Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
W temacie "Kredka Kramsztyka":
paweł1976 napisał(a):To może teraz idąc tym tropem należałoby udostępnić Stół Mordechaja Gebirtiga????? Zgadzam się z przedmówcą i dlatego został założony ten temat. Jezeli ktoś wie coś na temat tego utworu lub posiada go w swoich zbiorach to prosze o ew. informacje w tym temacie .
Ja osobiście przyznam się, że na temat tego utworu wiem tylko tyle, ze istnieje, ale kto wie moze znów udałoby się wydobyć na swiatło dzienne kolejny rarytas - jak to było już z "Kredką Kramsztyka", itp.
... Wyrwij murom zęby krat
Zerwij kajdany, połam bat ...
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Hm... Mam dwie wieści: jedną dobrą, drugą złą. Przed laty ten program - bo kompozycja muzyczno - wizualna Gintrowskiego przybrała rozmiary całego programu - emitowała polska telewizja. Posiadam nagranie video tamtej emisji. To ta dobra wiadomość. Zła to taka, że kaseta z nagraniem krąży gdzieś "po ludziach" i nie mam póki co do niej dostepu. Ale może znajdzie się jeszcze ktoś, kto ma to w zasięgu ręki...
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
to oczywiście była prowokacja z mojej strony bo Stół Mordechaja Gebirtiga posiadam. Pozostaje tylko kwestia na jakim serwerze go umieścić????
Liczba postów: 390
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ja mam serwer, chyba by się nadał. Jak byś chciał skorzystać to pisz na GG 2676941.
Reputacja:
0
Cytat:to oczywiście była prowokacja z mojej strony bo Stół Mordechaja Gebirtiga posiadam. Pozostaje tylko kwestia na jakim serwerze go umieścić?
No to cieszę się niezmiernie z tego faktu. Ja temat podjąłem, bo tego utworu nie posiadam, a nie ukrywam, że nie miałbym nic przeciwko gdyby znalazł się w mojej i innych kolekcji. W związku z czym proszę - mogłbyś się Elrondem dogadać (wielkie dzięki za udostępniane miejsce ) i mógłby się on tam na serwerze znaleźć. Myśle, że ja i inni forumowicze bylibyśmy wdzięczni.
Czekam na dalsze informacje.
Ps. Moze "sprowokowałbyś" nas również innymi posiadanymi, a ciekawymi, unikalnymi piosenkami JK i/lub PG :?:
Reputacja:
0
Z tego co ugadałem z kolegą Pawłem "Stół Mordechaja Gebirtiga" będzie dostępny około Poniedziałku wieczorkiem. Nie mówie ze na pewno, ale szansa jest spora.
Reputacja:
0
niestety to chyba wszystkie unikaty jakie posiadam
Reputacja:
0
Z przyjemnością chciałem ogłosić ze właśnie wrzuciłem na serwer "Stół Mordechaja Gebirtiga". Za opóźnienie przepraszam, tzw. zdarzenia losowe tudzież moje lenistwo maiały tu swój udział.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.neostrada.pl">www.kaczmarski.neostrada.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 72
Reputacja:
0
No to ja już mam Stół. Wieeeeelki jest.
Trzeba oddac Cesarzowi, co cesarskie - Adamie zaznaczysz pomogl wedle uznania?
Ze swojej strony bardzo dziekuje!
Pozdrawiam.
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
dziekuje-faktycznie powoli zaczynam rozumiec pomysl plyty z trzema utworami (tzn kredka stolem i requiem) to by bylo naprawde imponujace polaczenie.
pozdrawiam serdecznie.
k.
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Również dołaczam się do podziękowań. Czy mógłbym prosić o nieco więcej informacji na temat tego utworu?
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
SzAMaN napisał(a):mógłbym prosić o nieco więcej informacji na temat tego utworu? Chyba jest nas więcej ciekawych, ale może KN się pojawi i co nieco opowie...
[ Dodano: 2005-05-26, 22:35 ]
SzAMaN napisał(a):Również dołaczam się do podziękowań A mi się, kuźwa, nie otwiera :!:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Reputacja:
0
Bardzo dziękuje za pomoc i uzyskany utwór, zresztą jak widać, nie tylko ja jestem wdzięczny niezmiernie :!:
Ps. Zdecydowałem przydzielić "pomogł" Elrond`owi i paweł1976`owi, jako, że bez drugiego nie byłoby w ogóle tego pliku, a bez pomocy pierwszego nie mielibyśmy tego tak szybko i łatwo do uzyskania z serwera ...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.diapozytyw.pl/pl/site/ludzie/mordechaj_gebirtig">http://www.diapozytyw.pl/pl/site/ludzie ... j_gebirtig</a><!-- m --> Oto link do strony z krótką biografią Mordechaja Bertiga (zwanego Mordechajem Gebirtigiem). Na pewno będzie to pomocne w odczytaniu sensu wiersza. A sam tekst jest przepiękny. Ciekawe czyjego autorstwa? Czekam z niecierpliwością na więcej informacji. I dziękuję wielce za ten pliczek :-) Miodzio!!!!
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):Czekam z niecierpliwością na więcej informacji No właśnie. Ja ponowię pytanie. Czy wie ktoś coś więcej na temat tego utworu? Jeśli tak, to prosiłbym, aby się tą wiedzą podzielił
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
A ma ktoś chociaż tekst - z nagrania nie wszystko da się zrozumieć (wymagający jestem )
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Cóż głowy sobie obciąć nie dam :wink: ale o ile sobie przypominam to jest to wiersz Anny Kamieńskiej tak chyba pisało w liście płac do tej piosenki ale nie mogę tego stwierdzić z całą pewnością. Może ktoś zna twórczość tej pani...
Reputacja:
0
Dzięki Paweł
Reputacja:
0
Nie ma za co :wink: . Czy to znaczy że pamięć mnie nie myliła???
Reputacja:
0
Nie mam pojęcia, ale zaufam Twojej informacji chociażby z braku innych
Reputacja:
0
aha czyli pozostaje liczyć że ktoś to sprawdzi. A zupełnie nie a propos to grzebiąc w kasetach znalazłem dwie ciekawostki:
1. utwór "Targ" w ciekawym wykonaniu całego tria po ich wspólnym wywiadzie bodaj w 1990 roku
2. nieoficjalną taśmę Przemysława Gintrowskiego p.t.: "A my nie chcemy" z następującymi utworami:
01 MODLITWA O WSCHODZIE SŁOŃCA
02 DOKĄD NAS
03 PIEŚŃ O ŚNIE
04 JESZCZE DZIEŃ
05 A MY NIE CHCEMY
06 POWRÓT
07 MARGRABIA WIELOPOLSKI
08 ORNAMENTATORZY
09 WYŁĄCZYMY MUZYKĘ
10 NA SKRZYŻOWANIACH
11 ZOMO SPOKÓJ BIES
12 GDY TAK SIEDZIMY
13 GÓRNICY
14 KARZEŁ
15 WRÓŻBA
16 LIST
17 POTĘGA SMAKU
nie wiem tylko czy tą drugą ciekawostkę można udostępnić????
Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Wiersz jest na pewno Anny Kamieńskiej, w googlach można sprawdzić, ale nie podają nigdzie tekstu.
Jeśli chodzi o tą kasetę - też ją posiadam. To jest prawie to samo co na pamiątkach - wykonania bardzo niewiele się różnią.
Pozdrawiam
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
tak chyba tylko list wystaje ponad oficjalne nagrania a to jest piosenka z tego co pamietam calkiem ladna
pozdr.
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
pawle1976! Kaseta Gintrowskiego, o któej piszesz ukazała się także pod tytułem "Godzina z Przemkiem Gintrowskim". Są to te same wykonania, co na Twojej kasecie "A my nie chcemy". Godzina jest wydana nakłądem gdańskiego Modusa. Przemek śpiewa zaiste jak na Pamiątkach ;-) Pozdrawiam
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Tfu na psa urok ta piosenka to oczywiście "Posiłek" a nie "Targ"
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Elrond, co to za wersja "Nie lubię", co to ją na swoj serwer byłeś wrzuciłeś? Mógłbyś powiedzieć, skąd to nagranie, z jakiego koncertu, jeśli masz cały, to czemu, do kroćset, "nie lubię" wrzuciłeś... :wink: ??
pozdrawiam
Reputacja:
0
Tą wersję 'Nie lubię' dostałem mejlem od Thomasa Nevernego. Zarejestrowana zostala 30.X.1981, a pierwsza emisja w RWE miała miejsce 26.XII.1981. Takie dostałem info. Niedługo przerobię tą stronę tak, zeby się dało dodać opisy do utworów, będzie jaśniej i prościej.
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Ściągnąłem sobie "stół..." Pieśń niczego sobie. A wersja "Nie lubię" bardzo ciekawa Dzięki za zamieszczenie utworów na serwerze, pozwoliłem sobie ze wszystkich skorzystać
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
Po to są zeby korzystać
|