik: 6:47
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
ten Mah Jong o którym mówisz znacznie różni się od pierwotnej wersji
dominozone.republika.pl napisał(a):Mah Jong
Czyli po polsku Madżong. Jedna z najciekawszych gier prowadzona z użyciem kostek. Przeciętnemu użytkownikowi komputerów kojarzy się z układanką prowadzoną na ekranie komputera za pomocą kamieni z dziwnymi chińskimi oznaczeniami. Jednakże prawdziwy Madżong to starochińska gra dla czterech osób rozgrwana bardziej jak gra w karty niż w domino. Legenda głosi, że kostki Madżonga stworzyli żeglarze podróżujący po rzekach Chin, bowiem wiatr zdmuchiwał im karty do wody. Kiedy powstał Madżong zdania są podzielone. Jedne źródła podają, że w XIX wieku i pochodzi od zachodniej gry w karty zwanej Remikiem. Inne przypisują Madżongowi starożytne pochodzenie od gier grywanych w Chinach od tysięcy lat. Rozgrywany jest on za pomocą kompletu składającego się ze 144 kamieni pogrupowanych następująco:
- Pałeczki Bambusowe (Bambusy) - ponumerowane od 1 do 9; każdy występuje 4 razy (4x9=36 kamieni)
- Koła (Monety) - ponumerowane od 1 do 9; każdy występuje 4 razy (4x9=36 kamieni)
- Cyferki (Tysiączki) - ponumerowane od 1 do 9; każdy występuje 4 razy (4x9=36 kamieni)
- 4 Strony Świata (4 Wiatry) - północ, południe, wschód, zachód; każdy występuje 4 razy (4x4=16 kamieni)
- 3 Smoki (3 Kolory) - czerwony, zielony i biały; każdy występuje 4 razy (4x3=12 kamieni)
- 4 Kwiaty - drzewa śliwy (wschód), orchidea (południe), chryzantema (zachód) i bambus (północ) (4 kamienie)
- 4 Pory Roku - wiosna (wschód), lato (południe), jesień (zachód) i zima (północ); (4 kamienie)
W dużym uproszczeniu w tradycyjnej grze celem jest poprzez dobieranie i wyrzucanie kostek utworzenie zwycięskiego układu, który składa się z jednej "pary" i czterech "trójek". Gracze w karty znajdą w Madżongu uderzające podobieństwo do gry w Remika. Jednakże Madżong przewyższa go bogactwem używanych rekwizytów oraz przepięknym i poetyckim żargonem używanym przez graczy. Oto przykładowe nazwy układów kostek: "brudny taniec parami", "trzech mandarynów" czy "trzynaście cudownych latarni". Istnieją niezliczone warianty tej gry. Inaczej grywany jest w Chinach, Tajwanie czy Japonii. Również w USA gdzie dotarł za sprawą licznej grupy emigrantów doczekał się wielu nowych konwencji.
no i ta z Kurnika jest jedną z tych wielu konwencji Smile
Co nie zmienia faktu, że to świetna gra Wink
Ja lubię grać, ale gram w to rzadko. Smile
wole traviana Smile
A mi osobiście już się znudziły już takie przeglądarkowe gry. Ew. lubię pograć w jakieś dobre minigierki we flashu, albo javie.
mahjong - jest wpyteczkę !! nie ma lepszej rzeczy niż mahjong. ja na razie pyknąłem 2:03
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Artur, grasz na s2? ;>

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości